CZK/€ 25.265 -0,04%

CZK/$ 23.672 -0,38%

CZK/£ 29.357 +0,28%

CZK/CHF 25.977 -0,36%

Text: Redakce

15. 10. 2018

4 komentáře

Tomáš Martinovský a Stanislav Dostál ml.: Dohromady jsme silnější

 

Tomáš Martinovský a Stanislav Dostál ml. spojili své síly a dnes funguje pod hlavičkou Fincentra největší ředitelství na československém trhu. V čem je síla spojených zemských ředitelství?

Loading



 

Zažíváte velký milník ve své kariéře, najednou jste zdvojnásobili svůj výkon i velikost. Co bylo na začátku tohoto rozhodnutí?

STANISLAV DOSTÁL ML.: Ke spojení s Tomášem mne vedlo to, že jsem chtěl sjednotit síly se silným partnerem. Uvědomil jsem si, že každý člověk má jiné silné stránky, a Tomáš doplňuje ty moje skvěle. Snažím se, aby to bylo i naopak.

TOMÁŠ MARTINOVSKÝ: Na začátku, byla obrovská chuť zkusit něco, co ještě nikdo jiný nezkusil. Prostě chuť být inovativní.

Co jste očekávali od vzájemné spolupráce? 

STANISLAV DOSTÁL ML.: Řekli jsme si, že cílem je posílit podporu pro naše lidi. My dva už úspěšní jsme, ale pod námi pracují lidé, díky kterým jsme se oba s Tomem dostali nahoru. Teď je řada na nich. Oni potřebují co nejlepší podporu pro svůj růst, pro svůj úspěch, a mít jistotu podpory na několik dalších let. S Tomem jsme si přerozdělili role mezi nás dva tak, jak nám sedí. Opřeli jsme se o sebe v regionech, a začali jsme slučovat pobočky. Ve většině měst jsme tím vytvořili největší finanční pobočky v dané lokalitě.

REKLAMA

TOMÁŠ MARTINOVSKÝ: Od této spolupráce jsem si sliboval vytvoření nových synergických efektů díky kombinaci talentů našich lidí, z kterých mohou čerpat obě ředitelství. A tím vytvořit ještě lepší prostředí pro naše lidi, aby mohli růst a realizovat své cíle. Sliboval jsem si od toho nový impuls pro obě ředitelství.

Jste největší ředitelství v ČR i SR, proč je to pro vás důležité? Co si od toho slibujete?

STANISLAV DOSTÁL ML.: Když jste největší, sáhnete si i na nejlepší možnosti a paradoxně i na větší marže. Koukněte na firmy jako Apple, Google, oni jsou ve svém segmentu největší a marže (zisky) mají klidně 30 %. Ekonomicky jsme chtěli hlavně tzv. úspory z rozsahu, které se nám již daří realizovat. No a v neposlední řadě, kdo by nechtěl začít pracovat v největším ředitelství na československém trhu?

TOMÁŠ MARTINOVSKÝ: Myslím, že je to skvělý marketing, že právě ve Fincentru jsou takové podmínky, aby zde mohlo vzniknout, fungovat a dále růst největší ředitelství na československém trhu. Slibuji si od toho, že to celé naší společnosti může pomoci při náboru nových kolegů.

Největší nutně neznamená nejlepší – jak to je ve vašem případě?

STANISLAV DOSTÁL ML.: Měření kvality je vždy o úhlu pohledu, a my dva s Tomášem v tomto máme podobný pohled. Kvalita poradenství pro zákazníka se dá změřit jeho spokojeností se službou, tím, že s námi opakovaně obchoduje. Druhým parametrem je, že nám klient bohatne.

TOMÁŠ MARTINOVSKÝ: To je pravda, velikost se dá měřit, ale být nejlepší je o tom, co vlastně hodnotíme. My jsme samozřejmě hrdí na to, že se nám povedlo stát se největším ředitelstvím na trhu. Bereme to však jako závazek, protože jen firma, která má zásadní podíl na trhu, má díky tomu šanci trh měnit a nastavovat na něm standardy. Chceme jít jednoznačně příkladem. Pracujeme a budeme pracovat i na dále na tom, abychom jako lídr trhu pomáhali nastavovat vysoké standardy kvality práce finančního poradce. Abychom pomohli změnit to, jak vnímá práci finančního poradce široká veřejnost a samozřejmě finanční instituce. Naším cílem je zvedat prestiž našeho povolání.

Co vás žene kupředu?

STANISLAV DOSTÁL ML.: Chceme společně vytvořit tým, který měsíčně generuje 2 mil. BB obratu, což je kolem 300 mil. korun provizního obratu ročně. Nepřestaneme lidi podporovat, dokud pod námi ve strukturách nevyroste několik dalších zemských ředitelů. Přitom všechno záleží na tom, aby od nás klienti dostávali dobré služby a takové produkty, které chtějí a potřebují.

REKLAMA

TOMÁŠ MARTINOVSKÝ: U mě osobně to jsou lidé v mém týmu, ale i mnoho kolegů z Fincentra a mnoho kolegů od konkurence. Baví mě dávat si vysoké cíle. Baví mě to, že na mě vždy čeká nějaká nová výzva.

Jak vnímáte současnou situaci na trhu finančního poradenství?

STANISLAV DOSTÁL ML.: Co se klientů týká, tak za posledních 5 let proběhlo několik regulací a služba, kterou poskytujeme, se úplně přetočila. Změnil se proces sjednávání smluv, narostla administrativa, vše směřuje k digitalizaci. Proto je pro nás například stěžejní podporovat v našich týmech odborné asistenty.

TOMÁŠ MARTINOVSKÝ: Je zjevné, že za posledních deset let došlo ke značné kultivaci našeho oboru a tento proces bude bezpochyby pokračovat. Jak už jsem řekl, je pro nás prioritou, abychom se na této kultivaci podíleli, v lepším případe udávali její tempo.

Díky sloučení obou ředitelství u nás klient dostává mnohem lepší servis a péči, než kdyby byl klientem jiných poradců. Celkově máme v tuto chvíli na 320 poradců 55 odborných asistentů a asistentek na hlavní pracovní poměr, a jsme jim velmi vděční, že nám v práci pomáhají.

Jak vás toto spojení, respektive vaše strategie připravuje na úspěšnou budoucnost?

STANISLAV DOSTÁL ML.: Jsme připraveni se v nejbližších 2 letech rozrůst na dvojnásobek. Máme na to aparát, máme na to chuť, a máme ředitele a pobočky připravené na příchody nových lidí, kteří to budou myslet s poradenstvím vážně a budou chtít patřit k nám.

TOMÁŠ MARTINOVSKÝ: Abychom si prvenství dokázali udržet, musí každý z nás chtít v oboru růst. Potom se samozřejmě výrazně navýší i naše řady. Takže volíme strategii podpory vlastních lidí v kariérním postupu. Stavíme na myšlence synergických efektů, které vznikají v případě práce s talenty jednotlivých spolupracovníků. A jsme nekompromisní v tlaku na kvalitu práce u svých spolupracovníků.

Co byste poradili ostatním ředitelstvím? Co je podle vás zásadní pro úspěch a hlavně pro jeho dlouhodobou udržitelnost?

STANISLAV DOSTÁL ML.: Spojujte se, sdílejte s ostatními to nejlepší, a oni budou sdílet to nejlepší s vámi. Každý známe platformy, jako Uber, Google Disk, iCloud. To všechno jsou nástroje založené na sdílení. Myslím, že to je jediná cesta jak uspět, protože konkurence mezi značkami je velmi vyrovnaná.

TOMÁŠ MARTINOVSKÝ: Říkám to často, každý jsme dobrý v něčem jiném, dohromady jsme silnější. Doporučuji pracovat se silnými stránkami jednotlivých lidí a propojovat je navzájem. Spolupráce je konkurenčního výhoda, kterou nám nikdo vzít nedokáže.

REKLAMA

Bylo něco, co vás při spolupráci s druhým ředitelstvím překvapilo?

STANISLAV DOSTÁL ML.: Ano, při spolupráci s Tomášem mne velmi pozitivně překvapilo to, jak jeho regionální ředitelé fungují. Jsou spolehliví a drží slovo. To je v dnešní době něco opravdu cenného. A to pochází od Tomáše jako od lídra. Nemohl jsem si přát lepšího společníka pro náš plán, než je Tomáš, protože on opravdu vždy dodrží slovo.

TOMÁŠ MARTINOVSKÝ: Pozitivně mě překvapilo mnoho věcí. Řeknu aspoň tři.

Zaprvé je to samotná spolupráce se Standou. Musím říct, že jsem tímto spojením získal obchodního partnera, kterého by si každý přál. Vždy dodrží vše, na čem se dohodneme a dokáže do našeho společného týmu přinášet více pozitivní energie, než deset jiných ředitelů dohromady. Díky za to, Stando!

Dále mě pozitivně překvapilo, jak rychle lidé pochopili, že díky této spolupráci mohou být silnější a začali své jednotlivé silné stránky využívat a navzájem se podporovat.

A do třetice mě velmi příjemně překvapilo, jak moc toto spojení prospělo našim menším pobočkám, kde se díky propojení a zvýšení efektivnosti manažerů nastartoval růst.

Kdybyste toto spojení dělali znovu, je něco co byste udělali jinak?

STANISLAV DOSTÁL ML.: Vůbec nic. Udělali bychom to úplně stejně, protože pro naše lidi to od začátku přinášelo větší a větší užitek. Naše týmy díky spolupráci vyrostli o 23 % a 37 % (Tomáš) meziročně. No, považte, kdo to na trhu má?

TOMÁŠ MARTINOVSKÝ: Možná je ještě brzy hodnotit a ukáže to až čas, ale zatím bych udělal vše stejně.

Co byste poradili oblastnímu řediteli, aby i on mohl být za 3 – 5 let vaším konkurentem?

STANISLAV DOSTÁL ML.: Poradil bych mu, aby začal pravidelně navštěvovat kouče, který s ním bude ladit a podporovat jeho „Proč být úspěšný?“. Pak bych mu poradil, aby se rozvíjel a pracoval se svým vedoucím na tom, „Jak věci dělat?“. No, pak bych mu poradil, aby makal.

TOMÁŠ MARTINOVSKÝ: Říkám to často, musí chtít. Musí vědět jak, a musí to dělat.

Pakliže bude svým cílům a snům věřit, půjde si za tím a dá do toho vše, tak se to určitě povede. Každý člověk, který má svůj sen a jde si za ním, je pro mě jednoznačně inspirací. Ve Fincentru je mnoho lidí, u kterých jsem přesvědčen, že v 3 – 5letém horizontu dokáží úžasné věci.

Kdybyste měl zlatou rybku, jaké přání by vám měla splnit?

STANISLAV DOSTÁL ML.: Měl bych 3 přání. Aby vznikl registr kvalitních poradců pod záštitou ČNB, kde se budou dávat známky a reference. Něco jako je Booking. Myslím si, že ČNB reguluje parametry produktů a spoustu věcí, ale vlastně nepřináší opravdu zvýšenou kvalitu pro zákazníka.

Za druhé bych chtěl mít dnešní mozek a vrátit se o 15 let zpátky v byznysu. Také bych si přál, aby všichni lidé, nejen z naší firmy, mohli žít v souladu s „work-life balance“. Aby mohli pracovat a žít v rovnováze a měli volný čas na důležité věci.

TOMÁŠ MARTINOVSKÝ: Mé další sny? Přeji si, aby se nám společnými silami dařilo i nadále tento trh kultivovat. Aby jednoho dne byla práce finančního poradce vnímána stejně jako práce auditora, právníka nebo lékaře a já bych si v tu chvíli mohl říci, že jsem pro to udělal maximum.

Díky spojení našich ředitelství jsme si já i Standa splnili náš velký sen. Jsem přesvědčen, že teď mají obrovskou příležitost naši lidé splnit si své cíle a sny. Přeji si, aby je uskutečnili. Jsme tu pro ně, připraveni jim pomoci!

Budoucnost je v našich společných rukou stačí jen chtít, vědět jak a dělat to.

Loading

Vstoupit do diskuze 4 komentáře

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Komentář: Válka o prodlužování věku odchodu do důchodu

Prezident Pavel se rozhodl vstoupit jako moderátor do politického jednání mezi vládou a opozicí o jedné z nejdůležitějších reforem pro budoucnost České republiky. Toto vlídné gesto, aby bylo dosaženo konsenzu alespoň nad základními obrysy hned na začátku vyjednávání, mělo ale trvání jen pár hodin. Po potvrzeném zápisu […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

23. 04. 2024

Půlení bitcoinu je za rohem! Co to znamená, se dozvíte v našem rozhovoru

Tento týden se chystá halving bitcoinu. Zjednodušeně řečeno, snížení odměny za úspěšnou těžbu bitcoinového bloku na polovinu efektivně sníží nabídku nových bitcoinů – a to by podle zásady vzácnosti mělo vést k vyšším cenám. Čím méně bitcoinů se vytěží, tím je bitcoin cennější. Co je to ale […]

Text: Redakce

Foto: eToro

18. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • David

    16 října, 2018

    Clanek dobry ale ta uvodni fotka je opravdu profi.

    Odpovědět

  • Karel

    19 října, 2018

    jsou jak na svatbě, že? 🙂 nebo možná, když vysvětlují Swiss life, že ten new deal potřebují zrušit jinak odejdou s Kovářem. 🙂

    Odpovědět

  • Karel

    19 října, 2018

    Jen z toho článku nechápu, o jakou spolupráci se jedná. Martinovský šel pod Dostála nebo Dostál pod Martinovského nebo spolu chodí na pivo a rozjímají o byznysu nebo pro vyjednávání s novým majitelem nebo…??

    Odpovědět

  • Karel

    19 října, 2018

    Jen z toho článku nechápu, o jakou spolupráci se jedná. Martinovský šel pod Dostála nebo Dostál pod Martinovského nebo spolu chodí na pivo a rozjímají o byznysu nebo pro vyjednávání s novým majitelem nebo…?

    Odpovědět