CZK/€ 25.200 +0,18%

CZK/$ 23.143 +0,22%

CZK/£ 29.467 +0,04%

CZK/CHF 26.168 -0,02%

Penzijní reforma pod mikroskopem

 


 

Penzijní reforma dostala hmotné obrysy. Pro někoho až příliš. Je doprovázena zvýšením daně z přidané hodnoty u naprosté většiny zboží dosud vedeného pod zvýhodněnou daňovou sazbou. Zdražení se tak nevyhnou ani léky. Přesto je současný vládní návrh, na němž se minulý čtvrtek shodla koalice a jehož stěžejní části by dnes měla vláda odeslat do parlamentu, významným pozitivním krokem kupředu.

Současný vládní (a zdá se, že v mnoha bodech již definitivní) návrh úpravy penzijního systému není příliš radikální. Základním bodem je úprava současného průběžného systému penzí tak, aby byl dlouhodobě udržitelný. Fondový systém zavádí jen jako jakousi třešničku na dortu, kterou si kdokoli bude moci vzít dobrovolně. Vláda ustoupila od povinného druhého pilíře.

Tip:
Záznam projevu ministra Jaroslava Drábka na tiskové konferenci k penzijní reformě (22. 2. 2011)

  • (omluvte prosím sníženou kvalitu záznamu)

Úpravy průběžného systému

Současný průběžný systém penzí je dlouhodobě neudržitelný, byť předchozí parametrické změny významnou měrou jeho stabilitu podpořily. Vláda navíc reaguje na loňské rozhodnutí Ústavního soudu, který zrušil od října letošního roku paragrafy upravující výpočet nových penzí. Proto se první a nejrychleji schvalované úpravy týkají této problematiky.

Maximální vyměřovací základ

V současnosti je důchodové pojištění jakožto součást širšího sociálního pojištění vybíráno až do šestinásobku průměrné mzdy v ekonomice (měřeno vždy průměrnou mzdou dva roky zpětně). Od příštího roku by odvody měly být zastropovány na čtyřnásobku průměrné mzdy v ekonomice. Je to sice více, než navrhovala druhá Bezděkova komise, ale pořád je to posun od současného stavu.

REKLAMA

Redukční hranice

Ve výpočtu důchodu, který Ústavní soud označil za neústavní, byly tři redukční hranice pro výpočet vyměřovacího základu sloužícího ke stanovení procentní výměry penzí. Tyto tři redukční hranice jsou nahrazeny pouze dvěmi:

  • do 44 % průměrné mzdy (aktuálně 10 886 Kč) se započítává 100 %,
  • do 4násobku průměrné mzdy (aktuálně 90 957 Kč) se započítává 26 %.

Oproti současnému stavu (který platí až do účinnosti rozhodnutí Ústavního soudu) si pohorší lidé s příjmem nad první redukční hranicí do upraveného příjmu 28 200 Kč. Těm se dosud započítávalo 30 %, podle návrhu to bude jen 26 % mzdy. Vláda ale počítá s postupnou úpravou míry započítávání, a tak dopad snížení redukčního poměru nebude tak dramatický – a měla by ho bez potíží setřít valorizace penzí na základě inflace.

Valorizace

Penze jsou valorizovány vždy při růstu inflace. Ta se do valorizace započítává v celé výši, navíc se připočítává 1/3 růstu průměrné reálné mzdy. To zůstává i nadále. Vláda se ale dobrovolně připravuje o možnost valorizovat důchody více. Jedná se rozhodně o pozitivní krok, díky němuž nebudou mít vládní polici k dispozici nástroj předvolebního úplatku velké voličské základny.

Rozhodné období

Rozhodné období pro výpočet penze se v současnosti pohybuje na úrovni 25 let, když se do výsledné penze započítávají příjmy dosahované od roku 1986. Rozhodné období by se mělo ale nadále prodlužovat s výsledným stavem, kdy se budou započítávat celoživotní příjmy. Tím se výsledná penze částečně sníží, neboť do výpočtu vstoupí i příjmy z absolventských let, které vzhledem k absenci praxe bývají nižší – a tedy i přes úpravu inflačními koeficienty budou spíše pod průměrným příjmem.

REKLAMA

Zvyšování důchodového věku

V současnosti dochází ke zvyšování důchodového věku u mužů o 2 měsíce za rok, u žen dvojnásobnou rychlostí – tak, aby se v roce 2030 ustálil u mužů na 65 letech a u žen na 62 až 65 letech podle počtu narozených a vychovaných dětí.

Vládní návrh předpokládá s přechodným zvýšením rychlosti zvyšování důchodového věku na 6 měsíců za rok u žen tak, aby se sjednotil pro muže i ženy bez ohledu na počet narozených dětí. Tímto tempem dojde ke sjednocení důchodového věku v roce 2041, odkdy bude věk zvyšován jen 2 měsíce za rok. Cílový věk není stanoven a bude záviset na střední délce dožití.

Opatření vyplývá z demografických údajů, které jednoznačně hovoří o tom, že ženy se v průměru dožívají vyššího věku než muži – a tudíž není důvod, aby do penze odcházely dříve.

Zvyšování DPH aneb Co za to?

Vládní koalice nalezla jednoduchý recept, jak penzijní reformu zaplatit – a jak navíc zatáhnout současnou díru důchodového účtu. Převede naprostou většinu zboží a služeb ze snížené sazby daně z přidané hodnoty do sazby základní. To bude mít za následek zdražení, které se projeví v růstu inflace až o 3,1 % podle pesimistického propočtu MPSV. Optimistické varianty vidí dopad na domácnosti díky elaticitě poptávky 1,6 %.

Dodatečný příjem z DPH by měl činit v příštím roce, od kdy by mělo převedení položek platit, přibližně 58 mld. Kč. Z nich bude přibližně 28 mld. Kč využito na úhradu deficitu důchodového účtu, část půjde na kompenzaci dopadů růstu DPH na sociálně ohrožené skupiny obyvatel – na valorizaci penzí, na zvýšení životního minima a na zvýšení slevy na daních na dítě o 250 Kč měsíčně.

Nejdůležitější opatření je ale snížení pojistného na důchodové pojištění placené zaměstnavatelem, které zdražuje práci. Toto opatření zvýší konkurenceschopnost české ekonomiky i atraktivitu pro zahraniční investory.

REKLAMA

Druhý pilíř aneb Fondy jen dobrovolně

Hlavní kritika nejen směrem od opozice k fondovému pilíři státního penzijního systému mířila k předpokládané povinné účasti v něm. Od tohoto záměru vláda ustoupila a druhý pilíř bude pouze dobrovolný.

Kdo bude chtít částečně vystoupit z průběžného systému a vyvést 3 procentní body důchodového pojištění na vlastní účet u některého penzijního fondu k tomuto účelu zřízenému, bude muset přidat další 2 % ze své mzdy. Nejedná se tedy o velký odliv prostředků z průběžného systému, který by mohl vést k situaci známé např. z Maďarska.

Přihlásit se do druhého pilíře budou moci mladí do 35 let věku. Nebudou se tedy muset rozhodnout hned při první brigádě při škole, ale budou mít dostatek času na uvážené rozhodnutí. Zároveň zbude dostatek času (minimálně 30 let) na další spoření, které již umožňují vytvoření dostatečného kapitálu. Protože ale systém vzniká nově, budou mít v příštím roce možnost přihlásit se k fondům i starší lidé.

Jakmile se člověk jednou rozhodne pro účast ve fondovém systému, nebude mít cestu zpět. Rozhodnutí bude nevratné. (Tedy přinejmenším do té doby, než se některý z politiků rozhodne systém s dostatečnou silou zrušit…)

Výplata penze z druhého pilíře bude formou:

  • doživotní renty,
  • doživotní renty s 3 lety výplaty po smrti důchodce pozůstalým,
  • výplaty renty po dobu 20 let.

Účastník fondu bude moci o výplatu požádat, jakmile splní podmínky pro přiznání penze v prvním pilíři. Může si ale klidně spořit déle.

Samozřejmě se snížením odvodů do prvního pilíře po odchodu do fondového systému bude patřičným způsobem krácena též procentní výměra penze z průběžného systému.

Podoba penzijních fondů v druhém pilíři ještě není zcela zřejmá. Podmínky pro vznik a fungování fondů bude připravovat ministerstvo financí v průběhu letošního roku. Zřejmě ale fondy budou povinně nabízet čtyři různě rizikové kategorie fondů:

Poslední uvedená kategorie by měla být dostatečně bezpečná. Vždyť i podle názorů čtenářů Investujeme.cz Česká republika pravděpodobně nezkrachuje.

Loading

Vstoupit do diskuze 11 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Jiří Andrlík

    23 února, 2011

    Jedna věc se mi líbí na této reformě pramálo, a to jako důsledek sjednocení DPH zvýšení ceny bytů o několik set tisíc.

    Odpovědět

  • chk

    23 února, 2011

    jeste nemas nakoupeno?:))

    Odpovědět

  • georg

    23 února, 2011

    Zřejmě tato otázka není ještě vyřešena, ale velmi by mě zajímalo, jak a zda bude možné a za jakých podmínek přestupovat za A. mezi jednotlivými fondy v rámci jedné finanční skupiny tj. např. z fondu dynamického do konzervativního a za B.mezi jednotlivými správci, pojišťovnami nebo jak se to bude vlastně nazývat tj. např. z fondu spravovaného KB do fondu spravovaného ČSOB…

    Odpovědět

  • Anonym

    23 února, 2011

    Přesnější podmínky fondů koalice zatím neřešila. Podle ministra Drábka tím, že se dohodli na nepovinném druhém pilíři, není potřeba předběžná politická shoda. Podmínky pro licencování fondů (a zřejmě i další pravidla o přestupech) bude nyní vytvářet ministerstvo financí. Měly by být připraveny přibližně do poloviny roku.

    Odpovědět

  • inflace

    23 února, 2011

    na tento model pristoupi jen hlupak nebo hlupak oblbnuty „fanancnim poradcem“

    Odpovědět

  • Radek

    23 února, 2011

    Na průběžný systém přistoupí zase jen hlupák oblbnutý „levicovými politiky“, použiji-li vaši terminologii.

    Odpovědět

  • Aleš Náhlík

    26 února, 2011

    Maximální výnos 3%, více na http://www.produktovelisty.cz/penzijni-pripojisteni/clanky/zhodnoceni-pf/341-odhad-vynosu-pf-za-rok-2010.html Aleš

    Odpovědět

  • Marek

    26 února, 2011

    Pokud si chcete přečíst zajímavé názory k věci, doporučuji poslední týden komentářů a článků na http://www.penize.cz

    Odpovědět

  • Franta

    27 února, 2011

    Škoda, rád bych tam viděl i možnost neplatit ani fondu ani státu a od nikoho pak samozřejmě nic nechtít…
    Je vůbec nějaká cesta se experimentu s názvem spoření na důchod vyhnout? Pořád mám pocit, že se o sebe postarám nejlépe sám :o)

    Odpovědět

  • Radek

    28 února, 2011

    Jde to. Stačí se odstěhovat z ČR… ale chce to vybrat správnou destinaci ;-).

    Odpovědět

  • Radek

    28 února, 2011

    Jde to. Stačí se odstěhovat z ČR… ale chce to vybrat správnou destinaci ;-).

    Odpovědět