CZK/€ 25.165 +0,04%

CZK/$ 23.481 +0,05%

CZK/£ 29.375 +0,05%

CZK/CHF 25.729 +0,16%

Text: Petr Zámečník

03. 09. 2018

0 komentářů

Jak vybrat finančního poradce

 

Finanční poradce dokáže dát do pořádku rodinné či osobní finance. Ovšem při špatném výběru naopak udělá víc škody než užitku. Jak správně vybrat finančního poradce?

Loading



 

Univerzální nebo specializovaný

Jsou finanční poradci, kteří se zabývají komplexním finančním plánem domácnosti, a jsou specializovaní poradci věnující se určité specifické oblasti – investicím, pojištění, hypotékám… Specializovaní finanční poradci mají hlubší vhled do své oblasti. Na druhou stranu univerzální poradci mají větší nadhled nad komplexní situací domácnosti.

Univerzálního finančního poradce je dobré mít k ruce v okamžiku tvorby finančního plánu domácnosti, který by neměl chybět v každé rodině. Bez finančního plánu není možné efektivně investovat (není zřejmé, kdy budou peníze potřeba) a nelze ani bezpečně čerpat hypotéku (koupě nemovitosti na hypotéku může ohrozit další plány domácnosti).

Specializovaný finanční poradce může dobře pomoci s konkrétním finančním zadáním – např. výběrem investice (investiční poradce), výběrem pojištění či sjednáním hypotéky (hypoteční makléř). S těmito záležitostmi dokáže pomoci i univerzální poradce, ovšem vždy záleží na jeho zkušenostech s konkrétními oblastmi.

Tip: Proč je dobré mít svého finančního poradce

REKLAMA

Placené vs. honorářové poradenství

Na českém trhu finančního poradenství vznikají firmy, které nabízejí zpracování finančního plánu či služby z oblasti investičního poradenství (výjimečně i dalších oblastí) za honorář. Naprostá většina finančních poradců je placena provizemi od finančních institucí, jejichž produkty sjednají v rámci finančního zprostředkování.

Placené finanční poradenství (především investiční poradenství) se obecně vyplatí využít spíše lidem s vyššími úsporami a příjmy. Investiční poradce, který není závislý na provizích, může nabídnout i produkty, k nimž se provize neváže (např. ETF), případně zprostředkovat investice do podílových fondů s nulovým vstupním poplatkem. Je pak otázkou výše sjednaného honoráře a úspory z poplatků (z nichž jsou standardně vypláceny provize), zda se ekonomicky vyplatí poradci platit přímo.

Přestože veškeré zákony zabývající se poradenstvím a zprostředkováním na finančním trhu kladou na první místo zájem klienta, honorářové poradenství ještě více posiluje vztah mezi poradcem a jeho klientem. Na druhou stranu pouze skutečnost, že služba je placená, neznamená, že je také kvalitní. A naopak. I provizně placení finanční poradci v naprosté většině poskytují kvalitní služby a chtějí s klientem udržet dlouhodobý vztah.

Je finanční poradce dobrý?

Poznat dobrého finančního poradce není snadné. I špatní finanční poradci jsou mnohdy zdatní obchodníci a dokáží být přesvědčiví. Na co dát při výběru finančního poradce pozor?

REKLAMA

Pozor na doporučení známých

Nejčastější způsob aktivního výběru finančního poradce, tedy situace, kdy klient hledá finančního poradce a ne naopak, je doporučení známých. Takto klient může získat již ověřeného poradce, který lidem z jeho blízkého okolí již pomohl.

Reference známých ovšem skrývají jedno nebezpečí. Jsou známí s poradcem spokojeni, protože je skutečně dobrý, nebo je jen příjemný a přesvědčivý – a oni zatím nepoznali, o kolik peněz je připravil? Jeden z nejznámějších českých „finančních poradců“, který připravil o peníze nespočet klientů a byl nejproduktivnějším zprostředkovatelem v celé Evropě, získával nové klienty mnohdy na doporučení svých stávajících klientů…

Bez finanční gramotnosti to nepůjde…

Poznat dobrého finančního poradce vyžaduje od (potenciálního) klienta alespoň základní finanční gramotnost. Finanční poradce musí být schopen vysvětlit, čemu klient ve finanční oblasti nerozumí, a v případě komplikovanějších dotazů odpověď dodat později. Klient by ale následně měl postupovat podle osvědčeného „důvěřuj, ale prověřuj“ – a informace od poradce přinejmenším namátkově ověřit.

V poslední době se kupříkladu vyrojilo množství dluhopisů vydaných pochybnými i podvodnými firmami. A s nimi se vyrojili i lidé, kteří je ochotně za provize prodávají. A protože dluhopisy nesou pevný, často vysoký výnos, neostýchají se je prodávat jako „bezpečnou, výnosnou“ investici. Potenciální klient, který si ověří rizika dluhopisů, zjistí, že společnost dluhopisy také nemusí splatit.

Důležité je ptát se poradce na detaily a nechat si vysvětlit opravdu vše. Finanční poradce by měl být ochoten klientovi poskytnout veškeré odpovědi. Pokud ne, je vhodnější si najít poradce jiného.

Nenechat se tlačit do časové tísně

Jednou z obchodních praktik některých „finančních poradců“ je vytvoření časové tísně pro rozhodnutí klienta. Může se jednat o „jedinečnou, neopakovatelnou nabídku“, „akční slevu, která právě končí“ či tvrzení typu „musím za dalším zákazníkem, takže se rychle rozhodněte a podepište“.

V některých případech se skutečně může jednat o akční slevu některé z finančních institucí a může opravdu končit. Většinou se ale pouze jedná o způsob nátlaku. A i kdyby se jednalo o skutečnou akci, je tak výhodná, že má smysl ji přijmout i bez rozmyslu?

Poradce nejprve naslouchá

Aby mohl finanční poradce poskytnout radu, musí nejprve zjistit situaci domácnosti. Proto se v prvé řadě ptá a poslouchá, a teprve na základě získaných informací sestavuje finanční či investiční plán. Pokud tuto fázi přeskočí, pravděpodobně nepřišel radit, ale pouze prodávat.

Finanční i investiční poradce klientům nabízí možnosti. Těch by mělo být několik a finanční či investiční poradce by měl být schopen zdůvodnit, proč některou z nich považuje za vhodnější než jinou. Konečné rozhodnutí je ale na klientovi.

I když finanční poradce představí návrh řešení, nemusí ho klient přijmout. Jedná se o jeho peníze a především on je za ně zodpovědný.

Tip: Desatero k výběru dobrého finančního poradce

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Rozdělený dluhopisový trh

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024

Generační rozdíly v investování. Více než 30 % mladých lidí si aktivně spoří na důchod už teď

Každá generace je definována vlastní perspektivou, která vznikla v důsledku generačního historického kontextu a společenských vlivů. Pokud jde o peníze a investice, každá z nich má své zakořeněné investiční postoje, které reflektují ekonomické podmínky, technologický pokrok a celkovou kulturní vyspělost dané doby. Podívejte se blíže na investiční […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024

Do čeho investovat v době války?

Může se zdát, že mezi rizikem a nejistotou je pouze minimální rozdíl, ale není tomu tak. Riziko znamená, že lze na základě přiměřeného datového vzorku vyčíslit pravděpodobnost, zatímco v případě nejistoty je podobná kvantifikace nemožná. Geopolitické události se ze své podstaty pojí s nejistotou a mají širší paletu neznámých […]

Text: Redakce

25. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *