CZK/€ 25.200 +0,18%

CZK/$ 23.143 +0,22%

CZK/£ 29.467 +0,04%

CZK/CHF 26.168 -0,02%

Jiří Šindelář: Nabídneme praktické vzdělávání MFP

 

Profesní asociace USF ČR dnes představuje nové vzdělávání Master of Financial Planning (MFP). „Chceme vytvořit prestižní vzdělávací program zacílený dominantně na finanční plánování,“ říká Jiří Šindelář, předseda představenstva a výkonný ředitel USF ČR. Co nový program přinese a komu je určen?

Loading



 

USF ČR dnes představuje novinku ve vzdělávání a certifikacích poradců. O co se jedná?

Spouštíme Českou akademii finančního plánování a možnost získání certifikace Master of Financial Planning (MFP).

Je to výsledek dlouhých diskusí s členy, kteří za námi chodili již od roku 2015 s tím, že na trhu chybí praktické vzdělávání zaměřené exklusivně na problematiku rodinného finančního plánování. Dlouho poukazovali na to, že na jedné straně jsou zde zákonné zkoušky, které zahrnou základní minimum, které by měl poradce znát – co je to akcie, jak se počítá složený úrok… A na druhé straně jsou zkoušky poměrně vysoko teoreticky postavené, jako je např. CFA, které jdou tak vysoko, že to běžný poradce nepotřebuje a není pro něj efektivní to obsáhnout.

Co třeba certifikace EFA?

Jsme přesvědčeni, že i tento titul, a to je výsledek diskusí s členy, to není můj subjektivní názor, je poměrně výrazně teoreticky zaměřený oproti tomu, co máme v záměru dělat my. Oslovili jsme potenciální partnery, se kterými jsme chtěli udělat společný podnik, který by navrhnul program na míru šitý finančním plánovačům. A společně s Vysokou školou finanční a správní (VŠFS), která uspěla v tendru, v němž se účastnila celá řada subjektů, připravujeme od sklonku loňského roku Českou akademii finančního plánování coby novou společnou entitu.

REKLAMA

Česká akademie finančního plánování bude v první fázi nabízet Master of Financial Planning (MFP), coby výrazně prakticky orientovanou certifikaci pro finanční poradce.

Je to součást vysokoškolského vzdělání, když spolupracujete s vysokou školou, nebo je to certifikace na způsobu EFA?

Naší ambicí z pohledu vnímání v pozitivním slova smyslu je vybudovat určitou analogii k titulu MBA. Tomu napovídá i zvolený brand. Jako vysokoškolské vzdělání bych to určitě necharakterizoval ve smyslu standardního vzdělávacího systému. Je to profesní vzdělávání, které spadá do stejné skupiny jako CFA, EFA, CFP atd.

Ale tím, že VŠFS toto vzdělávání garantuje, tomu dává akademické mantinely a procesy.

Chtěli byste dosáhnout obdobného brandu jako je MBA. Na MBA musí zájemce nejprve absolvovat klasické magisterské studium. Co je podmínkou pro účast v MFP?

Nutnou podmínkou pro nás je, že člověk, který se bude chtít ucházet o certifikaci, potažmo vstoupit do vzdělávacího programu, ale primární je pro nás certifikace, bude muset mít složeny akreditované zkoušky ve všech základních sektorech, to znamená pojišťovnictví ve chvíli, kdy budou zavedeny, kapitálový trh, úvěry, penze.

Budeme tak vědět, že z teoretického pohledu má člověk základy, ví, jak se počítá složené úročení, co je to akcie, jaký je rozdíl mezi životním pojištěním a neživotním pojištění, ví, co zahrnuje RPSN… a na tom chceme stavět. V žádném případě nechceme v programu recyklovat tyto základní znalosti.

Plus další podmínkou je minimálně roční praxe v oblasti finančního zprostředkování, poradenství, bankovního poradenství apod.

Jak dlouhé studium pro certifikaci MFP bude zapotřebí?

REKLAMA

Program je orientovaný primárně na stávající profesionály. V první fázi nemá ani ambici výchovy nových finančních plánovačů. Nám jde spíš o to, a s touto logikou jsme to i stavěli, že je zde spousta lidí, kteří finanční poradenství dělají dlouho a podle nás to dělají dobře. A oni by uvítali nějakou prestižní certifikaci, kterou by mohli prokázat, že to opravdu umí a že to umí dělat dobře.

Pro nás je primární certifikační zkouška, kde předpokládáme, že se přihlásí řada stávajících poradců a odborníků, kteří jsou v oboru dlouho.

Budou se moci přihlásit i bez předchozí návštěvy vzdělávání?

Přesně tak.

Vzdělávací program připravujeme. V okamžiku spuštění máme ucelovací kurz, jehož délka bude v řádu jednotek týdnů. Ale počítáme primárně s tím, že ucházet se o zkoušku bude možné i bez předchozího vzdělávání. A firmám umožňujeme i třetí cestu – akreditovat si své vnitřní vzdělávací programy jako kompatibilní s programem MFP.

Na druhou stranu zkouška rozhodně nebude jednoduchá, bude odpovídat titulu „master“. Měla by ale umožnit to, že když přijde někdo, kdo dělá 10 let finanční plány, bude moci zkoušku absolvovat i bez toho, aby mu někdo znovu vysvětloval, co je to opce a akcie.

Kolik bude stát absolvování zkoušky?

V tuto chvíli cenovou politiku ještě finalizujeme, ale cena zkoušky se bude pohybovat do 5 tis. Kč.

A přípravný kurz?

Ucelovací kurz, který máme připravený, bude stát do 20 tis. Kč.

V dalším období nejspíš nabídneme plnohodnotné vzdělávání pro člověka, který neví „téměř nic“ kromě teoretického základu. Ale to v první fázi nabízet nebudeme.

REKLAMA

To, co představujete, vypadá hodně podobně jako zkoušky EFA a EFP, které nabízí EFPA ČR. Kromě toho, že váš kurz bude praktičtější a levnější, v čem se bude lišit dál?

Rozdílů je několik.

Rozdíl je v konstituci projektu, kde my spolupracujeme s vysokou školou, kdežto zmíněný projekt je čistě profesní entita. Dále, pro nás je klíčové, aby byl kurz zaměřený maximálně prakticky, maximálně na finanční plánování.

Dělali jsme si rešerši existujících studijních programů nejen EFA či CFA. Existuje třeba i MBA ve finančním plánování, ve finančním poradenství. Vždycky jsme v těch programech objevili něco dole a něco nahoře, co podle nás bylo redundantní a navíc.

Dole to bylo zpravidla opakování základních zkoušek. Typický příklad je výpočet složeného úročení. Nahoře to zase byly věci, které si myslíme, že běžný finanční plánovač rodinného typu pro masovou skupinu neupotřebí – pokročilé způsoby správy portfolia, teorie portfolia atd.

Chceme udělat program, který bude prostorově a cenově dostupný, s prestižním partnerem, ale u kterého uřízneme tyto dvě vrstvy a vytvoříme program, který bude jen o finančním plánování. O ničem jiném. Naše zkouška je z tohoto pohledu více zacílená.

Máte již zjištěný předběžný zájem, kolik lidí by chtělo tuto certifikaci absolvovat?

Zjišťovali jsme si zájem. Není to o řízeném toku lidí. Jsou to řádově stovky lidí. Program bude otevřený všem. Logicky vycházíme z poptávky našich členů, ale je výrazně akcentováno, že to není spojeno s žádnou firmou. A není omezeno na členy USF či zákazníky VŠFS v jiných oblastech. Nic takového. Je to zcela otevřený systém.

Využili jsme poptávky našich členů a vytvořili jsme program, který bude pro všechny.

Dneska jste představili nový brand. Jak vidíte časový harmonogram spuštění certifikací?

Na duben připravujeme představení zkouškových otázek a finální testování zkouškového systému. V květnu pak nabídneme první otevřené termíny a v červnu první zkouškové kurzy.

Děkuji za rozhovor.

Loading

Vstoupit do diskuze 11 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Tech trendy pro rok 2023. Jsou startupy s virtuální realitou vhodnou investicí?

Dopad nových technologií na vznik převratných inovací a zároveň na klíčové oblasti podnikání bude v roce 2023 podle odborníků pokračovat. Zjistěte, jaké trendy hýbou světem podnikání a jak bude vypadat naše blízká, technologická budoucnost. Odpovědi nabízí nedávno zveřejněná výroční zpráva Deloitte na téma technologických trendů.

Text: Filip Kučera

01. 02. 2023

Martin Dočekal

Martin Dočekal: Problémem korporátních dluhopisů je distribuce

Ondřej Záruba a Martin Dočekal spustili na začátku října Fond Českých korporátních dluhopisů. Je zaměřen na aktiva, kterým je v poslední době věnováno hodně pozornosti. Proč s ním přicházejí právě nyní a jaké jsou jejich ambice? Odpovídá Martin Dočekal.

Text: Redakce

23. 10. 2019


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Bobeš

    3 dubna, 2018

    Obávám se, že než se tento systém rozběhne, tak bouchači minimálně jednou přetočí všechny pojistky v republice.

    Odpovědět

  • Pavel Hanzl

    4 dubna, 2018

    A vy si myslíte, že kufřík vyšperkovaný barevnými kopiemi certifikátů na schůzce poradce s klientem zaručí, že ten klient dostane dobrou službu? Certifikát MFP bude podle mého pocitu jen dalším tahákem na peníze z kapes finančních poradců, jako EFA. Pro pocit, že jsem master of…. čehokoliv? Proto mi má klient věřit? Poradce potřebuje dobré pomůcky a vedení! A hlavně potřebuje dostatek nových klientů. To my pro poradce u nás umíme dodávat.

    Odpovědět

  • Radek

    4 dubna, 2018

    Pane Hanzle, certifikát kvalitní službu rozhodně nezajistí, kvalitní vzdělání (a je otázka, zda MFP to bude, u EFA podle referencí je) dá přinejmenším potenciál kvalitní službu poskytovat.

    Odpovědět

  • Zdeněk Santler

    4 dubna, 2018

    Pavle, respektuji Váš názor, ale nesouhlasím s tím, že MFP, EFA, EFP, MBA a další certifikáty jsou „taháním peněz z kapes poradců“. Je tam krásný faktor té dobrovolnosti a daný poradce nejlépe ví, proč investuje do svého vzdělání a rozvoje. Nám „efáci“ přibývají geometrickou řadou zejména na doporučení absolventů. Z pohledu klienta naprosto souhlasím, že u mého výběru nerozhoduje, zda je poradce Ing. MBA, EFA, ale pokud mi budou doporučeni 2 poradci, tak certifikace může být rozhodujícím faktorem, protože si řeknu „aha tak ten to asi myslí vážně, má větší přehled a když do sebe investoval, tak asi za rok nepůjde dělat něco jiného a já budu hledat jiného poradce“.

    Odpovědět

  • 4 dubna, 2018

    Dobrý den pane Santlere,
    jen krátký komentář k Vašemu předchozímu příspěvku: není pravda, že Váš EFA certifikát je dobrovolný, mohu jmenovat několik firem, které svým poradcům jednoduše oznámily, že toho a toho data budou mít Váš certifikát. Nikdo se nikoho neptal, nýbrž suše oznámil včetně termínu. Názvy firem tu psát nebudu, abych náhodou nebyl následně soudně popotahován právníky jmenovaných firem za poškozování jejich „dobrého jména a pověsti“. Toliko k Vašemu faktoru dobrovolnosti. Jinak vzácně souhlasím s komentářem pana Hanzla a Šindeláře, tedy že „EFA je titul poměrně výrazně teoreticky zaměřený oproti tomu, co máme v záměru dělat my.“ Škoda jen, že si i po tolika letech nikdo z vás (v Efě) nekladete otázku, proč z těch několika desítek tisíc poradců má dodnes Váš certifikát EFA jen 262 poradců…Napovím Vám, těch cca 90.000 Kč za certifikát je prostě neuvěřitelně šílená pálka, byť se jedná o mezinárodní cerfifikát, který však v ČR nikdo (vyjma poradců a absolventů EFA) nezná. Jděte dolů s cenou a uvidíte, jak rychle se Vaše řady poradců rozrostou (čemuž však nevěřím, myslím tím slevnění certifikátu na rozumnou a hlavně obhajitelnou úroveň). No a závěrem, ke všem těm cerifikátům, titulům a podobně: cca před necelým měsícem jsem byl v Praze u soudu coby svědek u případu, kdy finanční poradce (s právnickým vysokoškolským vzděláním) a mraky certifikátů a bůhví čeho, přetáčel celá dlouhá léta svým klientům spořeníčka“ v IŽP (a to i do dvou let od sjednání). Cestoval mezi různými zprostředkovatelskými firmami a sjednával a rušil, sjednával a rušil. Jenom na stornech za životní pojištění dodnes dluží těmto firmám přes deset milionů korun (ty firmy to pochopitelně zaplatily pojišťovnám ze svého a nyní to zcela marně dolují z pana magistra práv). Tím chci říct, že poradenské hovado a klientské prase může být kterýkoliv poradce bez ohledu na to, jak vypadá, jak kultivovaně a seriózně vystupuje, jaký má (či nemá) cerifikát, diplom, školení a praxi. Jakýkoliv certifikát (včetně toho Vašeho, od Efy) nezaručuje vůbec nic, jen suše konstatuje, že poradce něco úspěšně absolvoval. Nic víc a nic míň. Osobně jsem o Vašem cerifikátu dlouho přemýšlel, ovšem takovou pálku Vám za něj jednoduše odmítám dát, neslučuje se to s mojí morálkou a svědomím. Druhá věc je, za jak dlouho a zda vůbec někdy by se mi tyto peníze vrátily zpět, toť otázka (asi spíše pro klienty).

    Odpovědět

  • Pavel Hanzl

    5 dubna, 2018

    Hezký večer, pane Santlere!
    Také jsem o získání certifikátu EFA přemýšlel, řádově měsíce. Hledal jsem praktický důvod, zda mi to za to stojí. Zda se mi brzy poté výrazně zvedne úspěšnost u klientů a výdělek. Jsem totiž zvyklý velmi rychle jakoukoliv teorii aplikovat. Bohužel jsem našel jen potíže, strašlivé nároky na můj čas, spoustu hodin bych byl někde, kde musím být, ale současně právě proto nemohu být u klientů. Spoustu peněz vyhozených z okna pro falešný pocit, že teď, s certifikátem EFA, budu lepší poradce. Kdepak. Klient potřebuje, aby ten poradce se uměl zlepšovat v čase jaksi sám. Aby studoval sám, co potřebuje, aby mu to uměl předávat. Klient si kupuje mou osobnost, nikoliv moje tituly.

    Především, poradce by měl budovat svou sebeúctu a touhu získat společenskou prestiž, měl by jít cestou mravní, snad chápete jak to myslím. Jsem praktik, spoustu pomůcek si vyvíjím sám a kdybych to nedělal už mnoho let, podepíšu vám, že bych nikdy nebyl první ve Fincentru. Měl jsem třeba čekat, že mi to snad někdo vyvine, jo? Kdepak. Zcela upřímně, pane Santlere, mám prostě jiné priority, než sbírat certifikáty. Jsem sběratel důvěry. Všechno si musím odpracovat a tak je to správně. Když něco moc chci já sám, nemůže mě to lépe naučit, nebo lépe motivovat se to naučit nějaký školitel. To nejsou praktici. Zato já jsem. Kdo neumí, ten školí, znáte tenhle vtípek? Povodili by mě po teorii, kterou jsem se nestihl zcela naučit, vytahali by mě za uši, draho bych si tu zkušenost zaplatil. Nemám to zapotřebí. A se mnou desetitisíce lidí, kam patří nejméně dalších 300 áčkových poradců, kteří váš certifikát ke své úspěšné práci pro klienty prostě nepotřebují. Ono to souvisí i s individuální schopností samostudia, hledání ve zdrojích, třídění informací, matematických schopností, logického myšlení, rétoriky, psychologie, účetnictví, právního minima, čarodějnictví, atd. Náš obor je z podstaty multidisciplinární. Je to mnohem více práce s mozkem, než s penězi klienta.

    Tak, pane Santlere, naučíte mě lépe čarovat? Zatím neumím klientovi říct, že jeho investice poletí hlavně vzhůru, abych mu to následně demonstroval letem krkavce vzhůru. Spíše byste mě donutil zahodit spoustu času a peněz na získání znalostí, které mi v praxi nepomohou více vydělávat.

    On je taky velký rozdíl mezi slovy znát a umět. Žádný přípravný kurs a žádný certifikát či titul absolventovi nezaručí, že bude umět uspět u speciální, tedy bohaté klientely. S majetkem tak od 50 milionů do miliardy Kč. A to troufale předpokládám, že je mravně čistý a OPRAVDU chce být dobrým poradcem. Řeknu vám na závěr jen toto. Praxe. Neustálé sebevzdělávání, Praxe. Praxe. To je cesta.

    Odpovědět

  • Malásek

    4 dubna, 2018

    Dobrý den pane Hanzle, chvíli jsem si počkal, abych s Vámi taky někdy mohl i souhlasit 🙂 Ano, certifikáty vzdělání, semináře, školení… To vše je především typické pro MLM, kdy různí takzvaní lídři vydělávají často daleko víc na tom, že prodají tisícům lidí Kiyosakiho knihy, lístky na semináře, motivační CDčka atd., než že by prodali předraženou zubní pastu, saponát, nebo nějaký jiný nesmysl a vůbec mě nepřekvapuje, že podobné věci se objevují čím dál více i v poradenských MLM. Prostě ten ičař dole riskuje nejvíc a celou tu srandu ještě platí a ti nad ním si jen mnou ruce…

    Odpovědět

  • Pavel Hanzl

    5 dubna, 2018

    Já myslím, že jste vyslovil moudrý názor. Děkuji.

    Odpovědět

  • Zdeněk Santler

    4 dubna, 2018

    Gratuluji USF, VŠFS a Broker Consultingu k rozjezdu České akademie finančního plánování. Je to důkaz toho, že Evropská asociace finančního plánování, která v ČR již 6 let uděluje mezinárodní certifikát EFA (European financial advisor) – 262 poradců z ČR napříč trhem a nově i EFP (planner), jde dávno správnou cestou. Jsem pyšný na to, že EFPA implementuje evropské standardy finančního plánování prostřednictví 4 profesionálních nezávislých subjektů, které připravují účastníky ke zkoušce. Jirku Šindeláře velmi respektuji a dovolím si vymezit se vůči jedinému jeho výroku: „EFA je titul poměrně výrazně teoreticky zaměřený oproti tomu, co máme v záměru dělat my“ – respektuji asistenty, docenty a další garanty na straně VŠFS, ale kariéra většinyn z nich je spojena čistě s akademickým světem a nikdy reálný finanční plán pro klienta nevytvořili, což nikterak nesnižuje jejich znalost, ale praktičnost určitě. Za EFPA ČR deklaruji, že udělám maximum pro rozvinutí naší spolupráce s ČAFP, aby udělované certifikáty byly nezávislé a měli nějakou váhu. EFPA má srovnatelný program (FP – financial planner) detailně připravený již roky právě jako možnost pro poradce, kteří si případně na EFA a následné EFP ještě nevěří. Nicméně v době, kdy se na poradce valí sektorové zkoušky, nám přišlo nevhodné nabízet certifikaci a titul, který na rozdíl od EFA a EFP, nemá jméno a mezinárodní uznání.
    Přeji hodně úspěchů a děkuji USF, že nám pomůže zvyšovat úroveň finančního plánování v ČR.

    Odpovědět

  • Anonym

    4 dubna, 2018

    Žádný cerfikát, vyšší vzdělání atd. neudělá ze zlodějů a prasat, tedy prodavačů finančních produktů (jsou to skoro všichni, tak 99 %), dobré a slušné lidi.

    Na druhou stranu, jejich činnost vyžaduje, aby existovali pitomci, kteří jim ty spořicí a investiční voloviny podepíšou. A protože zástupy blbců, kteří si myslí, že bez finančního pseudoporadce se neobejdou, jsou nekonečné, tak se holt žádný rádobyporadce nemusí obávat, že by neměl do čeho píchnout.

    Odpovědět

  • Anonym

    7 června, 2020

    vy budete asi pěkný kokot…

    Odpovědět