CZK/€ 25.265 -0,04%

CZK/$ 23.672 -0,38%

CZK/£ 29.357 +0,28%

CZK/CHF 25.977 -0,36%

Text: Petr Zámečník

29. 05. 2019

0 komentářů

Akciové fondy: Čína stáhla akciové fondy do propasti

 

Eskalující obchodní válka vyvolaná americkým prezidentem Donaldem Trumpem proti Číně se podepsala na akciových fondech, které zamířily do propasti.

Loading



 

Index ICZ pravidelných investic do akciových podílových fondů v květnu zaznamenal propad o 2,95 % na 1 088 bodů. Jedná se o první letošní pokles po nadějném začátku roku, kdy vše napovídalo úspěšnému uzavření obchodní dohody mezi Spojenými státy a Čínou. V prvních čtyřech měsících tak Index ICZ vzrostl o 9,5 %.

Graf 1: Index ICZ pravidelných investic

Index ICZ - květen 2019 - 1 088 bodů

Zdroj: Investujeme.cz

Obchodní válka se podepsala především na čínských akciích. Zvyšování amerických dovozních cel a další hrozby ze strany Donalda Trumpa nesvědčí čínskému odbytu, pro nějž jsou Spojené státy stěžejní destinací.

Tabulka 1: Nejztrátovější fondy uplynulého měsíce

Podílový fond Znehodnocení mezi 20. 4. 2019 a 20. 5. 2019
Parvest Equity Indonesia USD -12,32%
Pioneer Funds – China Equity (USD) -12,01%
Parvest Equity China -11,89%
HSBC GIF Chinese Equity A USD -11,87%
FF – China Focus A-ACC-EUR -10,72%
HSBC GIF Turkey Equity A EUR -10,41%
CS EF USA Value B -10,32%
FF – China Consumer Fund A-ACC-EUR -9,92%
NN (L) Greater China Equity -9,57%
PineBridge Greater China Equity Fund -9,50%

Zdroj: Index ICZ

Přestože největším závažím pro akciové fondy jsou Čína a čínské akcie, nejztrátovějším fondem měsíce byl fond zaměřený na indonéské akcie. Příčinou jejich poklesu je vedle dopadů americko-čínské obchodní války především politika. V Indonésii se konaly prezidentské a všeobecné volby.

V indonéských prezidentských volbách se mezi sebou již podruhé utkali dosavadní prezident Joko Widodo a jeho protikandidát Prabowo Sandi. Zatímco za prvním z kandidátů stála jeho předešlá pětiletá činnost, kdy se zaměřil především na budování infrastruktury (Jakarta s 10 miliony obyvatel má konečně metro) a odpadové hospodářství (Indonésie je druhý největší znečišťovatel moří plastovým odpadem), za druhým kandidátem stála vojenská minulost.[1]

Přestože se volby v Indonésii konaly již v polovině dubna, výsledky byly vyhlášeny až 21. května 2019. Je pravděpodobné, že trhy se obávaly vítězství Prabowo Sandi, jehož příznivci byli slyšet nejen v průběhu kampaně, ale dali o sobě vědět i krvavou demonstrací se šesti mrtvými a přibližně dvěma sty zraněnými po oznámení porážky jejich vůdce.

Vítězství dosavadního prezidenta Joko Widodo by mohlo pro červnové sčítání zisků a ztrát na akciových trzích přinést pozitivní vzpruhu. Otázkou ale je, zda či kdy a s jakými ztrátami se indonéské administrativě a policii podaří zkrotit rozvášněné davy… pokud to nebude brzy, tak si akcionáři na růst budou muset pravděpodobně ještě počkat.

Tabulka 2: Nejziskovější fondy uplynulého měsíce

Podílový fond Zhodnocení mezi 20. 4. 2019 a 20. 5. 2019
NN (L) Health Care 4,82%
BGF World Healthscience Fund 4,55%
FF – Global Health Care Fund A-ACC-EUR 4,41%
NN (L) Food & Beverages 3,54%
FF – Global Property Fund A-ACC-EUR 3,41%
Parvest Equity World Health Care 3,38%
Raiffeisen HealthCare-Aktien 3,36%
Infond Life, akciový podfond 3,22%
Franklin Global Real Estate (USD) 2,80%
CS (Lux) Global Property Total Return EQ Fund 2,37%
Franklin Global Listed Infrastructure Fund 2,37%

Zdroj: Index ICZ

Obchodní válka se podepisuje i na ziskových akciích. Z prvních příček zcela odstoupily akciové fondy zaměřené na dynamická odvětví a nahradily je konzervativní oblasti ekonomiky v čele se zdravotní péčí, potravinářským průmyslem, realitami a infrastrukturou.

A ani vítězné fondy nedosahují závratných meziměsíčních růstů. I nejúspěšnější nedosáhl ani na 5% zhodnocení.

Výhled: Zpomalení…

Ve výhledu světové ekonomiky je zpomalení hospodářského růstu. Po několika letech ekonomické expanze se ale nejedná o nic tragického. Navíc – ekonomika podle předpovědí stále poroste. Přesto jsou na obzoru nemalá rizika:

  • Evropská unie může měnit směr – socialisté v evropských volbách propadli, naopak velkou podporu získali euroskeptické strany. Mohou se tak měnit unijní priority.
  • Brexit možná projde revizí – strany prosazující odchod Velké Británie z Evropské unie v eurovolbách tratily. Naopak prounijní strany volají po novém referendu, nebo alespoň nových parlamentních volbách.
  • Obchodní dohoda na obzoru – obchodní dohoda mezi USA a Čínou se opět jeví na dosah. Tak tomu ale bylo již několikrát a zatím pokaždé došlo k obratu.

[1] Joko Widodo je historicky prvním indonéským prezidentem, který nevzešel z armády.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Komentář: Válka o prodlužování věku odchodu do důchodu

Prezident Pavel se rozhodl vstoupit jako moderátor do politického jednání mezi vládou a opozicí o jedné z nejdůležitějších reforem pro budoucnost České republiky. Toto vlídné gesto, aby bylo dosaženo konsenzu alespoň nad základními obrysy hned na začátku vyjednávání, mělo ale trvání jen pár hodin. Po potvrzeném zápisu […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

23. 04. 2024

Půlení bitcoinu je za rohem! Co to znamená, se dozvíte v našem rozhovoru

Tento týden se chystá halving bitcoinu. Zjednodušeně řečeno, snížení odměny za úspěšnou těžbu bitcoinového bloku na polovinu efektivně sníží nabídku nových bitcoinů – a to by podle zásady vzácnosti mělo vést k vyšším cenám. Čím méně bitcoinů se vytěží, tím je bitcoin cennější. Co je to ale […]

Text: Redakce

Foto: eToro

18. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *