CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Text: Daniel Kuchta

03. 02. 2010

2 komentáře

KIT digital vyvolává otázky, ale ne zájem investorů

 


 

S nadsázkou se dá říci, že ychlost, s jakou nový titul přišel na burzu, zaskočil samotné investory natolik, že ani sami neví, jestli do něj investovat, či nikoli. Důvod klesajících objemů ale leží spíše někde jinde. Kromě rychlosti totiž vyvolává rozporuplné pocity také menší zmatek v uvedení na burzu. Nejprve se plánovala emise nových akcií, nakonec ale zůstalo u pouhého duálního listingu, když akcie, které byly uvedeny na NASDAQ jako domovský trh, jsou obchodovány také u nás.  

Spekulace, nespekulace, společnost se rozhodla po úspěšné emisi na Nasdaqu další akcie nevydávat a navíc nejde na BCPP o žádnou novinku, která je pouze na rozhodnutí samotné firmy. Podle Petra Koblice „vstup společnosti KIT digital, Inc. na pražskou burzu byl realizován v opravdu rekordně krátkém čase. Jsme na fakt, že je regulátor společně s burzou schopen realizovat duální listing v takto krátkém čase, patřičně hrdí. To, že dokáže regulátor pracovat v tempu, které je běžné pro investiční banky, oceňují všichni zúčastnění na transakci.Kéž by i u jiných, větších a pro investory (zejména ty velké) zajímavějších, titulů byla rychlost stejně rychlá.

Takže rychlost skutečně není problém. Další, co některým investorům a obchodníkům s cennými papíry trochu vadí, je nízká likvidita. Bohužel, český investor, i ten akciový, je zřejmě příliš konzervativní a tituly z nového oboru (i když podle odborníků poměrně perspektivního) asi na burze nevidí moc rád. Na druhé straně může jít o nezájem kvůli nedostatečným informacím o společnosti, v každém případě ale titul nebyl považován za favorita burzy už při uvedení a není jim ani v USA.“Co se likvidity týče, tak s tou jsme prozatím spokojeni. Emise KITD nepatří ani na domovském NASDAQu k nijak masivně obchodovaným titulům. Průměrná likvidita, kterou akcie vykazuje na NASDAQ je za posledních padesát dní cca.60 tis. ks akcií. První obchodní den v Praze pak bylo zobchodováno více než 29 tis. ks akcií a doposud každý obchodní den byla emise likvidní,“ míní Petr Koblic.  

Jak je to tedy s tím SPADem?

Poslední a největší výtkou z řad odborníků bylo poměrně zvláštní přijetí společnosti do segmentu SPAD s pouhým jedním tvůrcem trhu. Zde je také kamenem úrazu rychlost, ale také, podle některých zainteresovaných, rychlá změna pravidel, která to umožnila (předtím museli být tvůrci tři). Konkrétně jejich části nazvané „Pravidla obchodování v systému pro podporu trhu akcií a dluhopisů“, která byla schválena rozhodnutím burzovní komory dne 25.1.2010 a nabyla účinnosti dnem 27.1.2010.

Pravidla obchodování v systému pro podporu trhu akcií a dluhopisů, Článek 14: Podmínky zařazení cenného papíru k obchodování ve SPAD

REKLAMA

(3) Cenný papír může být obchodován ve SPAD pouze v případě, že k jeho kotaci jsou stanoveni nejméně tři tvůrci trhu, není-li dále uvedeno jinak.

(4) V případě, že domácím trhem, dle směrnice Evropského parlamentu a Rady 2004/39/ES (MIFID), je některý ze zahraničních regulovaných trhů, o minimálním počtu tvůrců trhu rozhodne Burza.

"Překvapuje mě rychlost, s jakou burza dokázala změnit burzovní pravidla, a fakt, že členové o tom nebyli informováni ve Věstníku, jak je tomu v ostatních případech změny předpisů. U této akcie ani Patria jako manažer emise neprojevila zájem o zvýšení likvidity při účasti více tvůrců trhu, jak tomu bývá u ostatních emisí zařazených do SPAD," říká k tomu Jan Bláha, vedoucí divize Trhy Fio, burzovní společnosti.

Ono to skutečně může na první pohled vypadat, že BCPP se snaží protlačovat tituly do SPAD a upravovat pravidla SPADu jen kvůli tomu, aby v něm přibyla jedna malá emise. A to určitě není nejlepší způsob, jak přitáhnout na BCPP nové investory i tituly.

REKLAMA

Vyjádření BCPP je pak vcelku logické, i když nevím, jestli uspokojí všechny zainteresované: „Co se týče zařazení emise KITD do segmentu SPAD, tak zde se v žádném případě nejedná o upravování pravidel pro vylepšení bilance počtu emisí obchodovaných v tomto segmentu. Burza 11. května 2009 zavedla tzv. závěrečnou aukci, z níž vzejdou závěrečné kurzy emisí obchodovaných ve SPAD. Závěrečné aukce se mohou zúčastnit všichni členové obchodující ve SPAD, proto je garantována férová závěrečná cena u všech titulů obchodovaných ve SPAD.

Do zavedení tohoto institutu byl kurz stanovován jako střed nejlepší kotace – proto bylo aplikováno pravidlo tří tvůrců trhu, kteří svými kotacemi "garantovali" férové a reálné stanovení kurzu. U KITD je ještě jeden faktor, který manipulaci se závěrečnou cenou znemožňuje. Tím faktorem je fakt, že emise je duálním listingem. Pokud by se kurz na jednom či druhém trhu odchýlil, okamžitě by investoři začali provádět arbitráže na trhu s výhodnější cenou, “ míní Petr Koblic a pokračuje: „V jiné situaci byla burza při přijímání emise VGP, v době jejího přijetí nebyla závěrečná aukce ještě zavedena a nenašli se alespoň tři tvůrci trhu, kteří by byli ochotni akcie kotovat. Z tohoto důvodu byla emise zařazena do SPAD. Nyní, pokud by některý ze členů burzy projevil zájem o vykonávání činnosti tvůrce trhu na této emisi, mohla by být i tato zařazena do SPAD.

O žádný podivný způsob "protlačování" emisí do SPAD za každou cenu nejde, ale vše má svůj vývoj. Vždy jsme tvrdili, že budeme vůči emitentům postupovat proaktivně a kooperativně – to je podle nás i způsob, jak přilákat nové emise na trh pražské burzy a nevidíme na tom nic, za co bychom se měli stydět. “  

A co novinky?

Doufejme, že u dalších plánovaných emisí již bude situace přehlednější a bude bezproblémová pro všechny účastněné strany. Na jaře bychom se měli dočkat velmi očekávané emise akcií ČSOB, která chce realizovat IPO až po oznámení výsledků asi v objemu padesáti miliard korun. Robin Koklar, analytik Fio pak doplňuje, že „tento týden se objevily informace, že za jednu z možností, jak si zajistit nový kapitál na další rozvoj, považuje vstup na burzu i sázková společnost Fortuna. Jejím stoprocentním vlastníkem je česko-slovenská investiční společnost Penta Investments.

Další společností, která uvažuje o IPO na pražské burze, je CS Cargo. V listopadu minulého roku se spekulovalo i o IPO brněnské AVG Technologies, která proslula svými antivirovými programy. Serveru mergermarket to potvrdil šéf AVG J. R. Smith.“ Uvidíme a těšíme se.

Loading

Vstoupit do diskuze 2 komentáře

Zdroj a více informací: CII750.cz



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Karásek

    3 února, 2010

    Pravdepodobne ti dva podezrelí zakladatelé firmy KIT zjistili, ze nikde jinde na svete nejsou manageri fondu, brokerské spolecnosti a zamestnanci burzy tak hloupí jako v Praze a proto akcie podezrelé malé exotické ZTRÁTOVÉ firmy umístili na burze Praha. Nevim, zda to slo bez problému, nebo museli nekomu v Praze platit úplatky. A tak ta neznámá exotická firma, která delá kazdý rok netto ztrátu, negativní zisk, negativní ROE i ROS, umístila akcie na burzu Praha, hloupé fondy vsechny akcie skoupily, ti dva zakladatelé firmy si vzali ty miliony, snad tem prazským hlupákum ani nepodekovali za ty miliony a nyní tem fondum muze ta akcie pomalu padat dolu az kousek od nuly. Ale maji stestí, pod nulu uz akcie nespadne. A jeste se nejací hlupáci radují, ze tech hazardních akcií na burze Praha je zas o jednu více. Pritom ti dva zakladatelé firmy jen chteli vybrat od hloupých manageru fondu miliony, asi jim to poradil Kozený, ze národ se nevyzná v akciích. Warren Buffett by tu akcii KIT nikdy nekoupil, ale cestí manageri fondu koupí cokoliv a kdyz ne bez rozpaku, tak za úplatky, vzdyt to neni za jejich peníze, ale za peníze podílníku fondu.
    http://finance.yahoo.com/q/is?s=KITD&annual

    Odpovědět

  • Ives

    5 února, 2010

    Karásek = Ladis:-)
    Klasické čachry pana Koblice, nastrčené to loutky Patrie, se opět projevily…

    Odpovědět