CZK/€ 25.200 +0,18%

CZK/$ 23.143 +0,22%

CZK/£ 29.467 +0,04%

CZK/CHF 26.168 -0,02%

Antonín Zápotocký: Naše měna je pevná a měnová reforma nebude

 


 

Když je moc peněz a málo zboží, tak se ukazuje, že peníze se jíst nedají

V pátek 29. května 1953 ve svém rozhlasovém projevu tehdejší prezident Československa Antonín Zápotocký  prohlásil: „Naše měna je pevná a měnová reforma nebude, všechno jsou to fámy, které šíří třídní nepřátelé.“ Den poté se ukázalo, že prezident lhal, měna příliš pevná nebyla a v Sovětském svazu byly již v předstihu vytištěny nové československé bankovky.

V roce 1953, osm let po druhé světové válce, byl stále dostatek zboží pro uspokojení základních potřeb. Nedostatek pomáhal řešit přídělový systém, zavedený za protektorátu v roce 1939. Kdo potřeboval koupit nějaké zboží, musel buď kupovat na volném trhu za vyšší ceny, nebo získat přídělové lístky.

Kdo měl přídělový lístek, mohl nakoupit levněji než za ceny ve volném prodeji. A tak mohl tehdejší kronikář zaznamenat, že tříkilový bochník ve volném prodeji byl za 50 Kčs, zatímco na přídělový lístek ho bylo možné koupit za 12 Kčs. Přídělové lístky pro levnější nákupy ovšem nebyly určeny pro nepřátele státu, kterými tehdy byli někdejší továrníci, bankéři, boháči, živnostníci nebo akcionáři.

Výroba se řídila centrálním plánem, vše probíhalo pod vlivem rozhodnutí politických elit a pod taktovkou Sovětského svazu. Mezi lidmi bylo relativně hodně peněz a spotřebního zboží bylo málo, nedostatek zboží vedl k tlaku na růst cen. Vedení strany a vlády bylo nuceno situaci řešit a řešení spočívalo v tajné přípravě měnové reformy. Množily se fámy, rostoucí snahy utratit peníze násobily nedostatek zboží. Budoval se socialistický průmysl i socialistické zemědělství, platy rostly, nezaměstnanost neexistovala, každý měl práci.

Jenže za natištěné peníze se člověk nenají a nastala situace, kterou popsal Vladimír Špidla 25. 4. 2010 v diskusním pořadu České televize: „Všechny systémy, včetně fondových systémů, jsou závislé na ekonomické aktivitě. Představte si situaci, že všichni lidi mají naspořeno a jsou v důchodu a neexistuje žádný aktuálně disponibilní hrubý domácí produkt. No peníze se jíst nedaj. Čili to není řešení.“ Ano, peníze se jíst nedají a jejich převýdej či nadměrné „tištění“ obvykle končí inflací, znehodnocením měny nebo měnovou reformou. V roce 1953 to vyřešila měnová reforma.

REKLAMA

Měnová reforma, kdy starou korunu nahradila nová koruna

Sobota 30. května 1953 byla posledním dnem pracovního týdne. Po návratu z práce tak pracujícího člověka čekal šok vyplývající z rozhlasového projevu čelního představitele státu. Po sedmnácté hodině předseda vlády Viliam Široký oznámil, že stávající bankovky budou platit pouze do konce měsíce. Prezentováno to bylo jako vítězství pracujícího lidu a úder buržoazii, ale bylo to znehodnocení úspor a propadnutí vázaných vkladů všech.

Výměna bankovek probíhala od pondělí 1. června 1953. Úřadovny v podobě výměnných středisek pro tento účel vznikly v hostincích, Místních národních výborech, na poštách nebo v pobočkách Státní spořitelny. Na výměnu, doprovázenou silnými emocemi, dohlížely komise jmenované okresními národními výbory. Výměna peněz byla pečlivě dokumentována, a právě díky reformě získal režim přehled o majetku jednotlivých občanů. Nevyměněné peníze se staly bezcennými papíry.

Občan, který nespadal do kategorie živnostníka či boháče, mohl vyměnit svých původních 300 Kčs za 60 Kčs nových. Vyvolené osoby z řad stranických funkcionářů, důstojníků armády a milicionářů mohly údajně v tomto poměru vyměnit i více. Největší množství peněz v hotovosti bylo ale vyměněno v poměru 1:50, za každých 100 starých Kčs příjemce dostal 2 nové Kčs. Stejně tak hotovost v pokladnách podniků a jiných organizací byla směněna v poměru 1:50. Živnostníci tak přišli o svůj provozní kapitál a v podstatě díky tomu byli předurčeni ke krachu.

Peníze uložené na vkladních knížkách byly měněny odstupňovaně. U vkladu do 5 tisíc Kčs byl použit poměr 1:5, u vkladu od 5 tisíc do 10 tisíc pak poměr 1:6,25. Vklady vyšší než 10 tisíc pak v poměru 1:75. Dluhy u peněžních ústavů byly přepočteny poměrem 1:5. Vklady se znehodnotily, ale dluhy zůstaly a musely být spláceny i nadále.

REKLAMA

Okamžik, kdy životní úspory uložené ve finančních aktivech vypařily

S provedením měnové reformy souviselo i zrušení přídělového systému. Když kilogram cukru stál před měnovou reformou na lístek 8 Kčs a ve volném prodeji 16 Kčs, v nové měně se cena cukru ustálila na 12 korunách.

Vedle zrušení přídělového systému byly vyřešeny vklady, které byly od konce druhé světové války vázány a zablokovány. V rámci poválečné výměny peněz byly všechny vklady uznány jako platné, ale většina peněz zmražena. Z těchto vázaných vkladů mohli jejich majitelé čerpat jen v případě výjimečné životní události. Při uskutečnění měnové reformy v roce 1953 byly všechny tyto vázané vklady bez náhrady zrušeny. Mimo to byly zrušeny veškeré závazky z domácích dluhopisů i životního pojištění. Nový režim se díky tomu zbavil závazků někdejšího režimu, ukázalo se, že se některé dluhy platit nemusí.

Nastoupil nový politický režim a všichni, kdo se zodpovědně připravovali na svou budoucnost, přišli o své peníze uložené ve finančních aktivech. Vydělal ten, kdo je v dnešní terminologii označován jako moudrý investor. Kdo moudře diverzifikoval a svůj majetek rozložil, měl kromě finančních aktiv svůj majetek uložený ve věcech, nemovitostech nebo cennostech, dotčen touto akcí nebyl. Akce byla úspěšná, a i když se dotkla širokých mas obyvatelstva, režim všechny stávky, demonstrace a nepokoje potlačil. Podařilo se odstranit černý trh, inflační vlivy i přídělový systém.

Vzpomínkou na tuto dobu je třeba zápis v Morkovické kronice:

  • „Podle směrnic ministra financí ze dne 30. května 1953 byla provedena měnová reforma a zrušení lístků na potraviny a průmyslové zboží. Počínaje dnem 1. června byly dány do oběhu nové peníze: bankovky státní banky čsl. po 100, 50, 25, 10 Kčs a státovky čsl. republiky po 5, 3, 1 Kčs a mince po 25, 10, 5, 3 a 1 haléř.“
  • „Výměnná střediska byla hlídána vojskem. Výměnná reforma, až na nějakou tu nadávku a trochu pláče, prošla u nás hladce a nebylo výtržnictví.“
  • „Dnem 1. 6. 1953 byly zrušeny závazky: ze vkladů vázaných podle § 7 dekretu č. 91/1945, z tuzemských cenných papírů, z pojištění na život, pokud se měly platit poukazem na vázané vklady, a dále dluhopisy československého státu vydané po roce 1945.“
  • „Měnová reforma byla již dlouhou dobu očekávaná, ale všechny překvapila a lidé, kteří měli doma větší částky peněz, byli velmi citelně poškození. Tímto měla býti koruna postavena na zlatý podklad. Bankovky jsou kryty zlatem a aktivy státní banky českosl. a státovky jsou kryty majetkem státu.“

Loading

Vstoupit do diskuze 11 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • xxl

    26 května, 2010

    Tohle by měla být povinná čedba alespoň 1 ročně pro všechny obyvatele. Aby jsme nemuseli tyto průsery opakovat několikrát za století.

    Odpovědět

  • Honza

    26 května, 2010

    Tohle by si měl přečíst každý třicátník, když ho začnou lákat do výhodného penzijního fondu. Sice je dneska úplně jiná situace, není po válce, není dvojí trh, ale zase dnešní forma demokracie vede k tomu, že stát bohatým bere a chudým (a šibalům) dává, což taky nemůže dopadnout dobře, viz Řecko. Pokud spořit na penzi, tak nejlépe tak, aby o tom stát nevěděl a aby to nebylo vázáno na cenu jednoho snadno znehodnotitelného aktiva. Sice nečekám reformu z let padesátých ale třeba něco jako dlouhodobou inflaci, o něco větší než jakou jsme tu měli v 90. letech.

    Odpovědět

  • xxl

    26 května, 2010

    Bohužel PF je jen další forma zdanění alespoň takto to stát vymyslel díky tomu že investují do státních dluhopisů ukladají občané peníze do systému jež musí zákonitě zkrachovat a tudíž přijdou alespoň o část peněz. Myslím že se ještě nenašel v historii (systému FIAT money) stát jež zaplatil všechny svoje dluhy.
    Tzn. spoření na stáří ano ale né touto formou.

    Odpovědět

  • Miki

    26 května, 2010

    Probémem je, že pokud toto „spoření“ bude stát podporovat přímo i nepřímo, uzavírat se bude pořád. Setkávám se s tím, že i zaměstnavatelé mnohdy vědí, že to není super bomba produkt, ale když si to mohou nákladovat, tak proč tam část zaměstnancova platu nesměřovat…

    Odpovědět

  • Nox

    26 května, 2010

    Vytisknout a povinne prikladat ke kazdemu penzijnimu a zivotnimu pojisteni. Jinak nemam co dodat.

    Odpovědět

  • kamil

    27 května, 2010

    Co z toho plyne? Srat na nejaky sporeni a cpat prachy lehkozivkum co strilej penzijka a penize si radsi nejak uzit, dovca, telka, iPad, auto, hezky obleceni, dobre a zdrave jist, protoze jak je z minulosti potvrzeno stat se o nemohouci postara a sporilky/debilky obere. Vy ostatni si uzivejte pocitu sporeni na duchod, hahaha.

    Odpovědět

  • Honza

    28 května, 2010

    No, stát se sice nějak postará i o vyžírky, ale nic moc to nebude. Spořit na penzi je správné, ale nesmí to člověk dělat tak, aby to šlo tak snadno státem ukrást, jako je tomu u nekryté měny. A samozřejmě diverzifikovat. Ukrást (ukrást, zničit, zdanit, znehodnotit) vám můžou cokoli od zlatých cihel, přes akcie až po dobře vychované děti a domeček se zahrádkou, ale pravděpodobnost, že vám ukradnou všechno najednou, je dost malá, to se dělá jenom ve válkách a ještě jenom někdy. Naopak šance, že stát bude dál znehodnocovat úspory je téměř stoproentní.

    Odpovědět

  • NALUCI

    1 června, 2010

    Já se pomalu zbavuji peněz.. pomaličku,,, na učtu nechám pár peněz. aby mě to tolik nemrzelo, penzijko jsem už zrušil a ještě stavebko vyberu.

    Odpovědět

  • opčan

    20 června, 2011

    to je pravda měna je jepevná i dnes

    Odpovědět

  • JUDr.Karel VkKTV

    2 července, 2016

    Tak zvaná měnová reforma v roce 1953 byla krádeží století.Bylo mně 11 let.To šlo ještě mimo mě.Povstání v Maďarsku v roce l956 jsem již velmi pečlivě slefoval

    Odpovědět

  • Vašek

    9 října, 2017

    Jak nejlépe zhodnotit vydělané korunky?Doporučuji ihned vše utratit.Tím získáváte maximální momentální hodnotu.Založení jakéhokoli účtu Ihned proděláváte.Ceny všeho jdou nahoru tím jde hodnota oběživa opačně.A zhodnocení za vklady škoda mluvit.Když ponesu korunky do banky,výnos mi nepokrije ani škodu na opravě bot.

    Odpovědět