CZK/€ 25.200 +0,18%

CZK/$ 23.143 +0,22%

CZK/£ 29.467 +0,04%

CZK/CHF 26.168 -0,02%

Text: Radovan Novotný

14. 12. 2015

2 komentáře

Základy investování: Akciový index DJIA

 


 

Jsou-li komentovány události z amerických akciových trhů, je pravděpodobné, že uslyšíme poznámku týkající se indexu DJIA – třebas cosi jako „Dow Jones Industrial Average přidal 1,2 %“, „index DJIA zaznamenal dokonce největší rekordní jednorázový denní skok“, „největší propad důvěry v listopadu zaznamenal index DJIA z USA“.

Obrázek 1: Index DJIA je nejpoužívanějším indikátorem amerických akciových trhů. Zde je uveden pod zkratkou „Dow“, a i když poskytuje užší pohled než tržní indexy, jako je S&P500, je historickou ikonou amerického akciového trhu.
djia-01

Zdroj: marketwatch.com

Nejstarší akciové indexy

DJIA patří do rodiny Dow Jones indexů, mezi které přináleží třebas i indexy Dow Jones Transporation (DJTA) a Dow Jones Unitilities (DJUA). Z historického pohledu jako první spatřil světlo světa DJTA, který vznikl v roce 1884 jako průměr cen jedenácti akcií – devíti železničních, jedné paroplavební a jedné telegrafní. Poprvé byl zveřejněn v bulletinu Afternoon Letter, a s tím jak deníku rostli předplatitelé, byl v roce 1889 přejmenován na výstižnější The Wall Street Journal.

Do doby vzniku akciových indexů bylo sice možné komentovat, zda kurz té či oné akcie v řádu dolarů nebo centů klesal či rostl, ale měřítka pro popis trhu jako celku nebo jeho částí chyběla. Použití průměru umožňujícího vytvořit cenově vážený index poskytlo měřítko umožňující komentovat, co se na akciovém trhu děje. Díky indexu bylo k dispozici číslo, kterým bylo možné vývoj trhu popsat a komentovat: „index dosáhl hodnoty 50“, „za sledované období index vzrostl o 10 %“ atd. Nově bylo možné identifikovat směr hlavních tržních trendů, a také pravděpodobný směr vývoje dílčích akciových titulů.

Obrázek 2: U zrodu Dow Jones Industrial Average (DJIA) indexu stál pan Charles Jones (1830–1913) a pan Edward Jones (1856 – 1920). Graf hodnot indexu v logaritmickém vyjádření.
djia-02

REKLAMA

Zdroj: Wikipedia.com (graf), armstrongeconomics.com (fotky)

Nejznámější akciový index DJIA je po DJTA druhým nejstarším akciovým indexem. Byl poprvé zkonstruován před více než sto lety, 26. května 1896. Tehdy sledoval dvanáct vybraných akciových společností, aby reprezentovaly nejdůležitější průmyslové části tehdejší americké ekonomiky. Součet kurzů těchto dvanácti akcií významných průmyslových společností činil 491 dolarů a 28 centů – a když se to vydělilo 12, výsledná průměrná cena činila 40,94. Právě tato hodnota, aritmetický průměr kurzů dvanácti v indexu zahrnutých akcií, byla publikována jako první hodnota DJIA.

Princip konstrukce indexu

První akciové indexy tedy byly vypočteny jednoduše jako průměr aktuálních kurzů jednotlivých zahrnutých akcií – žádné vážení ohodnocující význam dílčích akcií. Princip konstrukce indexu zůstal stejný dodnes, jenom se měnil dělitel tak, aby se uchovala historická kontinuita.

Jmenovatel se musí měnit, například když je nutné ošetřit změny kurzu zahrnutých akcií v situacích, kdy změna ceny není pro další vývoj podstatná. Například dojde-li ke štěpení akcií a některá z akciových společností zahrnutých v indexu třeba vydá za každou původní akci dvě nové, zvětší se původní množství akcií této společnosti na dvojnásobek. Pokud by v důsledku takové změny klesla hodnota akciového indexu, bylo by to matoucí. Proto je v případě hodnotu akciového indexu o takovou irelevantní změnu očistit.

V případě cenového indexu, jako je DJIA, se jmenovatel vůči hodnotě irelevantní změny přizpůsobí tak, aby to hodnotu indexu neovlivnilo. Podobně je nutné postupovat, pokud je nějaká firma z cenového indexu vyřazena, nebo je do něj naopak zahrnuta.

REKLAMA

Hodnota indexu DJIA tak dnes není jednoduše vypočteným průměrem cen zahrnutých akcií, ale součtem cen komponent rozdělený dělitelem, který se mění vždy, když některá ze zahrnutých akciových společností změní počet akcií. Dělitel je tak v současné době menší než jedna, a hodnota indexu je větší než součet cen komponent.

Blue chips akcie v indexu DJIA

I když název napovídá, že se index zaměřuje na průmyslový sektor, v průběhu let se společnosti v indexu zahrnuté změnily tak, aby odrážely změny v ekonomice. Dnešních 30 společností, které index zahrnuje, již toho moc společného s tradičním těžkým průmyslem nemá.

Diskutovaný index dnes zahrnuje nejvíce obchodované a nejkvalitnější (blue-chip) akcie, které typicky představují lídry ve svých sektorech. Jsou to obří veřejně obchodované společnosti se sídlem ve Spojených státech, kotované na burze New York Stock Exchange (NYSE) a Nasdaq. Jde o nejkvalitnější akcie příslušné burzy, obchodované v nejprestižnějším segmentu trhu.

Tabulka 1: Dnes DJIA zahrnuje třicet nejkvalitnějších a nejvíce obchodovaných (blue-chip) akcií, které jsou většinou ve svých sektorech na špiči (poslední sloupec uvádí datum zahrnutí do indexu).
djia-03

Zdroj: en.wikipedia.org

REKLAMA

Nejdelší nepřetržitou přítomnost v indexu má firma General Electric, do indexu byla zařazena v roce 1907. Seznam zahrnutých akcií se čas od času mění, sice vzácně a obvykle z důvodu akvizic, případně zásadního obratu v předmětu podnikání společnosti. Téměř všechny akcie z původního indexu DJIA dokázaly dlouhou prosperovat jako velké a úspěšné, přestože některé v indexu nezůstaly. Výjimkou byla U.S. Leather Corp., která v padesátých letech minulého století zkrachovala.

Historické ohlédnutí

Pokud se vývoj hodnoty indexu DJIA vynese v lineárním měřítku (Obrázek 3), stěží rozpoznáme, že například koncem roku 1924 index překonal hranici 110 bodů, aby v září 1929 dosáhl úrovně 381 bodů. Vůbec zde nevidíme, že do poloviny roku 1932 se pak propadl na hodnotu 41 bodů a ztratil tehdy 90% původní hodnoty. Původní hodnoty znovu dosáhl až v roce 1954.

Změna hodnoty indexu v čase byla tak výrazná, že tyto historické změny lze sledovat jen v grafu s logaritmickou stupnicí (Obrázek 2). V šedesátých letech se hodnota indexu přiblížila k 1000 bodům. V březnu 1999 uzavřel Dow nad hranicí 10000 bodů, v roce 2007 byl na 13000 bodech a dnes překračuje hodnotu 17000 bodů.

Obrázek 3: Vývoj indexu DJIA od roku 1896 do března 2015.
djia-04

Zdroj: cs.wikipedia.org

Index DJIA je unikátní tím, že se jedná o cenově vážený index. Díky tomuto způsobu vážení akcií v indexu se váhy jednotlivých společností denně mění se změnami jejich kurzu. Pohyby výše oceněných akcií v indexu DJIA mají o poznání větší vliv, než pohyby níže oceněných akcií, změny hodnoty indexu nezávisí na velikosti společnosti.

Kromě způsobu konstrukce může být tento index i předmětem kritiky týkající se toho že obsahuje jen zlomek firem a nereprezentuje americký trh v širším rozsahu. I přesto index DJIA je a zůstává ikonou amerického akciového trhu.

Loading

Vstoupit do diskuze 2 komentáře

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Americký akciový trh předpovídá silně ziskový rok 2024: Analýza historických dat

Jaká jsou očekávání ohledně amerického akciového trhu a jeho výsledků v příštím roce? Historická data nás přivedla k zajímavým závěrům. Zatímco Wall Street ve svých výhledech vyjadřuje opatrnost, analytik Thomas Lee ze společnosti Fundstrat Global Advisors upozorňuje na historické trendy, které ukazují na možnost dalšího silně ziskového roku.

Text: Filip Kučera

18. 12. 2023

Investujte pravidelně. Vyhnete se riziku

Finanční poradci doporučují pravidelné investování. A mají pravdu. Jak vychází pravidelná investice z historických dat? Vydělat můžete v průměru přes 5 %. A téměř bez rizika.

Text: Šimon Finemon

13. 02. 2014


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • honza

    17 října, 2016

    Jablko, Housenka, KOČKA – nějak vám na tom vloženém seznamu zapracoval překladač :-) to si toho sakra nikdo nevšiml, když vkládá JPG obrázek.

    Odpovědět

  • Medojedka

    17 března, 2021

    uplynulo několik let a stále nikdo obrázek neopravil 😀

    Odpovědět