CZK/€ 25.265 -0,04%

CZK/$ 23.672 -0,38%

CZK/£ 29.357 +0,28%

CZK/CHF 25.977 -0,36%

Text: Radovan Novotný

24. 04. 2018

0 komentářů

Buffettovy investiční zásady

 

Berte akcie, pozor na dluhopisy a neproduktivní aktiva. Warren Buffett se odjakživa hlasitě vyslovuje ve prospěch akciových investic. Případná investice do neproduktivních aktiv totiž nutně vyžaduje spekulaci a sázku na správného koně.

Loading



 

Mimořádnou opatrnost pak vyžadují investice, které může znehodnotit inflace. Ale ani výběr akcií není jednoduchý a koupit akcie za nepřepálené ceny vyžaduje vhodnou strategii.

K investičnímu úspěchu prý stačí znát dvě pravidla: „Pravidlo č. 1: Nikdy neztrácejte peníze. Pravidlo č. 2: Nikdy nezapomeňte na pravidlo č. 1.“

Investujte jen ve firmách, které znáte a kterým důvěřujete, vzkazuje věštec z Omahy: „Investor by se měl chovat tak, jako kdyby měl životní rozhodnutí učinit s pouhými dvaceti údery.“ V realitě života je ovšem velmi jednoduché peníze ztratit, vždyť koupit akcie, které se ukáží býti zajícem v pytli, je velmi jednoduché – a proto kupujte akcie za cenu nižší, než je jejich vnitřní hodnota.

Produktivní aktiva, dlouhodobě držená

Warren Buffett konstatuje, že ve svých investičních úvahách upřednostňuje právě investice do produktivních aktiv, akcií, zemědělských podniků nebo nemovitostí. Je každopádně lepší kupovat pohádkovou společnost za rozumnou cenu, než rozumnou společnost za pohádkovou cenu.

REKLAMA

Dlouhodobé investice hrají podle Buffetta prim, „pokud nebudete držet akcii 10 let, neměli byste ji vlastnit po dobu 10 minut“. Ať už bude měna od nynějška za sto let založená na zlatě, lasturách, žraločích zubech, nebo kusu papíru, lidé budou vždy ochotni vyměnit několik minut vynaložené práce za produkty, které uspokojují jejich potřeby.

Podniky tak budou bez ustání dodávat zboží a služby, které budou žádané. V kterémkoli delším období se investice do podniků uspokojujících tyto potřeby ukáží jako úspěšné: „Tyto komerční krávy budou žít po staletí a poskytovat stále více mléka.“ Hodnota těchto podniků není dána ani tak penězi jako prostředkem směny, jako jejich kapacitou a schopností mléko produktivními způsoby dodávat.

Kupujte tedy společnosti, které by dokázal řídit i hlupák. Pokud budete vlastnit skvělou společnost řízenou výborným managementem, tak ji nemusíte nikdy prodat. Pokud jste ale vykopali jámu, přestaňte kopat – nemá smysl vkládat další kapitál do podniku, který se ukázal jako chybná investice.

Obrázek 1: Investice do produktivních aktiv by měla mít budoucnost, ale platí „nekupuj zajíce v pytli“; „kup koně mladého, a za starého peněz nevyhazuj“.
Warren Buffett - investiční strategie

REKLAMA

Neproduktivní aktiva: S čím kdo zachází, tím také schází

Další kategorii možných investic představují neproduktivní aktiva. Tato nic neprodukují. Příkladem mohou být tulipánové cibulky, které se staly oblíbenými a žádanými v tulipánové mánii v 17. století. Ti, kdo za horentní sumy cibulky kupovali, věřili, že se v budoucnu najdou kupující, kteří budou ochotní za tulipánové cibulky zaplatit ještě více. Dav zájemců podlehl iracionální nevázanosti, každý chtěl cibulku vlastnit. Když mánie opadla, bohatství a kapitálová hodnota neproduktivních cibulek se rozplynula.

Ovšem pozor, varuje Warren Buffett, pokud by na trhu a v investicích záviselo na tom, co bylo v minulosti, tak by nejbohatší byli historici. Ze včerejšího růstu dnešní investor nic nemá.

Obrázek 2: Investice do neproduktivních aktiv, kdy je nutné „vsadit na správného koně“ a platí, že „není všechno zlato, co se třpytí“.
Warren Buffett - investiční strategie

Za vším hledej peníze aneb Pozor na inflaci

Jako třetí skupinu Warren Buffett odlišuje investice denominované v určité měně. Patří sem například bankovní vklady, fondy peněžního trhu, dluhopisové investice a některé typy penzijních pojištění. I když je většina z těchto finančních investic považována za „bezpečné“, jsou ve skutečnosti těmi nejnebezpečnějšími aktivy.

REKLAMA

Když hodnota koruny rok od roku eroduje, stát vybírá inflační daň, jistota kupní síly příjmů a splátek jistiny denominovaných v těchto korunách nebude z pohledu kupní síly znamenat výhru. Pokud inflace způsobí, že starý kupón bude vypadat nedostatečně, mohou věřitelé odmítat hrát dál, pokud nedostanou kupony, které znovu vyvolávají zájem.

Jakkoli rostoucí inflace v minulosti vedla ke zvýšení nominálních úrokových sazeb, v průběhu minulého století tyto instrumenty kupní sílu opakovaně ničily. Co na tom, že držitelé řádně dostávali včasné platby úroků a jistiny, reálné výnosy dluhopisových investic v realitě pokulhávaly. A to už ani nemluvíme o měnových reformách, které kupní sílu někdejších peněz vynulovaly.

Obrázek 3: Investice do finančních aktiv, u kterých jsou investoři vystaveni riziku inflace. Přesto platí, že „diverzifikace je ochrana před nevědomostí. Nemá ale smysl, pokud víte, co děláte“.
Warren Buffett - investiční strategie

Buffettova investiční filozofie

Podstatné nejsou krátkodobé výkyvy cen, důležitá je fundamentální hodnota investice. Chce to investovat dlouhodobě „kupte si jen něco, s čím byste byli naprosto spokojeni, kdyby se trh na 10 let zastavil.“ Obvykle je nejlepší říci „ne“, ale „příležitosti přicházejí zřídka. Když prší zlato, vytáhni kbelík, ne náprstník.“

Warren Buffett vždy upřednostňoval akcie a přitom se často držel mimo technologický sektor – „riziko přichází z toho, že nevíte, co děláte“. Ale pozor na to, doby se mění. Je snadnější ohlížet se zpět, než se podívat do budoucnosti: „Ve světě podnikání je zpětné zrcátko vždy jasnější než čelní sklo.“ Nicméně „prognózy vám mohou říci hodně o předpovědi; o budoucnosti vám moc neříkají“.

Uvedli jsme, že vedle investic produktivních stojí investice v principu neproduktivní a investice finanční. To, které se ukáží být zlatem a které bezcenným kamením, projeví až budoucnost a tu nikdo nezná. Ani Warren Buffett ne.

Každopádně je Warren Buffett zjevně úspěšný. Jeho dlouhodobé bohatství činí více než 76 miliard dolarů (2017) a stal se tak jedním z nejbohatších mužů na světě. I přes své bohatství je Warren Buffett známý svým střídmým životním stylem: „Můžu mít všechno, co chci, ale nemusím to mít dvakrát, nemusím to mít dvakrát větší a nemusím to mít dvakrát dražší, než je nutné.“

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Komentář: Válka o prodlužování věku odchodu do důchodu

Prezident Pavel se rozhodl vstoupit jako moderátor do politického jednání mezi vládou a opozicí o jedné z nejdůležitějších reforem pro budoucnost České republiky. Toto vlídné gesto, aby bylo dosaženo konsenzu alespoň nad základními obrysy hned na začátku vyjednávání, mělo ale trvání jen pár hodin. Po potvrzeném zápisu […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

23. 04. 2024

Půlení bitcoinu je za rohem! Co to znamená, se dozvíte v našem rozhovoru

Tento týden se chystá halving bitcoinu. Zjednodušeně řečeno, snížení odměny za úspěšnou těžbu bitcoinového bloku na polovinu efektivně sníží nabídku nových bitcoinů – a to by podle zásady vzácnosti mělo vést k vyšším cenám. Čím méně bitcoinů se vytěží, tím je bitcoin cennější. Co je to ale […]

Text: Redakce

Foto: eToro

18. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *