CZK/€ 25.200 +0,18%

CZK/$ 23.143 +0,22%

CZK/£ 29.467 +0,04%

CZK/CHF 26.168 -0,02%

Text: Petr Zámečník

20. 11. 2018

6 komentářů

Kryptoměna bitcoin na ročních minimech. Vyplatí se koupit?

 

Nejstarší a nejznámější kryptoměna bitcoin se v závěru minulého týdne propadla na roční minima. V pátek se obchodovala poblíž 5 500 USD/BTC. Vyplatí se bitcoin koupit?

Loading



 

Loňský sprint bitcoinu z úrovní pod 1 000 USD/BTC až k prosincovým téměř 20 tis. USD/BTC byl podpořen i některými fundamenty. Kupříkladu bylo umožněno obchodování s bitcoin futures na několika burzách a nejstarší kryptoměna se dostala na výsluní „velkého finančního světa“. Krom toho se obnovila i naděje na schválení bitcoinových ETF – burzovně obchodovaných fondů, které by otevřely investice do bitcoinu pro širokou veřejnost.

Růst bitcoinu byl ale příliš prudký a naznačoval tvorbu nafouknuté bubliny. Ve třetím čtvrtletí loňského roku se o investici do bitcoinu zajímal již téměř každý. A jakmile se o určitý typ investice zajímají i lidé, kteří o ní nic bližšího nevědí, je nejvyšší čas vycouvat. A tak ještě před Vánoci bublina praskla a cena se do konce roku přiblížila k 10 tis. USD/BTC. Ani tam ale nevydržela a s pro kryptoměny typickým kolísáním spadla až k 5 500 USD/BTC v minulém týdnu.

Náklady na těžbu bitcoinu

Těžba bitcoinů a dalších kryptoměn je poměrně nákladná. U bitcoinu je navíc těženo méně a méně virtuálních mincí s cílovým množstvím 21 milionů. Výtěžnost tedy klesá a zejména energetická náročnost roste.

V únoru 2018 zveřejnil server Elitefixtures.com analýzu ceny těžby bitcoinu v jednotlivých státech světa v závislosti na ceně elektřiny. Nejnižší náklady se pohybovaly na úrovni 531 USD za vytěžení 1 bitcoinu ve Venezuele. Nejdražší byla Jižní Korea s náklady 26 170 USD za vytěžený bitcoin. Čína, jakožto největší producent bitcoinů, má náklady na úrovni 3 172 USD/BTC, těžaři ve Spojených státech těží za 4 758 USD/BTC a ruští těžaři za 4 675 USD/BTC.

REKLAMA

Vedle nákladů na elektřinu je rozhodující i náročnost vytěžení bitcoinu, která kolísá s počtem aktuálních těžařů, kteří přechází mezi jednotlivými kryptoměnami. Náklady tak mohou být v současnosti odlišné.

Pokud by cena bitcoinů klesla pod náklady hlavních těžařských zemí, zastavila by se či významně omezila těžba, což by mohlo mít za následek nárůst ceny. A nebo naopak trvalejší odklon od bitcoinu např. k jiným kryptoměnám, což by mohlo vést k dalším propadům.

Kryptoměna bitcoin jako investice?

Bitcoin splňuje základní charakteristiky měny: Je možné ho využít jako prostředek směny, lze s ním počítat jako se zúčtovací jednotkou a lze ho využít i jako uchovatel hodnoty. Hyperinflace v Zimbabwe v roce 2009 je příkladem, že bitcoin navzdory vysoké volatilitě je tyto účely měny schopen zastávat lépe než přinejmenším některé oficiální měny řízené centrálními bankami.

Využít bitcoin jako investici je ale přesto problematické. Investice má přinášet výnos. Koupí akcií získává investor podíl na zisku a růstu společnosti, koupí dluhopisů získává úroky. Vloží-li střadatel peníze do banky, obdrží také nějaký úrok, byť často nižší než inflace. Bitcoin? Nepřináší nic z uvedeného.

REKLAMA

Bitcoin je na druhou stranu postaven jako deflační měna. Jeho celkové množství je omezené na 21 milionů kusů, navíc celkové disponibilní množství klesá. Nikdo neví, kolik bitcoinů se ztratilo na starých vyhozených discích a kolik vytištěných kódů bylo vypráno v kapse kalhot. To mu dává výhodu, že hodnota bitcoinu vyjádřená v klasických inflačních měnách (americký dolar, euro, česká koruna…) by měla stoupat minimálně o úroveň inflace.

Má to ale potíž. Bitcoin je příliš mladý, přestože oslavil již 10leté výročí vzniku. Jeho hodnota kolísá s nabídkou a poptávkou mnohem více než standardní etablované měny a nikdo nemá nejmenší představu, u jaké úrovně se může ustálit. Bude to kolem 5 500 USD/BTC, jako je současný kurz? Nebo to bude u 1 000 USD/BTC? Nebo se vrátí a ustálí kolem 20 000 USD/BTC?

„Investice“ do bitcoinu tak zůstává spekulací obdobnou spekulaci na měnovém trhu.

Dlouhodobý potenciál bitcoinu

U dlouhodobého potenciálu kryptoměn v čele s bitcoinem je potřeba rozlišit měnu a technologii. Měna bitcoin zažila již jedno rozštěpení a připravuje se další. To na jednu stranu dává pocit nestability, kdy není zřejmé, který z bitcoinů je ten, který má budoucnost. Na druhou stranu to svědčí o možnosti rozvoje měny a jejím dalším vývoji. Ovšem bitcoin čelí konkurenci dalších kryptoměn, kterých vznikly již tisíce a stovky jich opět zanikly. Která z nich má šanci na etablování se v platebním styku? Kandidátů je několik… ovšem může to být i nové, zatím nevyvinuté platidlo.

REKLAMA

Potíž platby kryptoměnami je i ona energetická náročnost. Kdyby VISA či MasterCard měly autorizovat a provádět platby platebními kartami se stejnou energetickou náročností, museli bychom hovořit nejen o dostavbě dalších bloků v Temelínu a Dukovanech, ale o hledání dalších významných energetických zdrojů.

Jiná věc je technologie. Technologie blockchain, na které jsou kryptoměny postaveny, postupně nabírá na významu. Testují ji pro provádění platebních transakcí banky, kde zrychluje např. mezinárodní platební styk prostřednictvím dokumentárního akreditivu, uplatnění nachází v automobilovém průmyslu, kde zrychlí a zpřesní výrobu, možnosti využití blockchainu jsou i v recyklačním průmyslu… a tím to zdaleka nekončí.

Technologie blockchain má daleko širší využití a větší potenciál než kryptoměny, které jí daly vzniknout.

Vyplatí se bitcoin koupit?

Jako investice bitcoin není vhodný nástroj. Ostatně i proto před ním varují evropské regulační úřady. Navíc stále hrozí další řada rizik od regulace z důvodu přílišné energetické náročnosti či využití při daňových únicích a ilegálních obchodech, po kompletní zákaz v některých státech. K tomu se čas od času objeví případ hacknutí kryptoměnových peněženek či burz.

Bitcoin lze pouze využít jako nástroj ke spekulaci. To mu umožňuje i vysoká volatilita. Zda je ale dnes vhodný čas na nákup, nebo zda prolomení letošních minim bylo jen předzvěstí dalšího pádu, to je otázka, na niž nikdo nezná odpověď. A i názory analytiků se liší.

Loading

Vstoupit do diskuze 6 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Komentář: Šílenství měnové politiky

Současná měnověpolitická „sezóna“ začala v roce 2022, kdy centrální bankéři v západních vyspělých ekonomikách začali zvyšovat sazby, aby bojovali proti inflaci. Trvalo jim několik let, než se dostali tam, kde jsou dnes. Zda bylo jejich úsilí úspěšné, nám pravděpodobně napoví několik příštích měsíců a další období.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

institucionalizace bitcoinu

Jak moc institucionalizace mění bitcoin?

Bitcoin v současné době nastoupil cenovou cestu růstu. Už překonal své maximum před šesti lety. A to nejen cenou za jeden bitcoin, ale i celkovou kapitalizací trhu. V pozadí tohoto cenového růstu pak stojí mimo jiných vlivů i začlenění bitcoinu a dalších altcoinů do institucionálního systému. Jak […]

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Richard Fuld

    22 listopadu, 2018

    „Hyperinflace v Zimbabwe v roce 2009 je příkladem, že bitcoin navzdory vysoké volatilitě je tyto účely měny schopen zastávat lépe než přinejmenším některé oficiální měny řízené centrálními bankami.“

    Nic lépe nevystihuje „hodnotu“ BTC (či jiných krypto“měn“) než výše citovaná věta. 🙂 Ano, BTC je ve srovnání se zimbawský dolarem lepší „měnou“. Srovnávání se zimbawským dolarem je také samozřejmě velmi ambiciózní a velmi přiléhavé kritérium pro hodnocení kvalit BTC a jiných krypto“měn“. 🙂

    Odpovědět

  • Vlado

    27 listopadu, 2018

    Jj, stačí si rozumne nastaviť laťku.

    Odpovědět

  • Ugo

    22 listopadu, 2018

    I když nejsem Fanda kryptomen, s předchozím příspěvkem souhlasím. Kryptomeny vždy budou mít pro některé lidi cenu – paseraci, lidé v zemích postižených válkou či hyperinflacemi. A ke všemu stačí mít jen telefon! Myslím si ze v budoucnu dojde ke zlomu a od jednoho okamžiku začnou kryptomeny víceméně kopírovat cenu zlata.

    Odpovědět

  • Richard Fuld

    28 listopadu, 2018

    Jak si představujete to kopírování ceny zlata? To jako 1BTC se bude držet ceny jedné trojské unce zlata?

    Odpovědět

  • Bitcoin do začátku

    1 dubna, 2020

    Jako začátečník můžete získat přehled jak bitcoin funguje.

    Zaregistrujete se zde https://freebitco.in/?r=37298962 pomocí emailu a poté můžete každou hodinu získat nějaké satoshi zdarma. Na účet si také můžete vložit BTC, který již vlastníte a pokud budete mít na účtu na stránce freebitco.in alespoň 0,0003 BTC budou se Vám tyto bitcoiny úročit 4% ročně.

    Jedná se ověřenou stránku, která funguje několik let.

    Na stránce je možnost i gamblingu za BTC, kde můžete zhodnotit svůj BTC.

    Odpovědět

  • Martina

    11 ledna, 2021

    Prosím jak ven! Právě sem se pomocí dotazníku přihlásila vůbec tomu nerozumím a přišli mi i do meilu informace, že mě kurýr doveze potřebné informace počáteční vklad bude kolem 1500 Kč jak mám z toho vycouvat? Poradite prosím krok po kroku?

    Odpovědět