CZK/€ 25.200 +0,18%

CZK/$ 23.143 +0,22%

CZK/£ 29.467 +0,04%

CZK/CHF 26.168 -0,02%

Text: Tomáš Poděbrad

06. 08. 2010

2 komentáře

3 investiční příležitosti pro období nejistoty

 


 

Tyto země mají mnoho společného. Nepůjčovaly si a soustředily se na tvorbu hodnot skrze tvrdou práci, demografický rozvoj a infrastrukturu. To jsou ty hlavní elementy, které Spojené státy, nebo Čína ve spěchu sice realizovaly, ale v honbě za rychlým růstem neudržely.

Podle analytiků mají tyto ekonomiky růžovou budoucnost. Hlavně pak v horizontu 10 let, kdy by se z nich měli stát konkurenti pro tradičně silné ekonomiky.

Turecko

1.Turecko

Kam investovat: iShares Turkey

Příklad toho, jak může malá, reformám nakloněná ekonomika růst, i když celý svět pohlcuje finanční krize. Podle analytiků je Turecko z krátkodobého hlediska tou nejperspektivnější zemí z rozvíjejících se trhů východní Evropy. Letos by měla turecká ekonomika růst o 6,5 procenta, v roce 2011 o 4 procenta a v roce 2012 o 4,5 procenta.

REKLAMA

Růst táhnou hlavně 3 faktory. Prvním je robustní bankovní sektor s dobře sestavenými portfolii, kterým neustále rostou zisky. Druhým je turecký export, kterému pomohlo oslabení turecké liry v roce 2008.

Do třetice je to vývozní základna, která není zaměřena pouze na Evropu. Ve skutečnosti exportuje Turecko do Evropy 45 procent a do rychle rostoucích východních trhů až 20 procent.

Singapur

2. Singapur

Kam investovat: iShares Singapore

REKLAMA

Oficiální finanční zprávy ze Singapuru jsou jako z pohádky – ekonomika stačila za první pololetí letošního roku vyrůst o 18,1 procenta (rekordní růst od roku 1975). Zdá se, že jihoasijský region, kam patří i Singapur, zdárně setřepal problémy Evropy i Spojených států a může se těšit na budoucí prosperitu.

Singapur je v současnosti na vrcholu. Dokazují to rekordní návštěvy turistů, přijímání nových pracovních sil a přeplněné nákladní lodě mířící z přístavu.

Přesto za růstem v určitém směru hledejme Američany. Společnost vlastnící několik hotelů v Las Vegas investovala do výstavby obrovských komplexů kasin přímo v centru města, kde mohou návštěvníci ve 40 patrech vesele prohrávat své peníze. A příliv turistů právě do těchto míst je značný.

Více čtěte na Investičníweb.cz

Loading

Vstoupit do diskuze 2 komentáře

Zdroj a více informací: CII750.cz



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Ondřej Záruba

    9 srpna, 2010

    Thajsko Vám nějak zmizelo:-)

    Odpovědět

  • Robert

    9 srpna, 2010

    Ondro, klikni na odkaz pod článkem – Thajsko tam najdeš… 🙂

    Odpovědět