CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.707 +0,19%

CZK/£ 29.516 +0,05%

CZK/CHF 26.084 +0,21%

Akciové fondy: Růst táhne Latinská Amerika v čele s Brazílií

 

Vstup do nového roku se akciovým fondům vydařil. Index ICZ pravidelného investování se po sedmi měsících dostal z červených čísel. Lednový růst o 2,15 % táhnou především podílové fondy zaměřené na Latinskou Ameriku v čele s Brazílií.

Loading



 

Akciové trhy se v závěru roku uklidnily. Obavy investorů z globálního zpomalení se v posledním týdnu před koncem roku zmírnily a trhy opět nabraly rostoucí trend. A změna sentimentu pokračovala i na začátku roku.

Index ICZ pravidelných investic do akciových podílových fondů v lednu posílil o 2,15 % na 1 045,8 bodu. Meziročně ovšem došlo k poklesu o více než 8 %, přesto se indexu dařilo za posledních 12 měsíců lépe jen v květnu loňského roku, kdy si připsal 3,56 %.

Graf 1: Index ICZ pravidelného investování

Zdroj: Investujeme.cz

Pozitivně naladěná Brazílie s novým prezidentem v čele

Zhodnocení podílových fondů zaměřených na Latinskou Ameriku sice nestačilo na první dvě příčky, kde se umístily fondy se zaměřením na biotechnologie a akcie malých amerických firem, přesto se do první desítky s největším růstem dostalo šest podílových fondů latinskoamerických akcií v čele s Brazílií.

Brazílie se začala pozvolna zotavovat z předešlých propadů již po listopadových prezidentských volbách, které vyhrál Jair Bolsonaro. Nový brazilský prezident se ujal svých funkcí 1. ledna 2019. Slíbil, že bude bojovat s korupcí a kriminalitou a nastartuje skomírající ekonomiku. Nová krev v čele země přinesla čerstvý vánek i na finanční trhy.

Mezi deset podílových fondů s největším růstem se dostaly i podílové fondy zaměřené na energii a přírodní zdroje. Těm v minulých měsících podkopával nohy pokles cen ropy. Ropný trh se v posledních týdnech uklidnil a cena ropy Brent se ustálila kolem 60 dolarů za barel a cena ropy WTI mezi 50 a 55 dolary za barel. Do cen ropy by ale již v blízké době mohlo promluvit rostoucí politické napětí ve Venezuele, kde pokračují protesty proti vládě prezidenta Nicolase Madura.

Tabulka 1: Podílové fondy s největším růstem v uplynulém měsíci

Podílový fond Zhodnocení mezi      20. 12. 2018 a              20. 1. 2019
Franklin Biotechnology Discovery 16,43%
Parvest Equity USA Small Cap 14,21%
HSBC GIF Brazil Equity A USD 13,82%
Parvest Equity World Energy EUR 13,27%
AMUNDI FUNDS EQUITY LATIN AMERICA 13,07%
Franklin Natural Resources (USD) 13,04%
Parvest Equity Brazil 12,80%
HSBC GIF Latin American Equity A USD 12,39%
NN (L) Latin America Equity 12,30%
Aberdeen Global – Brazil Equity (USD) 12,26%

Zdroj: Index ICZ pravidelného investování do akciových podílových fondů

Indie se na výsluní neudržela

Nejhůře se v lednu dařilo podílovým fondům se zaměřením na indické akcie, které v posledních dvou měsících loňského roku patřily mezi podílové fondy s největším růstem. V lednu ale bylo hned prvních sedm z deseti podílových fondů s největším poklesem zaměřených právě na Indii.

Vývoj v Indii ovlivňují strukturální reformy, ke kterým přistoupila indická vláda. Mezi lidmi panuje ohledně reforem skepse, investice se zastavily a sentiment je na nízkých úrovních. Přes krátkodobé „tvrdé dopady“ jsou ale podle investiční společnosti Pimco pro další rozvoj ekonomiky reformy nezbytné. Indie jde tak zřejmě správným směrem.

Ekonomické a institucionální reformy již ocenila například společnost Moody´s, která Indii zvýšila rating. Krátkodobé těžší období by měla indická ekonomika letos překonat a globální investoři by měli podle společnosti Pimco pravděpodobně dál oceňovat vysoký ekonomický růst Indie, zřejmě ale již budou opatrnější než dosud.

Tabulka 2: Podílové fondy s největším poklesem v uplynulém měsíci

Podílový fond Znehodnocení mezi      20. 12. 2018 a              20. 1. 2019
PineBridge India Equity Fund -4,61%
AMUNDI FUNDS EQUITY INDIA INFRASTRUCTURE -4,60%
Aberdeen Global – Indian Equity -4,20%
Franklin India (USD) -4,13%
Parvest Equity India USD -3,42%
HSBC GIF Indian Equity A USD -3,31%
AMUNDI FUNDS EQUITY INDIA USD -2,86%
Pioneer Fund – European Equity Optimal Volatility EUR -2,14%
C-QUADRAT ARTS Best Momentum (VT) -1,53%
AMUNDI FUNDS EQUITY GLOBAL GOLD MINES USD -1,49%

Zdroj: Index ICZ pravidelného investování do akciových podílových fondů

Trhy v napětí očekávání dalšího vývoje

Trhy v současné době vyčkávají, jak dopadne vyjednávání o brexitu. Tzv. tvrdý brexit by mohl negativně dopadnout na obchod i investice ve Velké Británii, ale i v Evropské unii. Investoři budou také sledovat vývoj obchodní války mezi Spojenými státy a Čínou. Donald Trump trhy sice v závěru roku uklidnil, když se s Čínou dohodl na 90denním příměří, otázkou přesto zůstává, co bude následovat.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Investice & daně. Kdy máte klid a kdy musíte vyplňovat přiznání?

Obliba investování u nás roste. Jen v podílových fondech Češi zhodnocují už přes 938 miliard korun, další stovky miliard mají investoři v akciích, burzovně obchodovaných fondech a dalších aktivech. Se vzrušujícím investičním světem je ale spojena i méně zábavná povinnost, a to jsou daně. Podívejte se, co si jako […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

16. 04. 2024

Investiční horečka v prvním čtvrtletí roku

Uplynulý kvartál byl z pohledu světových burz skutečně výjimečný. Řada aktiv významně vzrostla na hodnotě a tato mohutná „rally“ často připomínala technologickou „dot-com bubble“ z konce minulého tisíciletí. Nezůstalo však pouze u technologických akcií, k výšinám se vydalo rovněž zlato nebo stříbro. O čem bylo minulé období na trzích a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

15. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *