CZK/€ 25.200 +0,18%

CZK/$ 23.143 +0,22%

CZK/£ 29.467 +0,04%

CZK/CHF 26.168 -0,02%

Text: Daniel Kuchta

08. 02. 2011

2 komentáře

Podílovým fondům loni vévodily akcie

 


 

Analýza výsledků podílových fondů z minulého roku má za cíl přiblížit a ukázat retailovým klientům možnosti, které podílové fondy jako investiční nástroj nabízejí. Podílové fondy byly vybrány právě se zřetelem na možnosti drobných investorů, což ukazuje také jeden z hlavních činitelů v metodice. Tím byla dostupnost samotných fondů a informací o nich, a také možnost pravidelně investovat. Když fond tuto podmínku nesplnil, nebyl na něj brán zřetel.

Co se týče samotného hodnocení, nejvíce objektivní metodou, které umožňuje hodnotit fondy napříč celým spektrem, bez rozdílu na zaměření fondu, se ukázalo Sharpe ratio, které bere v potaz jak výnosy fondů, tak jejich riziko (volatilitu) a inflaci (reprezentovanou bezrizikovou úrokovou mírou). Nejdůležitějším kritériem tak byl poměr nadvýnosu a volatility, na jehož základě bylo sestaveno také pořadí nejlepších fondů v jednotlivých skupinách i celkově.

Jak dopadly fondy

Metodika výpočtu ukázala slabinu korunových fondů peněžního trhu, z nichž ani jeden nedosáhl požadovaný kladný nadvýnos. Fond peněžního trhu od společnosti ČP INVEST byl tak v konečném důsledku vybrán podle dodatečného kritéria, kde není zohledněn alternativní náklad investice ve formě PRIBIDu.

Mezi konzervativními dluhopisovými fondy dosáhl nejlepšího Sharpeho poměru Conseq Invest Konzervativní dluhopisový fond, který investuje především do krátkodobých dluhopisů a je velmi konzervativně zaměřen. V této kategorii rozhodují podle analytika Fincentra Josefa Rajdla zejména poplatky fondu: „Fondy zaměřené na české dluhopisy v současné době nemohou mít nikterak zářivý výnos, do značné míry tedy rozhodují i náklady fondu.

Progresivní dluhopisové fondy na tom byly o poznání lépe, jejich výnosy v některých případech dosahovaly i více než 20 %, daní ale byla vysoká volatilita. Dobré výsledky zaznamenávaly především fondy zaměřené na rozvíjející se trhy. Právě vítězný Fond korporátních dluhopisů od ČP INVEST dopadl nejlépe díky nízké volatilitě, které vděčí měnovému zajištění.  

REKLAMA

Petr Fejtek, šéfredaktor magazínu Finanční poradce, k výsledkům poznamenal: „Dluhopisy loni předvedly neuvěřitelný výkon, který dlouho (ne-li nikdy) neuvidíme. Dvouciferné výnosy na jaře přilákaly mnohé investory, ale bylo jasné, že je již po sklizni a poslední půlrok již i fondy ztrácejí.“ Tím také připomíná, že minulé výnosy nikdy nejsou zárukou výnosů budoucích.

Mezi akciovými fondy se dařilo fondům zaměřeným na sektor spotřebního zboží, což dokazuje jak vítěz ING (L) Invest Prestige & Luxe, tak další fondy s podobně zaměřeným portfoliem. Fond od ING pak těžil z nízké volatility a právem se stal nejúspěšnějším fondem napříč kategoriemi. Na dalších příčkách se pak umístily fondy, jejichž regionální alokace je soustředěna v Asii. Podle Petra Fejteka „ stále jen malá menšina chápe, že výnos je jen odměnou za podstoupenou volatilitu – ale je nás postupně stále víc. Obrovský problém je ovšem nyní měnové riziko. Proto fandím jednoznačně těm, které měnově zajišťují, shodou okolností i sérii korunových fondů ING. Osobně zase mám nejraději zaměření na takové ty „neexotické“ EM, jako je Rusko nebo Turecko.

Skupinu smíšených fondů ovládly fondy zaměřené na komoditní sektor. Zlatý fond ČP INVEST mimo orientace na společnosti těžící zlato či stříbro obsahuje také ETF ze sektoru drahých kovů. Petr Fejtek k této kategorii dodává: „Smíšené fondy
jsou klasickou zlatou střední cestou a najdeme mezi nimi plejádu docela slušných výsledků. Pomáhala jim ale dluhopisová složka, což se letos opakovat nebude. Nu a Zlatý ČP Investu měl jen „kliku“, že se zoufalí bohatí burani vrhli na zlato jak na spásu lidstva (ale pozor, k rekordu reálné ceny po 2. ropném šoku 1979 ještě třetina schází).

Divoká karta

Samostatnou kapitolou bylo vyhlašování divoké karty, kterou měl na starosti portál Investujeme.cz. Zde jsme si dovolili vybrat fond, který může vyvolat diskusi, o to nám ale tak trochu šlo. Fond Templeton Frontier Markets Fund je zaměřen na hraniční trhy, které by mohly v budoucnu sehrávat roli následovníků zemí BRIC. Jedná se o různé skupiny zemí, které jsou známé pod názvy CIVETS,MAVINS, NEXT11, atd. Důvodů k výběru bylo několik. Výnosový potenciál spojený s investicemi do těchto progresivně se rozvíjejících se zemí (populační vývoj, surovinová základna, atd.), ve spojení s možností investovat již poměrně malou částku, nebo také osoba portfolio manažera, kterým je Mark Mobius.

Na druhé straně je ale potřeba zmínit i rizika, kterými jsou politická nestabilita, nebo měnové riziko (je dostupný v euru a americkém dolaru). Politické riziko je dnes patrné zejména na situaci v Egyptě, ale jak říkal jeden z nejznámějších Rothschildů, Nathan: Akcie se nakupují, když v ulicích teče krev. Takže ideální doba pro nákup. A co se týče měnového rizika, zde je nutné připomenout, že to může působit jako dobrý sluha, ale také jako zlý pán.

Loading

Vstoupit do diskuze 2 komentáře

Zdroj a více informací: CII750.cz



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • KRTEK

    9 února, 2011

    HA HA HA HA HA HA HA HA
    – NYNÍ JIŽ DOOPRAVDY PO PŘEČTENÍ JE ČŮRÁM !

    Odpovědět

  • Ondra Vícha

    9 února, 2011

    Proč konkrétně, co je tak směšné?

    Odpovědět