CZK/€ 25.320 +0,18%

CZK/$ 23.408 +0,56%

CZK/£ 29.523 +0,28%

CZK/CHF 25.813 +0,21%

Text: František Veselý

20. 12. 2019

1 komentář

Češi neradi riskují v kartách a bojí se investovat do akcií i start-upů

 

Pro Čechy je nejdůležitější morálka. Co si o nich, kdo myslí, je dokonce pro mnohé důležitější než jejich zdraví. Za riskantní považují například lhát v daňovém přiznání, ale i investovat do akcií a start-upů. Ještě větší hazard však vidí v sázení. Vsadit v kartách denní výdělek považuje za velký risk 45 procent dotázaných. Údaje vyplývají z průzkumu NN Životní pojišťovny zkoumající vztah Čechům k riziku.

Loading



 

Rodina a přátelé, zdraví a domov. To jsou pro Čechy nejdůležitější pilíře spokojeného života podle toho, co nám o sobě sami v posledních letech řekli v průzkumech. Letos jsme se rozhodli podívat na to, co naopak vnímají jako riziko či ohrožení, a to v různých oblastech života,“ vysvětluje hlavní myšlenku výzkumu Maurick Schellekens, generální ředitel NN pojišťovny a penzijní společnosti. „Naším cílem bylo zjistit, jak lidé k riziku přistupují a kdy se naopak cítí bezpečně,“ dodává.

Investice je pro mnohé Čechy synonymem pro hazard. Za riskantní považují hlavně začínající firmy a akcie. Více jak 30 procent Čechů však nemá problém s investováním do konzervativních fondů a čtvrtina respondentů by klidně vsadila denní výdělek ve sportce.

Češi neradi riskují: čeho se bojí?

„Češi se bojí investic. Jakýkoli výkyv hodnoty vnímají jako riziko, a to dokonce na stejné úrovni jako hazard. Není se úplně čemu divit. Porevoluční český finanční trh je stále celkem mladý, a i přes relativní finanční zodpovědnost, která Čechy charakterizuje, mnoho lidí stále ještě finančním nástrojům nedůvěřuje. Je proto také na nás, finančních institucích, abychom veřejnosti dobře vysvětlovaly, jak tyto nástroje doopravdy fungují a jaké jsou jejich výhody i úskalí,“ říká Maurick Schellekens.

Schellekens dále poukazuje na to, že většina Čechů se kvůli neochotě podstupovat domnělé riziko obává spořit v dynamických penzijních fondech investujících do akcií. „Podle našich propočtů přitom člověk, který se rozhodne spořit si čtyřicet let na lepší penzi a průměrně si odkládá 700 Kč za měsíc, může v dynamickém penzijním fondu našetřit až o 1,2 milionu korun víc, než kdyby se rozhodl pro konzervativní fond spoléhající jen na bezrizikové investice. Strach z krátkodobých výkyvů kvalitních dynamických penzijních fondů Čechy okrádá o zhodnocení, i když při pravidelném investování na deset a více let je riziko ztráty minimální,“ dodává.

REKLAMA

Největší kredit má pro Čechy morálka

Etika a morálka patří mezi oblast, ze které mají lidé největší obavy. Až pak následuje zdraví a finance. Nejbezpečněji se většina lidí cítí ve vztazích a v práci. Za riskantní Češi považují úpravu daňového přiznání, ale pletky na pracovišti mnohé nechává chladnými. Zajímavostí je, že osm procent dotázaných by případně nemělo problém chlubit se prací někoho jiného.

Důležitá je pro dotazované rodina a přátelé, kvůli kterým se většina lidí nechce stěhovat někam daleko. Mírné obavy pak mají Češi z toho, že by nesouhlasili se šéfem nebo řekli neoblíbený názor před svými kolegy.

Celý průzkum pro NN pojišťovnu a penzijní společnost realizovala společnost Datank a byl vystavěn na akademickém základě. Dotazováno bylo tisíc Čechů, kteří věkovou strukturou, vzděláním i místem bydliště tvořili vzorek odpovídající celkové české populaci. Průzkum probíhal v listopadu 2019 a byl veden mezinárodně uznávanou metodikou DOSPERT (Domain-Specific Risk-Taking). Respondenti odpovídali na otázky na škále od jedné do sedmi – tedy od naprostého bezpečí po naprostý risk.

 

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Mohou investoři najít ziskovost v akciích obranného průmyslu

Investoři často hledají výnosy v akciích obranných společností v období zvýšeného geopolitického napětí, jelikož jsou tyto společnosti připraveny těžit ze zvýšených vládních výdajů na obranu a bezpečnostní opatření. V roce 2024, kdy geopolitické napětí stále pokračuje, by akcie obranných společností mohly být pro investory atraktivní příležitostí. Zde […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

22. 03. 2024

Komentář: Šílenství měnové politiky

Současná měnověpolitická „sezóna“ začala v roce 2022, kdy centrální bankéři v západních vyspělých ekonomikách začali zvyšovat sazby, aby bojovali proti inflaci. Trvalo jim několik let, než se dostali tam, kde jsou dnes. Zda bylo jejich úsilí úspěšné, nám pravděpodobně napoví několik příštích měsíců a další období.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *