CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.663 -0,22%

CZK/£ 29.501 -0,13%

CZK/CHF 26.030 +0,03%

Tony Glover: Japonsko má velký růstový potenciál

 


 

Japonská centrální banka na konci ledna poprvé zavedla negativní úrokovou sazbu. Očekával trh tento krok?

Téměř celý trh očekával, že k zavedení záporných úrokových sazeb přistoupí japonská centrální banka (BoJ) až v dubnu. Trh byl poněkud zmatený, protože centrální banka v posledních měsících roku 2015 říkala, že sazby nesníží do záporného pásma. Tento krok může stát centrální banku její kredibilitu.

Proč myslíte, že japonská centrální banka tento agresivní nástroj použila právě v tuto chvíli?

Negativní sazby jsou posledním nástrojem, který centrální banky používají k uvolňování měnové politiky.  Nevím, proč k tomuto kroku BoJ přikročila právě nyní. Pravdou je, že japonská ekonomika nevykazuje tak silné výsledky, jak se předpokládalo, stejně tak jako spotřeba domácností či průmyslová výroba.

Zaměřujete se na japonské trhy. Měl by si investor vybrat v letošním roce právě investici do japonských akcií? Proč?

Myslím si, že ocenění japonských akcií je v současné době velmi nízké. A to jak v porovnání s ostatními vyspělými trhy v USA a Evropě, tak i ve srovnání historickém. Podobně nízké hodnoty jsme mohli vidět v létě 2012. Zotavení japonského akciového trhu od konce prosince roku 2012 bylo podpořeno růstem firemních zisků. Ve velké míře je to způsobeno tím, že došlo ke značné změně v řízení společností. To vedlo k efektivnějšímu využívání kapitálu. Společnosti myslí také více na výnosy akcionářů, mělo by proto dojít k růstu dividend i hodnoty akcií.

REKLAMA

Úrovně zisku společností předčily historické hodnoty roku 2007 a dále rostou. Očekáváme, že trh odmění právě tyto společnosti s největším růstem zisku. Společnosti snižovaly náklady po pádu banky Lehman Brothers v roce 2008 a po zemětřesení Tohoku v roce 2011, došlo k nárůstu provozní páky. Jde tedy o více než jen o slabý jüan, ale především o růst tržeb a zvyšování zisku. Na společnosti by mělo mít navíc pozitivní vliv i zavedení záporných úrokových sazeb.   

To znamená, že na japonských trzích je velký potenciál růstu…

Ano, určitě je.

Jaká jsou rizika, která Japonsko ohrožují nejvíce?

Japonská burza je velmi úzce spojena se světovým a zámořským hospodářským růstem. Vše co naznačuje, že globální růst zpomaluje, zejména růst v USA, Číně, Evropě či zbytku rozvíjejících se asijských zemích, není dobré pro japonské společnosti.

Může něco japonské trhy v letošním roce opravdu překvapit? Jaká jsou letos další rizika pro japonský akciový trh?

Většina analytiků je přesvědčena a počítá se základním scénářem, že jüan zůstane slabý. V případě, že posílí, tak to podle mého názoru trh překvapí. Dalším rizikovým faktorem je pokračující oslabení Číny a nižší než očekávaný globální růst. 

REKLAMA

Jakým způsobem ovlivňuje vývoj na čínských trzích japonské trhy?

Japonské trhy jsou čínskými ovlivněny nepřímo. V případě, že zpomalí hospodářský růst v Číně, lidé mohou být nervózní, že dojde ke zpomalení růstu globálního. Přímý dopad na japonské firmy a na jejich zisky zde není nijak silný. Pouhých pět procent exportu je přímo spjato s Čínou (exportní či jiné aktivity).

Ceny ropy se drží na velmi nízkých úrovních. Jaký vliv mají ceny ropy na japonské trhy?

Nízké ceny ropy jsou dobré pro importující společnosti a společnosti, které ve velké míře využívají energie. Obecně jsou nízké ceny ropy dobré pro ekonomiku. V zámoří jsou sektory, které jsou přímo spojeny s cenami komodit a nízké ceny ropy pro ně nejsou zdravé. V Japonsku však klesající ceny ovlivňují zisky japonských společností převážně pozitivně. Není to příliš zdravé pro inflační cíle japonské centrální banky, což je také jeden z důvodů proč CPI data zůstávají  velmi nízká.

Jak vypadá vaše japonské portfolio? Kam investujete?

Investujeme jak do malých společností, tak do velkých společností. Fondy jsou řízeny manažery, kteří pečlivě vybírají jednotlivé akcie v jednotlivých sektorech. Manažeři, kteří spravují fond velkých společností, jsou sektorově neutrální. Jsou zaměřeni v první řadě na konkrétní tituly a nikoliv odvětví, ale i při výběru konkrétních titulů může převážit určité odvětví. V posledních měsících výběr směřoval především na společnosti, které budou profitovat z nízkých energetických cen, a odvracel se naopak od společností, které nízkými cenami energií trpí. Do popředí se také dostávají společnosti, které se zaměřují na zvyšování výnosů akcionářů, jako jsou například banky. 

Manažeři, kteří mají na starosti fond malých společností, se zaměřují na sektor služeb. V Japonsku je mnoho společností s inovativním obchodním modelem nebo s velkým tržním podílem produktu v oblasti, která zaplňuje mezeru na trhu. Vzhledem k rozvíjející se infrastruktuře a připravovaným projektům souvisejících s Olympijskými hrami v roce 2020 a rozšiřování sítě vlaků šinkansen má potenciál i sektor stavebnictví.

REKLAMA

Další oblast, na kterou se manažeři fondu společností s malou tržní kapitalizací zaměřují, je rozšiřování informačních systémů. Mnoho společností má zastarý systém kvůli nedostatku finančních prostředků, které způsobil pád banky Lehman Brothers a zemětřesení Tohuko. Navíc se dostávají do stádia, kdy již nemají na výběr a jsou nuceny tyto zastaralé systémy vyměnit.

Jakým způsobem vybíráte jednotlivé akcie?

Jde čistě o výběr akcií zdola nahoru. Navštívíme konkrétní společnosti a snažíme se hlouběji porozumět jejich silným a slabým stránkám i případným hrozbám a příležitostem. Manažeři fondu zaměřeného na společnosti s malou tržní kapitalizací vybírají jednotlivé akcie, které jsou velmi levné, do budoucna mají růstový potenciál a můžeme také očekávat vylepšení jejich ocenění. Můžeme tak získat velmi diverzifikované portfolio. Manžeři fondu společností s velkou tržní kapitalizací vyhledávají společnosti relativně levné s velmi dobrým a silným managementem.

Japonsko je druhým největším akciovým trhem společností s malou tržní kapitalizací. Které společnosti do tzv. small caps řadíte?

Na burze v Tokiu se podle tržní kapitalizace TOPIX (Tokyo Stock Price Index) k tzv. large caps řadí 100 akcií nejlikvidnějších a s nejvyšší kapitalizací, dalších 400 je tzv. medium caps a zbylé akcie jsou tzv. small caps, tedy akcie společností s malou tržní kapitalizací. Do tzv. small caps fondu můžeme tedy zařadit společnosti s hodnotou pod 450 miliard japonských jenů, což je přibližně 4 miliardy amerických dolarů (tržní kapitalizace do cca CZK 100 miliard). Co se týká průměrné váhy pozic ve fondu, pak se blížíme spíše přibližně jedné miliardě jenů.

Vidíte nějaký rozdíl mezi japonským akciovým trhem a ostatními světovými trhy?

Myslím si, že japonský trh je možná méně efektivní než zahraniční trhy, jako je například americký či evropský trh. Tato neefektivita může být ale dobrým zdrojem další výkonnosti fondu. Pokud je manažer zkušený ve výběru akcií, můžete využít této neefektivity a získat tržní výhodu.

Mohl byste dát nějaký konkrétní investiční tip?

Nerad dávám konkrétní investiční tipy.

Celý svět se potýká s velmi nízkými výnosy. Myslíte si, že v Japonsku to může být jiné?

Záleží na tom, jak trh společnosti ocení. V našem základním scénáři i naši dva lokální partneři počítají s téměř dvouciferným růstem firemních zisků pro příští fiskální rok. To se samozřejmě může změnit v závislosti na vnějších faktorech, ale důraz na firemní růst se zdá být velmi silný. Zároveň je v současné době velmi levné ocenění, takže doufáme minimálně ve stejný růst hodnoty portfolia i v případě, že valuace trhu zůstanou na dnešních úrovních.

Děkuji za rozhovor.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Půlení bitcoinu je za rohem! Co to znamená, se dozvíte v našem rozhovoru

Tento týden se chystá halving bitcoinu. Zjednodušeně řečeno, snížení odměny za úspěšnou těžbu bitcoinového bloku na polovinu efektivně sníží nabídku nových bitcoinů – a to by podle zásady vzácnosti mělo vést k vyšším cenám. Čím méně bitcoinů se vytěží, tím je bitcoin cennější. Co je to ale […]

Text: Redakce

Foto: eToro

18. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *