CZK/€ 25.235 -0,12%

CZK/$ 23.616 -0,24%

CZK/£ 29.364 +0,02%

CZK/CHF 25.810 -0,65%

Text: Roman Koděra

06. 10. 2017

0 komentářů

Burzovní krach 1987 aneb Nepředbíhám, jen se vracím v čase

 

A k tomu analyzuji již nasbíraná data, dalo by se dodat. Ano, tento měsíc si připomeneme 30. výročí velkého krachu na burze, který každoročně připadne na 19. října. Kam dnes investovat? Překvapivě by mohlo být zajímavé Španělsko.

Loading



 

Má historie na kapitálových trzích je o deset let kratší a vždy budu jednu dekádu pozadu. Ale díky všem almanachům a historickým datům, máme možnost každý rok srovnávat. V roce 1987 byl ukazatel P/E relativně vysoko okolo hodnoty 20, tak jako dnes.  Fed přitvrzoval monetární politiku, tak jako dnes.

Ale Fed funds, tedy sazby, byly na 7 %, ne na dnešních 1,15 %, což dál umožňuje příliv kapitálu na akciové trhy. Inflace byla 4,4 % a ne 1,4 % a nebyla tu skupina centrálních bankéřů, kteří by po celém světě „táhli“ za stejný provaz a tiskli peníze a nakupovali pokladniční poukázky a dluhopisy. No a ve Washingtonu neležel na stole stimulační balíček ve formě daňových škrtů.

I když jsme začali tak, že ve světle prvních čísel a nadpisů jsou si možná roky 1987 a 2017 podobné, není tomu tak a rozdíly jsou při pozorném čtení patrné.

Pro ty, kteří tedy hledají směr svých investic, nadále platí, že fiskální stimuly v USA pomůžou též Japonsku i Evropě. Wall Street je na historických maximech, ale německý DAX a japonský Topix mají stále co nabídnout. Japonským akciím chybí asi 300 bodů od svého maxima z roku 2015 a DAX se pomalu k maximu blíží. Oběma indexům se od srpna daří a pořád je zde prostor k růstu.

REKLAMA

Graf 1: Vývoj japonského indexu TOPIX 100
Vývoj akciového indexu TOPIX 100 - Japonsko

Zdroj: Finance.Google.com

Pro ty, co rádi hledají větší potenciál zhodnocení, který je však vždy podmíněn vyšší mírou rizika, připomínám Španělsko. Ano i přes aktuální situaci v Katalánsku. ECB a Evropská měnová unie investovaly nemalé finanční prostředky do všech členů EU. To vysvětluje stav, proč španělské dluhopisy nesignalizují krizový stav a při pohledu na graf DAXu a IBEXu bych část peněz vsadil na to, že se IBEXu podaří prorazit hranici resistence, která se táhne od maxima z roku 2007 přes rok 2015 až do letošního roku.

Graf 2: Vývoj španělského indexu IBEX
Akciový index IBEX - Španělsko

REKLAMA

Zdroj: Finance.Google.com

Autor je finanční expert Banky CREDITAS.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Do čeho investovat v době války?

Může se zdát, že mezi rizikem a nejistotou je pouze minimální rozdíl, ale není tomu tak. Riziko znamená, že lze na základě přiměřeného datového vzorku vyčíslit pravděpodobnost, zatímco v případě nejistoty je podobná kvantifikace nemožná. Geopolitické události se ze své podstaty pojí s nejistotou a mají širší paletu neznámých […]

Text: Redakce

25. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *