CZK/€ 25.235 -0,36%

CZK/$ 23.713 -0,23%

CZK/£ 29.534 -0,43%

CZK/CHF 25.979 -0,25%

Text: Petr Zámečník

15. 12. 2014

6 komentářů

Není všechno zlato… aneb Nenechte se svést grafy

 


 

Používání grafů minulého vývoje je při prodeji investičních nástrojů užíváno stejně často jako modelace budoucích očekávaných výnosů. Při modelaci budoucnosti je klient nejčastěji „mystifikován“ použitím příliš vysokých nereálných výnosů nebo zanedbáním nákladů s investicí spojených. U minulého vývoje tento prostor tak široký není – výnosy jsou známé a teoreticky by se dalo mást pouze v položce nákladů. A to pouze u některých investičních nástrojů.

Ve skutečnosti je možnost manipulace s daty a grafy i v minulosti dosti široká. A využívá se až příliš často. V poslední době se rozvinula na prodeji zlata v podobě zlatých slitků. Jako názorný příklad proto poslouží historická cena zlata.

V lepším případě se potenciální klient setká s dostatečně dlouhým grafem ceny zlata, který zahrnuje i jeho rekordní hodnoty z 80. let minulého století. To jsou hodnoty, na které se zlato znovu nominálně dostalo až v roce 2007, krátce před finanční krizí.

Graf 1: Nominální cena zlata v letech 1968 až 2014
cena-zlata-02

Zdroj: Bundesbank

REKLAMA

Prodejci tímto grafem ukazují, jak cena zlata v dlouhém horizontu roste a jak ochrání před inflací. Současné poklesy k hladině 1 200 USD mají být příležitostí k nákupu. Zlato je přeci vzácné a bude o něj vždycky zájem… a tak jeho cena poroste. Opravdu?

Základní mýtus při prodeji zlata je, že ochrání investici před inflací. To ukazuje graf cen zlata ve stálých cenách roku 1968. Kdo nakoupil zlato mezi roky 1980 a 1981 může na jakoukoli ochranu před inflací zapomenout.

Graf 2: Reálná cena zlata v letech 1968 až 2014
cena-zlata-03

Zdroj: Bundesbank, očištěno o index spotřebitelských cen USA

REKLAMA

Průměrná reálná cena zlata za období let 1968 až 2014 dosahuje 109,67 USD při cenách roku 1968. To v dnešních cenách odpovídá 742,53 USD v dnešních cenách. Kdo kupuje zlato dráže než je tento dlouhodobý průměr, platí přirážku „za nákup v krizi“. Cena zlata vždy v neklidných obdobích stoupá, a kdo v nich hledá ve zlatu bezpečný přístav, pokud včas neprodá, může místo ochrany před inflací počítat ztráty.

U zlata (a nejen u něj) může mást i měna, ve které je cena udávána. Zlato se obchoduje v amerických dolarech za trojskou unci, při přepočtu na české koruny je jeho vývoj ještě zcela odlišný. Vzpomeňte jen na americké dolary po 40 Kč kolem přelomu milénia a naopak kurs pod 15 Kč/USD v roce 2008.

Graf 3: Nominální cena zlata v letech 1991 až 2014
cena-zlata-04

Poznámka: Data směnného kurzu ČNB zveřejňuje od roku 1991. Dříve byl směnný kurz určen administrativně.

REKLAMA

Zdroj: Bundesbank, přepočteno průměrnými měsíčními kurzy ČNB

Vlivem změn kurzu české koruny k dolaru byla cena zlata v českých korunách stabilní kolem 10 tis. Kč/oz. až do roku 2005. Poté začala růst a s počátkem finanční krize se vyhoupla na více než trojnásobek.

Česká koruna po intervencích České národní banky na měnovém trhu vůči americkému dolaru oslabila. Intervence ovšem dříve či později skončí a s největší pravděpodobností koruna bude opět posilovat, což pro vlastníky zlata bude znamenat další ztráty.

Pokud bychom přepočítali dále nominální hodnoty ceny zlata v českých korunách na reálné veličiny, dostali bychom opět jinou podobu grafu.

Kromě ukázky grafu v určitých veličinách (americký dolar, neočištěno o inflaci…) lze grafem manipulovat i vhodným výběrem časového období. U ceny zlata stačí kupříkladu vzít pouze „výsek“ od poloviny roku 2001 a hned získáme pouze rostoucí cenu s příhodnou korekcí v posledních dvou letech. Jak lákavé k nákupu

Loading

Vstoupit do diskuze 6 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Investice & daně. Kdy máte klid a kdy musíte vyplňovat přiznání?

Obliba investování u nás roste. Jen v podílových fondech Češi zhodnocují už přes 938 miliard korun, další stovky miliard mají investoři v akciích, burzovně obchodovaných fondech a dalších aktivech. Se vzrušujícím investičním světem je ale spojena i méně zábavná povinnost, a to jsou daně. Podívejte se, co si jako […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

16. 04. 2024

Investiční horečka v prvním čtvrtletí roku

Uplynulý kvartál byl z pohledu světových burz skutečně výjimečný. Řada aktiv významně vzrostla na hodnotě a tato mohutná „rally“ často připomínala technologickou „dot-com bubble“ z konce minulého tisíciletí. Nezůstalo však pouze u technologických akcií, k výšinám se vydalo rovněž zlato nebo stříbro. O čem bylo minulé období na trzích a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

15. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Zlatnik

    16 prosince, 2014

    Tak koukám, že už jste dosáhli kvality bulváru zvaný Blesk! Budnesbank jste určitě založili vy, že? Ať žije bulvární investujeme.cz.

    Odpovědět

  • zamecnik

    16 prosince, 2014

    Těší mne, že nás sledujete tak pečlivě, a přesto neobjevíte nic víc než překlep. Děkuji za pochvalu.

    Odpovědět

  • 16 prosince, 2014

    Byl to Švorba, kdo na Finexpertu „argumentoval“ zhodnocením 10 % ročně v období 1920–2008. Že tak dlouho žije málo lidí, natož aby po tu dobu investovali, tehdejší Borkovcův patolízal, dodnes zaslepený trdlo, však vůbec nechápal. A pořád tomu nerozumí.

    Na druhou stranu… Člověk s přijatelnými zkušenostmi z přímého prodeje potvrdí, že prodat (vnutit) obyčejným (vlastně i těm neobyčejným) joudům skoro cokoliv, co jde mimo jejich hlavní zájmy, je téměř nadlidský výkon.

    Co je pro joudu lepší – utratit dnes prachy za „voloviny“, nebo je „výhodně“ uložit do ižp/opf? A proč je radši nevkládat do něčeho, za co prodejce provizi nezíská?

    Odpovědět

  • Heh

    17 prosince, 2014

    Jak se říkalo o majiteli nejmenované MLM firmicky: Radim prodá i mrtvou svini na chov…

    Odpovědět

  • PodPokličkou

    29 ledna, 2018

    Doporučuji autorovi článku nejdříve studovat tuto problematiku než začne bezhlavě ukazovat, co dělají poradci do drahých kovů špatně. Potřeboval by nastudovat finanční historii, aby věděl, že zlato vždy byly skutečné peníze a že až v roce 1971 ukončením Brettonwoodskeho systému se celý svět nechal zmást a věřit v hodnotu něčeho, co zle ztrácí dech. Ano mluvím o americkém dolaru a o porovnání zmanipulované ceny zlata, která je ovlivněna především papírovým zlatem a ne fyzickým kovem do kterého má smysl investovat. Rovněž si na autora dovolím otázku, víte kolik ztratil americký dolar kupní síly za posledních 100 let? 97%! Už rozumíte, proč se zlato chová jako konzerva na peníze? Popřípadě uvedu příklad z naší kotliny, kde nám za posledních 100 let 6x sáhli na peníze a to buď měnovou reformou nebo změnou systému. Autor by asi raději spořil na důstojné stáří v československých korunách, které po revoluci během dvou let ztratily přes 80% spojením inflace a měnové reformy. A poslední bod který si nedovedu odpustit je, že autor zcela nechápe rozdíl mezi cenou a hodnotou. Ale chápu, že je dnes výhodnější lidi lanařit do finančních produktů, kde je snadné ukrýt vyšší marži a dlouhodobě na nich vydělávat. Doplňte si info a potom pište články. Pěkný den

    Odpovědět

  • hulibrk

    4 května, 2018

    ten kdo má miliony a nedá část do něčeho pevného tak je…………………………….
    nemusí to být zrovna zlato ale to co platilo platí a platit bude.
    ve zlatě je problém že už není hlavní oběživo a nelze ho používat jako hlavní oběživo. ale
    když koruna krachuje a pak padne rodinu tím bez cením papírkem neuživím,
    jako například zlatem a stříbrem jo.
    když to dávno platilo a dodnes to svým způsobem platí tak proč by to dál neplatilo?
    když mám dost hlavního oběživa tak je jasné že je dám do jiného klidně i do cigaret.

    Odpovědět