CZK/€ 25.200 +0,18%

CZK/$ 23.143 +0,22%

CZK/£ 29.467 +0,04%

CZK/CHF 26.168 -0,02%

Text: Pavel Bambásek

05. 02. 2019

6 komentářů

Investovat do zlata: Ano či ne? Opravdu je to největší jistota?

 

Investice do zlata se zdá být jistotou, která nemůže nikdy zklamat. Tak jednoduché to ale není. I tento konzervativní způsob zhodnocení peněz má svá rizika a nelze říci, že se vždy vyplatí.

Loading



 

Proč se zlato zdá být tak atraktivní? Mnoho lidí má prostě pocit, že zlato je jistota na věčné časy, jistota , kterou nemůže nic ohrozit. Do jisté míry jim to potvrzuje i strategie mocných zemí světa. I když od roku 1971 skončil zlatý standard a měny nemusí být měny kryté zlatem, stále si ještě státy drží své zlaté rezervy. Největší zásoby má USA a pak jednotlivé země EU – Německo, Itálie, Francie, Rusko, následuje Čína, která je největším světovým producentem zlata a je také největší importér a zpracovatel zlata.

Do roku 2011 cena zlata v podstatě jen stoupala, to se ale nedá říci o dalších letech. Zlato až do dnešní doby pořád klesá. Stále ještě ani zdaleka není na nízkých cenách kolem roku roku 2000, kdy byla nižší než 10 USD za gram. Nyní je zhruba 35 dolarů za gram (viz Graf 1).

Graf 1: Vývoj ceny zlata za posledních 100 let

Zdroj : BlueTrade.cz

Při srovnání grafů ceny zlata s jinými komoditami za posledních 30 let se nezdá, že by zlato dosáhlo dna. Investice do zlata je ale velmi diskutabilní. Pojďme si shrnout plusy a mínusy.

REKLAMA

Zlato: Pozitiva

Zlato je jediná komodita, která se dá rychle přeměnit na hotovost v problémových časech, používá se jako finanční jištění a mnoho států má zlato v trezorech. Je to něco jako devizová rezerva. I když jeho cena od roku 2011 v podstatě stále klesá, určitě se jednou zastaví, protože je to vzácná komodita a jako taková má hodnotu.

Zlato je často označováno jako protiváha akcií. Pokud jsou akcie nejisté, peníze se údajně přelévají do zlata. Pokud je to tak, potom k tomu bude docházet v dohledné době, protože akcie USA stagnují a hrozí propad. První otřesy už začaly. Akcie Číny už spadly.

Je pravděpodobné, že jakmile se začnou propadat trhy, tak se zlato zase zvedne. Podobně jako vystřelilo k výšinám po krizi v roce 2008. Mnozí také tvrdí, že zlato je pod výrobní cenou a velmi brzy bude jeho cena vytlačena nahoru.

Zlato: Negativa

Zlato je investice okrajová a spíše vhodná pro lidi se vztahem k blýskavému kovu. Zlato musíte někde skladovat, respektive ukrývat, musíte také počítat s krádeží, případně s poplatky za jeho ochranu.

REKLAMA

Hodnota zlata značně kolísá a nikdo nezaručí, že jeho hodnota nebude už na věky nižší, než za kolik jste ho koupili. Zlato v zásadě nikdo moc nepotřebuje. Existuje sice průmyslové využití a používá se na šperky, ale těžba nového zlata převyšuje poptávku. Ale stále je považované za pojistku při krachu finančních trhů nebo pro případ občanské války.

Současná cena zlata je téměř na polovině maxim z roku 2011 neboli na cenách z roku 2010. Kdo koupil zlato v roce 2005, ten je stále v zisku přes 100 procent. Kdo koupil v roce 2011, ten spokojený není.

Co ovlivňuje cenu zlata je předmětem spekulací. Možná, že cenu zlata ovlivňují státy Perského zálivu, ty údajně nakupují zlato, když jde ropa nahoru, protože mají přebytky a ukládají je do zlata. Snad je to dané kladným vztahem ke zlatu na Středním východě. Naopak: když ropa klesá, tak musí státy zlato prodávat, protože musí rezervy využít. To se zdá logické a mohlo by jít o pravdivou informaci. Cena ropy klesá a možná že země, které to zasahuje, budou prodávat zlaté rezervy. To by cenu zlata tlačilo ještě níž.

Jenže takových spekulací ohledně vývoje ceny blýskavého kovu je spousta a těžko odhadnout, co převáží.

REKLAMA

Moje doporučení: Investujte do zlatých mincí

Hlavní argument milovníků zlata je: „Až nastane opravdové drama a krize, a ono to nastane, tak se bude zlato hodit a bude jediná jistota.“ Nemusíte být zrovna milovníkem katastrofických scénářů, ale je dobré být připraven na všechny ekonomické varianty. Zlato je vhodné jako doplňkový investiční nástroj. Ray Dalio jeden z nejrespektovanějších a nejvlivnějších amerických investorů doporučuje držení 5 – 10 procent portfolia ve zlatě, a to se mi zdá rozumné.

Podle mého názoru se zlato už dostalo do úrovně, kdy má logiku jej začít opatrně kupovat. Pokud ho vůbec chcete mít, samozřejmě. Vzhledem k tomu, že je prakticky nemožné odhadnout, kdy přesně dojde nebo došlo k cenovému dnu, nejvhodnější je nakupovat postupně. Investor musí být připraven na to, že může dojít k dalšímu poklesu cen. Každopádně platí, že někteří obchodníci již nyní nakupují zlato ve velkém.

Jako vhodné se mi jeví kupování zlatých mincí jednou za tři měsíce. Investor se tak může zajistit proti nenadálým ekonomickým událostem, totální krizí a v neposlední řadě proti inflaci. Investice do mincí je nejen investicí do zlata, ale jejich cenu může zvýšit i jejich sběratelská hodnota.

Zlato je investice vysoce spekulativní a riziková. Spořit do zlata 20 let je v polovině případů prodělečné. Prodloužení spoření na 40 let často taky nepomůže. Zlato se tedy vyplácí nakoupit jednorázově a držet minimálně 40 let. To se ukázalo na 100 letech historických dat jako jediný zaručeně výdělečný způsob.

Naopak se zdá, že vkládat investice do zlata postupně po dobu například 20 let se nemusí vyplatit. Ze statistik vyplývá, že v třetině případů byla hodnota zlata na konci dvacetiletých období nižší, než kdybychom peníze ukládali na účet s úročením ve výši inflace. V pětině dvacetiletých období byla hodnota zlata na konci období dokonce nižší, než kdybychom peníze dávali do matrace.

Z dlouhodobého hlediska se stoprocentně vyplácí jen varianta nakoupit zlato a nechat si ho alespoň 40 let, pak zlato překoná jak inflaci, tak nominální hodnotu peněz. Otázka ale je, kdo z nás si může dovolit luxus držet zlato 40 let.

Autor je zakladatel investiční společnosti Reventa (investice do nemovitostí)

Loading

Vstoupit do diskuze 6 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Komentář: Šílenství měnové politiky

Současná měnověpolitická „sezóna“ začala v roce 2022, kdy centrální bankéři v západních vyspělých ekonomikách začali zvyšovat sazby, aby bojovali proti inflaci. Trvalo jim několik let, než se dostali tam, kde jsou dnes. Zda bylo jejich úsilí úspěšné, nám pravděpodobně napoví několik příštích měsíců a další období.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

Analýza: Zpátky do reality – pravidelný příjem v roce 2024

Investování za účelem dosažení pravidelného příjmu se oproti předpandemické době nízkých úrokových sazeb a kvantitativního uvolňování radikálně změnilo. Poprvé po mnoha letech může být úrok na peněžním vkladu lákavou alternativou. „Uložení“ peněz v ultradefenzivní hotovosti však obnáší vlastní rizika a nenabízí žádnou příležitost ke kapitálovému zhodnocení. Rok […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Pavel

    25 března, 2019

    Zlato je velmi konzervativní investice na dlouhou dobu. Stejně jako nemovitosti.
    https://www.bohatytata.cz/index.php/2019/03/07/je-lepsi-investice-pozemek-nebo-byt/

    Odpovědět

  • Roman

    9 března, 2021

    Mám nějaké úspory. Doba je díky kovidu silně nejistá. Malé firmy masivně krachují. Je dobré makupit za část mých úspor nakoupit zlato? Prababička pamatuje měnu. Tenkrát byl stát v krizi a babička vyprávěla: jeden den prezident prohlásil “Nebojte se měna nebude“ a druhý den měnu vyhlásil. Takže veškeré uspory které jsme v korunách měli, tak přes noc stratili naprosto veškerou hodnotu. Třeba 100kč přes noc mělo cenu 1 kč.
    Myslíte ,že pro takovéto případy je dobré úspory změnit ve zlato a tím pádem případný nenadálý propad koruny vyřešit???

    Odpovědět

  • Láďa

    16 března, 2021

    Dobrý den Romane, máte naprostou pravdu že v této době by měl každý kdo má nějaké úspory přesunout část peněz do zlata popřípadě stříbra aby se ochránil před blížící se inflaci a ztráty kupní síly peněz.

    Odpovědět

  • Martin Kratochvíl

    13 července, 2021

    Dobrý den pane Romane,
    aktuálně podnikám na finanční trhu se službou, která pomáhá lidem řešit podobná dilemata. S těmito otázky se setkávám denně a bohužel ne vždy to běžní lidé vyřeší ideální cestou. Všiml jsem si Vašeho komentáře a rád bych i Vám předal informace, které Vám pomohou se správně rozhodnout.
    V případě že chcete znát více, tak mi napište na email: Martin.kratochvil@partners.cz
    Martin Kratochvíl

    Odpovědět

  • Mirek

    30 září, 2021

    Dát 500 000 do zlata, nedát….toť otázka.

    Odpovědět

  • Petr Malý

    18 října, 2021

    Základ je si uvědomit, že když máte naspořeno několik statísíc korun, tak nemáte možnost kam je bezpečně uložit.
    Na nemovitost nemáte… a vše ostatní rizikové, nebo musíte přemýšlet kam a jak.
    Do zlata uložíte úspory dostatečně „stabilně“ , to je můj názor.

    Odpovědět