CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Text: Petr Zámečník

21. 12. 2010

0 komentářů

Silvestr 2010: Poslední ohlédnutí

 


 

Letošní rok byl plný událostí. Ostatně jako téměř každý rok. V průběhu 365 dní lze vykonat mnohé – a za uplynulých 364 by události vydaly na knihu úctyhodných rozměrů. Přesto je několik hlavních bodů, které stojí za vyzdvižení.

Finančně poradenský trh

Finančně poradenský trh zažil v letošním roce několik významných událostí. V květnu letošního roku po roce a půl bez zastřešující asociace OVB vstoupilo do USF ČR. Jednalo se o poněkud překvapivý krok, neboť právě OVB bylo důvodem odchodu společností z AFIZu, které následně USF ČR založily. "O možnostech vzájemné spolupráce komunikujeme již delší dobu, rozhodnutí o přijetí OVB je logickým důsledkem této komunikace a především konvergence ke společným cílům," uvedl tehdy Jiří Šindelář, výkonný ředitel a člen představenstva USF ČR.

Úspěchy v průběhu roku slavil i AFIZ. Marta Gellová, generální sekretář AFIZ, byla nejprve zvolena náměstkyní generálního sekretáře FECIF, ovšem ještě týž rok povýšila na pozici generálního sekretáře FECIF. Z pozice generálního sekretáře se dostává do kontaktu s tvůrci evropské regulace a legislativy, jejichž názor může ovlivňovat.

Zřejmě nejbouřlivější reakce vyvolalo v závěru roku rozhodnutí společnosti Fincentrum o opuštění profesní asociace AFIZ. Petr Stuchlík uvedl řadu důvodů, proč nechce v asociaci zůstávat: Je drahá, neužitečná a neporadí si se Štorkem. Nic se ale nezměnilo ani při působení Petra Stuchlíka v čele asociace.

Vystoupení Fincentra z AFIZu se ovšem může ukázat jako pozitivní krok pro celý finančně poradenský trh. Týž večer se sešli zástupci AFIZu a USF ČR, aby druhý den vydali společnou tiskovou zprávu, v níž mimo jiné stojí: „Tato situace nepochybně vytváří prostor pro opětovné nastartování procesu konvergence obou sdružení, neboť právě členství Fincentra a jeho způsob působení na trhu v AFIZ bylo jednou z jeho zásadních překážek.

REKLAMA

Tak se v závěru roku zdá, že se OVB prostřednictvím USF ČR díky spojení s AFIZem vrátí do profesní asociace, kterou kdysi dávno zakládalo. Černý Petr zůstane v rukou Fincentra, které nyní připomíná nejslavnější kočku chovatele Schrödingera: Fincentrum, zdá se, zároveň je a zároveň není korporátním členem FECIF. Na stránkách mezi korporátními členy chvíli uvedeno je, pak není, pak je, a pak zase není. Příspěvky zaplacené má. Členství potvrzené bylo, pak bylo dementováno, pak s novou přihláškou znovu potvrzeno, pak opět nejspíš dementováno… a teď se v tom vyznejte.

Na finančně poradenském trhu o sobě v letošním roce dala několikrát významně vědět společnost Partners. Nejprve spoluprací s UniCredit Bank v rámci Partners bankovních služeb, podruhé založením Partners investiční společnosti, která již získala licenci ČNB.

Trhy a burza

Trhy se zdá se z finanční krize vzpamatovaly. Některé se dokonce vrátily na hodnoty z doby před pádem banky Lehman Brothers. I pražské burze se v tomto směru poměrně slušně dařilo – v kladném teritoriu připíše zhodnocení v řádu kolem desíti procent. Nedosahuje sice zhodnocení kodaňské burzy, ale není třeba být nenasystný.

Pražská burza zaznamenala úspěchy i na frontě IPO, když její řady rozšířily dva tituly. KIT Digital sice nepatří k nejobchodovanějším titulům, ale svým majitelům rozhodně radost dělá. Od počátku obchodování zhodnotil přibližně o polovinu. Investoři do Fortuny sice takové štěstí zatím neměli, ale co bychom chtěli po titulu za necelé dva měsíce obchodování.

REKLAMA

Prasátka a prevence proti řezníkovi

Jednou z nejpalčivějších otázek dneška je zadluženost nezodpovědných členů evropské měnové unie a budoucnost eurozóny. "Evropská prasátka" visí nad burzovními trhy jako damoklův meč. Investoři napjatě sledují let evropského letadla snažícího se dalšími dluhy oddálit krach. Jenže kam přestoupit? Amerika s kvantitativním uvolňováním tiskne dolary na plné rotačky a Čína je stále ještě závislá na euroamerickém odbytu…

V letošním roce eskalovaly problémy především Řecka, které snad spasí Katar. Další velkou hrozbou je Irsko, kterého se bojí německé banky. Zadluženost Itálie se vymyká všem rozumným mezím. Jen v příští pětiletce bude muset refinancovat přes 670 mld. EUR dluhů. Španělsko a Portugalsko jsou již jen třešničkou na tekoucím polárkovém dortu. Hotový Eyjafjallajökull.

Není divu, že se Evropská komise snaží všemi prostředky zabránit kolapsu. Jenž peněz není nikdy dost. Může je nechat po vzoru USA vytisknout… nebo je musí vzít od členských zemí. Ty se musí zadlužit. A některé z nich to nemusí zvládnout. Vždyť mají i vlastní problémy, nejen prasátka. A tak bude potřeba ještě víc peněz… a kde to může skončit?

REKLAMA

Ono na druhou stranu nechat zkrachovat některou vládu by nemuselo být zdaleka marné. Nemuselo by se kvůli tomu ani štěpit ani rušit euro. Naopak, nesmělo by se. Pouze by země vyhlásila bankrot, restrukturalizaci dluhu (tj. věřitelé by dostali jen část jistiny) a nasadila by úsporná opatření, protože by jí nikdo nepůjčil na financování deficitu. Jistě, pár bank by se dostalo do potíží. Jistě, zemi by postihla recese. Ovšem z ostatních zemí a i z bank by rázem vyprchal nezdravý pocit, že zisky jdou do mé kapsy, ale ztráty platí někdo jiný. Nemá smysl bránit prasátka proti řezníkovi.

Jak se množí… volením

Českou republiku postihly v letošním roce troje volby: do Poslanecké sněmovny, komunální a do třetiny Senátu. První vyhrála "pravice" jistým Pyrrhovým vítězstvím. Tak jistým, že každou chvíli hrozí rozpad koalice a nedůvěra vládě. Volby do Senátu pozici vládnoucí koalice ještě oslabily. Přesto se (zatím) spoří… tedy, neutrácí tolik.

Volby do zastupitelstev měly zajímavou dohru v Praze. ODS a ČSSD zjistily, že mají téměř totožný program. To se nedá říci o ODS a "vítězné" TOP 09. A v čem si jsou program ODS a ČSSD tak blízké?

Rok končí…

… psát by se ale dalo mnohem více. Např. ČNB začala trestat porušení zákona. A udělovat bankovní licence. A odnímat licence družstevním záložnám. To vše ale již bylo. Je čas přestat se ohlížet přes rameno, naplnit sklenku a s přípitkem vyhlížet do roku 2011.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *