CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

Naučte děti hospodařit a investovat: Online hrou

 

Gamifikace, tedy používání herních prvků v neherních oblastech, není v investiční oblasti věcí neznámou. Je ale především jedním z nejlepších způsobů, jak vzdělávat děti a mládež v oblastech hospodaření s financemi a investování.

Loading



 

V rámci tzv. Global Money Week (GMW) – světového týdne o penězích a finační gramotnosti proběhlo hned několik celostátních soutěží v online hrách, jako je Rozpočti si to! nebo FinGrPlay.

GMW je pravidelnou akcí zahrnující různé aktivity finančního vzdělávání – v ČR jsou národními organizátory yourchance, o.p.s. a EFPA (Evropská asociace finančního plánování), pořádající řadu zajímavých akcí (přednášky, workshopy a projektové dny na školách, akce v knihovnách či obchodních centrech, odbornou konferenci atd.) a koordinující aktivity ostatních, především dětí a mládeže zapojené do online turnajů.

Zdravé finanční návyky pro děti školní i předškolní

Největší celostátní soutěží finanční gramotnosti je Rozpočti si to!, která vznikla v projektu Finanční gramotnost do škol společnosti yourchance a běží již od roku 2013 (od minulého roku jako webová aplikace). Ve dvou kategoriích pro první a druhý stupeň ZŠ zde soutěží týmy dětí –zapojit se ale mohou i dospělí, učitelé nebo rodiče a fungují zde i rodinné týmy.

Tématem hry je domácí hospodaření buď dospělého jednotlivce (určeno menší děti), nebo čtyřčlenné domácnosti (hrají starší děti), kdy je třeba sestavit rodinný rozpočet. Hru, která rozvíjí vedle základních dovedností nakládání s osobním či rodinným rozpočtem také kompetence k podnikavosti, lze hrát celoročně. To platí i pro herní týmy, které si mohou zvolit vlastní tempo a dle potřeby hru přerušit.

REKLAMA

Rozpočti si to! je využívána i v rámci tzv. školních projektových dnů zaměřených na finanční gramotnost – jde o zjednodušenou a zrychlenou verzi hry, kterou lze dokončit během jediného vyučovacího dne. Pro středoškoláky pak byla navržena verze Rozpočti si to! Prima život, která je koncipována jako nelinární RPG (hraní rolí). Výchozí situace pro hráče zní: „Jsi na konci střední školy a plánuješ první tři roky dospělého života.“ Hra vedle osobních financí zahrnuje i oblasti, jako je práce, bydlení, vztahy a osobní rozvoj, a další postavy, jako je personalista, investor či finanční poradce.

Další hrou populární na základních i středních školách je Zlatka.in společnosti Matika.in, kombinující online pracovní listy a hry. Mobilní hru Saver & Spender určenou pro nejmenší děti nechala na zakázku vytvořit organizace Czech Credit Bureau. Hráč si volí postavu spořílka Savera nebo rozhazovačného Spendera a prochází příběhem, který ovlivňuje chování zvolené postavy.

Něco pro mládež i dospělé

Pro větší děti, středoškoláky i hravé dospěláky je určena on-line hra FinGrPlay od ABC finančního vzdělávání, v níž se hráč stane na plných 30 let správcem rodinného rozpočtu. Na rozdíl od výše zmíněných her je FinGrPlay více zaměřená na plnění finančích cílů a představení finančních produktů.

V případě náctiletých pochopitelně není možné vynechat jako potenciální vzdělávací zdroj portál Youtube, respektive youtoubery, z nichž někteří vytváří zajímavá a zábavná videa z oblasti finančního vzdělávání – můžete je nalézt například na kanále yourchance TV.

REKLAMA

Nabídka her a interaktivních nástrojů pro finanční vzdělávání je v Česku poměrně pestrá – zejména díky aktivitám neziskového sektoru. Bavte se s nimi a rozvíjejte sebe i děti!

Autorka působí v yourchance o.p.s.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Kluk - notebook - budoucnost

Jste skutečně připraveni na budoucnost?

„Onehdy se Ray bavil se svým třináctiletým synem a narazili na problém, o kterém se potřebovali dozvědět víc – Ray se rozhodl „kouknout na Google“, jeho syn „šel na YouTube“. Ray si tak uvědomil, že jejich přístupy k vyhledávání informací, získávání odpovědí a k práci s internetem […]

Text: Paul Stanfield

13. 04. 2017

Jakou má „nic“ cenu?

Trh je tvořen nabídkou a poptávkou. A je-li strana poptávky dostatečně naivní, může být vytvořen i trh s ničím.

Text: Petr Zámečník

30. 11. 2015

Jste v krysím závodě. Uniknete?

Investujte čas do finančního vzdělání předtím, než začnete investovat peníze. Přestanete-li se učit, vaše peníze brzy získá někdo, kdo se učit nepřestal. Taková je výzva Roberta Kiyosakiho a jeho vzdělávací hry CASHFLOW. 

Text: Radovan Novotný

01. 06. 2015


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *