CZK/€ 25.200 +0,18%

CZK/$ 23.143 +0,22%

CZK/£ 29.467 +0,04%

CZK/CHF 26.168 -0,02%

Text: Petr Gola

24. 02. 2011

7 komentářů

Hongkong a Singapur: Minimální daně, minimální důchod

 


 

Ekonomiky Singapuru a Hongkongu mají mnohé společné. Jsou to nejvíce globalizované ekonomiky světa. Ekonomická svoboda v obou zemích je nejvyšší na světě, neexistují zde žádná omezení či pobídky. Zahraniční investoři těží z velmi liberálních podmínek, v přepočtu na jednoho obyvatele patří Hongkongu a Singapuru první místo v míře zahraničních investic.

Téměř celé ekonomiky jsou privátní. Efektivita obchodu je v obou zemích obdivuhodná. Infrastruktura je na vynikající úrovni, stejně jako podnikatelské prostředí. Celní postupy jsou hodnoceny jako nejméně náročné na světě. Čas a náklady spojené s dovozem a vývozem zboží jsou rovněž nejnižší. Singapur je stejně jako Hongkong silně závislý na obchodu a vývozu.

Zdanění je minimální

V Hongkongu a Singapuru je minimální zdanění. V Hongkongu činí celková daňová zátěž 12,8 % k HDP, v Singapuru 13 % k HDP. Jenom pro srovnání: v Japonsku 27 % k HDP, v USA 28 % k HDP, Česku 36 % k HDP, Německu 41 % k HDP, v Dánsku 50 % k HDP.

Dle hodnocení Světové banky je daňový systém v Hongkongu i Singapuru jednoduchý a výkonný. V Hongkongu není vůbec zavedena DPH a v Singapuru je jednotná 5% sazba DPH. Daňové zatížení je velmi nízké, mnohé daně nejsou zavedeny vůbec. Zdanění práce je rovněž velmi nízké, současně je úroveň sociální politiky v obou zemích v porovnání s Evropou nízká.

·        V Hongkongu dosahuje průměrná roční mzda cca 195 tisíc hongkongských dolarů (18 500 €). Na pojistném odvádí zaměstnanci v Hongkongu 5 % ze své mzdy a daň z příjmu se pohybuje od 0 % do 19 %.

REKLAMA

·        V Singapuru dosahuje průměrná roční mzda cca. 42 tisíc singapurských dolarů (24 800 €). Na pojistném odvádí zaměstnance od 5 % do 14,5 % a daň z příjmu fyzických osob se pohybuje od 0 % do 20 %. Vyšší sazba je uvalena až na velmi nadprůměrné příjmy. Efektivní zdanění u průměrné mzdy nedosahuje ani 3 %. Horní 20% sazba daně z příjmu fyzických osob je uvalena až na příjmy ve výši 8násobku průměrné mzdy.

Situace, kdy Evropané mají díky státu zajištěn dostatek finančních prostředků (např. nemoc, nezaměstnanost a penze), musí občané v Hongkongu a Singapuru zvládnou ze svých zdrojů. Musí sami sebe finančně zajistit. Spoření a investování na penzi je tedy naprostou nutností.

Občané si sami volí, jakým způsobem se finančně zajistí na důchod (vlastní byznys, nemovitosti, akcie, fondy…). Nízké daně a odvody znamenají, že o životní úrovni v penzi si každý občan rozhoduje z veké míry sám.

Důchodový systém v Hongkongu

Důchodový věk je 65 let pro muže i ženy. Předčasný odchod do penze není možný, respektive nelze dříve čerpat státní penzi.

REKLAMA

Zaměstnanci neplatí sociální a zdravotní pojištění do měsíčního příjmu 5 000 HKD. Při vyšším výdělku platí zaměstnanci na pojistném (sociální a zdravotní pojištění dohromady) 5 % ze svého příjmu, maximálně však 1 000 HKD měsíčně (tj. 12 000 HKD ročně). Zaměstnavatelé přispívají stejnou částkou jako zaměstnanci.

Výše důchodu závisí na počtu let, kdy je pojištění placeno a kolik bylo na pojistném celkem zaplaceno. Čím déle je sociální pojištění placeno a čím vyšší jsou odvody, tím vyšší důchod. Stejně jako v Česku se důchody nedaní, ani nepodléhají odvodům na pojistném.

Průměrný čistý důchod v Hongkongu u mužů činí 36 % průměrné čisté mzdy. Jenom pro srovnání, v Česku dosahuje průměrný důchod muže 62 % průměrné čisté mzdy. Průměrný mužský důchod činí 11 216 Kč (k 30. září 2010) a průměrná čistá mzda ve třetím čtvrtletí 2010 byla 18 032 Kč.

Důchodový systém v Singapuru

Důchodový věk v Singapuru je 62 let pro muže i ženy. Předčasný odchod do penze není možný. Výše pojištění (zdravotní i sociální dohromady) se liší dle věku zaměstannce a pohybuje se od 5 % do 14 %.

Výše důchodu závisí na počtu let, kdy je pojištění placeno a kolik bylo na pojistném celkem zaplaceno. Čím déle je sociální pojištění placeno a čím vyšší jsou odvody, tím vyšší důchod. Průměrný čistý důchod v Singapuru u mužů činí pouze 18 % průměrné čisté mzdy.

Pramen: OECD: Pensions at a Glance/Asia/Pacific Edition 

Loading

Vstoupit do diskuze 7 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Maximální roční příjmy pro výpočet důchodu

Od roku 2008 se sociální pojištění platí pouze do dosažení maximálního vyměřovacího základu, z částky nad strop se již sociální pojištění neplatí a tyto příjmy tedy nevstupují do výpočtu starobního důchodu. Nadstandardní příjmy před rokem 2008 tedy ovlivňují výši důchodu více než od roku 2008. Podívejte se na […]

Text: Petr Gola

Foto: Shutterstock

12. 03. 2024

Stát chce i nadále vybírat windfall tax. Hrozí žaloby menšinových akcionářů ČEZ

Ještě loni ministr financí Zbyněk Stanjura říkal, že daň z mimořádných zisků zřejmě skončí už po roce trvání. Dávalo by to smysl. Ke konci loňska stát ukončil zastropování cen energií. Ty totiž na burze klesly tak nízko, že už není třeba, aby lidem od drahých energií ulevoval. Jestliže […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

29. 02. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Milan

    25 února, 2011

    Přesně to samé bych zavedl v České republice, bohužel, se zdejší mentalitou a přesvědčením drtivé většiny obyvatelstva, že se o ně musí ve stáří postarat stát, by tento model byl v našich podmínkách absolutně neživotaschopný…

    Odpovědět

  • Nox

    25 února, 2011

    Otazkou je, jaky duchodovy system je pouzitelny pro soucasnou mentalitu Ceskeho naroda.

    Odpovědět

  • Radek

    26 února, 2011

    Mentalita se dá změnit… jen si spousta lidí nejdřív musí nabít hubu…

    Odpovědět

  • Nox

    26 února, 2011

    No nevim – podle me je to minimalne otazka nekolika generaci pri radikalni zmene prostredi.

    Odpovědět

  • Jan Dvořák

    25 února, 2011

    Vzpomínám se, jak jsem kdysi četl rozhovor se správcem HongKongu ze 60. a 70. let. Říkali mu, že vlastně neměl sekonomiou moc práce, že ji prostě nechal být.
    Na to on odpověděl „A dovedete se představit, jaká byla práce odolat pokušení něco udělat?“
    Tuhle větu by si měli politici vzít k srdci.

    Odpovědět

  • Radek

    26 února, 2011

    😀

    Odpovědět

  • Tomáš Buroň

    30 listopadu, 2012

    V Hong Kongu je to super pro firmy, které mají příjem třeba ze zahraničí. Mám tam firmu a neplatím žádné daně. Rozhodně se tam lépe podniká než v česku. Sám bych ji ale určitě nezaložil:D Firmu mi zařídila firma Navrat & Oslanec a všechno vedou za mě, což je paráda.http://www­.incorporated­.cz/

    Odpovědět