CZK/€ 25.320 +0,18%

CZK/$ 23.408 +0,56%

CZK/£ 29.523 +0,28%

CZK/CHF 25.813 +0,21%

Text: Petr Němec

26. 06. 2018

1 komentář

Analýza fondu: Allianz Best Styles Emerging Markets Equity

 

Fond Allianz Best Styles Emerging Markets Equity je doplňkovým fondem, který do portfolia patří, ale v rozumné míře. Pro koho a za jakých okolností je vhodný?

Loading



 

Fond Allianz Best Styles Emerging Markets Equity je mladým fondem zaměřeným na rozvíjející se trhy, který za sebou ještě nemá velikou historii. Portfolio manažer ukazuje své schopnosti, ale na rostoucím trhu, takže pouze čekám, jaké schopnosti ukáže v době recese či krize na trzích. Správcem fondu je investiční skupina Allianz.

Tabulka 1: Základní parametry Allianz Best Styles Emerging Markets Equity

ISIN LU1282651980
MĚNOVÁ TŘÍDA EUR
TER 1,94%
MIN. INVESTICE 500 Kč
ROZIKOVOSTT 6
TYP FONDU Akciový-rozvíjející se trhy
VELIKOST FONDU
BENCHMARK MSCI Emerging Markets Total Return
SPRÁVCE Allianz Global Investors GmbH
VZNIK FONDU 16.10.2015

Fond se nachází v 6 ze 7 rizikových skupin, takže se řadí mezi vysoce rizikové. Výsledné hodnocení rizikovosti na úrovni 6 je výsledkem volatility výkonnosti fondu.

Velice mě na tomto fondu překvapuje nízká nákladovost TER (celkové průběžné náklady fondu), který nedosahuje ani 2 %. To je při investici mimo hlavní investiční regiony velice lichotivé.

Investiční strategie

Min. 70 % aktiv fondu je investováno do akcií na rozvíjejících se trzích nebo akcií, zemí které jsou součástí indexu MSCI Emerging Markets Index. Max. 30 % aktiv fondu může být investováno do jiných akcií a zároveň max. 20 % aktiv může být dočasně uloženo do vkladů nebo (až 10 % aktiv) do fondů peněžního trhu. Nejvýše 10 % aktiv může být investováno do čínského trhu s akciemi tpu A. Výnos je reinvestován.

Graf 1: Historický vývoje fondu

Allianz Best Styles Emerging Markets Equity

Tabulka 2: 10 největších pozic fondu

Allianz Best Styles Emerging Markets Equity

Srovnání Allianz Best Styles Emerging Markets Equity proti benchmarku

Portfolio manažer tohoto fondu Yogesh Padmanabhan některé státy a sektory nadvažuje a podvažuje, ale ve většině se drží přibližně v 2 – 3% odlišnosti. Fond tak dokáže kopírovat vývoj indexu bez větších odchylek.

Graf 2 a 3: Srovnání Allianz Best Styles Emerging Markets Equity a benchmarku

Allianz Best Styles Emerging Markets Equity

Allianz Best Styles Emerging Markets Equity

Tabulka 3: Srovnání výkonnosti Allianz Best Styles Emerging Markets Equity a benchmarku

Allianz Best Styles Emerging Markets Equity

Zhodnocení fondu Allianz Best Styles Emerging Markets Equity

Fond Allianz Best Styles Emerging Markets Equity se řadí mezi rizikovější fondy, ale řadí se do této kategorie právem. Investice do rozvíjejících se trhů do portfolia patří, ale všeho s mírou. Portfolio manažer řídí fond podle vývoje benchamarku, takže by se dalo říct, že zde není za cíl mít nadvýkonost oproti benchmarku, ale o udržení výnosu s trhem.

Rizikovost fondu pro české investory není pouze v rozvíjejících se trzích, ale i v měnové třídě. Fond je veden v euru, takže když česká koruna vůči euru bude posilovat, tak výnos v tomto fondu v českých korunách klesá. Jelikož je na pořadu dne možné zvýšení sazeb ze strany ČNB, tak by česká koruna měla posilovat. To se negativně projeví na hodnotu investice v českých korunách.

Investice do fondu Allianz Best Styles Emerging Markets Equity je dlouhodobého charakteru, ale v krátkodobém horizontu může být vývoj velice volatilní. Rozvíjející se trhy přináší krásné výnosy, ale v době recese či krize dokážou pěkně potrápit sebevědomí investora. V roce 2009 dokázal index za rok ztratit přibližně 54 %.

Fond za 3 roky existence ročně vydělal 11,39 %. Investice se zaměřením 33 % do Číny je v tuto situaci i velice spekulativní, jelikož nikdo nedokáže odhadnout, jak dopadne obchodní válka. Je proto vhodné být obezřetní s investicemi, které mají ve svém portfoliu nadváhu východní Asie.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Mohou investoři najít ziskovost v akciích obranného průmyslu

Investoři často hledají výnosy v akciích obranných společností v období zvýšeného geopolitického napětí, jelikož jsou tyto společnosti připraveny těžit ze zvýšených vládních výdajů na obranu a bezpečnostní opatření. V roce 2024, kdy geopolitické napětí stále pokračuje, by akcie obranných společností mohly být pro investory atraktivní příležitostí. Zde […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

22. 03. 2024

Komentář: Šílenství měnové politiky

Současná měnověpolitická „sezóna“ začala v roce 2022, kdy centrální bankéři v západních vyspělých ekonomikách začali zvyšovat sazby, aby bojovali proti inflaci. Trvalo jim několik let, než se dostali tam, kde jsou dnes. Zda bylo jejich úsilí úspěšné, nám pravděpodobně napoví několik příštích měsíců a další období.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Radek Mann

    28 června, 2018

    poznámka pro investory, ale i pro invetiční poradce,
    v analýze je uvedeno, že je zde měnové riziko, protože fond je vedený v EURu a „…takže když česká koruna vůči euru bude posilovat, tak výnos v tomto fondu v českých korunách klesá.“ Nu, tak to asi nebude, na vývoj zhodnocení nebude mít par EUR/CZK prakticky žádý vliv. Fond není zajišťován do EUR, pouze denominován. Tedy, pokud Vás trápí kurzové riziko (ale u takto dynamického fondu by nemělo), je třeba si hlídat denominaci akcií v portfoliu a jejich pary s CZK.
    Celkově – Emerging trhy, fajn, u růstových nebo dynamických profilů, OK, ale asi ne tímto fondem, má o něco staršího bratříčka ve třídě RT (institucionální) a přes ještě nižší nákladovost (TER 1,24%), je ve své třídě hodnocen jako dobrý (průměrný).
    I v ČR se dají koupit fondy na Global EM s hodnocením velmi dobrý nebo dokonce výborný,
    tak proč tudy? 😉
    Fajn den.

    Odpovědět