CZK/€ 25.200 +0,18%

CZK/$ 23.143 +0,22%

CZK/£ 29.467 +0,04%

CZK/CHF 26.168 -0,02%

Text: Daniel Kuchta

16. 02. 2011

0 komentářů

Souboj burz o vliv a velikost je v plném proudu

 


 

Oznámení spojení Deutsche Börse a NYSE Euronext přišlo v ten samý den, co Londýnská burza LSE a Torontská TMX oznámily své spojení a vytvoření největšího trhu s těžařskými tituly (a největší trh co do počtu akcií). V obou případech jde jak o upevňování si moci a případně dobývání ztracených pozic na straně přebírajících společností (pokud to tak lze říci), tak i o emoce, které cloumají těmi na straně přebírané instituce.

Překvapením je určitě skutečnost, že nabídka ke koupi přišla ze strany Deutsche Börse (DB) a ne opačně, což v USA samozřejmě vyvolává pozdvižení. Že by se jejich rodinné stříbro stalo předmětem nákupu ze strany evropské konkurence, by bylo ještě před nedávnem určitě nemyslitelné. Akcionáři německé burzy tak získají při výměně akcií 60% podíl.

Přitom ještě není úplně jisté, jestli ke spojení dvou burz, které patří mezi největší na světě, vůbec dojde. Antimonopolní úřady a politická (ne)vůle mohou obchod velmi rychle zhatit. Američtí patrioti jsou pobouřeni nejenom ztrátou prestiže jejich burzy, ale také z obav před odlivem kapitálu ze země, což podle nich souvisí s větší regulací trhu v USA. V neposlední řadě je zde také nostalgii vyvolávající fakt, že něco jako burzovní parket v NYSE je stále pravděpodobněji minulostí.

Slučování je staronovým trendem

Již méně překvapivá je samotná skutečnost, že ke spojení burz vůbec dochází. Jak již bylo zmíněno, ve stejný den jako DB a NYSE, oznámily spojení burzy v Londýně a Torontu. Před několika měsíci také došlo ke spojení singapurské burzy SGX a australské ASX, čímž vznikla pátá největší burza na světě. Ani v těchto případech se oznámení spojení neobešlo bez politických a národnostních přestřelek.

Jde však o trend, který je pouze reakcí na současnou situaci na finančních trzích. Rozvoj menších trhů nutí zavedené burzy hledat způsob, jak se bránit jejich rostoucímu vlivu, zůstat pro investory co nejatraktivnější a nabídnout jim co nejširší portfolio nástrojů a služeb.

REKLAMA

Jednou z výhod sloučení dvou burz pro klienty je ve většině případů zmiňovaná úspora nákladů, která se může promítnout do poplatků. Ve skutečnosti je ale pro samotné investory tato „úspora“ marginální, protože většinu jejich poplatků za obchodování představují poplatky brokerovi, přičemž poplatky samotné burze jsou minimální. Naopak, burza nabízející prakticky všechny druhy finančních produktů, může své poplatky nakonec zvýšit.

Větší výhodou může být zjednodušení přístupu na spojené trhy, větší likvidita nebo technologické výhody, kdy jsou obchodníkům na menším trhu zpřístupněny možnosti z vyspělejší burzy (což ovšem v případě NYSE a DB bude možná problém, protože se spekuluje o tom, která technologická platforma bude hrát prim). DB a NYSE slibují úspory z rozsahu ve výši 300 milionů eur ročně.

Samotná DB se v novém tisíciletí o převzetí svých rivalů již několikrát pokoušela. Nejprve chtěla převzít londýnskou LSE, kde ani po dvou pokusech neuspěla. Pak přišla na řadu burza Euronext, kterou ale nakonec díky vyšší nabídce převzala americká NYSE. Dnes si mohou akcionáři DB mnout ruce, když získali NYSE i Euronext najednou a mají pod kontrolou největší trh s deriváty na světě.

Určité tendence ke zatraktivnění vyvíjí také ruské burzy Micex a RTS, kterým se nelíbí, že jsou stále poněkud na pokraji zájmu nejenom zahraničních investorů, ale také domácích firem. Ty totiž raději emitují své akcie v Londýně, než v Rusku a burza vzniklá sloučením dvou největších trhů by pro ně mohla být atraktivnější.

REKLAMA

Ve hře o co největší vliv na světových trzích se snaží zůstat také velký americký konkurent NYSE, NASDAQ. Před několika lety se rovněž pokoušel o LSE, ale nakonec se dohodl se skandinávskou OMX. Teď mu NYSE a DB prakticky uzavřely cestu na zisk významnějšího podílu na evropském trhu, a také na trhu s deriváty. Jeho jedinou šancí tak může být podle odborníků pokus o převzetí CBOE, na které se exkluzivně obchodují opce například na indexy S&P 100, S&P 500 a VIX (což jí dělá poměrně drahou). Zde ale může být problém CME, které po převzetí NYMEXu a CBOT vládne na trhu s deriváty v USA a určitě se svého dominantního vlivu nebude chtít vzdát. Karty jsou tedy rozdané.

Trochu nadhledu nezaškodí

Že si z hrozícího převzetí NYSE německou burzou dokážou i Američané dělat i srandu, dokazuje několik změn, které nastanou na newyorské burze podle Barryho Ritholtze a Joshe Browna na jejich blogu.

1, Jednou ročně bude NYSE předstírat, že NASDAQ je Polsko a napadne jej.

2, Kožené kraťasy se stanou uniformou pro obchodníky a specialisty na parketu burzy

REKLAMA

3, Obchodníci v Paříži, fungující při obchodech jako protistrana, se raději rovnou vzdají, než aby vstoupili do obchodu.

4, Známý a respektovaný analytik Art Cashin (působící na trzích několik desítek let) bude uvádět „Stocktoberfest“.

5, Fúze je poslední německou reparací židům za druhou světovou válku (a teď to myslí skutečně vážně!).

6, Dick Grasso (kontroverzní bývalý šéf NYSE, kterého opěvovali za pomoc při obnovování činnosti NYSE po září 2001, ale po dvou letech musel kvůli skandálu s milionovými odměnami odejít) dostane čestný titul der Führer.

7, Všechny „dark pools“ (neregulované a netransparentní trhy, na nichž probíhají obchody s akciemi mimo burzu) se stanou lahodnou bavorskou čokoládou.

8, Sylvia Wadhwa bude na obalu výročního kalendáře NYSE (Silvia Wadhwa je sice považována za jednu z nejlepších žurnalistek v oboru financí, ale skutečně to není blondýna modelkovského typu a na oblečení si, na rozdíl od svých kolegů a kolegyň, také velmi nepotrpí).

9, Slogan NYSE se změní na „Das Equities“.

10, V případě, že bude mít šéf David Hasselhoff kocovinu, nebude žádné zvonění na zvon.

Ani čtenáři samozřejmě nezůstali nic dlužni a také přidali několik svých postřehů, co by se mohlo změnit. Zmínit můžeme například to, že Wienerschnitzel bude přidán do indexu Dow, za dva obchody bude v období Octoberfestu jeden zdarma, namísto opening bell bude hrát Ritt der Walküren od Wagnera a namísto closing bell pak Mozartovo Requiem. Obchodování by mohla ovlivnit také pravidla fotbalu. Žlutá karta pozastaví obchodování na hodinu, červená na celý den, prodloužené hodiny by se nazývaly „penalty time“ a HFT obchodníci by dostali volný přímý kop (jiný návrh je, že by se přejmenovali na tra-der bahn). Na parket by pak nebyli připuštění obchodníci, kteří neumějí správně vyslovit slovo Börse a DB by musela změnit logo, přičemž by stužka nesměřovala nahoru, ale dolů. A Wall Sreet se přejmenuje na Vall Strasse.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *