CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Text: Petr Zámečník

29. 09. 2009

0 komentářů

Vladimír Poliak: Na odpočinek se nechystám

 


 

Jak vznikla vaše myšlenka na založení ZFP Akademie? Z jakých zkušeností jste vycházel?

V roce 1990 jsem začal působit ve finančně zprostředkovatelské firmě Wienner Versicherung Plan, později to bylo Safe Invest, a tam jsem získal zkušenosti z činnosti zprostředkovatelů pomocí síťového marketingu.

Později myšlenka uzrála natolik, že jsem byl schopen ji transformovat na český, potažmo tehdy československý a později český, pojistný trh.

ZFP Akademie působí na českém trhu 15 let. Co se za tu dobu změnilo?

Změnilo se opravdu hodně. Přibylo konkurenčních firem, změnila se legislativa, změnilo se prostředí, povědomí klienta, kultivovanost, sofistikovanost. A samozřejmě se změnily i metody. Snažíme se přizpůsobovat tomu, co jsme se naučili z vlastní zkušenosti i ze zahraničních trhů.

Myslím si, že tento vývoj je pozitivní.

REKLAMA

ZFP Akademie je akciovou společností, v níž držíte majoritní podíl. Kdo jsou dalšími akcionáři?

Dalšími akcionáři jsou ředitelé obchodní sítě, kteří se zasloužili o rozvoj společnosti, a podle výše produkce se mezi ně rozdělují i akcie.

Struktura společnosti by se měla měnit na holding. Jak by měla vypadat nová struktura a proč chcete zavádět holdingové uspořádání?

Při naší velikosti je centrální řízení poměrně nákladné a hlavně nepružné. V současné době pracujeme modelem decentralizace, kdy máme hlavní centrálu v Břeclavi a jedenáct hlavních regionálních kanceláří, kde jsou ředitelé obchodní sítě a ti řídí své struktury tak, aby je připravili na budoucí akciové společnosti po vzoru velké ZFP akademie akciové společnosti, a společně pak chceme vytvořit holding, který bude moci podnikat ve velkých developerských projektech a velkých investičních celcích.

Základní představa o rozložení akcionářů v těchto zamýšlených jednotlivých akciových společnostech je taková, že by ZFP akademie,a.s.držela 51 % akcií a příslušný regionální ředitel zbylých 49 %.

Se ZFP akademií máte velké plány. Chcete rozšířit síť Seminárních hotelů Akademie. V současnosti máte čtyři hotely. Kolik hotelů považujete za optimální a v jakých lokalitách je chcete vybudovat?

To přesně souvisí s decentralizací. Tím, že máme 11 hlavních regionálních kanceláří, počítáme, že vznikne minimálně 11 akciových společností a podle místně příslušných regionů by se v těchto mohly postupně vybudovat naše seminární hotely, či školící střediska.

Dalším plánem je založení ZFP Banky. Co vás přivedlo na tuto myšlenku?

I toto souvisí s budoucím holdingovým modelem a s tím, co již dnes zažíváme. Přibývá nám klientů a zprostředkovatelů, kteří potřebují kvalitní, pružné a levné bankovní služby, tak si říkáme, proč nezkusit i tuto činnost, protože to s naší současnou činností přímo souvisí.

REKLAMA

V jakém horizontu byste chtěl plán ZFP Banky realizovat?

V současné době hledáme nejvhodnější model. Předpokládám, že nejzazší termín by byl tak do tří let.

Ve vašich ambicích je též založení developerské společnosti, která se bude zaměřovat na výstavbu bydlení pro seniory. Co bylo motivem pro tento projekt?

To by mělo být takovým vyvrcholením veškeré naší činnosti, se kterým jsem již při založení společnosti, tehdy jen ve snech, počítal. Chceme našim klientům a spolupracovníkům nabídnout za uspořené peníze, ať už v pojišťovnách, v penzijních fondech nebo ve stavebním spoření, takovou třešinku na dortu – a za tyto naspořené peníze jim poskytnout důstojné dožití v seniorských městečkách s adekvátními službami, ať už lékařskými, sportovními, cestovní kanceláře…

Bylo by to takovou odměnou za to, že nám kdysi uvěřili, spořili a pochopili, že to má význam. A mělo by to být i příkladem pro jejich potomstvo v tom smyslu, že si řeknou, že jejich rodičům se vyplatilo spořit, vyplatí se to i nám.

Nemělo by to končit jen tím, že to bude seniorské městečko. V mé hlavě je myšlenka začlenit do těchto městeček dnešní nestátní zařízení pro opuštěné děti a spojit mládí se stářím tak, aby každý člověk v seniorském městečku měl svého chovance a naopak tento chovanec měl svého patrona. Děti získají ztracené staré rodiče, a naopak staří rodiče jsou častokrát osamělí a najdou někoho, pro koho má zase ještě smysl žít.

Mělo by to být jakýmsi vyvrcholením mé činnosti, a pak už klidně odejdu na odpočinek. Třeba do některého seniorského městečka.

Řada českých finančně poradenských společností se snaží proniknout kromě Slovenska i do dalších regionů. V plánech ZFP Akademie je ale regionální expanze odsunuta do pozadí. Proč?

Ze zkušeností, které jsem za bezmála 20 let působení ve finančně poradenské branži nabyl, jsem zjistil, že pokud chcete expandovat na další trh, potřebujete k tomu ty nejkvalitnější lidi. A zákonitě tím oslabíte trh, na kterém působíte.

V Česku je před námi ještě důchodová reforma, je před námi zdravotní reforma, je zde spousta práce a my opravdu chceme být jedničkou na trhu především v České, potažmo ve Slovenské republice.

A pokud bychom do zahraničí někdy expandovat měli, tak jedině do Číny.

REKLAMA

Zisk vaší společnosti se počítá v řádu stovek milionů korun. Přesto vás vaše plány ženou stále kupředu. Co je vaším osobním hnacím motorem?

Je to dokončení díla až do developerských projektů, uskutečnění svého snu o seniorských městečkách a nastartování pocitu i u mladé generace, že má smysl spořit bez ohledu na režim, na vládu, na politické zaměření, bez ohledu na to, kdo je u moci – a nespoléhat jen na státní důchod.

Zmiňujete bez ohledu na vládu a kdo je zrovna u moci, přesto i vy jste se zabýval možností aktivnějšího vstupu na politickou scénu. Co bylo motivem pro vaši angažovanost v politice? Proč jste politickou scénu opustil?

Byl to takový test vyspělosti našich voličů, především test ve vlastní firmě. Při tomto pokusu, který byl jakousi akcí „kulový blesk“, jsem zjistil, že lidé vlastně ani změnu nechtějí, že jim vyhovuje to, co je. Proto jsem od těchto plánů prozatím upustil. První pokus nevyšel. Lidé nechtějí změnu.

Pokud se o něco budeme pokoušet, tak by to bylo znovu nejdříve za pět let a trochu s jinými zkušenostmi.

Na odpočinek se zatím nechystáte…

Na odpočinek se opravdu nechystám. Pocházím z rodiny dlouhověkých lidí. Můj otec se během několika měsíců dožije devadesáti let v plné kondici, to samé maminka a já věřím, že budu prospěšný v této společnosti minimálně do 80 let. Tak proč vyčerpávat státní pokladnu pobíráním vysokého důchodu.

Co považujete za váš největší osobní úspěch?

Za svůj největší úspěch považuji vybudování takové firmy, jako je ZFP akademie, a především vztahů uvnitř této firmy, to, že se mi podařilo udržet pohromadě celou svoji rodinu – vlastní děti, vnoučata, rodiče, sourozence… A že při tom všem člověk zůstal člověkem. A také, že mě nezradilo zdraví.

Co naopak bylo vaším největším neúspěchem či zklamáním?

Na tyto věci hodně rychle zapomínám.

Za největší neúspěch považuji to, když dám někomu důvěru a ono se ukáže, že jsem se zklamal. Stalo se mi několik takových případů, kdy lidem bezmezně věříte, a pak zjistíte, že jste se spletl.

Osobním zklamáním byl postoj lidí při angažovanosti ve volbách, že je lidem vlastně jedno, co se kolem nich děje, a nemyslí na to, co bude zítra.

Ale jinak zůstávám velkým optimistou. A taková drobná zklamání k životu určitě patří jako noc a den. Člověk se z nich totiž může poučit.

Děkuji za rozhovor.

Na základě špatných zkušeností s rozsáhlou neplodnou diskusí k článku "Školení ZFP Akademie na vlastní kůži", na níž padala řada stížností z řad stálých čtenářů i autorů Investujeme.cz, jsme se po dohodě se ZFP akademií rozhodli diskusi pod tímto článkem neumožnit. V případě, že chcete ostatním čtenářům sdělit svůj názor, využijte kupříkladu diskuse v blogu nebo si můžete založit blog vlastní.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz