CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Text: Jan Valášek

17. 03. 2014

4 komentáře

Analýza fondu: Templeton Frontier Markets

 


 

V tomto seriálu jsme si již ukázali fondy, které by mohly tvořit základ vašeho portfolia. Jednalo se o akciové fondy zaměřené na velké zavedené společnosti a i dluhopisové pozice s optimálním nastavením do současných podmínek. Dnes ovšem zabrouzdáme do vod, které jsou mnohými investory neprobádané. Jedná se o tzv. frontier markets. Jedná se o skupinu států, které jsou ještě méně rozvinuté než často diskutované emerging markets v podobě zemí BRIC nebo dalších států východní Evropy, jižní Ameriky nebo jihovýchodní Asie. Frontier markets jsou trhy s velmi malou kapitalizací a hodně omezenou likviditou.

Do čela fondu Templeton Frontier Markets se po založení v roce 2008 ihned postavil doktor ekonomie a politologie Mark Mobius. Portfolio manažer s celoživotní zkušeností z rozvíjejících se trhů, který má za sebou nespočet ocenění týkajících se investic v exotických zemích. Je hlavou celého odvětví Emerging Markets Group společnosti Franklin Templeton. V řízení fondu zastává tradiční přesvědčení sira Johna Templetona, tedy hodnotový přístup a důkladnou fundamentální analýzu.

V České republice mu jen těžko budeme hledat konkurenty, jedná se o jediný takto zaměřený fond. Skupina Franklin Templeton Investments obecně nabízí dle mého názoru velmi kvalitní vstup na rozvíjející se trhy. Fond je nabízen v dolarové, eurové i do eura zajištěné variantě.

Tabulka 1: Základní data fondu Templeton Frontier Markets

Základní data (31. 01. 2014)

Správce fondu

Franklin Templeton Investments

ISIN

LU0390136736

Typ fondu

Akciový – hraniční trhy

Vznik fondu

14. 10. 2008

Velikost

2 226 mil. USD

Zdroj: Franklin Templeton

Portfolio a strategie fondu

Z regionálního hlediska se dostáváme do velmi specifických zemí. S fondem Templeton Frontier Markets investujete např. v Saudské Arábii, Nigérii, Rumunsku, Spojených arabských emirátech, Vietnamu nebo v poslední době v hodně diskutované Ukrajině.

Spoustě lidí by se v tuto chvíli zdálo jako čiré bláznovství poslat na Ukrajinu jedinou korunu své Investice. To je ovšem strategie tohoto fondu, jehož investoři se musí dívat daleko do budoucnosti a investiční horizont je třeba držet na desítkách let.

Graf 1: Regionální složení fondu Templeton Frontier Markets

templeton-frontier-markets-01

Zdroj: Franklin Templeton, data platná k 31. 01. 2014

Fond podvažuje finanční sektor oproti svému srovnávacímu benchmarku, ten ale i tak v portfoliu dominuje. To je hlavně proto, že ostatní společnosti, které na tyto trhy často pronikají, jsou dceřinými společnostmi velkých matek, které jsou listovány na velkých světových burzách.

Graf 2: Sektorové složení fondu Templeton Frontier Markets

templeton-frontier-markets-02

Zdroj: Franklin Templeton, data platná k 31. 01. 2014

Při investici do Templeton Frontie Markets se tak budete podílet na podnikání firem jako např. KazMunayGas Exploration Production, která patří mezi největší producenty ropy a zemní plynu v Kazachstánu. Dále pak bankovní instituce a poskytovatel finančních služeb Zenith Bank v Nigérii nebo největší banka Spojených arabských emirátů s názvem First Gulf Bank.

Další významnou pozicí je třeba společnost Ooredoo – poskytovatel telekomunikačních služeb v Quataru. Portfolio je velmi dobře diverzifikováno mezi cca 90 titulů, které mají rovnoměrné rozložení.

Co nám říká statistika

Za svůj srovnávací index přijal fond MSCI Frontier Markets zaměřený na všechny tyto trhy. Svou aktivní správou nemá fond velký problém tento index porážet a historické výnosy jsou velmi příznivé. Zde musím ovšem varovat, protože fond zahájil svou činnost v dobách pokrizového oživení a zažil tak až na výjimku roku 2011 velmi úspěšné období.

Z psychologického hlediska to je velmi zrádná investice, investoři musí být rizikově hodně averzní, protože s každým výkyvem na trhu bude tento fond hodně volatilní.

Graf 3: Vývoj hodnoty podílového listu fondu Templeton Frontier Markets

templeton-frontier-markets-03

Zdroj: Podilove-fondy.com

Nákladovost fondu v podobě TER je vysoká, a sice na úrovni 2,57 % za rok. To je oproti ostatním akciovým fondům hodně vysoké číslo. Je třeba si ovšem uvědomit, že obchodní náklady na burzách v těchto zemích jsou nesrovnatelné nebo např. úsilí, které je třeba k analýze uvedených společností je mnohem vyšší, než k analýze společností Apple, Google nebo Coca-Cola, atd.

Nákladovost fondu je dle mého názoru velmi oprávněná a my jakožto běžní investoři bychom se za tuto cenu na tyto trhy ani nepodívali, natožpak zde obchodovali.

Tabulka 2: Historická výkonnost fondu Templeton Frontier Markets v CZK

Templeton Frontier Markets

jednotlivé roky

2009

44,23%

2010

21,44%

2011

–20,01%

2012

20,22%

2013

22,07%

2014

–1,70%

kumulované výsledky

6 měsíců

6,80%

1 rok

9,14%

3 roky (p.a.)

8,17%

5 let (p.a.)

16,82%

Zdroj: Morningstar.cz, data platná k 10. 03. 2014

Celkové hodnocení

Templeton Frontier Markets je určen do těch nejrizikovějších portfolií. Jedná se o velmi volatilní investici, dlouhodobý potenciál je ovšem hodně vysoký. Ten, kdo si tento fond kupuje, si musí opravdu promyslet horizont, po který může nechat své investice bez povšimnutí ležet na těchto trzích.

Doporučit ho lze například pro mladší věkové kategorie, kteří si skládají portfolio pravidelných investic vhodné pro spoření na důchod. S včasným předstihem je třeba ale takové portfolio zkonzervativnět, protože výkyvy v desítkách procent nejsou nijak výjimečné.

Rozvíjející se trhy např. jižní Ameriky nebo státy BRIC vám již nestačí? Pak vám Templeton Frontier Markets doporučuji jako koření rizikovější části vašeho portfolia.

Autor působí jako junior investiční poradce FINEZ Investment Management a manažer projektu Podílové-fondy.com.

Loading

Vstoupit do diskuze 4 komentáře

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Mohou investoři najít ziskovost v akciích obranného průmyslu

Investoři často hledají výnosy v akciích obranných společností v období zvýšeného geopolitického napětí, jelikož jsou tyto společnosti připraveny těžit ze zvýšených vládních výdajů na obranu a bezpečnostní opatření. V roce 2024, kdy geopolitické napětí stále pokračuje, by akcie obranných společností mohly být pro investory atraktivní příležitostí. Zde […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

22. 03. 2024

Komentář: Šílenství měnové politiky

Současná měnověpolitická „sezóna“ začala v roce 2022, kdy centrální bankéři v západních vyspělých ekonomikách začali zvyšovat sazby, aby bojovali proti inflaci. Trvalo jim několik let, než se dostali tam, kde jsou dnes. Zda bylo jejich úsilí úspěšné, nám pravděpodobně napoví několik příštích měsíců a další období.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • chk

    19 března, 2014

    To je vsechno sice hezky, ale fond je docasne uzavren a v brzke dobe nebude otevren. Investovat mohou pouze ti, kteri jiz maji fond nakoupen.

    Odpovědět

  • stas

    19 března, 2014

    pokud ho chces koupit, neni problem

    Odpovědět

  • Peter

    20 března, 2014

    kúpiš ho, ale nebude to napriamo… radšej zvol iný fond, napr. Africa a choď to toho priamo cez svoj majetkový účet…

    Odpovědět

  • Radek

    20 března, 2014

    Že by zástupce E&S? Zas ty bludy o přímém majetkovém účtu 😀

    Odpovědět