CZK/€ 25.265 -0,04%

CZK/$ 23.672 -0,38%

CZK/£ 29.357 +0,28%

CZK/CHF 25.977 -0,36%

Text: Jan Traxler

07. 03. 2018

0 komentářů

Fond-show: Franklin Mutual European

 

Hodnotově spravovaný fond investující do akcií velkých firem v Evropě. Má přiměřenou nákladovost, výkonností dlouhodobě poráží benchmark a je měnově zajištěný do korun.

Loading



 

Společnost Franklin Templeton spravuje fondy v týmech, vždy pro určitou skupinu fondů. To je zásadní rozdíl oproti malým společnostem, kde zpravidla fond spravuje jen jeden člověk. Akciový fond Franklin Mutual European patří do skupiny fondů Franklin Mutual Series, kterou spravuje hodnotovým přístupem tým zhruba 25 lidí.

Primární dolarová varianta fondu (ISIN: LU0109981661) existuje od roku 2000, eurová varianta (ISIN: LU0140363002) funguje od roku 2002, korunová varianta (ISIN: LU0768356080) od roku 2012.

Společnost Franklin Templeton Investments patří k nejstarším a nejrenomovanějším investičním společnostem na světě. Jejich nejstarší fondy fungují od roku 1948 a mohou se pochlubit čistými výnosy kolem 10 % p.a.

Tabulka 1: Základní údaje Franklin Mutual European

Správce fondu Franklin Templeton International Services
Manažer fondu Philippe Brugère-Trélat
ISIN LU0768356080 (CZK)
Vznik fondu 3. 4. 2000 (USD)
Velikost fondu 1,4 mld. EUR
Rating Morningstar ***
SRRI (1-7) 5

Investiční strategie Franklin Mutual European

Fond Franklin Mutual European investuje do akcií společností se sídlem v Evropě, nebo s hlavními aktivitami v Evropě. Vybírá si především akcie velkých firem (90 % portfolia fondu tvoří akcie s tržní kapitalizací větší než 5 mld. EUR) a používá při tom „value“ (hodnotový) přístup, tj. vybírá si akcie, které považuje za podhodnocené.

Fond vlastní například akcie společnosti Volkswagen, které po aféře dieselgate považuje za podhodnocené, nebo akcie ropné a energetické společnosti Royal Dutch Shell, které vyplácí každoročně vysoké dividendy (dividendový výnos 5 %). Dále bychom v portfoliu fondu našli akcie švýcarské farmaceutické firmy Novartis či nizozemské bankovní skupiny NN Group.

Graf 1: Rozložení portfolia fondu Franklin Mutual European

Franklin Mutual European - regionální rozložení fondu

Historický vývoj hodnoty podílových listů

Z korunových fondů zaměřených na akcie v Evropě má fond Franklin Mutual European dlouhodobě nejvyšší výnosy a zároveň má nejnižší roční nákladovost TER. Od založení svou výkonností výrazně překonává srovnávací index (benchmark), kterým je index MSCI Europe (samozřejmě musíme použít index v net variantě, čili s reinvesticí dividend).

Díky hodnotové strategii sice v dobách růstu zpravidla trochu zaostává za trhem, protože nehoní slepě nejrychleji rostoucí (a mnohdy předražené) akcie, ale v dobách špatných pak zase méně ztrácí, neboť nemá v portfoliu žádné předražené akcie.

Graf 2: Srovnání výnosu fondu Franklin Mutual European s benchmarkem

Franklin Mutual European - Porovnání výnosu podílového fondu s benchmarkem

Historické výnosy

Od založení v roce 2002 stoupla čistá hodnota podílových listů eurové varianty fondu o 128 % (tj. 5,3 % p.a.), zatímco hodnota indexu MSCI Europe Net stoupla ve stejném období pouze o 96 % (4,3 % p.a.) Korunová varianta má zatím příliš krátkou historii.

Tabulka 2: Vývoj historických výnosů Franklin Mutual European

1 rok 7,98 % ~ 7,98 % p.a.
3 roky 8,21 % ~ 2,67 % p.a.
5 let 36,90 % ~ 6,48 % p.a.
10 let 40,83 % ~ 3,48 % p.a.
od založení 127,81 % ~ 5,25 % p.a.

Rizika spojená s investicí

Franklin Mutual European je klasický akciový fond, jeho hlavním investičním rizikem je tedy tržní riziko vyplývající z vývoje cen akcií na trzích. Syntetický ukazatel rizikovosti SRRI kalkulovaný dle volatility vychází na pátý stupeň ze sedmi, což odpovídá většině akciových fondů.

Jinými slovy je potřeba počítat s normální krátkodobou volatilitou cen a s tím, že čas od času přijde větší propad cen. Dlouhodobě ale ceny akcií ve světě z ekonomické logiky rostou rychleji než inflace a navíc generují pravidelné dividendy, proto dlouhodobě představují nejlepší ochranu před inflací.

Korunová varianta fondu zajišťuje měnové riziko vůči primární eurové variantě fondu. Tedy pokud by koruna k euru nadále posilovala, nebude to mít negativní dopad na vývoj hodnoty podílových listů fondu.

Tabulka 3: Poplatky spojené s investicí

Vstupní poplatek 0,00 % – 5,75 %
Výstupní poplatek není
Poplatek za správu 1,50 %
Výkonnostní odměna není
TER (celková roční nákladovost) 1,82 %

Závěrečné hodnocení

Pokud chci investovat do akcií v Evropě, fond Franklin Mutual European nabízí velmi dobré řešení. Investuje do akcií velkých firem a snaží se vybírat podhodnocené akcie, nepouští se do žádných rizikových spekulací. Fond spravuje renomovaný správce, má velni dobré historické výsledky a přiměřenou nákladovost. Zajišťuje měnové riziko do korun a dlouhodobě výkonností překonává beznákladový index.

Autor je privátní investiční poradce ve společnosti FINEZ Investment Management a externí analytik společnosti OK KLIENT.


Disclaimer: Článek a informace v něm obsažené nejsou investičním doporučením či analýzou investičních příležitostí ani nepředstavují veřejnou nabídku investičních nástrojů ani jakoukoli jinou nabídku či výzvu vůči veřejnosti k transakci s investičními nástroji. Data uvedená v článku pochází z materiálů Franklin Templeton Investments. Data k vývoji hodnoty podílových listů a výkonnosti fondu jsou platná k 31. 1. 2018, data o složení portfolia fondu jsou platná k 31.12.2017.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Investice & daně. Kdy máte klid a kdy musíte vyplňovat přiznání?

Obliba investování u nás roste. Jen v podílových fondech Češi zhodnocují už přes 938 miliard korun, další stovky miliard mají investoři v akciích, burzovně obchodovaných fondech a dalších aktivech. Se vzrušujícím investičním světem je ale spojena i méně zábavná povinnost, a to jsou daně. Podívejte se, co si jako […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

16. 04. 2024

Index českého investora CII750: Podílové fondy zhodnocovaly druhý kvartál v řadě

Za posledních 12 měsíců zaznamenal průměrný český investor zhodnocení v podílových fondech okolo 14,8 %. Vyplývá to z Indexu českého investora CII750, který sestavuje společnost Swiss Life Select. Je zde znatelný trend zlepšujícího se vývoje investic. Zatímco ve třetím kvartálu roku 2023 vykázaly fondy pokles zhruba o […]

Text: Redakce

Foto: Swiss Life Select

05. 04. 2024

Zákulisí českých FKI. Co investorům mohou nabídnout?

Investiční nástroje pro kvalifikované investory (FKI) poskytují investorům pestřejší škálu investičních možností a větší flexibilitu než standardní investiční fondy, které jsou dostupné veřejnosti. Tím, že mohou diverzifikovat své portfolio do různých aktiv s nízkou korelací s tradičními akciovými a dluhopisovými fondy, představují FKI lákavou alternativu. Je však […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

27. 02. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *