CZK/€ 25.200 +0,18%

CZK/$ 23.143 +0,22%

CZK/£ 29.467 +0,04%

CZK/CHF 26.168 -0,02%

Text: Radovan Novotný

18. 01. 2010

4 komentáře

7 přístupů k penězům: Do které skupiny spadáte?

 


 

Člověk, který uvažuje o svých investicích a zvládnutí svých financích, si může klást otázky, jak si vede. Skutečnost, jak konkrétní osoba finanční stránku svého života zvládá, lze možná posoudit jejím zařazením do jedné ze sedmi úrovní. Těchto sedm úrovní je rozdělení investorů, respektive těch, kteří se jako investoři cítí, do sedmi skupin podle jejich úrovně vyspělosti při investování. Kam byste zařadili sebe?

Sedm různých přístupů k penězům

Někteří lidé žijí od výplaty k výplatě, jiní žijí na dluh, další střádají a odkládají peníze, aby je mohli později použít k odložené spotřebě. Také existují rádoby investoři, kteří si odkládají pro budoucnost, ale nestarají se o výkonnost a ve skutečnosti penězům a investicím asi nerozumí. Často jdou s davem, opakují to, co se píše na předních stránkách, ale mnohdy jsou ovládáni přehnaným strachem a neznalostí.

Nejhorší skupinou investorů jsou ti, kteří věří na náhodu a využívání investičních instrumentů podobně jako hráč sází v ruletě. Další skupinou jsou dlouhodobí investoři, kteří zvládají svůj rozpočet, sledují své finanční cíle a v souladu s nimi odkládají své prostředky do vhodných investičních instrumentů. Pátou skupinou jsou zasvěcení investoři, kteří mají pod kontrolou svůj dluh i kapitál a mají přebytky, které jim umožňují sledovat i rizikovější a agresivnější investiční strategie. Aktivně se podílejí na správě svých investic a aktivně hledají způsoby, aby své peníze přiměly, aby pro ně pracovaly.

Šestou úroveň, které dosáhne jen málokdo, představují kapitalisté, kteří jsou majiteli podniků a zároveň investory. Mnohdy jsou těmi, kdo posunuje hospodářství kupředu, kdo iniciují změny, rozbíhá podnikání a vytváří investiční příležitosti.

Úroveň nula, skupina těch co fungují „od výplaty k výplatě“

Jsou to lidé, kteří nemají co investovat. Žádné peníze, které by mohli investovat, jim nepřebývají, jsou rádi, že zaplatí všechny složenky a nějak přežijí k další výplatě. Je pro ně typické, že všechno, co vydělají, utratí a nastanou-li nečekané výdaje, horko těžko hledají způsoby, jak je zaplatit. Daří-li se jim a vydělávají více peněz, daří se jim všechno utratit, mnohdy za zbytečné věci.

REKLAMA

Úroveň jedna, skupina těch, co žijí od výplaty ke splátce půjček a k dalším dluhům

Ti, kdo spadají do úrovně nula, všechno, co vydělají, utratí, ale jsou na tom lépe než ti, kdo se naučili žít na dluh. Konzumní styl života, příjmy v produktivní etapě života a dostupné půjčky přímo vybízí k tomu vypůjčit si a koupit si větší dům a lepší auto a mnoho jiných zbytečností. Může být lákavé leccos si na úvěr z kreditní karty koupit a říkat si, že je důležité "udělat si radost". Zásadní komplikací je situace, kdy se utrácení a vypůjčování vymkne z pod kontroly.

Úroveň dvě, nastřádané peníze jsou mou jistotou

Mohou to být ti, pro které správa financí znamená zejména pravidelné odkládání malých částek. Typicky vynakládají nemalé úsilí, aby nastřádali peníze, které budou jejich polštářem pro klidný spánek a jistotu v nejistém světě. Někdy šetří pro to, aby mohli spotřebovávat a konzumovat, jejich záměrem ale není svůj kapitál investovat a zhodnocovat. Vyhýbají se dluhům, razí zásadu žití v rámci svých možností a rádi říkají "prvně si ušetřím, teprve potom koupím".

Úroveň tři, investování, spekulace a spoléhání na odborníky

Jsou to ti, kteří penězům a investicím příliš nerozumí. V důsledku toho nechávají své peníze zahálet a mnohdy slepě důvěřují receptům, které se všeobecně doporučují. Na dotazy o svých investicích odpovídají: "něco posílám do fondů", "až půjdu do důchodu, budu tam mít našetřeno", "posílám to tam a tam, protože je to daňově výhodné".

Nestarají se o výkonnost svých investic, kupříkladu nerozlišují nominální (papírovou) hodnotu a reálnou (skutečnou) hodnotu. Může se jim stát, že se zodpovědně průběžnými pravidelnými a daňově zvýhodňovanými platbami do fondu připravují na odchod do důchodu, ale ve chvíli zúčtování jsou rozčarovaní, jak kupní síla jimi nashromážděných peněz byla znehodnocena.

REKLAMA

Existují také ti, kteří jdou s davem, kupují draze a prodávají lacino, protože vyčkávají, než jim dav potvrdí, že jejich rozhodnutí je správné. Může to být kupříkladu někdo, kdo koupí byt v době, kdy každý bere hypotéku a kupuje, kdy ceny šplhají do výšin, a pak je nucen v době propadu prodat, protože nezvládá splácení.

Možná že nejnebezpečnějším přístupem je asi gamblerství a spekulace. Je možná pravda, že v kasinu, podobně jako na různých trzích a ve vývoji tržních cen, existuje příležitost k ziskům. Mnohé ovšem závisí na náhodě, na spoustě nevyzpytatelných faktorů, na kuličce pohybující se v ruletě. Gambleři rádi vyzdvihují své úspěchy, ale se svými ztrátami se raději nechlubí, žijí pocitem, že jednou nastane jeden jedinečný obchod, který všechno vyřeší.

Úroveň čtyři, investování v dlouhodobém horizontu

Jsou to lidé, kteří usilují o to stát se moudrými investory, pochopit a porozumět investičním zásadám a principům moudrého investování. Mají vyjasněny své finanční cíle, zvládají svůj rozpočet, finančně plánují a obvykle i pravidelně investují. Jsou spíše konzervativní, zajišťují se a pojišťují se, jsou trpěliví a umějí využívat času.

Rádi studují investiční možnosti a nechávají se informovat o investování, mají plán a v souladu s ním dlouhodobě investují a vytvářejí své portfolio zohledňující investiční horizont i sledované finanční cíle. Mnohdy se soustředí na svou kariéru, profesi a zaměstnání, které jsou zdrojem jejich příjmů a tak vyhledávají poradenství u kompetentních finančních poradců. Získané rady obvykle kriticky zvažují, hledají alternativy a na investičních rozhodnutích se aktivně podílejí.

REKLAMA

Úroveň pět, moudří, zasvěcení a pokročilí investoři

Je pro ně typické, že mají pevné finanční základy, zajištěné příjmy a prostředky navíc. I když uskutečnili mnoho úspěšných investic, utrpěli také pravděpodobně i ztráty, které jim umožnili získat a prohloubit jejich investorskou moudrost. Rozumějí penězům a vědí, jak peníze přimět, aby pro ně pracovaly. Díky tomu všemu si mohou dovolit, aby část jejich portfolia byla volena s využitím agresivnější i rizikovější investiční strategie. Mají ujasněny investiční principy a zásady a s kritickým nadhledem se jich drží. Ve světě investic jsou vzdělaní, aktivně vyhledávají nové informace a rádi si nechají poradit.

Úroveň šest, majitelé podniků a investoři

Jsou to ti, kteří se nacházejí na úrovni na kterou dosáhne velmi omezený počet lidí, bývají pejorativně označováni jako "kapitalisté". Mnozí lidé spadající do této skupiny iniciují změny, dokáží rozběhnout podnikání a vytvářet investiční příležitosti.

Jsou to třeba ti, kteří zakládáním podniků a využívajících existujících podnikatelských příležitostí vytvářejí akcie, které pak makléři prodávají a investoři nižších úrovní nakupují. Dalo by se také říci, že soustředí pozornost na vydělávání peněz za současného skloubení peněz, času a talentů jiných lidí. Svými kroky ovlivňují tvorbu pracovních míst, podmínek pro podnikání a vytváření přidané hodnoty, na základě které země prosperuje.

Uhodnete, kdo je autorem a ve které knize je uvedených sedm úrovní publikováno?

Autor, který ve své knize těchto sedm investorských úrovní rozlišuje, tvrdí, že se v každé z úrovní trochu poznává. Doslova říká: „Co jsem prostudoval různé úrovně tohoto seznamu, spatřil jsem charakterové vady, které mě brzdí.“ Ve své myšlence pokračuje: „Ačkoli dnes působím jako investor šesté úrovně, neustále si všech sedm úrovní pročítám a pracuji na svém zdokonalení.“

Uhodnete, o kterého autora, zabývajícího se finanční inteligencí a osobními financemi, se jedná? Ve které i do češtiny přeložené knize je rozdělení investorů do sedmi skupin uvedeno?

Loading

Vstoupit do diskuze 4 komentáře

Zdroj a více informací: CII750.cz



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • astronom

    19 ledna, 2010

    Je mozne ze mate na mysli Kiyosakiho, ale v skutocnost autorom 7 urovni investora je americky realitny milionar John Burley, od ktoreho to ma aj Kiyosaki.

    Odpovědět

  • Radovan Novotný

    21 ledna, 2010

    Trefa do černého :-). Je to od Kiosakiho, z knihy Cashflow kvadrant. A Kiosaki to má od Burleyho (http://www.johnburley.com/TheSevenLevels_WebVersion.PDF).

    Odpovědět

  • Anonym

    21 ledna, 2010

    Za sebe mohu říci, že jsem prošel několika popsanými úrovněmi, a to jak úrovní 0,1,2. To už mám naštěstí za sebou a už několik posledních let se řadím do úrovně 4. Zároveň se snažím prosadit v úrovni 5, ale než se mi to úplně podaří, předpokládám, že to ještě pár let potrvá. Tvrdě na tom pracuji, tak uvidíme. Nedělám si ale ambice dosáhnout úrovně 6 🙂

    Odpovědět

  • Jarda

    21 ledna, 2010

    V článku mi chybí hodnocení, k čemu každá úroveň prakticky vede. Jelikož poslední dvě úrovně se týkají jen velmi malého počtu lidí, tak článek v podstatě potvrzuje, že velká většina lidí se svými prostředky dost plýtvá.
    Potíž je i v tom, že u nás i v cizině má mnoho lidí zkušenost s tím, že úroveň 1 (splácení dluhů) je obohatila (např. po 20 letém splácení hypotéky měli vzhledem k průběžné inflaci nakonec mnohem větší majetek, než by získali průběžným spořením stejně vysokých částek) zatímco „vyšší“ úroveň 2 (spoření) je ochudila (celý život se uskrovňovali ve jménu „zodpovědnosti“ a při odchodu do důchodu měli méně majetku než ti „nezodpovědní“ z úrovně 1).
    Úroveň 3 (investování dle rad „odborníků“) je typicky prodělková. Studie Dalbar opakovaně prokazují, že průměrný investor kráčící s davem sotva srovnává inflaci a udělal by lépe, kdyby své peníze nechal na spořícím účtě (a to jsou data za 20 let, kdy akcie rostly průměrně přes 10% ročně).
    Úroveň 4 se od předchozí liší hlavně tím, že máme k dispozici „kompetentní poradce“ – a jsme u problému, jak je poznat. Takže hodně štěstí při cestě na úroveň 5, kdy už si poradíme sami!!

    Odpovědět