CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Text: Jan Valášek

14. 04. 2014

1 komentář

Analýza fondu: Pioneer Euro Strategic Bond

 


 

V poslední době se mění v investiční terminologii známá „risk-free-rate“ na „rate-free-risk“. Volným překladem klesla bezriziková úroková míra až na bezvýnosové riziko. V těchto chvílích a podmínkách je konzervativní investice pouhou iluzí. Kdo nechce podstupovat riziko, musí se smířit se záporným či nulovým reálným zhodnocením ve státních cenných papírech, v tom lepším případě na spořicích účtech. Kdo je přeci jen ochotný jít výnosům naproti a nějaké to riziko skousnout, pro toho je zde fond od společnosti Pioneer Investments zaměřený na evropské rizikovější korporátní dluhopisy – Pioneer Euro Strategic Bond.

Fond působí na trhu o června roku 2004 a v současné době je nabízen ve dvou variantách – eurové a korunové s měnovým zajištěním. Na jednu stranu by se mohlo zdát, že má fond spoustu konkurentů, nicméně svým rizikovým profilem na mě působí určitou jedinečností. Nejedná se ani o konzervativní evropské dluhopisy, ani o čistě high yield rizikový fond.   

Tabulka 1: Základní data fondu Pioneer Euro Strategic Bond

Základní data (31. 3. 2014)

Správce fondu

Pioneer Investments

ISIN – EUR

ISIN – H CZK

LU0190665769

LU0820948064

Typ fondu

Dluhopisový (korporátní)

Vznik fondu

08. 06. 2004

Velikost

731 mil. EUR

Zdroj: Pioneer Investments

Portfolio a strategie fondu

Dle prospektu může fond držet jak korporátní, tak malou měrou i státní dluhopisy. Již podle názvu je jasné, že fond bude zaměřen na eurové dluhopisy – ty tvoří zhruba 80 % portfolia. V tuto chvíli jednotkami procent investuje do německého a irského státního dluhu, zbytek jsou již výhradně firemní dluhové papíry.

Z regionálního hlediska dominují dluhopisy z Německa, Velké Británie, Itálie či Ruska. Pro představu si případný investor tohoto fondu kupuje dluhopisy např. irské společnosti Ardagh Packaging Finance, která podniká v oblasti finančních služeb. Dále třeba Iron Mountain, která je jedním z nejlepších hráčů na poli správy a ochrany dat či dokumentů, nebo britská Priory Group, která působí v oblasti psychiatrické léčby.

Graf 1: Složení dle doby do splatnosti Pioneer Euro Strategic Bond

pioneer-euro-strategic-bond-01

Zdroj: Pioneer Investments, data platná k 31. 3. 2013

Fond je zaměřen spíše na dluhopisy s kratší splatností, tím pádem je i nižší durace celého portfolia. To je vhodná strategie do současných podmínek. Průměrný rating dluhopisů je na úrovni BB-, určitě se tak nejedná o konzervativní investici a člověk musí být na výkyvy připraven, samozřejmě je zde i možnost kreditního defaultu, což hodnotu podílového listu samozřejmě sníží. I proto je u těchto fondů větší množství různých pozic.

Co nám říká statistika

Fond nesleduje ani nekopíruje žádný benchmark. Důležité je u těchto fondů sledovat duraci, průměrný výnos do splatnosti (YTM) a úvěrovou kvalitu dluhopisů, která nám napoví nejvíce o rizikovosti daného fondu. Při koupi běžného dluhopisu údaj výnos do splatnosti říká, jaké bude p.a. zhodnocení, pokud budete držet dluhopis od koupě až do splatnosti. U fondů se toto číslo samozřejmě mění v průběhu času tak, jak fond nakupuje do portfolia další dluhopisy a mění se YTM těch stávajících. Aktuální výnos do splatnosti činí 5,44 % p.a.

O úvěrové kvalitě jsme se již bavili, durace je v současnosti na hodnotě 3,44 let. V porovnání s obdobnými fondy se jedná o podprůměrně nízké číslo, což nám v tuto chvíli hraje do karet. Při růstu úrokových sazeb fond nebude tolik citlivý. Rostoucí úrokové sazby mají negativní dopad na ceny dluhopisů v portfoliu fondu. Tento fakt má následně negativní dopad i na cenu podílového listu.

Graf 2: Vývoj hodnoty podílového listu Pioneer Euro Strategic Bond EUR

pioneer-euro-strategic-bond-02

Zdroj: Podilove-fondy.com

Ke konci roku 2013 dosahovala nákladovost fondu 1,86 %, což není v porovnání s konkurenty nijak vysoké číslo. Je pravdou, že dluhopisové fondy mají běžně nižší nákladovost, je ovšem také třeba rozlišovat mezi standartním nákupem státních dluhopisů dle svého benchmarku a aktivním vyhledáváním investičních příležitostí. Poměr výnosu a rizika v podobě sharpe ratio na úrovni téměř 2,5 je vynikající, o budoucí výkonnosti nám to ale nic neříká a tato hodnota bude se stagnací úrokových sazeb pomalu klesat.

Tabulka 2: Historická výkonnost fondu Pioneer Euro Strategic Bond EUR v CZK

Pioneer Euro Strategic Bond

jednotlivé roky

2007

–2,55%

2008

–39,47%

2009

85,27%

2010

14,89%

2011

1,11%

2012

10,93%

2013

13,21%

2014

2,27%

kumulované výsledky

6 měsíců

11,73%

1 rok

9,81%

3 roky (p.a.)

9,12%

5 let (p.a.)

22,12%

 

Zdroj: Morningstar.cz, data platná k 14. 4. 2014

Z psychologického hlediska působí roční výnosy velmi slibně. Nicméně tyto doby již proběhly a takový potenciál v této chvíli na trzích není. V obdobích paniky let 2008 a 2009 zažíval extrémní výkyvy a je třeba na tento fakt také myslet.

Celkové hodnocení

Fond Pioneer Euro Strategic Bond se mi zamlouvá hlavně z důvodu portfolia přizpůsobeného současným podmínkám. Můžu ho doporučit jako část dluhopisové složky pro vyvážená a rizikovější portfolia.

Nejedná se o běžný dluhopisový fond, je potřeba s počítat s vyšší kolísavostí. Pro investora, který ovšem hledá určitý výnos je vyšší riziko jedinou možností. Můžeme očekávat výnos mezi 4 – 5 % p.a. na horizontu 3 – 5 let, je potřeba ovšem tento horizont dodržet.

Výnosy, které fond dosahoval v minulosti díky klesajícím úrokovým sazbám, jsou bohužel již passé, na obdobnou situaci si budeme muset dlouho počkat. Výhodou je samozřejmě i možnost koupě v zajištěné měnové variantě do českých korun.

Autor působí jako junior investiční poradce FINEZ Investment Management a manažer projektu Podílové-fondy.com.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Mohou investoři najít ziskovost v akciích obranného průmyslu

Investoři často hledají výnosy v akciích obranných společností v období zvýšeného geopolitického napětí, jelikož jsou tyto společnosti připraveny těžit ze zvýšených vládních výdajů na obranu a bezpečnostní opatření. V roce 2024, kdy geopolitické napětí stále pokračuje, by akcie obranných společností mohly být pro investory atraktivní příležitostí. Zde […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

22. 03. 2024

Komentář: Šílenství měnové politiky

Současná měnověpolitická „sezóna“ začala v roce 2022, kdy centrální bankéři v západních vyspělých ekonomikách začali zvyšovat sazby, aby bojovali proti inflaci. Trvalo jim několik let, než se dostali tam, kde jsou dnes. Zda bylo jejich úsilí úspěšné, nám pravděpodobně napoví několik příštích měsíců a další období.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • vasek

    15 dubna, 2014

    taky mam tento fond rad

    Odpovědět