CZK/€ 25.155 -0,32%

CZK/$ 23.470 -0,62%

CZK/£ 29.361 -0,01%

CZK/CHF 25.687 -0,48%

Text: Petr Zámečník

27. 09. 2017

0 komentářů

Akciové fondy: Ropa táhne energie k výšinám

 

Září je ve znamení růstu ceny ropy. Spolu s ní se daří i energetickému průmyslu, který spolu s Brazílií a biotechnologiemi vynáší akciové fondy. Mezi poraženými zůstává i nadále Jižní Korea tížená hrozbou z KLDR.

Loading



 

Série událostí od hurikánů prohánějících se v Mexickém zálivu v rámci hurikánové sezóny, přes nízký stav zásob ropy v USA, po nedávné výhrůžky Turecka vedla k růstu cen ropy. Z úrovní kolem 52 USD/barel koncem srpna se vyšplhala o 10 % výše a pomalu atakuje úroveň 60 USD/barel. To svědčí energetickému průmyslu – a spolu s ním stoupá k výšinám i Index ICZ pravidelného investování do akciových podílových fondů.

Graf 1: Index ICZ pravidelného investování

Index ICZ září 2017: 1 100,5 bodu

Zdroj: Investujeme.cz

Index ICZ v září posílil o 1,93 % na 1 100,5 bodu, což představuje zlom v sestupném trendu od ukončení kurzového závazku České národní banky (ČNB). Meziročně index posílil již o 8,73 % a optimismus na akciových trzích předpovídá další nárůst. To se ale může postupně zlomit.

Tabulka 1: Podílové fondy s největším poklesem v uplynulém měsíci

Podílový fond Znehodnocení mezi 20. 8. 2017 a 20. 9. 2017
Templeton Korea -5,22%
Generali Investments SICAV Euro equity mid cap -2,33%
Parvest Equity World Utilities -2,24%
AMUNDI FUNDS EQUITY GLOBAL AU -2,16%
Parvest Real Estate Securities Pacific EUR -2,05%
NN (L) Utilities -1,91%
Parvest Equity South Korea -1,84%
Parvest Equity Indonesia USD -1,82%
Generali Investments SICAV Euro equity -1,74%
Generali Investments SICAV European equity recovery -1,69%

Zdroj: Index ICZ pravidelného investování do akciových podílových fondů

Jedním z nebezpečí jsou severokorejské vojenské provokace. KLDR bez ohledu na nevoli mezinárodního společenství i svých dlouhodobých partnerů dál testuje jaderné zbraně a vypouští raketové nosiče přes Japonsko. Hrozbou přitom není pouze možnost, že Severní Korea postoupí od provokací k vojenské akci, ale i nepředvídatelná reakce amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Pod severokorejskou hrozbou trpí ztrátami jihokorejské akcie. Nejztrátovější podílový fond Templeton Korea poklesl o více než dvojnásobek poklesu druhého nejméně úspěšného fondu. Nedařilo se ale ani evropským akciím, ovšem ztráty 46 ztrátových fondů z 370 sledovaných jsou spíše na úrovni statistické chyby.

Tabulka 2: Podílové fondy s největším růstem v uplynulém měsíci

Podílový fond Zhodnocení mezi 20. 8. 2017 a 20. 9. 2017
NN (L) Energy (CZK)* 8,52%
AMUNDI FUNDS EQUITY BRAZIL 8,31%
ESPA Stock Biotec 7,90%
Parvest Equity Brazil 7,57%
Parvest Equity World Energy EUR 7,56%
Franklin Natural Resources (USD) 6,98%
Pioneer Funds – Russian Equity 6,87%
Franklin Biotechnology Discovery 6,79%
Templeton Asian Growth Fund CZK H1 6,74%
BGF World Mining Fund 6,72%

Zdroj: Index ICZ pravidelného investování do akciových podílových fondů

Mezi nejrůstovějšími podílovými fondy dominují ty, které se zaměřují na akcie energetických společností a těžbu přírodních zdrojů. Důvodem je růst ceny ropy, která se přiblížila na dohled 60 USD/barel.

Dařilo se ale i fondům zaměřeným na brazilské akcie. Brazílie se dostává z vleklé krize a akcie brazilských společností rostou. Podílové fondy zaměřené na Brazílii jsou v první desítce nejrůstovějších již třetí měsíc v řadě.

Německé volby trhy nerozházely… zatím

Německé parlamentní volby byly dlouho očekávanou politickou událostí s dopadem na finanční trhy. Po vítězství Angely Merklové a její CDU/CSU bylo nejpravděpodobnější variantou, čekalo se ale na možné koaliční partnery. A těm se nedařilo ještě více než vítězné straně.

Ještě hůř dopadli druzí socialisté, kteří dosáhli pouze 20 % a rozhodli se dobrovolně odejít do opozice. Předvolební průzkumy naopak překonala nacionalistická AfD, která překonala 13 %. V takové situaci Angele Merkelové v zásadě nezbývá nic jiného, než se pokusit sestavit pravo-levicovou koalici s liberální FDP a zelenými – tzv. Jamajku,“ komentoval výsledky voleb Jan Bureš, hlavní ekonom Patria Finance.

Okamžitá reakce akciových trhů nebyla veškerá žádná. To ale může změnit délka koaličního vyjednávání, a také výsledná podoba koaliční smlouvy.

České volby se blíží mílovými kroky

Mílovými kroky se blíží i české volby. Jejich výsledek sice může ovlivnit dění na pražské burze (např. akcie ČEZ, bankovní tituly či Philip Morris), ovšem z globálního pohledu nebudou mít žádný dopad na akciové trhy. Výrazně ale mohou ovlivnit budoucí konkurenceschopnost české ekonomiky a životní úroveň obyvatel České republiky.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Do čeho investovat v době války?

Může se zdát, že mezi rizikem a nejistotou je pouze minimální rozdíl, ale není tomu tak. Riziko znamená, že lze na základě přiměřeného datového vzorku vyčíslit pravděpodobnost, zatímco v případě nejistoty je podobná kvantifikace nemožná. Geopolitické události se ze své podstaty pojí s nejistotou a mají širší paletu neznámých […]

Text: Redakce

25. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *