CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.707 +0,19%

CZK/£ 29.516 +0,05%

CZK/CHF 26.084 +0,21%

Text: Petr Zámečník

05. 06. 2019

1 komentář

Jan Macek: Index českého investora CII750 je benchmarkem fondového trhu

 

„Index českého investora CII750 ukazuje vývoj zhodnocení na trhu podílových fondů,“ říká Jan Macek, vedoucí oddělení produktového managementu SwissLife Select. K čemu index může posloužit finančním poradcům a jejich klientům?

Loading



 

Již od 1. 1. 2018 vydáváte Index českého investora CII750. Co se skrývá pod tímto komplikovaným označením?

Chtěli jsme použít i zkratu CII750, aby sloužila i jako ticker indexu, což také funguje. Index je vyvíjen ve spolupráci s Reuters a každý uživatel systému Reuters si může podle tohoto tickeru index najít. A zároveň jsme chtěli, aby z názvu bylo zřejmé, o čem index je. Proto je tam i český název Index českého investora.

Co tento index vyjadřuje?

Přirovnal bych ho k Fincentrum Hypoindexu. Fincentrum Hypoindex ukazuje vývoj úrokových sazeb na českém hypotečním trhu. Obdobně Index českého investora CII750 ukazuje vývoj zhodnocení na trhu podílových fondů.

Index ukazuje obrázek českého fondového trhu, který nám chyběl. Nebylo nic, co by ukazovalo, jak se vyvíjí fondový trh. Máme indexy, které ukazují, jak se vyvíjí pražská burza, jak se vyvíjí světové burzy, a víme, jak se vyvíjely konkrétní fondy. Ale chyběl nám nějaký agregovaný pohled.

REKLAMA

Index ukazuje vývoj českého fondového trhu ve smyslu výnosu průměrného fondového portfolia.

Graf 1: Index českého investora CII750
Index českého investora CII750

Zdroj: SwissLife Select

Fondy využívají velmi často za benchmark indexy MSCI. V čem se liší Index českého investora CII750 od těchto mezinárodně uznávaných indexů?

Rozdíl je v tom, že MSCI stejně jako burzovní indexy sleduje jako podkladová aktiva akcie. Náš index má jako podkladová aktivy podílové fondy včetně jejich nákladů. To dává reálnější obrázek toho, co dostane investor jako výnos. Akcie je jedna věc, ale pokud je zabalená do fondu, tak mě zajímá čistý výnos po odečtení poplatků a nákladů fondu.

Index českého investora CII750 nezahrnuje pouze akciové fondy. Jaké fondy jsou v něm zahrnuty?

K portfoliu indexu odkazuje i název CII750. Číslice 750 odkazuje na počet fondů, kterých je v indexu zahrnuto přibližně 750. Jejich počet se může měnit tak, jak se vyvíjí trh fondů. Ostatně ani index S&P 500 nemá každý den přesně 500 titulů.

REKLAMA

V indexu je zahrnuto přibližně 750 fondů dostupných českým investorům, tedy fondů, které jsou registrovány u České národní banky k distribuci v České republice. Fondy zastoupené v indexu jsou váženy podle rozložení kategorií fondů podle AKATu. V rámci jedné kategorie fondů jsou jednotlivé fondy dále váženy podle objemu aktiv pod správou.

Zveřejňujeme i zastoupení deseti největších fondů v indexu, což jsou i největší fondy na trhu. Např. Top Stock je druhý největší fond s druhým největším podílem v indexu 3,5 %.

Jak často převažujete váhy fondů v indexu?

Každé čtvrtletí v závislosti na zprávách Asociace pro kapitálový trh, která každé tři měsíce vydává zprávu s aktuálním rozložením investic do jednotlivých typů aktiv.

SwissLife Select je nejen vlastníkem tohoto indexu, ale je zároveň investičním poradcem, který distribuuje podílové fondy. Je index založen pouze na fondech, které má SwissLife Select v nabídce, nebo jsou tam všechny fondy distribuované v České republice?

V indexu jsou zahrnuty všechny fondy zaregistrované pro prodej v České republice bez ohledu na to, zda je prodáváme, nebo ne. Zmínil jsem fond Top Stock, což je jeden z fondů, které nedistribuujeme. Stejně tak je tam např. řada fondů ČSOB, která nevyužívá externí distribuci, případně fondy Komerční banky.

Index je sice spravovaný námi, ale je určen pro všechny, kteří mají zájem o informace o vývoji fondového trhu v České republice.

REKLAMA

Jakým způsobem může tento index využít klient, který uvažuje o investicích? Má pro něj nějaký praktický význam?

Ano. Především ho index uvede do reálného obrazu o tom, co je a co není možné na trhu získat. Typická informace, kterou investor má k dispozici, jsou akciové, případně dluhopisové indexy. Ty ale nezahrnují náklady fondů. Reálně při kolektivním investování dostane investor méně.

Dále si může investor udělat obrázek o tom, zda jeho investice má nižší nebo vyšší výkonnost, než je průměrná dosahovaná výkonnost na trhu.

Vyšší nebo nižší výkonnost fondů klienta ovšem závisí na jeho složení portfolia v závislosti na averzi k riziku. Je Index českého investora CII750 rozložen i např. na index akciových fondů, dluhopisových fondů a další?

Přesně tak. Vydáváme tři čísla – index jako takový a dále čísla za akciovou složku a dluhopisovou složku. Pokud jsem třeba dynamický investor a mám velkou část portfolia v akciových fondech, mohu se porovnávat s akciovou složkou indexu.

Jak velké jsou odchylky akciové a dluhopisové složky od hlavního indexu?

Hodně velké. Současné rozložení trhu podílových fondů je přibližně 50 % smíšené fondy, 25 % akciové fondy a 25 % dluhopisové fondy. Index tak sleduje portfolio, které je zhruba z poloviny složené z akcií a z poloviny z dluhopisů. Pokud bude mé portfolio třeba jen akciové, tak se bude lišit velmi.

Bylo to hodně vidět ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku, kdy akcie propadly. Tehdy index poklesl o 6 %, ale akciová složka dokonce o 11 %.

Jaký podíl zabírají v indexu např. fondy peněžního trhu, zajištěné fondy či realitní fondy?

Peněžní fondy mají podíl v České republice i v indexu v současnosti 1,3 % a ostatní jsou pod rozlišovací schopností.

Mají tyto typy fondů místo v investičním portfoliu?

Zajištěné fondy jsou samostatná kapitola, protože se jedná o jiný způsob investování a jinou investiční strategii. Mají sice podkladová aktiva, jako jsou akcie nebo dluhopisy, ale významný je především zajišťovací instrument.

Realitní fondy jsou jiná třída aktiv, která v portfoliu místo má. Je tam ale spíš otázka formy. Bavíme-li se dnes o investování do realitních fondů, je to záležitost především fondů kvalifikovaných investorů. A pokud přidávám do svého portfolia FKI, tak to znamená již významně větší portfolio. Pokud chci mít realitní fond v portfoliu z 10 %, při minimální investici 1 mil. Kč do realitního fondu se bavíme o portfoliu 10 mil. Kč. Nemovitosti jsou spíš záležitostí velkých portfolií. U drobných investorů pro ně často není místo.

SwissLife Select je finančně poradenská společnost, pod níž pracují finanční poradci. Jak může index pomoci v práci finančních poradců?

Finanční poradce může index používat jako jakýsi benchmark. Stejně jako se např. akciové fondy porovnávají s nějakým akciovým indexem, tak se může doporučené fondové řešení porovnávat s průměrným výnosem fondového trhu.

Děkuji za rozhovor.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Půlení bitcoinu je za rohem! Co to znamená, se dozvíte v našem rozhovoru

Tento týden se chystá halving bitcoinu. Zjednodušeně řečeno, snížení odměny za úspěšnou těžbu bitcoinového bloku na polovinu efektivně sníží nabídku nových bitcoinů – a to by podle zásady vzácnosti mělo vést k vyšším cenám. Čím méně bitcoinů se vytěží, tím je bitcoin cennější. Co je to ale […]

Text: Redakce

Foto: eToro

18. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Ed

    5 června, 2019

    Kdo je administrátorem referenční hodnoty podle BMR?

    Odpovědět