CZK/€ 25.025 -0,26%

CZK/$ 23.283 -0,71%

CZK/£ 29.238 -0,34%

CZK/CHF 25.669 -0,18%

Text: Petr Zámečník

12. 02. 2019

0 komentářů

Krize se blíží… co s tím?

 

Akciové trhy se rozhoupaly jak na Matějské pouti, první společnosti vydávající firemní dluhopisy jsou v úpadku a i česká populistická vláda si všimla, že bude muset šetřit. Krize se blíží. Je možné se na ni připravit?

Loading



 

Výkyvy ekonomiky a s nimi spojené kolísání trhů jsou přirozeným jevem. Nelze jim zabránit a nelze je ani efektivně předvídat. Po ozdravení ekonomiky po finanční krizi v letech 2008 až 2009 se podle některých odhadů měla další objevit již v roce 2011. Nestalo se a dluhová krize „evropských prasátek“ se obešla bez vážnějších následků. Mark Faber přezdívaný „Doktor Zkáza“ předpovídal krizi v roce 2014. Opět se nedostavila. Další zprávy o příchodu krize se objevily na sklonku roku 2016. Od té doby ovšem místo recese světová ekonomika dál utěšeně rostla.

Slovo krize se ovšem skloňuje stále častěji. A jsou již patrné i některé průvodní jevy zpomalení ekonomiky. Kupříkladu v roce 2018 se nedařilo většině akciových trhů v čele s Evropou potácející se v přípravách na Brexit a populistickém rozhazování italské vlády, o nepokojích „žlutých vest“ ve Francii podobajících se Velké francouzské revoluci ani nemluvě. Jen Bastila pevně stojí. A bude hůř…

…vedle vysloveně podvodných emisí firemních dluhopisů začínají „padat“ i firemní dluhopisy skutečně podnikajících podniků. Kupříkladu Zoot požádal o ochranu před věřiteli a řeší restrukturalizaci svých dluhů, včetně 230 mil. Kč vydaných dluhopisů. Podobných případů bude pravděpodobně přibývat.

Dokonce i populistická vláda premiéra Andreje Babiše v koalici s ČSSD za hlasité a podmíněné podpory KSČM si všimla, že nemůže dát všechno a všem, protože v příštím roce jí bude chybět podle nového odhadu vývoje ekonomiky přibližně 50 mld. Kč. Navíc nad plánovaný 40miliardový deficit. Není divu, když v období prosperity hospodařila s plánovanými schodky rozpočtu v desítkách miliard korun a nové výdaje cílila zejména do „mandatorních“, tedy do těch, kterých se v krizi zbavuje jen velmi obtížně.

REKLAMA

Snad to s Českou republikou nebude tak zlé, jako s Itálií, která se do recese již propadla a výpadek příjmů chce řešit prodejem státního majetku v hodnotě 1,8 mld. EUR (cca 46,3 mld. Kč). Na druhou stranu… Andrej Babiš hodně stojí o pozemky hlavního města Prahy v Letňanech, kde chce vybudovat novou úřednickou čtvrť, aby mohl prodat či opustit z nájmu drahé a lukrativní budovy v centru.

Důvodů pro předpovědi blížící se krize je mnohem víc. Nejčastěji diskutovaným je vedle „tvrdého Brexitu“ a italského populismu také obchodní válka mezi Donaldem Trumpem (USA) a Čínou. Čínská ekonomika z toho již zpomaluje, čínští spotřebitelé začínají šetřit místo utrácení a ani americké firmy nejsou z počínání svého prezidenta příliš nadšené a spíše počítají ztráty. Rozkolísanost akciových trhů posledních měsíců plyne především odsud – pozitivní výhled na dohodu vystřelí akcie k výšinám, následné odvolání schůzky ze strany Donalda Trumpa je pošle k ledu…

Kolísání ekonomiky je zdravé

Ekonomický cyklus složený ze střídání růstu a poklesu ekonomiky je nejen nevyhnutelný, byť se vlády i centrální banky snaží o jeho vyhlazení, ale i zdravý. Období růstu a investorského entusiasmu dává příležitost novým nápadům, myšlenkách, inovacím a riskantním investicím, které se mohou ukázat společensky přínosné. A období recese následně proseje zrno od plev a uvolní zdroje z neperspektivních podniků.

Recese přináší též investiční příležitosti. Je vždy levnější nakupovat ve výprodeji při slevách než v hlavní sezóně, kdy obchody šponují své marže na maximálně snesitelnou úroveň. Totéž platí i o akciích a dalších investičních aktivech. Nejlépe se investuje, když teče krev na ulicích, jak údajně prohlásil baron Phillippe Rotschild. Ostatně také proto předbíhají akciové trhy přibližně o půl roku ekonomický cyklus.

REKLAMA

Ovšem aby investor mohl v krizi investovat, potřebuje hotovost. Likvidní prostředky potřebuje také proto, aby nemusel prodávat již nakoupené investice v době poklesu jejich ceny. Na druhou stranu ale držet hotovost kvůli čekání na krizi také není nejlepší strategie. Jak dlouho by v takovém případě peníze již ležely ladem? Dva roky? Pět let? Nebo dokonce osm let?

Přestože náznaků blížícího se zpomalení ekonomiky je stále více, není zřejmé, k jak hluboké recesi dojde, či zda se nebude jednat jen o stagnaci ekonomiky. Navíc nikdo nedokáže předpovědět, za jak dlouho k tomu dojde.

Z pohledu drobného investora je možné se na krizi připravit jediným efektivním způsobem – vytvořit si likvidní (snadno dostupné) finanční rezervy. Jen ty ochrání před možným nedostatkem finančních prostředků a nutností prodávat dlouhodobé investice. Zároveň je vhodné investovat pravidelně, nikoli jednorázově. V případě větší částky k investicím lze tuto rozdělit do několika částí a investovat v postupných krocích. Při poklesu trhů tak dojde k levnějším nákupům, které v průměru zlepší efekt celé investice.

Rozumná domácnost se nechová jako česká vláda. V době prosperity naopak splácí dluhy a šetří na horší časy.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Amundi: Scénáře a prognózy výnosů aktiv pro příští desetiletí

V příštích deseti letech by mohlo dojít k vyššímu růstu a nižší inflaci v porovnání s dlouhodobými prognózami Amundi z roku 2023, a to díky zvýšené produktivitě v důsledku implementace umělé inteligence. Zpoždění přijímaných kroků v oblasti klimatu naopak zvýší rizika a povede k vyšším ekonomickým nákladům v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

03. 05. 2024

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Diverzifikaci portfolia pomocí FX. Proč a jak na to?

Nejdůležitější investiční strategií je diverzifikace. Devizové prostředky (FX) jsou sice v tomto ohledu často podceňovány, mohou však pomoci zvýšit stabilitu portfolia i rizikově vážené výnosy. FX mohou prohloubit diverzifikaci tím, že sníží přílišnou expozici vůči domácí měně, umožní správu závazků v cizích měnách, budou generovat pasivní příjem, případně nabídnou […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *