CZK/€ 25.200 +0,18%

CZK/$ 23.143 +0,22%

CZK/£ 29.467 +0,04%

CZK/CHF 26.168 -0,02%

Text: Petr Zámečník

12. 12. 2018

0 komentářů

Šokující předpovědi: Co nás čeká v 2019 a co nás minulo v 2018?

 

Saxo Bank každoročně zveřejňuje „šokující předpovědi“. Jedná se o deset nepravděpodobných událostí, které by ale mohly významně ovlivnit svět investic. Co se může stát v roce 2019 a čemu jsme se vyhnuli v roce 2018?

Loading



 

Šokující předpovědi 2018

Jak dopadly šokující předpovědi Saxo Bank pro rok 2018?

FED ztratí svou nezávislost a bude podřízen americkému ministerstvu financí

Zhoršující se rozpočtová disciplína americké vlády a snaha Demokratů i Republikánů získat populistické hlasy ve volbách v roce 2018 měly být impulsem k převzetí pravomocí Fedu a zastropování výnosů amerických vládních dluhopisů na 2,5 %. K tomu došlo naposledy po 2. světové válce.

Americké volby skončily posílením pozice Republikánů v Senátu, ovšem převahu ve Sněmovně získali Demokraté. Americké dluhopisy se začátkem posledního měsíce v roce obchodovaly s výnosem kolem 3,25 % (u 30letých bondů), kolem předpokládané hranice 2,5 % byly výnosy 3měsíčních a 6měsíčních dluhopisů. K zastropování výnosů nedošlo, stejně tak centrální banka neztratila svou suverenitu… zatím.

Bank of Japan bude muset vzdát kontrolu nad křivkou výnosů

Politika japonské centrální banky závisí na nízkých výnosech v globální ekonomice. Ty ale s rozpohybovanou inflací měly vzrůst. Výsledkem měl být růst kurzu JPY/USD na 150, následně přistoupení ke kvantitativního uvolňování a propadu kurzu na 100.

V uplynulém roce došlo skutečně k prolomení hranice 105 JPY/USD, ovšem růst nepředcházel. Ke dnu kurzu došlo v průběhu dubna, pak se trend otočil a s výkyvy rostl. Počátkem prosince se držel v pásmu 112 – 114 JPY/USD.

REKLAMA

Čína přijde s ropnou měnou petro-juan

Čínské renminbi se mělo stát ropnou měnou. Na šanghajské mezinárodní energetické burze měly být postaveny ropné futures na čínské měně. To mělo přinést růst juanu vůči americkému dolaru o 10 %.

Koncem března na šanghajské burze skutečně došlo k zahájení obchodování ropy v čínské měně renminbi. K posílení renminbi ale nedošlo. Zatímco koncem března se juan obchodoval v kurzu kolem 6,3 CNY/USD, do začátku prosince oslabil pod 6,8 CNY/USD navzdory nedávnému posílení z hodnot poblíž 7 CNY/USD.

Prudký nárůst volatility po náhlém krachu burz

V letošním roce mohlo dojít ke krachu na burzách. Americký index S&P 500 měl ztratit 25 % hodnoty v jediné akci, měla vzrůst volatilita měřená indexy VIX a MOVE. „Neznámý obchodník s dlouhou volatilitou dosáhne 1000% zisku a stane se okamžitě legendou,“ uzavírá tento bod Saxo Bank.

K 25% poklesu indexu S&P 500 (zatím) nedošlo, i když růst volatility je již patný. Např. úterní obchodování v minulém týdnu zakončilo poklesem 3,24 %. Na nejvyšších úrovních se index S&P 500 dostal až na 2 924,59 bodu (1. 10. 2018), od té doby stihl klesnout k 2 632,56 bodu (23. 11. 2018) a navzdory úternímu poklesu zakončil na 2 700,06 bodu (4. 12. 2018). Od maxim tak poklesl o necelých 7,7 %.

Index volatility VIX se pohybuje na úrovních kolem 20 bodů, což jsou s výjimkou poloviny roku 2015 nejvyšší hodnoty za uplynulých 5 let. Výrazně vyšší volatilita byla po pádu banky Lehman Brothers (až téměř 60 bodů) a následně v roce 2011 při vyostření dluhové krize v eurozóně (přes 40 bodů). Žádný extrém se tak (opět zatím) nekoná.

Američtí voliči budou ve volbách v roce 2018 výrazně levicoví

Američtí voliči měli být v listopadových volbách více levicoví a volit spíše Demokraty. To se ukázalo pouze na půl – Demokraté ovládli sněmovnu, ovšem v Senátu upevnili svou pozici Republikáni. Také se zatím neukazuje přílišná rozpočtová rozhazovačnost, která měla vést až k 5% výnosům amerických státních dluhopisů.

Evropskou unii ovládne Rakousko-uherská říše

Evropská unie se měla posunout od osy Berlín – Paříž více k Vídni a střední Evropě. Francie se tak měla stát méně významným členem EU. Zároveň mělo dojít k významnému posílení a následnému oslabení eura až na úroveň parity (rovnosti) s americkým dolarem.

REKLAMA

Zatím se zdá, že si Francie své postavení drží, byť má problémy na vlastní půdě, která se mění spíše v bojiště než prosperující krajinu. Na protesty a stávkování je Francie zvyklá, je to její národní sport, oblíbenější než fotbal. Nicméně tentokrát to přechází až k vážným výtržnostem a rabování a nemá to daleko od občanské války. Nicméně euro k výrazným výkyvům nepřistoupilo a v závěru minulého týdne se pohybovalo nad úrovní parity s americkým dolarem při kurzu kolem 1,13 EUR/USD.

Bitcoin bude předhozen vlkům

Bitcoin je již dlouhodobě sledován v předpovědích Saxo Bank. Pro letošní rok mu předpovídala růst nad 60 tis. USD za bitcoin s tím, že následně měl krachovat a směřovat k „výrobní ceně“ kolem 1 000 USD.

Nutno podotknout, že předešlý výhled banky byl zveřejněn ještě před pádem bitcoinu před Vánoci 2017, kdy začal jeho strmý pád od ceny blízké 20 tis. USD. Na 60 tis. USD se nedostal a pád tak začal dříve, než banka předvídala. Nicméně k „výrobní ceně“ se postupně dopracovává. Od svého vrcholu ztrácí a začátkem prosince se obchodoval již pod 3 900 USD/BTC.

Jihoafrické jaro způsobí rozkvět Jižní Afriky

Afrika se měla dočkat demokratických změn a rozkvětu ekonomiky. „Jihoafrický prezident Jacob Zuma bude donucen odstoupit a Joseph Kabila v Kongu bude čelit řadě nečekaných demonstrací, které ho donutí uprchnout ze země,“ uváděla Saxo Bank.

Prezident Jacob Zuma skutečně odstoupil a od 15. února 2018 ho nahradil Cyril Ramaphosa, který byl do té doby viceprezidentem. Spustil pozemkovou a další reformy. Joseph Kabila se ovšem v úřadu drží. V délce mandátu může soupeřit s ruským prezidentem Vladimirem Putinem[1], když se úřadu drží již od 17. ledna 2001. K růstu jihoafrických akcií nedošlo. Index JSE Africa All Share Index poklesl z hodnot nad 58 tisíci body pod 52 tisíc bodů.

Tencent srazí Apple z trůnu krále trhu

Čínská technologická společnost Tencent měla v roce 2018 vyrůst o 100 %, nechat za sebou i akcie americké společnosti Apple, překonat tržní kapitalizaci 1 bil. USD a stát se společností s největší tržní kapitalizací.

Akciím Tencent se ale příliš nedařilo. V úvodu roku sice posílily na americkém trhu až na 61 USD/akcii, ovšem pak začaly klesat a začátkem prosince se drží u 40 USD/akcii. Ovšem ani Apple své prvenství neudržel. Sice v roce 2018 vystřelil až nad 232 USD/akcii na začátku října, následně ale začal klesat a začátkem prosince se již obchoduje poblíž 170 USD/akcii. Koncem listopadu ho tak sesadil z pozice nejhodnotnější firmy světa Microsoft, čímž ukončil dominanci Apple od roku 2012.

REKLAMA

Ženy prolomí „skleněný strop“

V roce 2017 bylo mezi výkonnými řediteli firem v seznamu Fortune 500 bylo pouze 6,4 % žen. To se mělo v roce 2018 změnit. „V roce 2018 se šovinistické pánské kluby otřesou v základech a ženy se do konce roku dostanou do vedoucích postavení ve více než 60 z Fortune 500 společností,“ odhadovala Saxo Bank.

Převrat ve prospěch žen ve vedení se nekonal. Mezi 500 společnostmi v žebříčku Fortune 500 je v nejvyšším postavení CEO žena pouze ve 25 firmách. To je rovných 5 %.

Šokující předpovědi 2019

Jaké nepravděpodobné události nás mohou potkat v roce 2019?

ECB se vrátí k výkupu dluhopisů

Itálie a její populistická vláda může nakazit další státy a ohrozit evropské banky. To může přivodit konec utahování měnové politiky Evropské centrální banky (ECB) a přivést ji k obnovení kvantitativního uvolňování (tisku peněz). A co hůř. EU zároveň zruší kontroverzní cíle Paktu růstu a stability. Nová fiskální pravidla umožní deficit do 3 % HDP přenést na ostatní země eurozóny. Dluh nad tímto prahem bude pod přímou kontrolou EK,“ uvádí nová předpověď Saxo Bank.

Apple poskytne financování společnosti Tesla

Apple chce růst a k tomu musí investovat. Tesla potřebuje peníze. To může vytvořit zajímavou synergii. A investoři na takové transakci mohou vydělat. Alespoň podle nepravděpodobného výhledu Saxo Bank: Apple investuje do společnosti Tesla, což jí zajistí finanční zdroje a 40% prémii z hodnoty akcií, čímž se cena dostane na 520 dolarů. A to je mnohem více, než dokázal pochybný a kritizovaný tweet Elona Muska.“

Donald Trump řekne Jerome Powellovi: „Máš padáka!“

Na prosincovém zasedání Fedu prosadí guvernér Jerome Powell zvýšení úrokových sazeb jen s křehkou většinou. Americká ekonomika a americké akcie zažijí v reakci na to v prvním čtvrtletí 2019 dramatický pád,“ uvádí Saxo Bank. Následovat bude pád i guvernéra Fedu. Donald Trump si vybere jako jeho nástupce Neela Kashkariho, který kritizuje zvyšování sazeb a utahování měnových kohoutků.

„Kashkari slíbí prezidentovi koupit dluhopisy v hodnotě pět bilionů dolarů s nulovým úrokem a nekonečnou splatností, což prezidentovi umožní financovat nové a „překrásné“ infrastrukturní projekty,“ odhaduje dál banka.

Novým britským premiérem bude Jeremy Corbyn. Měnový pár GBP/USD to pošle na paritu

Volby ve Velké Británii vyhraje Labor Party a premiérem se stane Jeremy Corbyn. Corbynův kabinet zavede nové zdroje daňových příjmů, například přísně progresivní daň z nemovitostí zaměřenou na bohaté obyvatele. Vláda navíc požádá centrální banku o pomoc formou nového „lidového kvantitativního uvolňování“. Dalším opatřením bude univerzální základní příjem,“ odhaduje důsledky Saxo Bank. Britská libra navíc oslabí k úrovni 1 USD/GBP. V současnosti se pohybuje kolem 1,27 USD/GBP.

Krize korporátních dluhopisů. Po GE bude následovat Netflix

Společnost GE v příštím roce ztratí důvěryhodnost a odstartuje pád korporátních dluhopisů, kterých má vydaných za 100 mil. USD. Potíže se přenesou na Netflix, kterému se zdvojnásobí financování dluhu. Navíc se mu negativně promítne vstup společnosti Disney do streamovaného videa. Panika na dluhopisovém trhu způsobí výprodej dluhopisů ETF fondy.

Austrálie znárodní čtyři velké banky

Austrálii zaplaví realitní krize. Ceny nemovitostí budou padat a stáhnou kontinent poprvé po 27 letech do recese. Královská komise zmrazí úvěrovou činnost australských bank, což spolu se ztrátami z prasknutí realitní bubliny povede až k záchranné akci centrální banky.

Německo upadne do recese

Německo má upadnout do recese ve 3. čtvrtletí 2019. Důvodem bude automobilový průmysl, který tvoří 14 % HDP země. Není dostatečně adaptovaný na elektromobily, kterých bude v roce 2040 jezdit již 33 %. V roce 2019 budou vrcholit protiglobalizační nálady. Země se proto zaměří na domácí trhy, snižování nákladů, produkci, lepší využití big data a snižování uhlíkové stopy, tedy přesný opak toho, co bylo pro Německo přínosné od roku 1980,“ zdůvodňuje dále Saxo Bank.

Sluneční bouře způsobí škody ve výši dvou bilionů dolarů

Na plno rozpohybovaný 25. sluneční cyklus zasáhne v podobě sluneční bouře západní polokouli. Většina satelitů bude vyřazených z provozu, což způsobí v našem světě závislém na GPS nepopsatelný chaos. A jaký bude účet za způsobené škody? Přibližně dva biliony dolarů, což je asi o 20 % menší škoda ve srovnání s tím nejhorším scénářem, který odhaduje studie firmy Lloyds o potenciálních finančních rizicích slunečních bouří publikovaná v roce 2013,“ popisuje banka.

Prudké oteplení klimatu donutí vlády k zavedení celosvětové daně z dopravy

Zavede se světová daň na leteckou přepravu a daň z tonáže v lodní dopravě, jejíž hodnota bude propojena na emise uhlíku. Nový daňový poplatek bude stanoven na 50 dolarů za tunu emisí CO2,“ uvádí Saxo Bank a dodává: „Nová daň zvýší cenu letenek a námořní přepravy, protože dopravní firmy přenesou vyšší náklady na spotřebitele.“

MMF a Světová banka zastaví měření HDP a budou hodnotit podle produktivity

Hrubý domácí produkt není zcela spolehlivým měřítkem a má celou řadu nedostatků. Hlavní ekonomky Pinelopi Goldberg a Gita Gopinath oznámí svůj záměr zastavit měření HDP zemí,“ soudí banka. Důvodem mimo jiné je, že HDP nereflektuje např. environmentální otázky. Náhradou by mělo být měření produktivity.

[1] Vladimir Putin je ruským prezidentem od roku 1999, ovšem s „pauzou“ mezi roky 2008 a 2012, kdy Ruské federaci vládl Dmitry Medvedev.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Komentář: Šílenství měnové politiky

Současná měnověpolitická „sezóna“ začala v roce 2022, kdy centrální bankéři v západních vyspělých ekonomikách začali zvyšovat sazby, aby bojovali proti inflaci. Trvalo jim několik let, než se dostali tam, kde jsou dnes. Zda bylo jejich úsilí úspěšné, nám pravděpodobně napoví několik příštích měsíců a další období.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

Analýza: Zpátky do reality – pravidelný příjem v roce 2024

Investování za účelem dosažení pravidelného příjmu se oproti předpandemické době nízkých úrokových sazeb a kvantitativního uvolňování radikálně změnilo. Poprvé po mnoha letech může být úrok na peněžním vkladu lákavou alternativou. „Uložení“ peněz v ultradefenzivní hotovosti však obnáší vlastní rizika a nenabízí žádnou příležitost ke kapitálovému zhodnocení. Rok […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *