CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.707 +0,19%

CZK/£ 29.516 +0,05%

CZK/CHF 26.084 +0,21%

Vladimír Brůna: Cena zlata klesne před zasedáním ČNB

 

Cena zlata dosahuje v současné době dvouletých minim. Je a bude vhodná doba na nákup zlata? Jaké drahé kovy se vyplatí kupovat? Na otázky odpovídá Vladimír Brůna, předseda představenstva Golden Gate CZ.

Loading



 

Prodej zlata se v letošním roce značně zvýšil. Čím je to způsobeno?

Velký vliv na rostoucí oblibu zlata a stříbra mají spořicí programy. Díky nim jsou drahé kovy pro Čechy mnohem dostupnější. Prodej fyzického zlata roste ale na celém světě. Rekordně do něj investují například Němci či Britové. Je to dáno rostoucí nejistotou, klesající důvěrou lidí v bankovní systém, a především nízkými úrokovými sazbami.

Dnes se zkrátka nevyplatí nechat ležet peníze na účtu se zhodnocením hluboko pod jedním procentem. Úspory proto rychle ztrácejí svou hodnotu, a to i přesto, že inflace byla v posledních letech minimální.

Úrokové sazby ale začaly růst. Změní se situace pro zlato?

Změní. Česká národní banka zvedla klíčovou úrokovou sazbu na 0,5 procenta. Jde o druhé navýšení od srpna. Vyšší sazba se promítne do dražších úvěrů a hypoték, což způsobí problémy řadě domácností.

REKLAMA

Analytici se shodují, že další zvyšování sazeb na sebe nenechá dlouho čekat a dluhová spirála se začne roztáčet. V příštím roce mohou spotřebitelské ceny dle odhadů banky růst až o tři procenta. Zlato samozřejmě ovlivňuje více faktorů než sazby, ale předpokládáme dlouhodobý růst jeho ceny v příštích letech.

Kolik lidé nejčastěji investují do drahých kovů?

To bývá různé. Záleží na povaze investora, na jeho věku, životním stylu a plánech do budoucna. Nejčastěji však lidé do zlata investují 10 až 30 procent svého majetku. Spořící klienti pak ukládají v průměru kolem 1700 korun měsíčně.

Jaký je nejčastější způsob investic do zlata?

My nabízíme jen investice do fyzického zlata, ať už v podobě slitků či mincí. Smyslem drahých kovů v portfoliu je to, že máte svou investici plně pod kontrolou a ve vlastních rukou.

REKLAMA

Pokud si koupíte zlatý certifikát či jinou podobu „papírového“ zlata, ve skutečnosti vlastníte jen příslib, vzdušný zámek. Pouze asi 10 procent všech obchodů se zlatem na burzách je kryto skutečným kovem.

Jaké jiné drahé kovy jsou v hledáčku investorů?

Velký potenciál má nyní také stříbro a platina. Jsou to zároveň investiční i průmyslové kovy, jejichž cena je nyní mimořádně nízká, přestože dlouhodobě roste světová poptávka a klesá jejich produkce.

Stříbro je vhodné především pro začínající investory, vzhledem k velmi příznivé ceně. Platinu zase obvykle volí zkušení investoři, kteří v ní vidí zpestření portfolia a momentálně zajímavou příležitost.

Jak vidíte budoucí vývoj cen drahých kovů?

REKLAMA

Cena drahých kovů v dalších letech zřejmě poroste. Státy i jedinci jsou obrovsky zadluženi. Rostoucí úrokové sazby zvyšují rizika bankrotů a finančních kolapsů. Zájem o cenné kovy podporuje také rostoucí inflace a geopolitické napětí ve světě.

Cena zlata dosahuje v současné době dvouletých minim, unce se nyní pohybuje okolo 1285 dolarů. Je vhodná doba na nákup zlata?

Předpokládáme, že stejně jako v předchozích případech, kdy banka zvyšovala sazby, klesne před prosincovým zasedáním cena zlata pod své dlouhodobé průměry a přinese tak investorům velmi zajímavou příležitost. Poté se zlato a stříbro vrátí ke svému dlouhodobému růstu. Doporučujeme proto po 10. prosinci sledovat cenu zlata a stříbra a přikoupit je do svého portfolia.

Kolik podle vás bude stát zlato v příštím roce?

Já osobně vidím zlato v příštím roce na hodnotě 1500 dolarů za unci.

Vyplatí se investovat do drahých kovů i v příštím roce?

Zlato by mělo být nedílnou součástí každého portfolia, zajišťuje dlouhodobou ochranu majetku a funguje v podstatě jako pojistka před propady trhů nebo znehodnocování měn.  Velkou pozornost si nyní zasluhují ale také stříbro a platina, které jsou historicky velmi podhodnoceny.

Děkuji za rozhovor.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Zdroj a více informací: CII750.cz



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Jiří

    13 prosince, 2017

    Je to podle mne jediná jistota před osobním krachem.

    Odpovědět