CZK/€ 25.235 -0,12%

CZK/$ 23.616 -0,24%

CZK/£ 29.364 +0,02%

CZK/CHF 25.810 -0,65%

Text: Petr Zámečník

12. 02. 2019

0 komentářů

Krize se blíží… co s tím?

 

Akciové trhy se rozhoupaly jak na Matějské pouti, první společnosti vydávající firemní dluhopisy jsou v úpadku a i česká populistická vláda si všimla, že bude muset šetřit. Krize se blíží. Je možné se na ni připravit?

Loading



 

Výkyvy ekonomiky a s nimi spojené kolísání trhů jsou přirozeným jevem. Nelze jim zabránit a nelze je ani efektivně předvídat. Po ozdravení ekonomiky po finanční krizi v letech 2008 až 2009 se podle některých odhadů měla další objevit již v roce 2011. Nestalo se a dluhová krize „evropských prasátek“ se obešla bez vážnějších následků. Mark Faber přezdívaný „Doktor Zkáza“ předpovídal krizi v roce 2014. Opět se nedostavila. Další zprávy o příchodu krize se objevily na sklonku roku 2016. Od té doby ovšem místo recese světová ekonomika dál utěšeně rostla.

Slovo krize se ovšem skloňuje stále častěji. A jsou již patrné i některé průvodní jevy zpomalení ekonomiky. Kupříkladu v roce 2018 se nedařilo většině akciových trhů v čele s Evropou potácející se v přípravách na Brexit a populistickém rozhazování italské vlády, o nepokojích „žlutých vest“ ve Francii podobajících se Velké francouzské revoluci ani nemluvě. Jen Bastila pevně stojí. A bude hůř…

…vedle vysloveně podvodných emisí firemních dluhopisů začínají „padat“ i firemní dluhopisy skutečně podnikajících podniků. Kupříkladu Zoot požádal o ochranu před věřiteli a řeší restrukturalizaci svých dluhů, včetně 230 mil. Kč vydaných dluhopisů. Podobných případů bude pravděpodobně přibývat.

Dokonce i populistická vláda premiéra Andreje Babiše v koalici s ČSSD za hlasité a podmíněné podpory KSČM si všimla, že nemůže dát všechno a všem, protože v příštím roce jí bude chybět podle nového odhadu vývoje ekonomiky přibližně 50 mld. Kč. Navíc nad plánovaný 40miliardový deficit. Není divu, když v období prosperity hospodařila s plánovanými schodky rozpočtu v desítkách miliard korun a nové výdaje cílila zejména do „mandatorních“, tedy do těch, kterých se v krizi zbavuje jen velmi obtížně.

REKLAMA

Snad to s Českou republikou nebude tak zlé, jako s Itálií, která se do recese již propadla a výpadek příjmů chce řešit prodejem státního majetku v hodnotě 1,8 mld. EUR (cca 46,3 mld. Kč). Na druhou stranu… Andrej Babiš hodně stojí o pozemky hlavního města Prahy v Letňanech, kde chce vybudovat novou úřednickou čtvrť, aby mohl prodat či opustit z nájmu drahé a lukrativní budovy v centru.

Důvodů pro předpovědi blížící se krize je mnohem víc. Nejčastěji diskutovaným je vedle „tvrdého Brexitu“ a italského populismu také obchodní válka mezi Donaldem Trumpem (USA) a Čínou. Čínská ekonomika z toho již zpomaluje, čínští spotřebitelé začínají šetřit místo utrácení a ani americké firmy nejsou z počínání svého prezidenta příliš nadšené a spíše počítají ztráty. Rozkolísanost akciových trhů posledních měsíců plyne především odsud – pozitivní výhled na dohodu vystřelí akcie k výšinám, následné odvolání schůzky ze strany Donalda Trumpa je pošle k ledu…

Kolísání ekonomiky je zdravé

Ekonomický cyklus složený ze střídání růstu a poklesu ekonomiky je nejen nevyhnutelný, byť se vlády i centrální banky snaží o jeho vyhlazení, ale i zdravý. Období růstu a investorského entusiasmu dává příležitost novým nápadům, myšlenkách, inovacím a riskantním investicím, které se mohou ukázat společensky přínosné. A období recese následně proseje zrno od plev a uvolní zdroje z neperspektivních podniků.

Recese přináší též investiční příležitosti. Je vždy levnější nakupovat ve výprodeji při slevách než v hlavní sezóně, kdy obchody šponují své marže na maximálně snesitelnou úroveň. Totéž platí i o akciích a dalších investičních aktivech. Nejlépe se investuje, když teče krev na ulicích, jak údajně prohlásil baron Phillippe Rotschild. Ostatně také proto předbíhají akciové trhy přibližně o půl roku ekonomický cyklus.

REKLAMA

Ovšem aby investor mohl v krizi investovat, potřebuje hotovost. Likvidní prostředky potřebuje také proto, aby nemusel prodávat již nakoupené investice v době poklesu jejich ceny. Na druhou stranu ale držet hotovost kvůli čekání na krizi také není nejlepší strategie. Jak dlouho by v takovém případě peníze již ležely ladem? Dva roky? Pět let? Nebo dokonce osm let?

Přestože náznaků blížícího se zpomalení ekonomiky je stále více, není zřejmé, k jak hluboké recesi dojde, či zda se nebude jednat jen o stagnaci ekonomiky. Navíc nikdo nedokáže předpovědět, za jak dlouho k tomu dojde.

Z pohledu drobného investora je možné se na krizi připravit jediným efektivním způsobem – vytvořit si likvidní (snadno dostupné) finanční rezervy. Jen ty ochrání před možným nedostatkem finančních prostředků a nutností prodávat dlouhodobé investice. Zároveň je vhodné investovat pravidelně, nikoli jednorázově. V případě větší částky k investicím lze tuto rozdělit do několika částí a investovat v postupných krocích. Při poklesu trhů tak dojde k levnějším nákupům, které v průměru zlepší efekt celé investice.

Rozumná domácnost se nechová jako česká vláda. V době prosperity naopak splácí dluhy a šetří na horší časy.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Komentář: Válka o prodlužování věku odchodu do důchodu

Prezident Pavel se rozhodl vstoupit jako moderátor do politického jednání mezi vládou a opozicí o jedné z nejdůležitějších reforem pro budoucnost České republiky. Toto vlídné gesto, aby bylo dosaženo konsenzu alespoň nad základními obrysy hned na začátku vyjednávání, mělo ale trvání jen pár hodin. Po potvrzeném zápisu […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

23. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *