CZK/€ 25.025 -0,26%

CZK/$ 23.283 -0,71%

CZK/£ 29.238 -0,34%

CZK/CHF 25.669 -0,18%

Kolik platíme za přeregulaci?

 

Přeregulace finančních služeb v Evropské unii je dobře známou skutečností i mezi byrokraty v Bruselu. Klíčovým rysem všech těchto MiFID, IDD nebo GDPR směrnic však není devastující účinek na samotné (malé a středně velké) podniky, ale jejich škodlivé náklady pro zákazníka. A právě zde je naděje.

Loading



 

Naděje, že neurvalé regulační hnutí bude zastaveno a obráceno na ústup – muži a ženami v ulicích, pokud se tento cirkus pro ně stane příliš nákladný. Kolik tedy skutečně stojí regulace a kde leží bod zlomu?

Za prvé tu jsou explicitní náklady. Přímá výše peněžních prostředků, které musí například váš správce aktiv zaplatit za nové compliance pracovníky, faktury právníkům a papírování. Tyto náklady často regulátoři záměrně podceňují. Tak, jak tomu bylo i v případě české transpozice směrnice IDD, v níž se tvrdilo, že „dodatečné náklady jsou plně přiměřené ve vztahu k příjmům v odvětví”. Připomínám, že toto tvrzení souvisí se zákonem, který má devadesát nových paragrafů (!). Ale vy, vážený zákazníku, byste se neměl nechat těmito komentáři oklamat – protože nakonec všechny tyto náklady, které budou přeneseny do vašich poplatků a plateb, zaplatíte vy.

Potom tu jsou implicitní náklady. Méně viditelné, nehmatatelné „platby“ související s pokřivením trhu způsobeném (pře)regulací. Snad nejdůležitější příklad za všechny: se zvyšujícími se překážkami v odvětví a narůstajícími fixními náklady kvůli novým zkouškám, pravidlům jednání atd., budou malé a středně velké podniky pomalu vytlačeny z trhu. To není sci-fi, jak to již ukazuje post-apokalypsa MiFID II na německém trhu. Co udělají zbývající hráči na trhu potom, co zmizí jejich menší konkurenti? Ano, zvýší ceny a marže. Opět to bude znamenat vyšší náklady a ztrátu peněz. Vašich peněz.

Implicitní i explicitní náklady často nejsou regulátory zohledňovány v jejich analýzách nákladů a výnosů. To se děje záměrně, neboť správná ocenění by zcela zabránilo řadě kolosálních regulačních změn. Nicméně, vy, jako zákazník v centru dění, byste měl počítat s cenou za ochranu, kterou jste nuceni požívat.

REKLAMA

Možná slýcháte argument, že poplatky nerostou, a namísto toho je tlačí dolů disruptivní inovace a technologické změny. Bez regulačních nákladů by však měly klesat ještě více. Jak to můžeme zjistit? Určete si cenový rozdíl mezi plně regulovanou službou, jako je například běžná taxislužba, a jejím neregulovaným disruptivním protějškem – například službou Uber. V mém domovském městě v Praze, kde je hranice mezi regulací a žádnou regulací téměř dokonalá, se ceny služby Uber pohybují zhruba na 35 – 50 % regulovaných taxislužeb. Ano, těch služeb, jež nabízejí plnou regulační ochranu a kterým se radostně vyhýbají masy lidí přecházejících k Uberu.

Přirozeně lze argumentovat tím, že správa aktiv nebo životní pojištění není taxislužba. Jistě, ale tento příklad vám poskytne představu o tom, kolik stojí „vyšší dobro“, které je všem vnucováno našimi regulátory. Tím se vracím k naději, o níž jsem se zmínil dříve. Ta, podle mého názoru, tkví v osvětě veřejnosti o nákladech, které jim ukládají nikoliv samotné podniky, ale „řešení“ regulátorů. Lidé jsou citliví na cenu i u strukturovaných produktů, jako jsou fondy, jak ukazuje boom ETF. Pokud budeme schopni lidem vysvětlit, že o své peníze přicházejí ve zbytečném papírování a byrokracii, můžeme dosáhnout změny kurzu. Je to proveditelné?  Moji kolegové v FECIF i já tomu věříme.

Prvořadý úkol pro naši poradenskou komunitu se tedy sám nabízí.

Autor je místopředseda představenstva FECIF a předseda představenstva a výkonný ředitel USF ČR

Loading

Vstoupit do diskuze 3 komentáře

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Vyplatí se prodávat akcie v květnu podle známého přísloví?

‘Sell in May and go away’ je jedno z nejznámějších přísloví ve finančním světě a podle analýzy investiční platformy eToro je toto rčení dobře podloženo historickými údaji. Společnost prozkoumala měsíční výnosy cen 15 největších světových akciových indexů za posledních 50 let, aby otestovala, zda se akcie v […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

02. 05. 2024

Diverzifikaci portfolia pomocí FX. Proč a jak na to?

Nejdůležitější investiční strategií je diverzifikace. Devizové prostředky (FX) jsou sice v tomto ohledu často podceňovány, mohou však pomoci zvýšit stabilitu portfolia i rizikově vážené výnosy. FX mohou prohloubit diverzifikaci tím, že sníží přílišnou expozici vůči domácí měně, umožní správu závazků v cizích měnách, budou generovat pasivní příjem, případně nabídnou […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

30. 04. 2024

Rozdělený dluhopisový trh

Akcie a dluhopisy vykázaly v roce 2022 po delší době shodný vývoj, když společně zaznamenaly výraznější propady. Stejný směr nalezly obě třídy aktiv i v roce 2023, ale tentokrát udělaly investorům radost a shodně přinesly výrazné kladné zhodnocení. Co se týká letošního vývoje, dostál vzájemný vztah mezi akciemi a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Jarka Hrubá

    19 března, 2018

    Broker Konsulting mi dobře poradil, mě seto nedotýká

    Odpovědět

  • 19 března, 2018

    Koho z běžných občanů toto zajímá a pálí ? Který z poradců (vyjma legendárního pana Hanzla) bude za tyto věci bojovat, na úkor svého času, který by jinak trávil u klientů ? Která z velkých a významných poradenských firem by byla ochotna se stát lídrem v boji za tyto věci ? Odpověď známe všichni, nikdo a žádná, takže článek skvělý a díky za něj. Psi štěkají a karavana jede dál.

    Odpovědět

  • Martin

    20 března, 2018

    To Jarka: Nápodobně 😀

    Odpovědět