CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Text: Jan Valášek

03. 11. 2014

4 komentáře

Analýza fondu: Mutual Global Discovery Fund

 


 

Při bližším pohledu na produktovou řadu společnosti Franklin Templeton Investments zjistíte, že se zde vyskytují tři typy názvů. První oblastí jsou fondy z rodiny Templeton, která upřednostňuje tzv. value styl investování, druhou oblastí jsou fondy s názvem Franklin, které se naopak převážně věnují růstovému neboli growth investování. A mezi těmito dvěma oblastmi občas narazíte na fond z třetí oblasti s názvem „mutual“. Tato Mutual Series byla založena v roce 1949 a zaměřuje se na unikátní „deep value“ investiční styl. Ten se snaží najít extrémně podhodnocené akcie, které mají cenu výrazně nižší, než je jejich aktuální tržní hodnota.

Dnes se tedy podíváme na jeden fond z této rodiny, konkrétně na Mutual Global Discovery. Jedná se globální akciový fond. Celá Mutual Series klade důraz na týmový styl řízení úzkého okruhu analytiků a portfolio manažerů, v čele Mutual Global Discovery pak stojí předseda této série Peter Langerman společně s Philippem Brugère-Trélatem a Timem Rankinem. Všichni tři velmi zkušení portfolio manažeři. Tato verze fondu byla založena v roce 2005 a v ČR je možné jej nakupovat ve dvou měnových variantách, a sice amerických dolarech a eurech.   

Tabulka 1: Základní data fondu Mutual Global Discovery Fund

Základní data (30. 9. 2014)

Správce fondu

Franklin Templeton Investments

ISIN usd

ISIN eur

LU0211331839

LU0211333025

Typ fondu

Akciový

Vznik fondu

25. 10. 2005

Velikost

1 713 mil. USD

Zdroj: Franklin Templeton

Portfolio a strategie fondu

Fond se zaměřuje na hluboce podhodnocené akcie, které tvoří základ celého portfolia tohoto fondu. To může být dále doplněno o cenné papíry společností ve finančních problémech, které jsou často také zajímavou investiční příležitostí. Posledním doplňkem portfolia jsou pak arbitráže při fúzích, protože převzetí podniků často vytváří rozdíl mezi tržní cenou a vnitřní hodnotou.

Celkově jsou tedy vybírány akcie, kde management fondu pociťuje podněty pro zvýšení akcionářské hodnoty. Mezi tyto podněty patří např. restrukturalizace společnosti, prodej okrajových aktiv, tzv. spin-off (vytvoření společnosti z části existující společnosti), de-leveraging (splacení části úvěrů), zpětný odkup akcií, nový management, atd. Samozřejmostí je pak přístup bottom-up, tedy zdola nahoru, který vybírá akcie bez ohledu na sektorové a regionální pravidla, ta jsou až druhořadým nástrojem řízení celkové konstrukce rizikovosti portfolia.

Graf 1: Regionální složení Mutual Global Discovery Fund

mutual-global-discovery-fund-01

Zdroj: Franklin Templeton, data platná k 30. 9. 2013

Výsledkem výše uvedené strategie je pak v současnosti větší expozice v USA, kde je aktuálně přes 40 % portfolia, 20 % pak tvoří akcie Velké Británie. Zbytek prostředků je rovnoměrně rozdělen mezi Čínu a země západní Evropy – Francie, Německo, Dánsko, Nizozemsko. Oproti indexu jsou pak hodně nadváženy sektory financí a spotřebního zboží. To je ale opět dáno přístupem hodnotového investora, společnosti tohoto sektoru mají většinou jasný a jednoduchý business model a vyplácejí stabilní dividendu, jsou tak lépe „ocenitelné“.

Konkrétně pak v portfoliu najdeme společnosti všem dobře známé jako např. Apple, Microsoft nebo Vodafone. Mezi přední pozice patří také firmy z farmaceutického průmyslu Merck, Teva, Medtronic.

Fond je zaměřen na společnosti s vyšší tržní kapitalizací, malé firmy najdeme v portfoliu jen velmi zřídka. Výsledkem řízení rizika je pak také rovnoměrné rozložení mezi téměř 120 titulů – pro mě osobně malá nevýhoda v růstovém potenciálu, naopak výhoda v dobách poklesu. Omezení poklesu je celkově jedním z cílů fondu, a tím pádem se nebojí držet i velkou část hotovosti a čekat na příležitost, kdy jsou ceny opravdu nízké.  

Graf 2: Sektorové složení Mutual Global Discovery Fund

mutual-global-discovery-fund-02

Zdroj: Franklin Templeton, data platná k 30. 9. 2013

Co nám říká statistika

Za svůj srovnávací index a benchmark Mutual Global Discovery přijal MSCI World. Fond je ovšem aktivně řízen, což je vidět i na velkých odchylkách co se týče regionálního a sektorového rozložení. Jeho investiční styl potvrzuje i nízké průměrné P/E ratio akcií v portfoliu, které je na hodnotě cca 14,2. To je zhruba o čtvrtinu nižší číslo, než je v současnosti v globálním měřítku často skloňováno, a můžeme ho zjednodušeně interpretovat tak, že akcie v portfoliu nejsou nikterak drahé. V případě paniky tak můžeme opět předpokládat mírnější pokles než u ostatních globálních akciových fondů.

Graf 3: Vývoj hodnoty podílového listu Mutual Global Discovery Fund

mutual-global-discovery-fund-03

Zdroj: Podílové-fondy.com

Při vyjádření výkonnosti v USD za posledních pět let fond lehce zaostává za benchmarkem, což je dáno nákladovostí i silným býčím trhem obecně. Při pohledu na p.a. výkonnost od založení je výkonnost obou téměř totožná, ovšem při nižší volatilitě. Celkově se ukazuje, že snaha o minimalizaci poklesu v turbulentních dobách funguje, fond si v krizi vedl mnohem lépe, něž průměr kategorie a při převodu do českých korun je výkonnost díky tomu na velmi dobré úrovni.

Tabulka 2: Historická výkonnost fondu Mutual Global Discovery Fund

Mutual Global Discovery Fund

jednotlivé roky

2007

–3,34%

2008

–21,38%

2009

14,24%

2010

10,92%

2011

–2,27%

2012

11,16%

2013

32,39%

2014

7,86%

kumulované výsledky

6 měsíců

5,90%

1 rok

15,49%

3 roky (p.a.)

18,00%

5 let (p.a.)

11,97%

10 let (p.a.)

Zdroj: Morningstar.cz, data platná k 25. 10. 2014

Celkové hodnocení

Fond Mutual Global Discovery má dle mého názoru zajímavou investiční strategii, která je jasně definovaná jako výběr akcií s velkým rozdílem mezi vnitřní hodnotou a tržní cenou – jsou tedy výrazně podhodnocené. Nebojí se držet velkou část hotovosti pro omezení poklesu. To z něj podle mě dělá vhodný nástroj pro pravidelné investice klidně i konzervativnějších investorů.

Fond má přijatelnou nákladovost. Na druhou stranu je ovšem potřeba zmínit, že výše uvedený styl sice dokáže zabránit velkým ztrátám hlavně díky tomu, že podhodnocené akcie mají menší možnosti dalšího poklesu, přediverzifikované portfolio a sektorové rozložení ovšem není příslibem žádné raketové cesty vzhůru v případě býčího trhu.

Autor působí jako junior investiční poradce FINEZ Investment Management a manažer projektu Podílové-fondy.com.

Loading

Vstoupit do diskuze 4 komentáře

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Zákulisí českých FKI. Co investorům mohou nabídnout?

Investiční nástroje pro kvalifikované investory (FKI) poskytují investorům pestřejší škálu investičních možností a větší flexibilitu než standardní investiční fondy, které jsou dostupné veřejnosti. Tím, že mohou diverzifikovat své portfolio do různých aktiv s nízkou korelací s tradičními akciovými a dluhopisovými fondy, představují FKI lákavou alternativu. Je však […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

27. 02. 2024

Prestižní žebříček nejúspěšnějších fondů na českém trhu – Swiss Life Select Investice roku 2023

Již počtrnácté proběhlo hodnocení nejúspěšnějších fondů českého investičního trhu – Swiss Life Select Investice roku 2023. Na základě ukazatelů výkonnosti a rizik se na prvním místě v kategorii akciové fondy umístil J&T Opportunity, mezi smíšenými fondy získal první místo Amundi CR Balancovaný, za nejlepší progresivní dluhopisový fond byl […]

Text: Redakce

Foto: Swiss Life Select

21. 02. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Karásek

    4 listopadu, 2014

    Fond neni dobrá volba. Bere lidem při vkladu 2,6% a ka každý rok 1,5% z kapitálu. To je mnohem lepší koupit některé levné akcie z fondu, například Shell a další levné dividendové akcie, které nejsou ve fondu a pak dostáváme ke kapitálu každý rok 4% dividendy.
    http://www.com­direct.de/inf/fon­ds/detail/por­trait.html?ID_NO­TATION=13221320

    Odpovědět

  • Radek

    4 listopadu, 2014

    Už vás vidím, jak investujete každý měsíc 500 až 2000 Kč do akcií a ještě úspěšně diverzifikujete portfolio.

    Odpovědět

  • Filip

    4 listopadu, 2014

    od pana Valáška čtu rád, dozvím se něco nového a učím se chápat měsíční reporty portfolio manažerů. Na druhé straně je občas dobré se ohlédnout zpět a podívat se znovu na hodnocení některých fondů.

    Pan Valášek tu před rokem nenechal niť suchou na ING International Český fond obligací
    http://www.in­vestujeme.cz/a­nalyza-fondu-ing-international-cesky-fond-obligaci/

    Když se zpětně podívám na jeho výkonnost, tak zjistím, že za tu dobu udělal 5,5%. Na konzervativní fond českých dluhopisů velmi slušné číslo.
    http://www.in­gbank.cz/ing-investice/ing-fondy/vyvoj-cen-fondu/historicke-ceny/?isin=LU008208­7437&fromDate=04­.12.2013&toDa­te=04.11.2014&graf=1­&tabulka=1&Ok=O­deslat

    Přitom v článku se psalo něco o technické 0 v příštích několika letech. Tak kde je chyba?

    Odpovědět

  • Jan Valášek

    4 listopadu, 2014

    Dobrý den,

    máte pravdu, že je dobré se zpětně dívat, konkrétně u fondu ING International Český fond obligací je ukázka toho, že i ceny dluhopisů kolísají. U dluhopisového fondu (raději jen u těch „konzervativních“, kde možnost nesplacení jednotlivých dluhopisů je malá) totiž můžete celkem dobře odhadovat výnos podle výnosu do splatnosti a durace, ta byla v době psaní analýzy přes 4 roky, tudíž odhadovaný výnos je i na horizontu těchto 4 let. Od začátku roku 2O14 úroky z českých státních dluhopisů ještě klesají, tudíž ceny dluhopisů na to reagují růstem a tím pádem i tržní portfolio takového fondu roste.

    Čili ano, máte pravdu, že za tento půl rok je vývoj fondu hodně pozitivně mimo můj odhad, který ovšem platí pro úplně jiný horizont. Na krátkém horizontu, o kterém se teď bavíme, lze jen těžko výnosy odhadovat – alespoň já to nedokážu, protože se není čeho chytit.

    Aktuálně je výnos do splatnosti tohoto fondu 0,8% s durací 5,5 let, čili můj názor pořád přetrvává. A aktuální výnos do splatnosti 10y státních dluhopisů ČR lehce přes 0,9%, což mi říká, že kdyby měly ceny těchto dluhopisů růst (i hodnoty takových fondů), tak by musely úroky dále klesat, ale kam? … Jednoduše se dá říci, že manažeři takového fondu kupují tyto dluhopisy hrozně draho, třeba za 130% nominálu (příklad), ale ve splatnosti dostanou pouze 100%.

    Čili podívejme se na výkonnost za zmiňované 4 roky, jiný odhad nedokážu provést. Pokud někdo tento fond drží od začátku tohoto roku, tak gratuluji, pro mě osobně je to situace neodhadnutelná.

    Děkuji Vám a přeji hezké dny, Jan Valášek

    Odpovědět