CZK/€ 25.200 +0,18%

CZK/$ 23.143 +0,22%

CZK/£ 29.467 +0,04%

CZK/CHF 26.168 -0,02%

Text: Adam Kolář

15. 06. 2020

21 komentářů

Kurzové sázení: Proč nefungují strategie jak neprohrát

 

Kurzové sázení nahrává sázkovým kancelářím. Je přesto možné nějakým systémem nebo strategií porazit sázkové kanceláře tak, aby člověk mohl soustavně a pravidelně ze sázení profitovat?

Loading



 

Kurzové sázení je založené na základním principu, který znevýhodňuje klienty sázkových kanceláří. Nejde o nic složitého, ale je jasné, že sázkovky musí daný krok provádět, jinak by zkrátka ziskové nebyly. Jedná se o „podsekávání kurzů“.

Pokud by se dva lidé vsadili mezi sebou a dohadovali by se, kdo vyhraje v zápase, v němž mají oba tenisoví hráči papírově stejnou šanci na výhru, byly by kurzy na každého z nich 2,0. Realita je taková, že kurzy jsou v těchto případech rovny 1,9 (přibližně, konkrétní hodnota závisí na konkrétní sázkové kanceláři).

Obrázek 1 – Ukázka podhodnocení kurzů. Oba týmy mají stejnou papírovou šanci na vítězství, kurzy jsou ale 1,9, ne 2,0.
Ukázka podhodnocení kurzů. Oba týmy mají stejnou papírovou šanci na vítězství, kurzy jsou ale 1,9, ne 2,0.

Zdroj: Sázková nabídka na iFortuna.cz

Na druhou stranu se najdou takoví lidé, kteří kurzy neřeší. Když jsou prostě přesvědčeni, kdo vyhraje. A je jim jedno, že je kurz nižší, než by měl doopravdy být. Pokud jejich tip vyjde, peníze vyhrají, i když o trochu méně. Ale v tom to je.

REKLAMA

Nestačí být chytřejší než sázkové kanceláře, aby sázkař sázkovou kancelář porazil, musí být chytřejší minimálně o daný rozdíl mezi kurzem reálným a kurzem vypsaným sázkovou kanceláří.

Kdekdo si myslí, že to není nic složitého, ovšem výsledky sázení jsou povětšinou obdobné. Po několika výhrách a euforii v samém úvodu sázkař začátečník postupem času vše prohraje a jeho cesta se pak dělí. Silnější jedinci si uvědomí, že opravdu nepůjde o systém snadného výdělku, slabší pak chtějí své prohrané peníze vyhrát zpět, kolikrát se unáhlí, stanou se závislými a spadnou do kolotoče gamblerství naplno. To končí dluhy, rozvody, exekucemi

Je možné nějakým systémem nebo strategií porazit sázkové kanceláře tak, aby člověk mohl soustavně a pravidelně ze sázení profitovat?

Systém 1: Live sázky

Live sázky přinášejí jednu ohromnou výhodu, která se ale záhy může změnit v nevýhodu. Nesázíte dle předzápasových prognóz a statistik. Zápas již běží a vy můžete vyhodnotit šance obou týmů podle toho, co právě sledujete. Zdá se to jednoduché, ale spousta sportů je zrádná, i když se to na první pohled nemusí zdát.

Příkladem je utkání Česka s Finskem na MS v ledním hokeji 2017. Finové vedli jasně 3:0 a zdálo se, že měli zápas pod kontrolou. Češi sice nepředvedli žádný drtivý tlak, seveřani ale inkasovali v přesilovce a záhy dvakrát nevyhodili, což vyústilo v únavu obrany a další branky. Češi utkání heroicky otočili. Z jejich vítězství se ale jistě neradovali tipéři, kteří se rozhodli poslat vyšší obnos „na jistotu“ na našeho soupeře za stavu 3:0.

Netvrdím, že podobné zvraty jsou časté (i když na MS se podobný kousek povedl Slovincům, kteří srovnali v utkání se Švýcarskem stav z 0:4 na 4:4). Je jasné, že ne všechny sázky budou výherní. Kamenem úrazu u tohoto systému jsou ale velice nízké kurzy a s nimi spojené vysoké vklady na příležitosti. Důsledek je potom takový, že i když 19/20 sázek vyhrajeme, právě ta dvacátá nás zruinuje.

Obrázek 2: Muller vyhrál první set 6:4 a je tedy favoritem na vítězství v zápase. Kurz je ale jen 1,08. Muller přitom vyhrál jen o jeden brejk, a tak jeho převaha není jednoznačná.
Muller vyhrál první set 6:4 a je tedy favoritem na vítězství v zápase. Kurz je ale jen 1,08. Muller přitom vyhrál jen o jeden brejk, a tak jeho převaha není jednoznačná.

REKLAMA

Zdroj: Live sázky na iFortuna.cz

Systém 2: Plachty

Plachta je lidové označení pro sázkový tiket, na kterém je velké množství příležitostí (určitě dvojciferné číslo) s nízkými kurzy. Pokud na jeden tiket umístíme více zápasů, musíme počítat s tím, že pravděpodobně tiket výherní nebude. Na stranu druhou čím více zápasů na tiket přidáme, tím budeme mít vyšší kurz.

Tento systém bych s trochou nadsázky přirovnal ke sportce. V podstatě se ve sportu vůbec nemusíte vyznat, na tiket přidáte pouze nízké kurzy a čekáte, kdy vám v tomto duchu podaný tiket vyjde. Pak už záleží na vás, o kolik budete hrát. Zde se naopak sází za malé částky a očekávají se vyšší výhry.

Realita je ale většinou taková, že „nekonečné“ plachty vítězné nebudou. Je to stejné, jako když ve sportce čekáte na jackpot – někomu se ho vyhrát podaří, ale šance, že šťastlivcem budete vy, se limitně blíží nule. Alespoň jeden favorit téměř vždy zklame.

Pokud skládáte plachtu rozvážněji a umisťujete na ni méně zápasů, je vyšší pravděpodobnost, že se výhry dočkáte. Sice občas vyhrajete, postupně ale budete prohrávat malé částky, jejichž suma s přibývajícím časem převýší vaše výhry. Možná budete ziskoví, ale pouze přechodně. S tímto systémem vaše dlouhodobá bilance určitě pozitivní nebude.

Obrázek 3: Příklad „sportky“. Nebylo vsazeno až tolik příležitostí, ale šlo o příležitosti s vysokými kurzy. Tento tipér měl štěstí, reálné šance jsou ale mizivé.
Příklad „sportky“. Nebylo vsazeno až tolik příležitostí, ale šlo o příležitosti s vysokými kurzy. Tento tipér měl štěstí, reálné šance jsou ale mizivé.

Zdroj: Tiket na Chance.cz

REKLAMA

Systém 3: Kamarád vás má rád

K tomuto systému se člověk uchyluje v případě, že ztratil víru ve své schopnosti. Sázkař se pokusí sehnat si takovou třetí stranu, která má vhled do některého sportu, na který se dá sázet. Možností je mnoho – kamarádi, co hrají nižší nebo mládežnické soutěže, na něž lze sázet, větší experti, než jsme my sami, kteří se pohybují v daném sportu na jiných pozicích a mohou tak mít „zaručené informace“, nebo třeba placené sázkové poradenství.

Zkušenosti se „zaručenými informacemi“ k zápasu jsou rozporuplné. Tyto informace bych rozdělil na tři typy:

  • Informace o domluveném výsledku od třetí strany.
  • Informace od hráče, který zná lépe sílu obou mužstev.
  • Informace od člověka, který se v daném sportu skvěle vyzná a zná lépe sílu obou stran.

Mé zkušenosti říkají, že první dva body nefungují vůbec, třetí s velkou rezervou. Informace o domluveném zápase se ke mně dostalo přes lidi, kteří pracují ve sportovní žurnalistice. Dotyčný nepsal důvody, jen napsal, že je zkrátka domluvené, že v přátelském fotbalovém utkání padnou alespoň tři góly v kurzu 1,90.

Nevsadil jsem a udělal jsem dobře, zápas skončil 2:0. Proč? Nevím a ani nechci, v tomhle systém není. I kdybychom měli sebejasnější informace o prodaném zápase, jak víme, že ho neprodá i druhá strana?

Kamarád hrající juniorskou ligu ve fotbale mi poradil dvě „tutovky“ navíc i na kurzové favority, nevyšla ani jedna. Druhý tým zkrátka překvapil, i když měl značné absence nebo byl kvalitativně horší. Nikde není napsáno, že musí vyhrát favorit, ať si to myslí, kolik lidí chce.

Dále jsem se setkal s nadšeným squashistou, který stejně nadšeně radil s výsledky zápasů na mezinárodní scéně. Tikety vycházely jeden po druhém, a tak jsem mu začínal věřit a sázet na vyšší částky, na což jsem nakonec doplatil. Tiket za nejvyšší vsazený obnos nevyšel, jako bych měl být potrestán. Poučení? Opět v tomto nemůžeme vidět systém, jasného není ani v tomto případě nic. Můžeme si vzít radu k srdci a vsadit podle ní, nemůžeme ale brát zápas jako hotovou věc i přesto, že se dotyčný do té doby nemýlil a musíme tedy vsadit pouze rozumnou částku.

Obrázek 4: Jedním z „profi“ poradenství je stránka Vojtovo sázení. Vojta, stejně jako mnozí další, popisují svůj smyšlený příběh. Úplně stejný příběh slovo od slova najdeme také na jedné stránce v anglickém jazyce.
Jedním z „profi“ poradenství je stránka Vojtovo sázení. Vojta, stejně jako mnozí další, popisují svůj smyšlený příběh. Úplně stejný příběh slovo od slova najdeme také na jedné stránce v anglickém jazyce.

Zdroj: Vojtovosazeni.cz/o-mne.

Systém 4: Dublování

Systém dublování měl u mě velký potenciál, ale ani ten nakonec nepřesvědčil. Jedná se prakticky o „martingal strategy“ převedený z rulety na kurzové sázení. Cílem je sestavit jakýkoliv tiket tak, aby měl kurz minimálně 2,0. Pokud prohrajeme, sázku zdvojnásobíme. Idea skvělá, šance, že vyjde tiket s kurzem těsně nad 2,0, je přece obrovská, a pokud nevyjde poprvé, vyjde podruhé nebo potřetí, zvlášť když sázíme takové příležitosti, kterým věříme, a ne pouze slepě dle kurzů.

Realita je ale zcela jiná a zároveň logická. Potíže dělají stejné faktory, jako v případě systému martingal. Řada nevýherních tiketů může být mnohem delší, než předpokládáme. Štěstí nás opustí, pár dní netrefíme nic kromě krachujících favoritů a neštěstí je na světě. Sázky se navíc rychle navyšují a s postupem času už se nám opravdu nechce investovat velké peněžní prostředky do tiketu s nejasným výsledkem.

Pro příklad navyšování při základní sázce „nevinných“ 50 korun: 50, 100, 200, 400, 800, 1600, 3800, 7600. Stačí jen pět nepovedených tiketů v řadě a sázka vyroste na 800 korun. Pokud vyhrajete, připíšete si zisk 50 korun. Pokud ne, zdvojnásobíte sázku… opět s výhledem na 50korunový zisk.

Systém 4.1: Inteligentní remízové dublování

Inteligentní remízové dublování je jediný systém, který jsem úplně nezavrhl, přestože si jsem vědom jeho slabin. Jde o stejný princip jako u systému 4, nestavíme ale tikety „naslepo“. Sázíme na remízy a sázíme chytře. Například díky portálu Livesport.cz se probijeme tabulkami a statistikami a vybereme si takové fotbalové týmy, které remizují nejčastěji.

Tento jediný systém mi fungoval. Vybral jsem si deset týmů v deseti evropských ligách a každé kolo jsem sázel na jejich remízu. Obvykle remizovaly alespoň jednou za tři zápasy, a tak jsem neměl problém s navyšováním. Další výhodou jsou i vyšší kurzy, které se pohybují od 3,0 výše.

A negativa tohoto systému? Jsou. Tak především stejné riziko jako u všeobecného martingalu. Nikde není napsáno, že když tým remizoval v 7 z 8 zápasů, tak náhle nemůže hrát 25 zápasů bez remíz. Dalším negativem je zdlouhavost. Fotbalové ligy se hrají téměř jen o víkendech. Tempo, kterým jsou vyhrávány peníze, je velmi pomalé.

Závěr

Systematicky obírat sázkové kanceláře o velké peníze není možné. Sázení může být koníček, na který jsou vynakládány finance, které neohrozí rodinný rozpočet (někdo jede na dovolenou, někdo radši vsadí).

Loading

Vstoupit do diskuze 21 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Češi neradi riskují

Češi neradi riskují v kartách a bojí se investovat do akcií i start-upů

Pro Čechy je nejdůležitější morálka. Co si o nich, kdo myslí, je dokonce pro mnohé důležitější než jejich zdraví. Za riskantní považují například lhát v daňovém přiznání, ale i investovat do akcií a start-upů. Ještě větší hazard však vidí v sázení. Vsadit v kartách denní výdělek považuje za velký risk […]

Text: František Veselý

20. 12. 2019


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Daniel

    24 prosince, 2017

    Ano no nejspíš je to tak, sám mám s tím zkušenosti, nějakou dobu se může dařit,ale pak to přestane, byť i smůla, utíká to v posledních minutách, tyče, břevna, góly z ofsajdu, vymyšlené penalty,v zápasech nastanou různé okolnosti, počasí, terén atd, hrajou různé faktory proti vám, někdy pro vás, ostatně: není občasná vítězná šňůra podpořena naopak štěstím?Ano přeci si myslím, že je to možné, musíte tomu věnovat ale dost času,vemte si kolik strávíte v práci času, než dostanete výplatu, stojí to trpělivost i nervy a sebeovládání,nic není zadarmo,ti co profitují, těch nebude ani 5 %

    Odpovědět

  • -if-

    4 srpna, 2018

    Zajímavý článek.

    Ano, realita je mnohem střízlivější, než to kolikrát po prvních výhrách vypadá. Až teprve v delším časovém horizontu po cca stovkách, tisících vsazených tiketech sázkař pozná jak na tom je, jestli se dokáže udržet v plusu. Nicméně není to nemožné a tipnu si, že na sázkách profituje mnohem více než výše uvedených 5%. Existuje Tipsport a existuje rovněž jeho komunita analyzujících uživatelů a s tím související statistik. Aktuálně z cca 6.600 analyzujících uživatelů se pomyslná nula láme kolem cca 2.800 pozice (statistika za posledních 365 dní). Tedy cca 2.800 uživatelů (42,5%) je v plusu a naopak 3.800 uživatelů (57,5%) v mínusu. Není to tak zlé 🙂
    Za sebe … sportovní sázení je jako každá jiná dovednost v životě. Nemohu do toho skočit po hlavě a myslet si, že do měsíce budu mistr světa. Když jsem se učil kraula nebo motýlka, tak to taky chvíli trvalo a docela i bolelo. Ale vytrval jsem a odměnou je mi oblíbená dovednost, u níž si vždy vyčistím hlavu, provětrám plíce, všestranně protáhnu / zpevním a ještě se příjemně zchladím při současných vedrech. Teď nemyslím běžné čachtání, ale svižný kraul třeba na 1km. Ne každý to umí, ne každý na to je. Ale hlavně, ne každý je ochoten do toho investovat požadované kvantum energie, času a kolikrát i zmaru. A o tom to je.
    Se sázením je to podobné jako s tím kraulem. Dá se dlouhodobě profitovat. Dá se znovu a znovu a opětovně vstát po neúspěšných sériích. Dají se úspěšně obírat sázkové kanceláře (i dlouhodobě), ne že ne. Ale chce to (léta) odříkání. Profitabilní sázení je mnohem větší časová a psychická zátěž, než to na první pohled vypadá a než si to je kdekdo ochoten připustit. Je to o vnitřní pokoře, sebevzdělávání, vytrvalosti / houževnatosti, stylu uvažování, atd.
    A to je hlavní problém neúspěšných sázkařů. Řada z nich postrádá pokoru, sebereflexi a trpělivost, prostě neumí prohrávat. Chtějí výsledek / profit okamžitě, když ne zítra, tak ještě dnes. Takový přístup samozřejmě nefunguje a nikdy fungovat nebude.

    -if-

    Odpovědět

  • Anonym

    27 února, 2019

    já to zkouším

    Odpovědět

  • Milan

    12 června, 2019

    U nás v hospodě byl sázkařský stůl a pánové říkali, že se tím živí, protože umí vyhrávat….Pak si přestali dávat k pivu jídlo, potom ani krekry a nakonec neměli ani na pivo a zmizeli. Bylo jim přes padesát a vypadali opravdu chytře, ale stačilo pár špatných tipů a už se nevzpamatovali.

    Odpovědět

  • Machři

    24 listopadu, 2019

    Ahoj já osobně spolupracují s typkem co se
    Sázením živí skoro 20let ….a ten mě naučil takové věci že se obrovsky zvýšila moje úspěšnost z cca 50% na asi 85%……napište mu na turboday94@seznam.cz

    Odpovědět

  • Podvodnik

    24 srpna, 2021

    Nepis si sam sobe recenze. Trapaku!

    Odpovědět

  • Machr

    24 listopadu, 2019

    Ahoj já osobně spolupracují s typkem co se
    Sázením živí skoro 20let ….a ten mě naučil takové věci že se obrovsky zvýšila moje úspěšnost z cca 50% na asi 85%……napište mu na turboday94@seznam.cz

    Odpovědět

  • Podvod

    21 srpna, 2020

    Podvod

    Odpovědět

  • turboday94@seznam.cz

    26 srpna, 2020

    máš s ním zkušenost?

    Odpovědět

  • Fujky

    24 srpna, 2021

    Jo mam.

    Odpovědět

  • Radek

    27 srpna, 2023

    Jo,je to podvod

    Odpovědět

  • Honza

    24 listopadu, 2019

    Kamarád v sázení vydělal několik mega v průběhu 6 let. Měl to jako normální job, sázel hlavně na špatně vypsané kurzy.. to znamenalo nastudovat si basket 18-tek a podobné okrajové věci… navíc mu furt sázkovky omezovali limity, tak otvíral účty na široké příbuzenstvo atd. Ve finále mu srazila vaz regulace, kdy nemohl vsázet u zahraničních sázkovek a omezení u těch českých. Situace tak 2 roky nazpátek, co vím postavil si za ty prachy barák a už normálně pracuje.

    Odpovědět

  • Podvod

    21 srpna, 2020

    Tento komentar si napsal sam vychvaleny autor. Veme si penize a v podstate nic nenauci. Pro uplneho laika je mozna prinosen pro me ne.

    Odpovědět

  • Podvod

    21 srpna, 2020

    Tento koment patri pro toho turboday94

    Odpovědět

  • Tipy zdarma

    9 listopadu, 2020

    V dnešní době ti každý druhý web dá tipy na sázení zdarma, z hlavy bych jich vyjmenovala několik, třeba https://www.jaknasazeni.cz/ … tipy zdarma mají mnohdy mnohem větší úspěšnost, než placený tipy.

    Odpovědět

  • Ondrej

    3 března, 2021

    Zdravím kdo by měl zájem sazku bez rizika napište mě nabízím 2x možná i 3x nasobek vkladu , pouze jednoho vemu pod sebe. Bylo by to pro mě dost časové vytezujici

    Odpovědět

  • Filip Havlík

    8 března, 2021

    Beru napiš

    Odpovědět

  • Richard

    26 července, 2021

    Mám zájem. Napiš mi. Díky

    Odpovědět

  • Jiří Gábor

    14 prosince, 2021

    Mám zajem o sázení. Dekuji

    Odpovědět

  • Karel

    5 září, 2022

    Ja ten systém našel pánové a dámy. Našel jsem v sázení na kurzy obrovskou díru a pochopilo by to i dítě. A fakt funguje. Prvni zkoušku, kterou jsem provedl z bilancí výhra-prohra 8:1 a ta druhá dopadla 13:2 přátelé. A fakt nekecám. Ještě zkouším fotbal, kde jsem asi též na něco narazil. Brzo se ozvu s výsledky. Karel

    Odpovědět

  • Michaela

    25 prosince, 2022

    Karel napiš pls

    Odpovědět