CZK/€ 25.200 +0,18%

CZK/$ 23.143 +0,22%

CZK/£ 29.467 +0,04%

CZK/CHF 26.168 -0,02%

Text: Daniel Gladiš

17. 10. 2019

8 komentářů

Tři investice: Berkshire Hathaway, Sberbank a BMW

 

Čím jsou výjimečné investice do Berkshire Hathaway, Sberbank a BMW? Trh je oceňuje výrazně níže, než jaká je jejich hodnota. Proč se jejich nákup vyplatí?

Loading



 

Berkshire Hathaway

Berkshire Hathaway je už dlouhou dobu naší největší investicí. Cena akcií se za dobu našeho držení téměř ztrojnásobila. Akcie Berkshire jsou i přesto dnes nejlevnější za celou dobu, co je držíme. Berkshire je jednou z největších společností na světě, a také jednou z nejúspěšnějších (pokud vůbec ne právě tou nejúspěšnější). Proto mě udivuje, jak málo lidí rozumí tomu, o jaký business vlastně jde. Pořád se potkávám s názorem, že jde o nějaký investiční fond řízený Warrenem Buffettem.

Ve skutečnosti jde o velmi dobře promyšlený a sestavený konglomerát, kde celková hodnota je větší než součet jejich částí. Podnikatelské riziko Berkshire je daleko nejnižší mezi všemi největšími společnostmi světa, a navíc trh zcela přehlíží téměř neomezené možnosti dlouhodobého růstu.

Akcie Berkshire Hathaway si dlouhodobě povedou pravděpodobně lépe než americký akciový index a to především v případě, že trhy budou stagnovat nebo klesat. Pokud bych měl všechny své peníze investovat do jediné akcie a nesmět na ně deset let sáhnout, bez jediného mrknutí oka si vyberu Berkshire.

Akcie Berkshire se v současnosti obchodují za historicky téměř nejnižší násobky účetní hodnoty, a to i přesto, že fundamentální hodnota postupně převyšuje účetní hodnotu čím dál více s tím, jak se v čase vyvíjí business samotné společnosti a jeho složení. Protože obrázek je lepší než 1000 slov, zde je aktualizace vám dobře známého grafu ukazujícího cenu a hodnotu akcie Berkshire.

REKLAMA

Graf 1: Vývoj ceny a hodnoty akcií Berkshire Hathaway
Berkshire Hathaway - vývoj kurzu a hodnoty akcie

Zdroj: Vltava Fund

Sberbank

Akcie Sberbank jsem si sám poprvé koupil v roce 1997. Společnost tak sleduji nepřetržitě více než 22 let. Je neuvěřitelné, jakým vývojem banka za tu dobu, a především od roku 2007 pod vedením Hermana Grefa, prošla. Dnes je Sberbank podle výše absolutního zisku jednou z nejziskovějších společností světa. Mimochodem, roční zisk Sberbank je na úrovni tržní kapitalizace Deutsche Bank.

Mezi velkými světovými bankami neznám žádnou, která by měla stejně dominantní a neotřesitelné tržní postavení, jako má Sberbank v Rusku. Sberbank má kolem sebe velmi široký a hluboký vodní příkop (Buffettův „moat“), a navíc ho neustále úspěšně prohlubuje. Je těžké představit si, jak by o něj mohla v dohledné době přijít.

REKLAMA

U ruské banky je něco takového obtížné připustit, ale Sberbank patří také k lídrům mezi bankami, co se týče použití technologií. Pokud vás to zajímá, doporučuji si projít loňskou prezentaci Sberbank a budete překvapeni, jaké všechny technologie může banka používat a vyvíjet.

Mezi stovkou největších světových bank (s výjimkou čínských) zaujímá Sberbank nejnižší příčky, co se týče PE, PB a páky (poměr aktiv a vlastního jmění) a nejvyšší příčky, co se týče ROE, ROA, dividendového výnosu a CI Ratio (poměr nákladů a výnosů).

Náš dosavadní výnos na akciích Sberbank přesahuje 60 %, při aktuálním ocenění 1,3násobku vlastního jmění a ROE 24 % jde však stále o velmi levnou akcii. PE ve výši 5,5 a dividendový výnos 7 % to jen podtrhují. Při ROE (výnos vlastního jmění) 24 %, se (před výplatou dividend) účetní hodnota (u bank dobrý ukazatel vývoje hodnoty společnosti) zdvojnásobí každé tři roky.

BMW

Od naší investice do BMW jsme očekávali více. Náš dosavadní výnos se pohybuje kolem nuly. Náš pohled na tyto akcie se však zatím nemění a jejich aktuální ocenění podle našeho názoru ukazuje na občasnou značnou iracionalitu akciových trhů. BMW loni dosáhlo rekordu v počtu prodaných vozů a letos pravděpodobně dosáhne dalšího rekordu. Trhy však oceňují jeho akcie, jako by společnost měla existenční problémy. Počítejte se mnou.

REKLAMA

BMW se dá rozdělit na dvě části. BMW Bank a BMW Auto. BMW Bank lze ocenit jako klasickou banku na základě ROE a účetní hodnoty. Při ROE BMW Bank kolem 15 % by si banka zasloužila minimálně 1,5 násobek účetní hodnoty. (ROE západoevropských bank je s bídou poloviční.) Tím se dostaneme přibližně na 23 miliard euro. BMW Auto má čistou hotovost, tedy hotovost po odečtení všech dluhů, přibližně 15 miliard euro. Hodnota BMW Bank + výše čisté hotovosti tedy dohromady činí 38 miliard. BMW má 657 miliónů vydaných akcií. 38 miliard euro tedy znamená 57 eur na jednu akcii.

Preferenční akcie BMW, které vlastníme, stojí 50 eur. Její koupí získáme BMW Bank a čistou hotovost ve výši 57 eur a dále celý automobilový business BMW čítající výzkum, vývoj, výrobu, distribuci a značku ZDARMA!

Hodnota značky je časopisem Forbes odhadována na 30 miliard euro, účetní hodnota BMW Auto je 58 miliard euro. Čistý zisk BMW auto za poslední tři roky činil 15,7 miliard euro a průměrný roční výnos kapitálu (ROCE) automobilového segmentu činil neuvěřitelných 67 %. To všechno dostáváme při koupi akcií zdarma. Lépe řečeno za méně než zdarma – za minus 7 eur na akcii. Pokud nám někdo chce dát něco velmi hodnotného zdarma a ještě nám k tomu něco připlatit, je těžké odmítnout, že ano?

Aktuální ocenění akcií BMW se blíží jejich ocenění v letech 2008 – 2009, tedy uprostřed Velké finanční krize. I pokud bychom byli dnes na prahu stejně velké krize, což není pravděpodobné, cena akcií už ji zohledňuje.

Dnes se nacházíme uprostřed klesající fáze cyklu, co se týče globálních prodejů automobilů, celkový pokles však nebude pravděpodobně tak výrazný, jako před deseti lety, protože nahromaděné excesy v ekonomice byly tenkrát mnohem větší, než jsou tentokrát. Preferenční akcie BMW mají dnes dividendový výnos 7 %. Na zajištění eur, v nichž se akcie obchodují, vyděláme 2 % ročně. Dohromady tedy 9% roční výnos. Při těchto parametrech jsou akcie BMW dobrou investicí i tehdy, pokud by jejich cena už v budoucnu nikdy neporostla. Tolik pesimismu je dnes v ceně akcií obsaženo.

V privátní transakci by taková cena byla zcela nemyslitelná. Pouze akciové trhy občas nabízejí tyto příležitosti. Berkshire, Sberbank a BMW dohromady představují něco přes 30 % našeho portfolia. Svým způsobem jedinečné a velice ziskové společnosti jsou oceněny, jako by jejich business měl z ničeho nic začít uvadat. Mnohem pravděpodobnější však je, že si povedou i nadále velmi dobře.

U dalších našich akcií bychom mohli uvádět podobné argumenty. Závěr by však byl stejný. Akcie, které vlastníme, jsou celkově velmi levné. Při pohledu na jejich ocenění nás napadá jediná přirozená reakce – nakoupit co nejvíc, kolik jen lze. A pak jen klidně a bez emocí sedět a čekat. To nejtěžší z toho je ale právě to „sedět a čekat“. Na tom se asi shodneme.

Jak říká Warren Buffett: „Akciový trh je mechanismus, který přerozděluje bohatství od netrpělivých k trpělivým.“ My chceme být ve výsledku na straně těch trpělivých.

Text vyšel jako součást Dopisu akcionářům Q3/2019 Vltava Fund. Autor článku je zakladatel a hlavní portfoliomanažer Vltava Fund.

Loading

Vstoupit do diskuze 8 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Komentář: Šílenství měnové politiky

Současná měnověpolitická „sezóna“ začala v roce 2022, kdy centrální bankéři v západních vyspělých ekonomikách začali zvyšovat sazby, aby bojovali proti inflaci. Trvalo jim několik let, než se dostali tam, kde jsou dnes. Zda bylo jejich úsilí úspěšné, nám pravděpodobně napoví několik příštích měsíců a další období.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024

Analýza: Zpátky do reality – pravidelný příjem v roce 2024

Investování za účelem dosažení pravidelného příjmu se oproti předpandemické době nízkých úrokových sazeb a kvantitativního uvolňování radikálně změnilo. Poprvé po mnoha letech může být úrok na peněžním vkladu lákavou alternativou. „Uložení“ peněz v ultradefenzivní hotovosti však obnáší vlastní rizika a nenabízí žádnou příležitost ke kapitálovému zhodnocení. Rok […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

14. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • chk

    17 října, 2019

    BMW není levné, to jen pan Gladiš nedokáže riziko spojené s akcií BMW „ocenit“ v aktuální hodnotě.
    A ještě si dovolí neukazovat propad fondu z krizových let. Počáteční investoři do jeho fondu musí být hloupí, nebo až slepě věřící v Gladišův um. A mezitím ztrácí a ztrácí…

    Odpovědět

  • Dušan

    17 října, 2019

    pan chk : nesaháš mu ani po kotníky. Neřídil ani sporožiro a seš nejchytřejší. Pokora NIKDE.!!!

    Odpovědět

  • Anonym

    17 října, 2019

    Nějaký argument by nebyl? Třeba na tu statistiku fondu bez hubených let.

    Odpovědět

  • Brk.B

    18 října, 2019

    Berkshire je opravdu „výhra“. Za poslední rok a něco jsem byla přesně dva dny dolarově v plusu, převedeno na Kč ani jednou. Nechat ty peníze ležet na BÚ, tak bych na tom byla líp. Hned jak budu na nule nebo těsně v plusu, tak se toho zbavím a už o tý firmě nechci ani slyšet….

    Odpovědět

  • Dušan

    18 října, 2019

    Zeptej se těch jeho akcionářů, kteří jsou u něho víc jak 5 let, co a proč jsou v jeho investicách. Trpělivost a znovu trpělivost. Rychlo kvašky to již dady bylo.

    Odpovědět

  • Anonym

    18 října, 2019

    Pokud se zeptá těch co tam jsou od začátku (pokud dodnes chudáci vydrželi), tak ty by vám o trpělivosti řekli něco jinýho, Dušánku.

    Odpovědět

  • Roman

    22 října, 2019

    Nějaká blbost ne? Jste nová v investicích, že?

    Odpovědět

  • Karásek

    20 října, 2019

    Pokud by někdo chtěl mít v portfoliu ze 20-30 dividendových akcií na 50 let nebo na důchod z dividend také jednu akcii autokoncernu, musel by koupit BMW. A nejlepší kmenovou akcii. Žádná jiná autoakcie světa se BMW nemůže rovnat. Na prvním místě ale jde o dividendy, na druhém místě o performanci. Ale jde o slušnou performanci za 50 let a ne o negativní performanci za poslední rok nebo pár let. Kdo chce užívat dobré dividendy kolem 5% hned při nákupu akcie, nemůže mít současně i dobrou performanci. Akcie Berkshire nejsou dobrá investice, protože nemaji dividendy a holding drží 20 hloupých akcií, jednu chytrou akcii a pak podniky a pojišťovny celé a bez akcií. Sberbank není dobrá investice, protože akciím z komunismu a akciím z vražedné diktatury se musí rozumný člověk vyhnout.

    Odpovědět