CZK/€ 25.265 -0,04%

CZK/$ 23.672 -0,38%

CZK/£ 29.357 +0,28%

CZK/CHF 25.977 -0,36%

Text: Petr Zámečník

23. 10. 2017

0 komentářů

Michael Strobaek: Zkuste Rozzlobené společnosti

 

Kam investovat? „Určili jsme pět „supertrendů“, které skýtají dobré příležitosti: Rozzlobené společnosti (Angry Societies) – Multipolární svět, Infrastruktura, Technologie ve službách člověka, Stříbrná ekonomika a Hodnoty milénia,“ říká Michael Strobaek, globální ředitel investic Credit Suisse.

Loading



 

Jste globálním ředitelem investic v Credit Suisse. Jaké jsou vaše hlavní úkoly?

V prvé řadě jsem předsedou Investičního výboru Credit Suisse, který rozhoduje o globální alokaci investic pro vytvoření klientských portfolií – na strategické i taktické úrovni.

Dalším mým důležitým úkolem je integrovat poradenství, investiční proces a klientský servis  Credit Suisse tak, aby naši klienti získávali správná investiční řešení k dosažení svých finančních cílů.

Než jste nastoupil do Credit Suisse, tak jste pracoval v UBS. Během této doby došlo ke dvěma velkým krizím – k bublině Dot-com a nedávné finanční krizi. Jaká je vaše rada, pokud jde o zvládnutí takovýchto událostí?

Rada číslo jedna: zůstat ukázněný a v klidu, nikdy nepanikařit! Řešit problémy jeden po druhém.  Nejhorší věc, kterou můžete udělat, je nechat dění na finančních trzích rozbouřit vaše emoce. Když se jedná o investování, mají psychologické mechanismy často neblahý vliv.

REKLAMA

Druhou nejdůležitější věcí je pro mě to, aby lidé, na které spoléhám, říkali, co si myslí. To je moje osobní očekávání od členů mého týmu. Kombinace těchto dvou aspektů znamená velký krok směrem k zajištění dobrých výsledků.

A na závěr, v dobách krize musíte „nadměrně“ komunikovat, abyste zajistili, že sdělení  budou opakovaně vyslechnuta, a utvrdili jste se, že investoři skutečně chápou důležitá rozhodnutí, jejichž přijetí je nutné, a správné kroky, které musí následovat.

Nedávná finanční krize začala pádem investiční banky Lehman Brothers. Co jste si pomyslel, že se děje, když banka zbankrotovala?

Došlo k úplnému přesunu a přehodnocení rizik protistran v bankovním svĕtĕ. Většina bank v té době měla nízké podíly vlastního kapitálu a při neplnění závazků ze strany Lehman bylo jasné, že ani velké banky už nejsou zcela v bezpečí.

V důsledku tohoto přehodnocení rizik došlo ke zmrazení nezajištěných půjček na peněžních trzích, protože banky přestaly být ochotné půjčovat si navzájem další peníze. To spustilo krizi likvidity. V důsledku toho již banky nebyly schopné plnit svou ekonomickou úlohu poskytování půjček firmám.

Výsledkem bylo zmrazení nových úvěrů a kolaps peněžních multiplikátorů, což vedlo k recesi v roce 2008. Situace se začala zlepšovat až, když centrální banky přijaly extrémní opatření k podpoře likvidity.

Americký trh s rostoucími cenami akcií vyhnal ceny amerických akcií na rekordní úroveň. Jak dlouho můžou ceny akcií růst?

REKLAMA

Ocenění akciových trhů je znepokojivé. Ale pokud výnosy dále rostou a likvidity je dostatek, mohou akciové trhy hnát ceny dál nahoru – i když se multiplikátory sníží.

Dle našeho názoru tento dlouhodobý trend růstu může zastavit pouze hospodářské zpomalení nebo neočekávaný růst reálných úrokových sazeb.

Očekáváte další krizi? Co může být spouštěčem příští krize?

Neočekáváme další krizi někdy v dohledné době. Globální ekonomický růst je relativně silný a poprvé od finanční krize má široký základ napříč regiony a odvětvími. Pravděpodobnost recese je dle našeho názoru poměrně nízká.

Banky mají nyní mnohem vyšší podíly kapitálu než v minulosti, takže jsou schopny absorbovat větší šoky, než dokázaly dříve. Navíc poskytování úvěrů znovu začíná lépe fungovat, což je pozitivní.

Potenciální spouštěče obnovení krize nebo recese se velmi těžko předpovídají. Ale vysoko na našem seznamu potenciálních problémů je případný zásadní geopolitický šok, politická pochybení (např. ve spojitosti s problémy se státními dluhy v Evropě nebo obchodní politikou v USA).

Do kterých typů aktiv doporučujete v dnešní době investovat?

REKLAMA

Jsme zastánci široké diverzifikace napříč regiony a druhy aktiv. V rámci naší strategické alokace aktiv doporučujeme diverzifikaci v mezinárodním měřítku a také částečné využití investic s pevným úročením jako jsou např. dluhopisy rozvíjejících se trhů (emerging market bonds). To pomůže snížit celkové riziko portfolia.

V krátkodobém horizontu považujeme za zajímavé příležitosti v alternativních investicích. Díváme se pozitivně na komodity, které by měly těžit z dobrého růstu, ale nejsou tak drahé jako jiné druhy aktiv. Kladně také hodnotíme specializované investiční fondy (hedge funds), kterým by se mělo dařit dobře v prostředí, kde centrální banky začínají normalizovat měnovou politiku.

Které regiony vykazují dobré vyhlídky a kterým bychom se měli raději vyhnout při rozšiřování portfolia?

Pokud jde o akcie, domníváme se, že nejlepší vyhlídky a dobré tempo růstu mají Švýcarsko, Evropa, Japonsko a Austrálie. Opatrnější jsme v případě USA (ocenění) a také Spojeného království (snižující se výnosy).

Máte nějaké investiční tipy  – nějaké konkrétní akcie, dluhopisy nebo veřejně obchodované fondy (ETF, exchange-traded funds)…?

Domníváme se, že by investoři měli udělat vše pro to, aby dodržovali určitý přístup k portfoliu a diverzifikovali napříč druhy aktiv a regiony. V rámci těchto alokací vedou naši analytici seznamy doporučovaných cenných papírů, které lze použít k vybudování portfolia.

Kromě přístupu k portfoliu máme také za to, že slibné je i tematické investování.  Určili jsme pět „supertrendů“, které skýtají dobré příležitosti: Rozzlobené společnosti (Angry Societies) – Multipolární svět, Infrastruktura, Technologie ve službách člověka, Stříbrná ekonomika a Hodnoty milénia. Naši analytici zveřejňují seznamy doporučených cenných papírů k realizaci těchto trendů.

Jak nebezpečná je severokorejská krize? Může zastavit prosperitu v USA a Evropě?

Považujeme za velmi nepravděpodobné, že by se tato krize vyostřila až do úplné války, protože žádná strana nemá motivaci situaci eskalovat. Další vývoj v této oblasti může vyvolat nestabilitu na finančních trzích, ale pokud se nezmění ekonomické základy, pak je nepravděpodobné, že bude mít trvalý dopad.

Děkuji za rozhovor.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Komentář: Válka o prodlužování věku odchodu do důchodu

Prezident Pavel se rozhodl vstoupit jako moderátor do politického jednání mezi vládou a opozicí o jedné z nejdůležitějších reforem pro budoucnost České republiky. Toto vlídné gesto, aby bylo dosaženo konsenzu alespoň nad základními obrysy hned na začátku vyjednávání, mělo ale trvání jen pár hodin. Po potvrzeném zápisu […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

23. 04. 2024

Půlení bitcoinu je za rohem! Co to znamená, se dozvíte v našem rozhovoru

Tento týden se chystá halving bitcoinu. Zjednodušeně řečeno, snížení odměny za úspěšnou těžbu bitcoinového bloku na polovinu efektivně sníží nabídku nových bitcoinů – a to by podle zásady vzácnosti mělo vést k vyšším cenám. Čím méně bitcoinů se vytěží, tím je bitcoin cennější. Co je to ale […]

Text: Redakce

Foto: eToro

18. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *