CZK/€ 25.200 +0,18%

CZK/$ 23.143 +0,22%

CZK/£ 29.467 +0,04%

CZK/CHF 26.168 -0,02%

Text: Redakce

04. 01. 2016

0 komentářů

Rodinný rozpočet: Překontrolujte si trvalé platby a ušetříte

 


 

Na všechno dnes existují jednoduché a přehledné programy, předpřipravené tabulky, kolonky a nápovědy. Jako příklad uvádím excelovskou tabulku, kam si lze zapisovat všechny příjmy a veškeré myslitelné, a tedy přehlédnutelné výdaje. Jinak tuto funkci dnes běžně nabízejí i některé banky v rámci internetbankingu.

Zastavím se u výdajů. Ty lze rozdělit na pravidelné (většinou řešené přes trvalé platby a inkaso), nepravidelné a mimořádné, dále na fixní a variabilní. Z hlediska druhu pak na výdaje na bydlení, dopravu, jídlo, hygienické potřeby, oblečení, děti, případně domácí zvířata, pojištění, splátky úvěrů, investice a podobně.

Pokud chceme mít přehled, musíme si psát svá vydání, byť by šlo o drobné, znát jejich charakter a základní členění. Jedině tak najdeme úspory, odhalíme zbytečné výdaje a smysluplně můžeme plánovat. Pokud ale nechceme vnímat domácí rozpočet a především výdaje až tak moc technokraticky, pojďme na to trochu jinak, vlastně úplně obyčejně.

Tip: Pro zjednodušení, udržitelnost plánování a motivaci do budoucna si rozdělme výdaje nikoliv z hlediska ekonomického, časového, administrativního nebo z hlediska charakteru a druhu nákladů, ale z pohledu instinktivního, logicky uchopitelného.

Tak nám vzniknou čtyři základní kategorie odlišných nákladů, u kterých si dovolím doporučit poměr na celkových našich výdajích (procenta v závorce – 60/20/10/10). Pak bez zbytečných složitostí zjistíme, jestli si v nějaké skupině výdajů příliš „nevyhazujeme z kopýtka“, nebo nejsme naopak zbytečně „při zdi“:

REKLAMA

  • Chod rodiny – pravidelné, povinné a nezbytné rodinné výdaje, režie chodu domácnosti (60%).
  • Rozvoj domácnosti – odkládání peněz bokem na plánovaná větší vydání, investice, dlouhodobé záměry jako jsou dovolená, rekonstrukce, větší nákupy apod. (20%).
  • Radost v rodině – peníze pro zábavu, hobby, prostředky pro potěšení sebe sama, rodiny, přátel, abychom se z těch všech povinností a nutností jednou nezbláznili (do 10%).
  • Rezerva pro rodinu – peníze, na které za normálně se vyvíjející situace nebudeme sahat (10%).

Není to ale jen o výdajích. Často se totiž zapomíná na druhou polovinu rovnice – na příjmy, aneb „kdo neseje, ten nesklízí“. Můžeme se ušetřit, uskromnit a proškrtat do bezvědomí, ale když nebudeme mít stabilní a pravidelný příjem, efektivní to bude jen na polovic.

Správná hospodyňka pro pírko i přes plot skočí – aneb hledáme-li úspory, musíme pro to něco aktivně udělat. Není potřeba nikam běhat, tím méně někam skákat nebo něco přeskakovat, stačí se podívat na pravidelné opakující se platby a inkaso. Touto cestou odcházejí peníze z našich účtů automaticky bez jakékoliv naší aktivity. Nemusíme se sice ničím zabývat, nemáme žádné starosti, ale zároveň díky tomu ani nesledujeme, jestli náhodou neplatíme zbytečně moc. Právě v těchto rodinných výdajích najdeme největší úspory.

Tip: Vezměme si do ruky výpisy z účtu a zkontrolujme trvalé platby – elektřina, plyn, teplo, pevná linka, připojení k internetu, televizní kanály, mobilní tarify, pojištění všeho druhu, bankovní účty a podobně.

A pak stačí jen porovnat ceny těchto služeb a dodavatele případně vyměnit. Ke srovnání cen a kontrole našich významných pravidelných výdajů se vracejme v pravidelných intervalech. Vše se totiž neustále vyvíjí – firmy přicházejí s novými produkty, moderní technologie snižuje náklady, na trh vstupují nové společnosti.

REKLAMA

I pouhé oznámení o záměru odejít či službu ukončit má nevídaný efekt v podobě nabídky nižší ceny. Je nepochopitelné a absurdní zároveň, že nejbohatším firmám platíme více, než by ony samy akceptovaly, a úspory pak honíme na párku s 30% obsahem masa, obarveným škrobem zvaným jogurt nebo tím, že dítě nepošleme na lyžařský výcvik či letní tábor.

Článek je ukázkou z knihy „Konec finančních negramotů v Čechách“ Patrika Nachera, která je ke koupi v nakladatelství Plot. 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *