CZK/€ 25.200 +0,18%

CZK/$ 23.143 +0,22%

CZK/£ 29.467 +0,04%

CZK/CHF 26.168 -0,02%

Text: Redakce

25. 01. 2018

0 komentářů

Klíčové legislativní změny v oblasti finančního poradenství 2018

 

Jaké jsou nejvýznamnější legislativní změny v oblasti pojištění, investic, úvěrů a ochrany osobnosti? Kam kráčí finanční poradenství? Videozáznam přednášky Jiřího Šindeláře (USF) z konference FINfest 2017.

Loading



 

Kam se ubírá regulace a jaké bude mít dopady na finanční zprostředkování? „V roce 2016 jsme pracovali na implementaci zákona o spotřebitelském úvěru, dobojovávala se regulace provizí. V roce 2017 došlo k nenápadné změně, která ovšem zasahuje každodenní fungování finančního poradenství – AML zákon o praní špinavých peněz. Bylo to i pro mě trošku překvapivé hlavní téma roku 2017.

V roce 2018 nás čeká nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR), nová úprava investic (směrnice MiFID II) a v neposlední řadě doufáme, že přijde nový zákon o distribuci pojištění tzv. novela 38.

Otázkou je, co bude následovat. Každopádně je velmi pravděpodobné, že nás nemine v dohledné budoucnosti panevropský penzijní produkt, který přinese kromě nových povinností i nové klientské obchodní příležitosti.

Evropská komise v současné době analyzuje dopady Zelené knihy na finanční služby, která by měla především posílit přeshraniční poskytování služeb. Důvodem je, že trh je stále hodně fragmentovaný a vládne nespokojenost s tím, jak málo se přeshraniční služby ve financích poskytují.

REKLAMA

Otázkou zůstává, zda se dočkáme například MiFIDu III, IDD II či hypoteční směrnice II. Můžeme ale na rovinu říct, že by se nejednalo o nějaké deregulační balíčky nebo směrnice,“ řekl na konferenci Jiří Šindelář.

Změny v investičních produktech

Jaké změny směrnice MiFID II z roku 2014 v České republice účinná k 3. 1. 2018 přinese z pohledu finančních poradců?

„Prvním bodem je vyčlenění nezávislého finančního poradenství. Jde především o to, že když se označíte například za nezávislého investičního poradce, tak nebudete moci pobírat pobídky od třetích stran. To znamená, že nebudete moci inkasovat provize.

Druhou změnou je povinnost analyzovat dostatečně široké portfolio nástrojů z celého trhu, tedy nejenom vlastních v případě, že jste například poradcem pod bankou či nějakým obchodníkem.

REKLAMA

Investiční zprostředkovatel zůstává, a to i přes nezanedbatelné tlaky na to, aby úplně skončil a byl nahrazen tzv. malým obchodníkem s cennými papíry. Přesto se muselo něco položit na oltář vlasti, aby se tlak zejména ze strany ČNB kompenzoval.

Ministerstvo financí přistoupilo ke zúžení rozsahu nástrojů od 3. 1. 2018. Investiční zprostředkovatel (IZ) může zprostředkovat pouze dluhopisy s prospektem nebo obdobným dokumentem, fondy, fondy kvalifikovaných investorů. Vypadávají akcie – pokud někdo zprostředkovával obchody s akciemi jako IZ, od 3.1. v tom nemůže pokračovat. Nadále IZ nesmí dělat deriváty a nástroje peněžního trhu.

Zúžení rozsahu nadřízených osob velmi výrazně reflektuje dohledové zkušenosti ČNB, kdy docházelo k propojování IZ s přeshraničními obchodníky působícími v ČR. Když to velmi zjednoduším, tak IZ nebo vázaní zástupci, tak váš nadřízený IZ, bude moci předávat pokyny, spolupracovat pouze s institucemi, které jsou plně usídleny na území ČR. To znamená, že zde mají založenou akciovou společnost.

V oblasti vnitřního fungování zákon posiluje již tak silné požadavky na fungování zprostředkovatelských firem. Zavádí úplně novou oblast produktového řízení, kdy distributoři budou muset spolupracovat s tvůrci produktů (s továrnou) na tom, pro jaký cílový trh je produkt vyvíjen, jaká má být distribuční strategie – to bude zřejmě definovat poskytovatel a distributoři se budou muset řídit nějakými pokyny, které dostanou při distribuci produktu.

REKLAMA

Další povinností je řízení rizik. Podle mého názoru ne příliš logická extenze. Všichni dobře víte ze své praxe, že IZ teoreticky na rozdíl od pojišťovacího agenta nikdy nepřijímá peněžní prostředky klienta a nedrží investiční nástroje. Tento požadavek na řízení rizik proto není úplně pochopitelný. Myslím si, že to bude jen administrativní cvičení, které nebude mít ve větší míře reálný dopad na fungování firem.

Prokazování odbornosti je známé z úvěrů a předtím penzijních produktů. Nově bude povinná maturita a odborná zkouška bez nutnosti ji opakovat. Výjimkou v investičních produktech je, že ČNB uzná některé dosud vykonané zkoušky v oblasti investic nebo investičních služeb.

Nově bude zaveden registrační obnovovací poplatek. VZK v investičním kontextu měli dosud specifikum, že měli registraci zdarma a nebyl žádný obnovovací poplatek. To končí a standardně se budeme setkávat s dvoutisícovým kombinováno s tisícovým poplatkem. Nově se také opět objevuje povinné pojištění odpovědnosti.

Zákon i vyhlášky jsou schváleny, účinnost je od 3. 1. 2018 samozřejmě s přechodným obdobím na zkoušky a na maturitu,“ pokračoval Jiří Šindelář.

Přepsáno cca 10 minut prezentace Jiřího Šindeláře. Pro více sledujte video.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

regulace kryptoměn

Kryptoměny se liší funkčností. Zohlednit to má i regulace ze strany EU

Foto: Shutterstock Ačkoliv je asi nejdiskutovanější kryptoměnou současnosti bitcoin, kryptoaktiv existuje několik tisíc. Liší se především svou funkčností. Jaké rozeznáváme druhy kryptoměn a jak k nim přistupuje v rámci připravované legislativy Evropské Unie jsme si povídali s právníkem Janem Eisenreichem, expertem na blockchain.

Text: Veronika Hejná

28. 06. 2021

Peníze - brýle - slepota - finanční plán

Finanční plán jako prodejní nástroj?

Finanční plán je základním nástrojem naprosté většiny finančních poradců. Je ale v dnešní turbulentní době ještě něčím jiným než marketingovým nástrojem sloužícím k prodeji finančních produktů?

Text: Petr Zámečník

30. 10. 2019


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *