CZK/€ 25.200 +0,18%

CZK/$ 23.143 +0,22%

CZK/£ 29.467 +0,04%

CZK/CHF 26.168 -0,02%

Text: Petr Zámečník

16. 01. 2018

0 komentářů

Akcie 2018: Kam investovat a čemu se vyhnout?

 

Akciové trhy v loňském roce zažily rallye. Ta by mohla byť s riziky pokračovat i letos. jaké akcie se vyplatí koupit a kterým je naopak vhodné se vyhnout? Zeptali jsme se analytiků.

Loading



 

Doporučení analytiků obchodníků s cennými papíry, investičních společností a bank nevycházejí vždy. Podle některých teorií je naopak vhodné se jimi řídit jako kontraindikací – a doporučeným titulům se vyhnout. Ovšem jsou to právě oni, kdo tráví celý svůj pracovní čas hledáním nejlepších možných investic a o akciových trzích vědí nejvíc.

Doporučení analytiků je v každém případě dobré sledovat jako vodítko. Konečné rozhodnutí o konkrétní investici je vždy na investorovi. Je to investor, kdo vkládá vlastní peníze do investice a kdo nese riziko finanční ztráty.

Žádný analytik nemůže předpovídat budoucnost. Pouze na základě aktuálních informací a analýzy současného stavu společností a jejich plánů může odhadovat, jakým směrem se s největší pravděpodobností budou ubírat jejich akcie. Do toho může zasáhnout černá labuť nebo méně pravděpodobné události geopolitického vývoje.

Doporučované akcie na pražské burze

Českému investorovi je nejblíže domácí pražská burza. Její hlavní výhodou je obchodování (převážně) českých společností v českých korunách. Díky tomu není třeba řešit měnové riziko české koruny. Nevýhodou je ale relativně malý počet obchodovaných společností. Přesto lze zajímavé akcie nalézt i zde.

REKLAMA

Obecně jsme na českém trhu optimisti nejvíce ohledně finančního sektoru. Příznivá makroekonomická situace odrážející se ve vyšší spotřebě a investiční aktivitě nahrává rostoucímu objemu poskytnutých úvěrů. Navíc inflace se drží nad inflačním cílem centrální banky, která by tak měla letos pokračovat v postupném zvyšování úrokových sazeb. My čekáme jejich zvýšení každý kvartál o 25 bb. To se promítne i do rostoucích úrokových marží. K nákupu tak doporučujeme akcie Monety či Erste Group. Mimo finanční sektor se nám líbí ČEZ, který by měl těžit z rostoucích cen elektřiny a efektivnějšího využití svých výrobních zdrojů,“ doporučuje Miroslav Frayer, akciový analytik investičního bankovnictví Komerční banky.

„Při současných cenách je obtížné najít akcii, jejíž cena se zdá být výrazněji podhodnocená,“ uvádí Štěpán Hájek z BOSSA a dodává: „Do roku 2018 se může stále zdát zajímavý velice populární ČEZ. Indicií pro zvážení nákupu může být výrazný růst silové elektřiny, emisních povolenek, nebo podhodnocené uhlí. Dále bych v roce 2018  sledoval vývoj bankovního sektoru a to například akcie MONETY nebo KB, kde bych si však počkal nejdříve na mírnější korekci. Dále akcie CME, kde se nyní spekuluje o zájmu jejich odkoupení společností Penta a CEFC.“

Bankovní tituly vnímá jako perspektivní i Martin Pavlík, portfolio manažera Conseq Investment Management: Z akcií na českém trhu se mi líbí akcie většiny finančních institucí. Dobré makro prostředí s rostoucími výnosy by měly být pozitivním stimulem pro provozní zisky většiny bank a pojišťoven. Největší potenciál vidím u akcií Moneta, jejímž cílem je stát se digitálním lídrem na českém trhu. V letošním roce by se Monetě měly stabilizovat výnosy z úroků, přičemž silný kapitálový polštář umožní výplatu štědré dividendy přinejmenším v letošním a příštím roce. Akcie Erste Bank a Vienna Insurance Group by také měli těžit z atraktivních hodnotových ukazatelů a zvyšování sazeb Českou národní bankou.“

Ovšem dobré vyhlídky by mohl mít i výrobce tabákových výrobků. „Pozitivní jsem také na akcie výrobce cigaret Philip Morris. Jeho kapitálová struktura je excelentní, nulová zadluženost s vysokým tokem volných peněžních prostředků umožnuje vyplácet štědrou dividendu, přičemž s přesunem výroby z okolních zemí do Kutné Hory můžeme v následujících letech očekávat růst tržeb, respektive čistých zisků,“ dodává Martin Pavlík.

REKLAMA

Čemu se na pražské burze vyhnout

Zdaleka ne všechny akcie na pražské burze mají růstový potenciál. Některým je vhodné se raději vyhnout.

Aktuálně doporučujeme dvě společnosti k prodeji, a to textilku Pegas a sázkařskou firmu Fortuna. Fundamentálně se nám obě dvě společnosti dlouhodobě líbí, nicméně negativem jsou záměry jejich majoritních vlastníků, kteří chtějí akcie stáhnout z obchodování na burze. V obou případech se obáváme, že by nemuselo dojít k povinným odkupům a vytěsnění minoritních akcionářů, kterým by pak zůstaly v rukou pouze nelikvidní cenné papíry. Proto i doporučujeme pro držitele akcií Fortuny využít stávající nabídku majoritního akcionáře Fortbet k odkupu akcií. Podobná situace panuje i u Unipetrolu,“ uvádí Miroslav Frayer.

Z důvodu pravděpodobného stažení akcií z trhu nedoporučuje stejné akcie ani Štěpán Hájek: „Situace je nyní na akciových trzích trochu zvláštní. Objemy obchodů jsou na historických minimech, akcie však stále rostou směrem vzhůru. Za zmínku však stojí akcie firem Fortuny a Unipetrolu. Nelze tvrdit, že se jedná o akcie, kterým je třeba se vyhnout. Jejich majoritní vlastníci však veřejně deklarovali zájem o jejich stažení z burzy. Společnost Penta nyní nabízí odkup akcií Fortuny a cílí tedy na vlastnictví stoprocentního podílu.

Stahování akciových titulů z pražské burzy vidí Martin Pavlík jako příležitost:  Na českém trhu momentálně neočekávám výrazný propad u žádné z obchodovaných akcií. Podporou všem obchodovaným společnostem může být stahování některých akcií, jako například Fortuna, Unipetrol, Pegas Nonowovens, přičemž získané peníze z prodejů budou investoři opět alespoň částečně investovat na pražské burze.“

REKLAMA

Martin Pavlík se liší v názoru na největší českou emisi: „Další prostor pro růst cen akcií nevidím u společnosti ČEZ. Její zajištění cen silové elektřiny pro následující dva roky bude držet provozní zisky blízko loňské úrovně. Zároveň možné rozdělení společnosti je určitým rizikem.

Tipy na světové investice

Pražská burza je českým investorům sice blízká, ale nabízí poměrně omezené spektrum investičních příležitostí. Proto se i čeští investoři musí poohlížet za hranicemi české kotliny.

Nevýhodou zahraničních investic pro české investory je posilování české koruny. A ta s rostoucí inflací, která v roce 2017 dosáhla v průměru na 2,5 %, a v návaznosti na ní se zpřísňováním měnové politiky spojeného s růstem úrokových sazeb bude posilovat. „Očekáváme, že kurz koruny v příštím roce dostane pod úroveň 25 CZK/EUR,“ uvádí kupříkladu ve svém výhledu Amundi Asset Management.

A jaké konkrétní tituly mají pro letošní rok největší perspektivu? Ze světových akcií by měly těžit ty, které budou pozitivně reagovat na silný hospodářský růst a vyšší úrokové sazby. Mezi takové patří finanční tituly, komoditní společnosti nebo automobilky. Konkrétními doporučovanými tituly jsou například Axa, BMW nebo Total,“ odpovídá Miroslav Frayer.

Štěpán Hájek vytipoval poněkud odlišné obory: „Velice perspektivní investice do budoucna je určitě investice do rozvíjejících se technologií. Například oblast kybernetiky, datové analytiky, virtuální reality a podobně. Dále oblast zdravotnictví a s tím i investice do legálního konopí. Například v Kanadě v létě letošního roku proběhne její plná legalizace a trendem se zdá být postupné zlegalizování v dalších zemích světa.

Shrnutí

Na pražské burze jsou nejvíce doporučované bankovní tituly v čele s Moneta Money Bank. Naopak by se investoři měli vyhnout titulům, u nichž hrozí stažení z obchodování – Unipetrol, Fortuna a Pegas. U akcií ČEZ převažují pozitivní výhledy, ovšem najde se i skeptický názor.

Ve světě je vhodné zaměřit se stejně jako v Česku především na finanční tituly, z nichž může být perspektivní francouzská Axa. Ovšem pokračující ekonomický růst může pomoci i komoditním akcií, jakou je např. Total, a dařit se může i automobilovému průmyslu v čele s BMW. Vyplatit se může i investice do nových technologií.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Komentář: Šílenství měnové politiky

Současná měnověpolitická „sezóna“ začala v roce 2022, kdy centrální bankéři v západních vyspělých ekonomikách začali zvyšovat sazby, aby bojovali proti inflaci. Trvalo jim několik let, než se dostali tam, kde jsou dnes. Zda bylo jejich úsilí úspěšné, nám pravděpodobně napoví několik příštích měsíců a další období.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

Analýza: Zpátky do reality – pravidelný příjem v roce 2024

Investování za účelem dosažení pravidelného příjmu se oproti předpandemické době nízkých úrokových sazeb a kvantitativního uvolňování radikálně změnilo. Poprvé po mnoha letech může být úrok na peněžním vkladu lákavou alternativou. „Uložení“ peněz v ultradefenzivní hotovosti však obnáší vlastní rizika a nenabízí žádnou příležitost ke kapitálovému zhodnocení. Rok […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *