CZK/€ 25.235 -0,12%

CZK/$ 23.616 -0,24%

CZK/£ 29.364 +0,02%

CZK/CHF 25.810 -0,65%

Text: Redakce

30. 01. 2018

0 komentářů

Ján Hájek: Jak nalézt kvalitní růstovou akcii?

 

Ján Hájek působí na akciovém trhu od roku 1994, původně jako akciový analytik, portfolio manažer a proprietary trader. Jako manažerem podílového fondu Top Stocks, kde působí od jeho založení v roce 2006, vybírá do portfolia společnosti obchodované v USA a Evropě. Jak hledat kvalitní růstové akcie v pozdní fázi ekonomického cyklu?

Loading



 

Ekonomický cyklus zejména v USA se zdá být delším než v minulosti. Jakým způsobem při výběru atraktivních investic s fází/délkou hospodářského cyklu pracujete? Ovlivňuje nějak zásadně vaši investiční strategii?   

Domnívám se, že se již nacházíme v pozdní fázi ekonomického cyklu, kdy relativní výkonnost akcií bude ovlivňovat spíše růst jejich ocenění než růst jejich ziskovosti. Růst ziskovosti se výrazně nebude lišit od růstu tržeb, protože již bude těžké dále zvyšovat ziskové marže, které se nachází v blízkosti svých maximálních hodnot. Také v této fázi cyklu nebývá vysoký rozptyl růstu ziskovosti v rámci jednotlivých sektorů, tj. kromě těch nejlepších firem se relativně daří i těm dalším firmám.

Dále se domnívám, že se letos nebude opakovat nízká volatilita z uplynulého roku, kdy maximální korekce nepřesáhla 4 % a že v průběhu letošního roku uvidíme standardní korekci v rozmezí 8–12 %, která je typická pro akciové trhy. I když je v pozdní fázi cyklu stále těžší nalézt trhem nedoceněnou nadprůměrně rostoucí společnost, zůstává toto mojí strategií i pro následující roky.

Pohled na akciové trhy naznačuje, že se pohybujeme na historických bodových maximech. Valuace nejsou nikterak nízké. Jak se má investor v takto s nadsázkou nehostinném prostředí pohybovat?

REKLAMA

Jak jsem již psal ve své předchozí odpovědi, bude obtížné se v současném prostředí výrazně odlišit od zbytku trhu, protože je na trhu stále méně nedoceněných růstových společností. Myslím si, že by investor neměl zvyšovat riziko svého portfolia ve snaze porážet trh v této pozdní fázi cyklu a spíše si trpělivě počkat na větší příležitosti, které přinese příští medvědí trh. 

Horkým tématem posledních let je role centrálních bank v hospodářství. Jak se na téma pokřivení ekonomického systému zásahy měnových autorit díváte Vy?   

Centrální banky svojí měnovou politikou vždy nějakým způsobem pokřivují trh, to není nic nového. Samozřejmě je použití nevyzkoušeného nástroje jakým je kvantitativní uvolňování v tak výrazném rozsahu určitou novinkou a bude zajímavé sledovat, jak se centrálním bankám povede návrat do standardní měnové politiky. Pokud by tento odchod z kvantitativního uvolňování nebyl úspěšně zvládnut, mohlo by dojít k turbulencím na dlouhém konci výnosové křivky dluhopisů a tyto turbulence by se postupně mohly rozšířit i na ostatní trhy aktiv.

Na podzim proběhnou volby do amerického Kongresu. Prozatím se, zdá, že v Dolní komoře získá většinu demokratická partaj. Ta v minulosti ostře vystupovala proti rostoucím cenám léků. Ovlivní nějak volby Váš přístup ke zdravotnickému sektoru?

REKLAMA

Myslím si, že podzimní volby nijak nezmění můj přístup k investování ve zdravotnickém sektoru. Snažím se investovat do společností, které vyvíjejí  nové vysoce účinné léky a nepředpokládám, že by se v podpoře inovací v USA něco v dohledné době změnilo.    

Když bych navázal na předchozí otázku – hodnocení úspěšnosti portfolio manažera (a obecně investora) zpravidla funguje na bázi srovnání s výkonností příslušného benchmarku. Nezřídka pak uznání závisí na srovnání v daném roce. Není takový systém do určité míry v rozporu s ideou dlouhodobého investování? Nemůže investora tlačit k „časování“ na úkor hledání skvělých společností, jejichž úspěch může/nemusí něco v mezičase zpomalit (viz například zmíněné volby v Kongresu)?

Myslím si, že je velmi obtížné porážet trh každý rok a to z toho důvodu, že ne v každém okamžiku je určitý styl investování náležitě oceněn. Ani ti nejlepší investoři to nebyli schopni dosáhnout a také to nebyl jejich primární cíl. Jejich vynikající dlouhodobé výsledky byly důsledkem trpělivé aplikace jejich investiční strategie bez ohledu na krátkodobou aktuální relativní výkonnost a to je to, co si myslím, že by si každý investor ze studia těchto investičních velikánů měl vzít v první řadě.

6) Na workshopu, který proběhl v rámci 4. České investiční konference, jste se mimo jiného věnoval potenciálu Amazonu. Zmínil jste, že v jeho případě je nesmírně těžké vymezit se proti trhu (vidět to, co trh nevidí), neboť se klíčová část příběhu odehraje až v poměrně daleké budoucnosti. Jak daleko se obecně v rámci svých úvah díváte?  

Domnívám se, že dlouhodobý nadprůměrný růst fundamentálních veličin je pouze nutnou podmínkou výjimečné investice, také je potřeba aby tento investiční příběh nebyl trhem správně oceněn. Někdy je názor trhu na nějakou společnost natolik negativní, že stačí správně odhadnout vývoj v nejbližších 6-18 měsících.

Avšak mnohé často diskutované růstové společnosti se obchodují na ocenění, které diskontuje velkou část tohoto příběhu a v těchto případech je potřeba správně odhadnout vvývoj na několik let dopředu, aby tato investice byla úspěšná. K tomu, aby investor byl schopen dobře odhadnout dlouhodobý vývoj společnosti potřebuje hlavně velmi dobře pochopit podnikání této společnosti.   

Sám říkáte, že se ročně zabýváte zhruba s 250 – 350 společnostmi. Jak proces analýzy takových společností ve Vašem případě probíhá?  

Snažím se přijít na to, co je zdrojem dlouhodobého nadprůměrného růstu fundamentálních veličin dané společnosti. Hledám všechny možné informace, které mi pomůžou pochopit, čím se tato společnost liší od svých konkurentů. Když porozumím jejímu podnikání, budu také schopen odhadnout, jaké informace bude společnost v budoucnu zveřejňovat a kam se její podnikání bude vyvíjet. No a pokud se mnou odhadovaný investiční příběh liší od toho, co aktuálně očekává trh, tak je z toho investice.

Univerzum akciového světa nabízí tisíce a tisíce společností. Kde hledáte inspiraci, případně jak filtrujete společnosti, kterým se věnovat důkladněji?

Kvůli vyšší koncentraci portfolia fondu hledám spíše společnosti, jejichž investiční příběhy jsou hodně specifické – souvisí hlavně s rostoucím prodejem nějakého produktu nebo služby. Abych nějakou společnost začal analyzovat důkladněji, musí mně něco na jejím příběhu překvapit. Myslím si, že když něco překvapí mně, je i šance, že tato skutečnost nebude trhem plně doceněna.

Děkuji za rozhovor.

Ján Hájek povede workshop na téma Jak nalézt kvalitní růstovou akcii 21. února od 18:00 v Praze. Registrovat se můžete zde. Odborný server Investujeme.cz je mediálním partnerem. 
Ján Hájek workshop

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Do čeho investovat v době války?

Může se zdát, že mezi rizikem a nejistotou je pouze minimální rozdíl, ale není tomu tak. Riziko znamená, že lze na základě přiměřeného datového vzorku vyčíslit pravděpodobnost, zatímco v případě nejistoty je podobná kvantifikace nemožná. Geopolitické události se ze své podstaty pojí s nejistotou a mají širší paletu neznámých […]

Text: Redakce

25. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *