CZK/€ 25.025 -0,26%

CZK/$ 23.283 -0,71%

CZK/£ 29.238 -0,34%

CZK/CHF 25.669 -0,18%

Text: Filip Kučera

01. 02. 2023

0 komentářů

Tech trendy pro rok 2023. Jsou startupy s virtuální realitou vhodnou investicí?

 

Dopad nových technologií na vznik převratných inovací a zároveň na klíčové oblasti podnikání bude v roce 2023 podle odborníků pokračovat. Zjistěte, jaké trendy hýbou světem podnikání a jak bude vypadat naše blízká, technologická budoucnost. Odpovědi nabízí nedávno zveřejněná výroční zpráva Deloitte na téma technologických trendů.

Loading



 

Tři pilíře moderní výpočetní techniky

Historie informačních technologií je charakterizována neustálým vývojem inovací v oblastech uživatelské interakce, zpracování informací a počítačových systémů. Tyto tři disciplíny zároveň představují přetrvávajících základ moderní výpočetní techniky.

Imerzivní internet pro firemní využití

Imerzivní virtuální zážitky (včetně metaversa) se rychle rozvíjejí a od původní technologie pro zábavu k reálně využitelnému podnikovému nástroji ušly už velký kus cesty. Společnosti totiž zvyšují svůj obrat a zefektivňují svůj provoz právě s pomocí „neomezené reality“. Velký potenciál mají „virtuální zážitky“ například ve vzdělávání.

Se znalostmi získanými ve škole si do důchodu nevystačíme,“ podotýká ředitel české pobočky startupu Lifeliqe, který se věnuje rekvalifikacím dospělých prostřednictvím VR a AR a který v USA a v Číně chystá vzdělávací „holoverse“. „Když zařazujeme novou certifikaci do portfolia, ptáme se, je-li udržitelná ve smyslu udržitelné kariéry i dopadu na životní prostředí,“ vysvětluje Matouš Tlapák.

Důvěra v umělou inteligenci

Důvěra se stává klíčovým diferenciátorem v aspiracích podniků v otázce využití umělé inteligence. Firmy, které zvažují využití, či už dokonce přímo nasazují jednotlivá AI řešení, zjišťují, že důvěra může být stejně důležitá jako síla algoritmů.

REKLAMA

Metacloud: nástroj pro centralizaci řízení platforem

Společnostem, které už dnes na vlastní kůži pociťují důsledky složitosti multicloudu, se rýsuje na obzoru nová naděje. Metacloud umístěný nad stávajícími cloudy nabízí jednotný ovládací panel pro management vícero podnikových cloudových platforem.

Investice do inovací: Jak dostát trendům a efektivně růst?

Business technologie, řešení ochrany proti kybernetickým rizikům a modernizace core – všechny tyto systémy je potřeba integrovat inovativně. Jedině tak mohou podniky hladce fungovat a současně dále úspěšně růst.

Technická pracovní síla: nároky a požadavky talentů a lídrů

Místo soupeření o nedostatkové technické talenty musí progresivní lídři ocenit flexibilitu svých zaměstnanců a hledat nové metody, jak vychovat, získat, a především si udržet špičkové pracovníky.

Decentralizované architektury a ekosystémy

S tím, jak si společnosti začínají uvědomovat užitečnost blockchainu, zjišťují, že budování důvěry zainteresovaných stran může být klíčovou výhodou. A přesně s tím jim mohou významně pomoci decentralizované architektury a obchodní modely.

Modernizace mainframů jako strategická priorita

Jak modernizovat stávající podnikové technologie a využít je k efektivní podpoře digitální transformace? Způsobů je celá řada, firmy by se však měly zaměřit zejména na otázky propojení a rozšíření procesů (např. pomocí middleware řešení poháněných AI), pokročilého využití mikroslužeb či vylepšování uživatelského rozhraní prostřednictvím dat.

Od InfoTech k xTech: Seznamte se s novými obory

  • Historicky se termín „technologie“ používal jako zkratka pro informační technologie obecně. Na obzoru se však rýsuje rozšířený soubor technologií nazývaný jako xTech.
  • Očekává se, že šest nově vznikajících technologických oborů bude nakonec konkurovat IT svým vlivem na businessové inovace: SpaceTech (vesmírné a letecké inženýrství), BioTech (buněčné a biomolekulární inženýrství), NeuroTech (aplikace a rozhraní ve vazbě na lidský mozek a nervový systém), RobotTech (autonomní a přesná robotika), ClimateTech (technologie v oblasti klimatu, udržitelnosti a životního prostředí) a EnergyTech (technologie v oblasti energetiky, energie a baterií).

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Investice do vzdělávání a rekvalifikačních kurzů v metaverzech poletí nahoru

Vítejte ve vzdělávání 21. století, kde se hranice mezi učením a zážitky ve virtuální (VR) a rozšířené (AR) realitě rozplývají. VR, kdysi spojovaná především se světem zábavy, se nyní stává revolučním nástrojem ve školství a při rekvalifikacích dospělých. Jaký je potenciál této inovativní metody výuky? Jak může […]

Text: Filip Kučera

04. 12. 2023

Nerovnoměrný vývoj: Investice do umělé inteligence v Evropě a USA

V posledních letech jsme svědky rapidního vzestupu technologie umělé inteligence (AI) a jejího vlivu na globální ekonomiku. Vývoj v oblasti AI zásadním způsobem mění to, jakým společnosti, průmyslová odvětví a dokonce i státy pracují. Skutečností je, že investice do umělé inteligence v Evropě zpomalují, zatímco v USA […]

Text: Filip Kučera

31. 08. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *