CZK/€ 25.155 -0,32%

CZK/$ 23.470 -0,62%

CZK/£ 29.361 -0,01%

CZK/CHF 25.687 -0,48%

Petr Stuchlík vstupuje do investičního fondu Quant

 

Petr Stuchlík prostřednictvím společnosti Duck Sauce kupuje majoritní podíl v investičního fondu Robot Asset Management SICAV s podfondem Quant. Fond zároveň rozšíří distribuci a plánuje další růst.

Loading



 

Investiční fond Quant založil v roce 2016 Pavel Kohout s Alešem Michlem jako první český fond kvalifikovaných investorů, o jehož investicích rozhoduje robot. Algoritmus vyvinutý a spravovaný Pavlem Kohoutem rozkládá investiční portfolio mezi akcie a dluhopisy prostřednictvím ETF fondů.

„Quant je schopný porážet portfolio manažery, nikoli však hrubou výpočetní sílu, nýbrž odolností vůči stresu a emocionálnímu vypětí. Portfolio manažer není imunní vůči politickým událostem a ekonomickým zvratům se značným emocionálním nábojem, algoritmus ovšem ano,“ zvýraznil tehdy výhody fondu Aleš Michl.

Aleš Michl s přechodem do bankovní rady ČNB převedl veškeré své investiční aktivity do svěřenského fondu MMXXV a z aktivní účasti v investičním fondu se stáhl. „Poté, co jsem byl jmenován členem bankovní rady, jsem ukončil aktivity a funkce neslučitelné s členstvím v bankovní radě ČNB, tedy funkci jednatele, člena správní rady i výkon samostatně výdělečné činnosti,“ uvedl Aleš Michl.

Samotný fond Quant může mít portfolio rozložené mezi americké akcie v ETF fondu na index S&P 500 a mezi dluhopisy též prostřednictvím burzovně obchodovaného fondu. Jeho výhodou je mimo jiné malá fluktuace portfolia, která by měla umožnit dosahovat ročních nákladů kolem 1,15 % ročně. „Majetek fondu tak mohou třeba i několik let tvořit jen akcie, nebo naopak nemusí mít delší dobu vůbec žádné,“ upřesnil již dříve Pavel Kohout.

Tabulka 1: Výnosy fondu Quant

2019 2018 2017 2016
Leden 1,925 1,673 0,061
Únor 0,874 -0,882 4,878
Březen 0,692 -3,312 -0,142
Duben 1,557 1,366 0,092
Květen 1,107 0,074
Červen 0,5 0,139
Červenec 1,6 0,714
Srpen 1,345 -0,132
Září 0,33 0,876
Říjen -3,418  +0,979
Listopad 0,084 1,048
Prosinec -0,66 0,504 1,391
Od začátku roku 5,139  -0,441 9,372
Od založení 16,78

Zdroj: Quant

Nyní se z fondu stahuje i druhý z jeho zakladatelů. „Podíl jsem ve skutečnosti neprodával já, ale společnost Westbourne Company, kde jsem jedním ze dvou jednatelů. Dva z menšinových majitelů dospěli k názoru, že pan Stuchlík je zkušený finanční podnikatel, v jehož rukou se bude fondu obchodně dařit. S tímto názorem plně souhlasím,“ vysvětlil důvod prodeje fondu Pavel Kohout.

Pavel Kohout se ale i nadále bude věnovat správě algoritmu, který vyvíjí již od roku 2009. „Zůstávám dodavatelem algoritmu, spolupráce s novým majitelem trvá a já věřím, že bude velmi úspěšná. Velmi mi záleží na úspěšné budoucnosti fondu Quant,“ upřesnil Pavel Kohout.

„Mým hlavním posláním pro nejbližší dobu je a bude rodičovská dovolená. Kromě péče o čtyřměsíční dceru Julii se věnuji i vývoji dalších algoritmů, pokud mi čas dovolí. Algoritmické investování má budoucnost, o tom jsem přesvědčen,“ naznačil své budoucí směřování Petr Kohout, který stál např. u zrodu finančně poradenské společnosti Partners i její investiční společnosti.

Majoritním vlastníkem investičního fondu Robot Asset Management SICAV s podfondem Quant se stává Petr Stuchlík prostřednictvím společnosti Duck Sauce, která koupila vlastnické podíly společností AMISTA a Westbourne.

„Minulý rok mne oslovili postupně všichni tři zakladatelé, s nimiž se mnoho let znám. Překvapilo mne, že fond s tak dobrou výkonností přešlapuje na místě. Viděl jsem v akvizici příležitost jak fond rozhýbat a zároveň uplatnit své zkušenosti z distribuce,“ uvedl k našemu dotazu Petr Stuchlík.

Více než třetina akcií fondu zůstává nadále v majetku svěřenského fondu MMXXV.

Již předtím do fondu nastoupil Lukáš Foral na pozici předsedy správní rady. Jeho hlavním úkolem je zvýšit objem investic ve fondu. „Mým úkolem bude především aktivně budovat distribuční síť a osobně spolupracovat s velkými institucionálními i individuálními investory a family offices. Cílem je do pěti let zvýšit objem prostředků ve fondu z 500 milionů na osminásobek,“ sdělil ke svému angažmá Lukáš Foral.

„Fond má poprvé v historii v čele člověka, který se mu na celý úvazek 24/7 věnuje: Lukáše Forala. Zároveň jsou poprvé definovány role mezi jednotlivými zakladateli a mnou jako leading investorem. To vše by mělo vyústit v nové investory, navýšení AUM [aktiva pod správou – pozn. red.] a další zlevnění už tak nízké nákladovosti (TER pod 1,2 %),“ podělil se o své očekávání Petr Stuchlík.

Dosud se fond Quant specializoval na přímé oslovování potenciálních investorů. Nyní svou distribuční síť plánuje významně rozšířit. „Quant dosud spoléhal především na přímé získávání investorů. Pro další růst je to nutné změnit a co nejvíce se napojit na distribuční síť v Česku i dalších zemích. Kromě toho budu osobně spolupracovat s velkými individuálními i institucionálními investory a family office,“ řekl Lukáš Foral.

Petr Stuchlík předpokládá uzavření smlouvy o distribuci se všemi finančně poradenskými společnostmi, kde to vzhledem k zásahu kvalifikovaných investorů dává smysl. „Navíc spousta společností už je zasmluvněná, jen je smlouva pasivní,“ dodal Petr Stuchlík.

Petr Stuchlík naznačil, jakým směrem by se mohla ubírat zahraniční expanze: „Lukáš působil v Dubaji a Velké Británii. Jo, a také působil v Brně (smích). Časem jeho zkušeností z těchto exotických trhů využijeme.“

Petr Stuchlík se svým dlouholetým obchodním partnerem Martinem Nejedlým v loňském roce dokončil prodej finančně poradenské společnosti Fincentrum švýcarské pojišťovně Swiss Life. Již dříve investoval do rádií Expresradio a rádio Classic FM či do poskytovatele nebankovních půjček. Jeho investiční apetit ale nekončí. „Naskytne-li se podobně mimořádná příležitost, proč ne?“ sdělil k dotazu na další možné akvizice.

Loading

Vstoupit do diskuze 13 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Do čeho investovat v době války?

Může se zdát, že mezi rizikem a nejistotou je pouze minimální rozdíl, ale není tomu tak. Riziko znamená, že lze na základě přiměřeného datového vzorku vyčíslit pravděpodobnost, zatímco v případě nejistoty je podobná kvantifikace nemožná. Geopolitické události se ze své podstaty pojí s nejistotou a mají širší paletu neznámých […]

Text: Redakce

25. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Quido

    27 května, 2019

    Jestli chce rozšířit distribuci fondu, tak by ho měl hlavně zpřístupnit drobným investorům. Pokud fond přijímá vklady od 1 milionu výš, tak je to pro drobného investora naprosto nedostupné.

    Odpovědět

  • Anonym

    29 května, 2019

    Fond kvalifikovanych investoru nema jine moznosti. Jeho vyhodou pak je, ze ma mensi omezeni nez fondy pro drobne investory.

    Odpovědět

  • Tomas Traxler

    27 května, 2019

    Drobní se mohou složit.

    Odpovědět

  • Quido

    27 května, 2019

    Jiné fondy nabízejí investování od pár tisíc. Proč tenhle nemůže?

    Odpovědět

  • Radek

    27 května, 2019

    Protoze je to FKI.

    Odpovědět

  • Quido

    28 května, 2019

    Tak jako podle tebe kdo nemá volný milion, tak není kvalifikovaný investor? Tak to jsem tedy zvědavý, jak se Stuchlíkovi s tímhle přístupem podaří do pěti let zvýšit objem prostředků ve fondu z 500 milionů na osminásobek, jak deklaruje.

    Odpovědět

  • Radek

    28 května, 2019

    To neni vymysl Petr Stuchlika, ale zakonodarcu 😉.

    Odpovědět

  • Anonym

    29 května, 2019

    Prectete si zakon a pak mudrujte

    Odpovědět

  • bouchač

    28 května, 2019

    Výkonnost 5,14% za čtyři měsíce je slušná, ale vydrží to? Co myslíte?

    Odpovědět

  • chk

    29 května, 2019

    Výkonnost SPX 1.1.19-30.4.19 je 17,6 %, výkonnost tohoto jejich stvoření na stejné periodě je 5,14 %. Co to znamená? Že robot je na nic.

    Odpovědět

  • Karel Novák

    29 května, 2019

    Od založení v září 2016 byl výnos Robota průměrně 5,8% p.a.
    Výnos ETF SXR8 byl za stejné období průměrně 13,1% p.a. v USD. V CZK to dělalo 11,1% p.a.

    Rozdíl je způsobený velkou nákladovostí Robota a tím, že nedrží 100% v akciích.

    Odpovědět

  • chk

    29 května, 2019

    Takže výrazně zaostává za trhem. Prostě zbytečný neperspektivní fond.

    Odpovědět

  • Karel Novák

    29 května, 2019

    Zbytečný určitě není. Majitelé na něm vydělají slušný peníz. Proto ho Petr Stuchlík alias Petr Buzlík koupil.

    Odpovědět