CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Text: Radovan Novotný

04. 09. 2015

0 komentářů

MMF: Úrokové sazby nezvyšujte!

 


 

Je to jedno z varování vůči příliš rychlému zvyšování úrokových sazeb. Apel je zřejmý – vyšší úrokové sazby by mohly poškodit již křehké hospodářské oživení a tvůrci politik by se měli vyvarovat ukvapenému zvyšováním úrokových sazeb. Měnová politika má zůstat uvolněná, aby se zabránilo předčasnému růstu reálných úrokových sazeb. Čím tým z výzkumného oddělení Mezinárodního měnového fondu ve zprávě Globální vyhlídky a politické výzvy v setrvání v politice nízkých úrokových sazeb obhajuje?

Nízké úroky podporují růst

Růstové prognózy se nenaplnily, růst zaostává za očekáváním v eurozóně, Japonsku i USA, a to stejné platí i pro další ekonomiky. Výkonnost ekonomik zaostává za očekáváními, rostou rizika ohrožující zdraví světové ekonomiky, a je tak zapotřebí volat po opatřeních. Pokud by přední světové centrální banky začaly zvyšovat úrokové sazby, světové ekonomice by to neprospělo. Vyšší úrokové sazby by mohly křehké hospodářské oživení poškodit.

Stále existuje příliš mnoho rizik ohrožujících globální růst dopadajících zejména na rozvíjející se ekonomiky. Roste volatilita na finančních trzích, měny rozvíjejících se trhů obecně ztrácejí, což odráží oslabení cen komodit a slabší příliv kapitálu. Existují obavy z oslabení růstu v Číně, projevuje se zvýšená averze k riziku, a očekává se zvýšení úrokových sazeb ve Spojených státech.

Graf 1: Směnné kurzy rozvíjejících se ekonomik jsou v posledních týdnech pod tlakem – nominální efektivní směnné kurzy (průměrná procentní změna mezi červencem a srpnem 2015). Silné tlaky zažívají vývozci komodit (Rusko) a země pod napětím (Brazílie). 
mmf-globalni-rust-01

Zdroj: Globální vyhlídky a politické výzvy, zpráva MMF 

REKLAMA

Komplikací také může být další posílení amerického dolaru, a rušivé posuny cen aktiv a finanční otřesy, včetně dopadů geopolitického napětí a konfliktů v řadě zemí. Rizika se přesouvají na stranu poklesu, a současné realizace rizik by znamenala mnohem slabší výhled.

Výkon většiny ekonomik tak zaostává za očekáváními a nízké úrokové sazby mají pomoci problémy překonat. Ve vyspělých ekonomikách reálné úrokové sazby zůstávají nízké a oslabená je i poptávka. V mnoha rozvíjejících se ekonomikách politický prostor pro podporu růstu ale zůstává omezen. Ceny komodity zmírnily inflační tlaky, ale zvýšily vnější a fiskální zranitelnost exportérů komodit.

Globální růst zůstane mírný, což odráží v dalším zpomalení rozvíjejících se ekonomik a slabém oživení ekonomik vyspělých. Zatímco finanční podmínky pro vyspělé ekonomiky zůstaly uvolněné, v rozvíjejících se ekonomikách se zpřísnily. Vyspělé ekonomiky by měly i nadále usilovat o „růst podpůrné politiky“. Většina vyspělých ekonomik neprodukuje tolik, kolik by se dalo (vykazuje mezery výstupu), a inflace nižší než cíl naznačuje, že měnová politika musí zůstat uvolněná. Centrální banky by tak měly setrvat u politiky, která stojí na pozadí historicky bezprecedentních úrokových sazeb.

Politické výzvy k boji se stagnací hospodářství

Globální růst v první polovině roku 2015 byl slabší než v druhé polovině roku 2014. Růst je tedy ohrožován mnoha riziky a nápomocna má být mimo jiné i politika nízkých úrokových sazeb: „Uvolněné měnové politiky zůstávají v mnoha rozvinutých ekonomikách i nadále nezbytné, vzhledem ke stále značné mezeře výstupu. Inflace se očekává, že zůstane pod cílem, a měnová politika zůstává omezena nulovou spodní hranicí. Očekávané zvýšení ekonomické aktivity z nižších cen ropy se dosud nerealizovala, a nižší náklady na energii udržují nízkou inflaci. Proto musí měnová politika zůstat uvolněná, aby se zabránilo předčasnému zvyšování reálných úrokových sazeb.“

REKLAMA

Jinými slovy, sazby by se měly zvýšit spíše později než dříve. Také fiskální politika by měla zůstat k růstu přátelská a být zakotvena v důvěryhodných střednědobých plánech. Klíčovým úkolem pak podle diskutované zprávy MMF v nízko-růstovém a nízko-inflačním prostředí zůstává správa vysokého veřejného dluhu. Vedle toho je prý zapotřebí realizovat strukturální reformy, nedávné ostré korekce akciových trhů by neměly odradit v pokračování s reformami, které by zajistily mechanismů trhu výraznější roli v ekonomice, eliminovaly narušení a posílily instituce.

Ke zvýšení potenciálního produktu a produktivity v rámci skupiny G-20 jsou zapotřebí rozhodující strukturální reformy, které zlepší střednědobou výkonnost ekonomik. Japonsku a Evropě mají pomoci reformy zlepšující fungování trhů s produkcí, a v mnoha rozvíjejících se ekonomikách je zapotřebí reforem ke zlepšení produktivity a zvýšení potenciálního produktu. Evropa má také reformovat trh práce ve vyspělých ekonomikách s ohledem na stárnutí populace.

Úrokové sazby nezvyšujte!

Autoři zprávy Globální vyhlídky a politické výzvy rovněž vyzvali americkou centrální banku, aby se ve svém rozhodování opírala o data. Neměla by podnikat kroky ke zvýšení úrokových sazeb, pokud neexistují smysluplné mzdové a cenové tlaky. Již nějakou dobu se očekává, že Spojené státy podniknout v záři 2015 poprvé za téměř deset let kroky ke zvýšení sazeb. Už v červnu ale šéfka MMF Christine Lagardeová konstatovala, že FED by neměl úrokové sazby zvyšovat až do příštího roku. I když se všeobecně věřilo, že FED v září sazby zvýší, akciový trh krach v Číně a volatilita trhu nyní ukazuje směrem k pozdějšímu datu.

Apel na setrvání v uvolněné měnové politiky směřuje také směrem k Evropské centrální bance – pokud nedojde ke „zlepšení inflace“, pak by měla ECB prodloužit program kvantitativního uvolňování (ECB od března pumpuje na dluhopisové trhy asi 60 miliard eur měsíčně), ve kterém za nově emitovaná eura nakupuje vládní dluhopisy. Na další uvolňování by měla být připravena i Japonská centrální banka.

A co říci závěrem?

Nakolik je léčba symptomů používající měnové a fiskální politiky odkládáním problémů do budoucna, zpráva nehovoří. Leccos naznačuje, že svět je stále více závislý na levných penězích. Stalo se běžnou praxí, že centrální banky zachraňují ekonomický růst a uklidňují paniku – globální závislost na levných penězích se zvyšuje.

Pět ze sedmi největších ekonomik funguje v režimu levných peněz, USA a Velké Británii prozatím uvízly v neutrální poloze. Problémy, které trápí Čínu a zbytek světa, mohou zvyšování sazeb opět oddálit. Zvyšování úrokových sazeb prostě může zůstat u ledu déle, než bylo dříve očekáváno.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *