CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Text: Petr Zámečník

07. 01. 2019

2 komentáře

Rok 2019: Kam investovat?

 

Zeptali jsme se analytiků a investičních manažerů, jaké investice jsou pro rok 2019 vhodné a kterým se naopak vyhnout. Co doporučují?

Loading



 

Letošní rok bude pro investory poměrně obtížným. Obecně se očekává ekonomické zpomalení, kterému napomáhá řada faktorů od obchodní války vedené Donaldem Trumpem proti všem, přes nedořešený brexit, po další vlivy typu italský rozhazovačný rozpočet, turecká ekonomika ovlivňovaná prezidentem Erdoganem a mnoho dalších.

Najít úspěšné investice bude při zpomalující ekonomice po několikaletém růstu bez vysoké volatility mnohem obtížnější. Zeptali jsme se proto analytiků a investičních expertů, jaká aktiva, které regiony a které akcie mohou být perspektivní a kterým se naopak v roce 2019 vyhnout.

Jaká aktiva vidíte pro rok 2019 jako perspektivní? (akcie, dluhopisy, nemovitosti, komodity, kryptoměny…)

Štěpán Mikolášek, hlavní investiční manažer Erste Asset Management

Pro rok 2019 předpokládáme zpomalení globálního ekonomického růstu vlivem Číny, kde jsou zatím opatření na podporu ekonomiky málo účinná. Významně ale zpomalí i americká ekonomika (vyhne se však recesi). Výrazně zvolní růst ziskovosti amerických firem k nízkým jednociferným hodnotám. Tento předpoklad vedl ke korekci akcií v letošním roce a k výraznému poklesu jejich ocenění na férové hodnoty. Americká centrální banka v příštím roce ubere na tempu růstu sazeb, nebo od něho zcela ustoupí. V tomto prostředí by měl americký dolar ukončit svůj posilovací trend.

Díky tomuto rámci, se nám jako perspektivní jeví investice do dluhopisů zemí emerging markets v lokálních měnách. Vyšší úrokové sazby v Česku poskytnou konzervativním investicím po dlouhé době vytoužený přístav jistoty výnosu, který alespoň pokryje inflaci. Výnos akcií očištěný o pokračující vysokou volatilitu ztrácí – v jedenáctém roce jejich růstového trendu – na atraktivitě. Z krátkodobého pohledu však mohou akcie překvapit pozitivně – a to díky podpoře amerického Fedu. Dopad potenciální eskalace v americko/čínských vztazích je již v cenách aktiv a obavy investorů považujeme v tomto směru za přehnané.

REKLAMA

Tomáš Daňhel, analytik Saxo Bank

Rok 2018 byl oproti tomu předloňskému výrazně volatilní. Očekávám, že volatilita z trhů jen tak neustoupí, což dává traderům více a více příležitostí napříč všemi trhy. Největší perspektivu vidím na vybraných akciových trzích, ale i komoditní trhy nabídnou zajímavé příležitosti. Zde je však třeba počítat s vyšším rizikem. Konzervativní investoři si přijdou tradičně na své na trzích s dluhopisy.

Jakým aktivům by se měl v roce 2019 investor raději vyhnout?

Štěpán Mikolášek, hlavní investiční manažer Erste Asset Management

Stejně jako v letošním roce považujeme za nejméně atraktivní firemní dluhopisy v Evropě (jak ty s vysokým ratingem tak i ty spekulativní). V USA pak dluhopisy spekulativního stupně, kde jsme letos pravděpodobně viděli minima jejich kreditních prémií pro tento cyklus.

Tomáš Daňhel, analytik Saxo Bank

Obecně bych se vyhnul akciovým trhům, které již nějakou dobu rostly a riziko poklesu zde vnímám vyšší než potenciální prostor pro růst. Osobně dále nejsem přesvědčen, že by kryptoměny chytily druhý dech.

Jaké regiony/země považujete za perspektivní pro investice v roce 2019?

Štěpán Mikolášek, hlavní investiční manažer Erste Asset Management

REKLAMA

Pro rok 2019 preferujeme emerging markets před vyspělými trhy zejména na dluhopisové straně. Z pohledu fáze investičního cyklu se jako perspektivnější styl jeví investování do akcií hodnotových společností na úkor růstových, byť se tento názor stává postupně konsensem.

Tomáš Daňhel, analytik Saxo Bank

Větší příležitosti spatřuji rozhodně v rozvojových trzích. I přes zřejmá, nejen politická, rizika jsou akcie rozvojových trhů v porovnání s vyspělými ekonomikami podhodnocené. Konkrétně věřím čínským akciím, že se dlouhodobě projeví jako zajímavá investice.

Miroslav Frayer, akciový analytik investičního bankovnictví Komerční banky

Relativně lépe by se mělo v příštím roce dařit akciím v asijsko-pacifickém regionu. Japonský medvěd by ve skupině bručounů neměl mít silné postavení kvůli solidní spotřebě domácností, investicím a přetrvávající uvolněné měnové politice. Indické akcie by měly podpořit proreformní kroky tamní vlády a spíše holubičí postoj nově jmenovaného guvernéra centrální banky. Čínské akcie jsou zajímavé z pohledu relativního ocenění a možného ohlášení ekonomických stimulů ze strany vlády.

Jakým regionům/zemím by se měl investor raději vyhnout?

Štěpán Mikolášek, hlavní investiční manažer Erste Asset Management

Evropě a IT sektoru v jihovýchodní Asii, který je subdodavatelsky navázán na americké technologické obry.

REKLAMA

Tomáš Daňhel, analytik Saxo Bank

Ohodnocení evropských i amerických trhů je stále poměrně vysoké, což je činí více náchylnými třeba na politická rizika, kterým se ani příští rok určitě nevyhneme.

Jaké české akcie pro rok 2019 doporučujete k nákupu a jakým se vyhnout?

Tomáš Daňhel, analytik Saxo Bank

V příštím roce neočekávám výrazné nárůsty českých titulů, nicméně pro investory budou nadále atraktivní zavedené dividendové tituly, především z bankovního a energetického odvětví.

Petr Bártek, analytik ČS

Z českých akcií se nám v současné době jeví zajímavá například likérka Stock Spirits. Firma aktuálně těží z rostoucí kupní síly v regionu, což se projevuje přechodem spotřebitelů na dražší alkohol, a tedy růstem průměrných prodejních cen nad úrovní inflace. SSG je navíc málo zadlužená a má tedy potenciál buďto přijít se zajímavou akvizicí, nebo výrazně zvýšit dividendu. Ze strategického pohledu pak operuje v relativně stabilním segmentu, což je při současné volatilitě akciových trhů výhodou.

Nejméně perspektivní se nám jeví kvůli nízké likviditě a nejasné budoucnosti na burze akcie PFNonwovens. Firma nyní výrazně investuje do nových kapacit, a přitom její zadlužení je už relativně vysoké, nelze tak v nejbližší době očekávat obnovení výplaty dividend.

Miroslav Frayer, akciový analytik investičního bankovnictví Komerční banky

Nejvíce se nám líbí akcie bankovních domů, které by měly těžit ze stále příznivého hospodářského růstu a zvyšujících se úrokových sazeb. Rostoucí ceny elektřiny by pak měly hrát do karet akcionářům ČEZ. Akcie O2 Czech Republic nebo Philip Morris ČR nabízejí atraktivitu ve vysokém dividendovém výnosu. Celkově jsme ale pozitivní na všechny akcie a držíme pro ně nákupní doporučení s výjimkou textilky PFNonwovens. Ač se nám její dlouhodobý příběh líbí, aktuálně nevidíme stimul, který by cenu její akcie posunul výrazně výše. Proto ji doporučujeme nyní držet.

Loading

Vstoupit do diskuze 2 komentáře

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Mohou investoři najít ziskovost v akciích obranného průmyslu

Investoři často hledají výnosy v akciích obranných společností v období zvýšeného geopolitického napětí, jelikož jsou tyto společnosti připraveny těžit ze zvýšených vládních výdajů na obranu a bezpečnostní opatření. V roce 2024, kdy geopolitické napětí stále pokračuje, by akcie obranných společností mohly být pro investory atraktivní příležitostí. Zde […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

22. 03. 2024

Komentář: Šílenství měnové politiky

Současná měnověpolitická „sezóna“ začala v roce 2022, kdy centrální bankéři v západních vyspělých ekonomikách začali zvyšovat sazby, aby bojovali proti inflaci. Trvalo jim několik let, než se dostali tam, kde jsou dnes. Zda bylo jejich úsilí úspěšné, nám pravděpodobně napoví několik příštích měsíců a další období.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Tomas

    7 ledna, 2019

    Hlavně neee privátní dluhopisy, nenechte se napálit od podvodníků co slibují velké výnosy a pak vám nic nevyplatí!!! Dobře se tomu věnuje stránka http://www.rizikovedluhopisy.cz, tam najdete vše potřebné – články i tipy na co si dávat pozor. Přeju hezký rok plný úspěchů v investování :)))

    Odpovědět

  • Nachytři se TV

    28 února, 2019

    Zdravím, začínám s projektem o vydělávání na internetu, pasivních příjmech a osobním rozvoji. Pokud by někdo měl zájem -> https://www.youtube.com/watch?v=_e935Xgj1nA&t=42s
    Za feedback v koemntářích budu rád.
    Mějte se hezky! 🙂

    Odpovědět