CZK/€ 25.200 +0,18%

CZK/$ 23.143 +0,22%

CZK/£ 29.467 +0,04%

CZK/CHF 26.168 -0,02%

Text: Petr Zámečník

15. 09. 2008

8 komentářů

Lehman Brothers vyhlásil bankrot… Co bude dál?

 


 

Lehman Brothers končí 158letou historii

Víkend vyjednávání Lehman Brothers o možnosti převzetí ze strany Barclays a Bank of America skončil, dalo by se říci bez nadsázky, krachem. Poté, co se nepodařilo získat investora, vyhlásila včera investiční banka Lehman Brothers bankrot a požádala o ochranu před investory.

Lehman Brothers neměla takové štěstí, jako o týden dříve Freddie Mac a Fannie Mae, největší americké hypoteční agentury. Fed tentokrát na pomoc nepřispěchal. Že by situace byla natolik vážná, že americká centrální banka hodila flintu do žita? Uvidíme…

„Ukazuje se, že americká vláda řekla „dost“ zachraňování dalších institucí a vidí Lehman jako soukromou záležitost,“ uvedla včera Marie-Pierre Peillon, head of equity and credit research společnosti Groupama AM, pro Reuters a dodává: „Myslím, že dnes a zítra bude na trzích vládnout panika.“

Dluhů po sobě Lehman Brothers zanechají dost – 613 mld. USD. Proti nim podle serveru MarketWatch.com stojí aktiva v účetní hodnotě 639 mld. USD. Jaká je ale jejich „skutečná“ – tržní cena? Podle autorů Christophera Scinta a Yalmana Onarana serveru Bloomberg.com by případná likvidace společnosti znamenala výplatu 60 centů za 1 USD dluhu.

Oznámení konkurzu měla přímý dopad na debakl akcií Lehman Brothers. Z páteční ceny ztratily řádově 95 % a usadily se na hodnotě 18 centů. Ještě v únoru tohoto roku byly přitom akcie obchodovány i za více než 65 USD! Není tedy divu, že se propad promítl i na kurz akcií největšího akcionáře banky – AXA (vlastní 7,3 % akcií; ztrácela přes 9 %), a věřitele – Citigroup (-10,9 %) a Bank of New York Mellon (-4 %), jejichž trustu Lehman Brothers dluží 138 mld. USD.

REKLAMA

Merrill Lynch prodána Bank of America

Největší světovou makléřskou společnost Merrill Lynch potkal o něco lepší osud než Lehman Brothers. Narozdíl od investiční banky vyjednávala s Bank of America úspěšněji a výsledkem bylo včerejší oznámení o prodeji – za 50 mld. USD. Merrill Lynch přitom jen v letošním roce odepsala vlivem kreditní krize 40 mld. USD.

Zpráva o prodeji byla investory přijata pozitivně – Merrill Lynch připsala cca 25 % k ceně akcií. Na druhou stranu nepotěší, že tímto růstem ani neodmazala ztrátu za předchozí dva obchodní dny… zejména s ohledem na kurz před rokem oscilující kolem 75 USD. V té době se roční cílové ceny pohybovaly nad 100 USD… dnes stojí akcie přibližně 20 USD.

Zatímco akcionáři Merrill Lynch obchod kvitují růstem akcií, akcionáři Bank of America nadšení nejsou. A své rozladění dávají bance pocítit více než 15% propadem kurzu akcií.

„Cena by byla odpovídající před týdnem, ale ve světle nových informací jsme překvapeni, že Bank of America byla ochotna zaplatit 70% prémii k tržní ceně 17,05 USD za akcii Merrill Lynch,“ komentoval cenu Jeff Harte, výkonný ředitel Sandler O´Neill. Podle jeho názoru cena mohla mít za cíl odvrátit od Merrill Lynch opakování osudu Lehman Brothers.

REKLAMA

Největší retailová americká banka si od koupě největší makléřské společnosti slibuje vytvoření korporace, která bude úspěšně konkurovat Citigroup.

AIG chce od Fedu 40 mld. USD

Potíže nechodí jen po bankách… potýkají se s nimi i pojišťovny. Nedostatek kapitálu chce AIG vyřešit půjčkou od Fedu ve výši 40 mld. USD. Mělo by se jednat o krátkodobý úvěr, který by měl být splacen výnosem z prodeje aktiv.

Akcionářům se způsob řešení situace očividně nelíbí. Hned po otevření trhu to vzkázali Robertu Willumstadovi, generálnímu řediteli AIG, 40% poklesem ceny akcií. Ty se v průběhu dne podívaly až na cenu 3,5 USD/akcie, což odpovídá více než 70% změně oproti páteční uzavírací hodnotě.

Americký schodek rozpočtu… téměř 500 mld. USD

Federální vláda má problém. Zatímco v loňském roce se jí dařilo snížit rozpočtový schodek cca o 35 % na 161,5 mld. USD (nejnižší za posledních 5 let), v letošním roce se odhaduje ve výši 483 mld. USD. Rozpočtový úřad Kongresu je optimističtější – podle jeho názoru bude schodek „jen“ 407 mld. USD.

REKLAMA

Dosavadní rekord z roku 2004 činil úctyhodných 413 mld. USD. Pokud by se vyplnila předpověď Kongresu, nebyl by překonán již letos – ale musel by si počkat do příštího roku… v něm vláda očekává schodek 489 mld. USD a Kongres 438 mld. USD.

Příčinou vysokého schodku je mimo jiné i záchrana hypotečních bank.

Podle aktuálního odhadu státní dluh USA přesahuje 9,5 bilionu USD. To představuje přes 30 tis. USD na amerického občana. Pro srovnání: Podle CIA činí HDP na osobu 46 tis. USD.

Co bude dál?

Banky jsou na tom hůře, než si investoři mysleli. Panika se rozlévá po celém bankovním sektoru a přetéká i do dalších odvětví – nejvíce trpí developerské společnosti a realitní trh, nicméně může být jen otázkou času, kdy v plné síle zasáhne i další. Spolu s vysokým zadlužením americké ekonomiky může vyústit až ve státní bankrot – důsledky si lze jen obtížně představit.

„Dolar není bezpečné místo pro investice, neboť skutečná inflace je blíže 10 nebo 11 % než aktuálně uváděným číslům americké vlády,“ uvedl Martin Hennecke, senior manager privátních klientů Tyche, minulý čtvrtek pro CNBC.

Katastrofické scénáře se, doufejme, nenaplní. Investoři by především měli bedlivě vážit fundament veškerých informací a nečerpat vždy z jednoho zdroje. Novináři a analytici jsou sice dobrým pramenem informací, ale před jejich užitím k investičnímu rozhodnutí je lépe ověřit je přímo u zdroje. Nestačí pouze poohlédnout se po jiných médiích – přebírají se i chybné informace.

Loading

Vstoupit do diskuze 8 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Úrokové sazby zůstávají na vyšších číslech. Znamená to příležitost zisku na dluhopisech?

Fed se na konci ledna k úrokovým sazbám vyjádřil více než jasně. Oznámil, že již skončil s navyšováním sazeb, avšak není připraven na postupné snižování. Očekává se tak, že úrokové sazby zůstanou ještě nějakou dobu na vyšších číslech. Je toto příležitost pro investování do státních dluhopisů?

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

08. 03. 2024

Cena bitcoinu je dnes v korunách nejvyšší v dějinách, činí více než 1,5 milionu korun

Cena nejstarší a nejrozšířenější kryptoměny světa, bitcoinu, dnes dopoledne středoevropského času dosáhla historicky nejvyšší korunové ceny, kolem 1 520 000 korun. Překonala tak dosavadní rekord z listopadu 2021 (viz graf analytické platformy CoinGecko níže). V dolarech dnes bitcoin překonal rovněž psychologickou úroveň, 65 000 dolarů.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

04. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Siemens

    16 září, 2008

    Výborně, zase jsou dnes lepší nákupní kurzy akcií Citigroup, Bank of America, Barclays, Royal bank of Scotland, Santander a Bilbao. Všechno rating STRONG BUY. George Soros by ale mel jít uz do duchodu, kupoval pro jeho fond Quantum od 1.4. do 30.6. za kurzy 25$ az 45$ blázen 9.5 milionu akcií Lehman Brothers a jestli vcas se ztrátou neprodal, spadly mu 15.9. na 0.15$.

    Odpovědět

  • Michal Kára

    16 září, 2008

    Treba pan Soros nakupoval podle rad jisteho Ladi Konecneho, ktery doporucuje kupovat akcie s nizkym P/xyz a planovanym rustem zisku. Vsechno to LEH splnoval. Kde asi udelal pan Lada chybu? 😉

    Odpovědět

  • trader

    16 září, 2008

    🙂 uz sem se tak dlouho nezasmal. Kde je vlastne LK konec? asi uz je v tom vysnenem Spanelsku 🙂

    Odpovědět

  • Michal Kára

    16 září, 2008

    Pise do internetovych diskusi pod ruznymi nicky o tom, jak je super doba kupovat levne akcie bank 😉

    Odpovědět

  • Jan Dvořák

    16 září, 2008

    Skutečná sazba na trhu byla včera 6%, ne 2% stanovená Fedem:

    http://www.forbes.com/afxnewslimited/feeds/afx/2008/09/15/afx5425419.html

    Poslední takový vývoj je z října 1987.

    Odpovědět

  • Radim Antoš

    16 září, 2008

    Kdy se podle Vás propad akcií zastaví? Je možné, že už zítra začnou akcie stoupat?

    Odpovědět

  • ehm

    16 září, 2008

    clovece, co to je za otazku?!

    Odpovědět

  • Ekonomik

    7 ledna, 2020

    Tenhle článek a jeho komentáře. Tady leží historie.

    Odpovědět