CZK/€ 25.155 -0,32%

CZK/$ 23.470 -0,62%

CZK/£ 29.361 -0,01%

CZK/CHF 25.687 -0,48%

Text: Petr Zámečník

24. 06. 2019

3 komentáře

Zákaz binárních opcí prodloužen. Ruleta definitivně končí

 

Česká národní banka (ČNB) vydala zákaz nabídky binárních opcí pro drobné klienty. Navázala tím na dočasné opatření Evropského orgánu pro cenné papíry a trhy (ESMA). Důvod? Binární opce jsou tvrdý hazard.

Loading



 

Binární opce nejsou klasickým opčním nástrojem. Představují spíše ruletu. Klient si vsadí, jestli podkladové aktivum (zlato, akcie, měnový pár…) za určitý čas bude mít cenu vyšší, nebo nižší než je aktuální kurz. Podobně jako v ruletě si vsadí na černou, nebo červenou.

V ruletě hraje ve prospěch kasina zelená nula. I s ní může sázející volit z 37 čísel, z nichž je 16 červených a 16 černých. Pravděpodobnost prohry při sázce na barvu díky nule není 50 %, ale téměř 56,8 %. Toto drobné vychýlení pravděpodobnosti způsobuje, že kasina bohatnou a hráči v průměru chudnou. U binárních opcí je to obdobné… jen mnohem tvrdší.

U binárních opcí je pravděpodobnost ztráty při jednom obchodu 50 %. Problém je ale výše případné výhry. Před zákazem prodeje binárních opcí drobným klientům ze strany evropského orgánu ESMA byly nabízené produkty, kde klient za nákup binární opce zaplatil 10 USD, a když správně trefil směr pohybu, dostal 18 USD. Pokud neuspěl, přišel o 10 USD. Výsledkem bylo, že v dlouhodobém horizontu (který byl poměrně krátký) ztratil v průměru 1 USD za sázku.

Česká národní banka k binárním opcím uvádí, že pravděpodobnost ztráty roste s počtem obchodů: „V případě 20 obchodů je pravděpodobnost ztráty 59 %, zatímco u 1000 obchodů až 99 %.“

REKLAMA

Evropský orgán ESMA zakázal dočasně do 2. 7. 2019 nabízet binární opce drobným klientům od května 2018 spolu s omezením páky u rozdílových produktů (CFD – contract for difference). „Pokud jde o binární opce, oznámený zákaz je nutný k ochraně investorů vzhledem k charakteristikám těchto produktů,“ uvedl tehdy Steven Maijoor, předseda Evropského orgánu pro cenné papíry a trhy. Na toto opatření nyní navazuje ČNB.

Česká národní banka varovala před nebezpečím binárních opcí již v roce 2015. Před přinejmenším zavádějícími způsoby lákání na binární opce jsme varovali již v roce 2014.

Tip: Jak se láká na binární opce aneb Nevěřte všemu

Binární opce by v současnosti neměly být dostupné pro drobné klienty. Obchodovat s nimi by v Evropě měli mít možnost pouze kvalifikovaní (zkušení) investoři. Ve skutečnosti se k nim mohou přes jiné finanční produkty dostat i ostatní.

REKLAMA

Jedním z produktů, který zatím částečně uniká evropským regulacím investičního trhu, je investiční životní pojištění. Prostřednictvím některých pojišťoven a jejich produktů mohou i drobní klienti investovat do rizikových nástrojů, jako jsou kryptoměny či binární opce. Jedná se zpravidla o menší pojišťovny se specifickým zaměřením právě na alternativní investice často s přeshraniční působností.

Malé pojišťovny působící navíc z jiného státu nemají vlastní distribuční síť. Využívají proto finanční zprostředkovatele. Proto Česká národní banka nyní varuje pojišťovací zprostředkovatele, aby důsledně zvažovali, komu a proč rizikové produkty životního pojištění prodávají.

Binární opce na výsluní

Binární opce se na finančním trhu rozšířily až v roce 2000. V té době ale neohrožovaly drobné klienty a byly využívány především finančními institucemi a kvalifikovanými investory. Mezi retailové investory se dostaly až v roce 2008, kdy americká komise pro cenné papíry (SEC) schválila jejich široký prodej.

Na výsluní u drobných investorů se binární opce udržely pouhých 10 let do zákazu jejich prodeje nekvalifikovaným investorům ze strany ESMA.

Loading

Vstoupit do diskuze 3 komentáře

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Generační rozdíly v investování. Více než 30 % mladých lidí si aktivně spoří na důchod už teď

Každá generace je definována vlastní perspektivou, která vznikla v důsledku generačního historického kontextu a společenských vlivů. Pokud jde o peníze a investice, každá z nich má své zakořeněné investiční postoje, které reflektují ekonomické podmínky, technologický pokrok a celkovou kulturní vyspělost dané doby. Podívejte se blíže na investiční […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 04. 2024

Do čeho investovat v době války?

Může se zdát, že mezi rizikem a nejistotou je pouze minimální rozdíl, ale není tomu tak. Riziko znamená, že lze na základě přiměřeného datového vzorku vyčíslit pravděpodobnost, zatímco v případě nejistoty je podobná kvantifikace nemožná. Geopolitické události se ze své podstaty pojí s nejistotou a mají širší paletu neznámých […]

Text: Redakce

25. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Pavel Hanzl

    24 června, 2019

    V pořádku. Zvažoval jsem, že bych BO testoval, ale pak mi došlo, že je to pěkně vyčůraný byznys. Nikdy nemáte jistotu, že makléř nemanipuluje s výsledky ve svůj prospěch, třeba hlídá trh tak, aby byl konečný výsledek v jeho prospěch. Vám samozřejmě napíšou, že čas t1 je ten čas, ve který mělo být rozhodnuto, ale rozhodli v čase t2, který může předcházet času t1, nebo naopak nastat až po něm.

    Odpovědět

  • Eliass

    9 září, 2019

    Byl to regulérní investiční nástroj. Druh finančního derivátu se kterým mohl každý naložit dle svého uvážení. Já
    jsem například díky němu vydělával kontinuálně roky. Tzv. ladder opce tvořily většinu mých příjmů:(

    Odpovědět

  • Montez

    3 dubna, 2023

    Z**raní p**chanti. Chtějí abysme do konce života makali pro nějakou korporaci od 9-5, mezitím co si ti papaláši budou žít ve vatě z našich peněz.

    Odpovědět