CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Text: Jan Traxler

31. 10. 2017

3 komentáře

Fond-show: Templeton Emerging Markets Smaller Companies

 

Dnes si představíme akciový fond, který dlouhodobě poráží benchmark a díky svému zaměření patří určitě k fondům s největším dlouhodobým výnosovým potenciálem.

Loading



 

Akciový fond Templeton Emerging Markets Smaller Companies vznikl v roce 2007. Dnes spravuje majetek v hodnotě přesahující jednu miliardu dolarů. Má dolarovou (ISIN: LU0300738514) a eurovou (ISIN: LU0300743431) variantu. Korunová varianta bohužel neexistuje.

Portfolio manažerem fondu je Chetan Sehgal, který převzal správu fondu po Marku Mobiovi, s nímž pracoval ve skupině Franklin Templeton přes 20 let. Dnes již osmdesátiletý Mark Mobius byl průkopníkem investic na rozvíjejících se trzích a ikonou společnosti Franklin Templeton Investments. Před dvěma roky se ale rozhodl odejít do zaslouženého důchodu a předat správu fondů nové generaci portfolio manažerů, kterou sám vychoval.

Tabulka 1: Základní údaje Templeton Emerging Markets Smaller Companies

Správce fondu Franklin Templeton Investments
Manažer fondu Chetan Sehgal
ISIN LU0300738514 (USD)
Vznik fondu 18. 10. 2007
Velikost fondu 1 mld. USD
Rating Morningstar *****
SRRI (1-7) 5

Investiční strategie Templeton Emerging Markets Smaller Companies

Fond Templeton Emerging Markets Smaller Companies patří k nejstarším fondům zaměřeným na akcie menších firem, které působí na rozvíjejících se trzích. Tyto firmy mají dlouhodobě největší růstový potenciál, a také se zde nejvíce uplatní due diligence portfolio manažera, aneb pečlivý výběr jednotlivých akcií.

Fond má v portfoliu aktuálně cca 140 titulů. Jejich cena v průměru odpovídá 15násobku ročních zisků jednotlivých firem (P/E = 15), což je výrazně méně než u srovnávacího indexu s průměrným P/E = 21. Z fundamentálního pohledu tedy manažer fondu vyhledává levnější akcie.

Největší zastoupení mají aktuálně indické firmy, dále pak Čína, Tchaj-wan, Jižní Korea nebo Brazílie. Sektorově je portfolio fondu velmi dobře rozloženo, mírně převažuje spotřební sektor, informační technologie a finanční sektor.

Graf 1: Rozložení portfolia fondu Templeton Emerging Markets Smaller Companies

Templeton Emerging Markets Smaller Companies - regionální rozložení portfolia

Historický vývoj hodnoty podílových listů

Tento fond i přes poměrně vysoké náklady na správu (což je u rozvíjejících se trhů normální) historicky výkonností poráží beznákladový srovnávací index. Za posledních pět let stoupla hodnota podílových listů fondu v dolarech o 53 %, zatímco hodnota indexu MSCI Emerging Markets Small Companies i se započtením dividend stoupla jen o 27 %. Díky tomu si také vysloužil nejvyšší pětihvězdičkový rating od agentury Morningstar.

Graf 2: Relativní srovnání vývoje hodnoty podílových listů fondu a srovnávacího benchmarku

Templeton Emerging Markets Smaller Companies - srovnání s indexem MSCI Emerging Markets Small Companies

Tabulka 1: Historické výnosy

1 rok 14,48 % ~ 14,48 % p.a.
3 roky 19,13 % ~ 6,01 % p.a.
5 let 52,93 % ~ 8,87 % p.a.
10 let 20,20 % ~ 1,86 % p.a.
od založení 20,20 % ~ 1,86 % p.a.

Rizika spojená s investicí

Fond Templeton Emerging Markets Smaller Companies je na stupnici 1 – 7 syntetického ukazatele rizikovosti SRRI zařazen do kategorie 5, tedy vyššího rizika, tak jako všechny akciové fondy. Vykazuje vyšší volatilitu. Pro ilustraci, v roce 2008 spadla hodnota fondu o více než 60 %, následně v roce 2009 pak stoupla téměř o 90 %.

Fond udává hodnotu podílových listů v dolarech, ale fakticky investuje zpravidla v lokálních měnách (indická rupie, čínský jüan, brazilský real atd.). Fond není měnově zajištěn, což ještě zvyšuje výkyvy hodnoty investice po přepočtu na koruny.

Tabulka 2: Poplatky spojené s investicí

Vstupní poplatek 0,00 % – 5,75 %
Výstupní poplatek není
Poplatek za správu 1,60 %
Výkonnostní odměna není
TER (celková roční nákladovost) 2,51 %

Závěrečné hodnocení

Tento fond je vhodný pouze pro dynamické investory. Nejlépe se uplatní v rámci pravidelných investic na velmi dlouhém časovém horizontu 10 a více let. Můžeme ho bez nadsázky zařadit k fondům s největším dlouhodobým výnosovým potenciálem.

Největší slabinou fondu je měnové riziko. Škoda, že nemá také korunovou variantu, která by zajišťovala alespoň pevný kurz USD/CZK. Bohužel v ČR nenajdeme žádný obdobně zaměřený fond na akcie menších firem, jež působí na rozvíjejících se trzích, který by zajišťoval měnové riziko.

Autor je privátní investiční poradce ve společnosti FINEZ Investment Management a externí analytik společnosti OK KLIENT.


Disclaimer: Článek a informace v něm obsažené nejsou investičním doporučením či analýzou investičních příležitostí ani nepředstavují veřejnou nabídku investičních nástrojů ani jakoukoli jinou nabídku či výzvu vůči veřejnosti k transakci s investičními nástroji. Data uvedená v článku pochází z materiálů Franklin Templeton Investments a jsou platná k 30. 9. 2017. Závěrečné hodnocení odráží pouze názor autora článku, nejedná se o oficiální stanovisko správce fondu.

Loading

Vstoupit do diskuze 3 komentáře

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

BNP Paribas Energy Transition

Fond-show: BNP Paribas Energy Transition

Další z top nejvýnosnějších fondů v ČR v roce 2020. Environmentální fond zaměřený na čistou energii. Ukázkový příklad aktivně spravovaného akciového fondu, který má pro investory vysokou přidanou hodnotu. 

Text: Jan Traxler

05. 08. 2020


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • vasek

    31 října, 2017

    trochu se divím tomu SRRI 5

    Odpovědět

  • Pavel Strejc

    1 listopadu, 2017

    SRRI je někdy dosti zavádějící ukazatel – je založen akorát na mezitýdenní volatilitě za posledních pět let.

    Proto také například známé dluhopisové fondy od JT mají velmi nízké SRRI – ukazatel nevypovídá nic o kreditním riziku nebo ratingu cenných papírů ve fondu.

    Odpovědět

  • Vasek

    1 listopadu, 2017

    Rizikovost J&T fondu je kapitola sama pro sebe 🙂

    Odpovědět